RE: Вештачко оплодување V дел (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

tea 88 -> RE: Вештачко оплодување V дел (5.8.2014 13:27:19)

i jas neznaev deka treba da se pie nesto za imunitet prvpat slusnav koga go gledav na emisija

fragolina -> RE: Вештачко оплодување V дел (5.8.2014 13:40:27)

Vo vrska so kratkiot protokol go imav slednovo iskustvo. dve invitra (neuspesni) so klasicen protokol megutoa bez jasmin pocnuvav so Suprefakt pa posle Fostimon,
Na tretoto invitro (uspesno) se sluci denta koga trebase da pocnam so Suprefakt na 21 den dobiv. Doktorot mi rece ke stom vaka se sluci ke odime po kratok protokol koj vk. do punkcija traese 15 dena a se bockav dva pati dnevno so Suprefakt i ednas so Fostimon. Znaci jas imav takov skraten protokol i uspesno invitro.
A vo vrska so imunitetot sega prv pat citam za ova bidejki nikoj mi nemase spomnato deka treba da imas jak imunitet za uspesno invitro megutoa so ogled na toa sto mene mi se sluci ima golema uloga. Bidejki imam hronicen bronhit Za prvite dve invitre imav vospalenie-proces i bev na antibiotik pred da bide transverot i sedimentacija plafon. Duri za prvata punkcija mi ja pravea na zivo bez anestezija zatoa sto anestiologot i bese strav da mi stavi anestezija poradi obstrukciite od bronhitot. a za vtoroto bev na antibiotik do saniot transver a posle prekinuvav. Znaci vo dvata slucaevi imunitetot mi bese mnogu padnat, Za tretoto invitro nevam problemi i uspesno mi bese. Neznam dali e toa e golem faktor no sepak ima nekoja uloga. Megutoa naglasuvam deka doktorot znaese deka sum na Antibiotik i ne mi rece deka toa e problem.

Anonimen -> RE: Вештачко оплодување V дел (5.8.2014 14:36:55)

fragolina bolit li mnogu punkcijata bez anestezija?

fragolina -> RE: Вештачко оплодување V дел (5.8.2014 14:56:12)

da ti kazam iskreno ne tolku kolku sto mislev i kolku sto mi imaa kazuvano. tocno deka se oseka koga ke treba da te bocne za da izvadi jajce kletka, megutoa ne e nesto neizdrzlivo. poveke e neprijatno. megutoa trae kratko i koga ke treba da te bocne doktorot kazuva i vo toj moment ke se stegnes a toa bockanjeto e sekundarno. mene mi izvadija 10 j.k.
samo zamisli za sto go pravis toa i bolkata ke bide pomala vo sekoj slucaj.

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (5.8.2014 15:41:12)

Od seta taa terapija sto se prima pri IVF moze da dojde do pad na imunitetot. kaj mene bese padnat uste pred da pocnam da se bockam so superfakt na denot koga Dr tase mi kaza da pocnam so superfakt jas bev bolna od bronhit I primav antibioticI pancef I on toa go znaese I ne kaza nisto od sistina koga poracuvav igli. I spricevi za inekciite se cudea kako moze da prave IVF na bolna od bronhit

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (6.8.2014 16:24:58)

Девојки, имам едно прашање бидејќи не ми е најјасен временскиот аспект на постапката, а веќе ми е незгодно да се јавувам кај сестрата и докторот [sm=smiley1.gif]
Почнувам со терапија на 11.8, а би требало да добијам после 25.8. Дали би можеле отприлика да ми кажете кога во септември би ми била пункцијата? Трансферот знам дека зависи од развојот, обично после 3 дена, како што гледам од повеќето случаи... Ем јас сум на свадба кај колега, ем сопругот со работа... малце се збунивме, па си викам да ве прашам вас [sm=smiley36.gif]

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (6.8.2014 18:28:04)

Hopeful, знaј декa пoрaнo oд вooбичaенo ќе дoбиеш oд супрефaктoт, негде 22 дo 26 ден oд циклуд мислaм беше. Пoтoa нa 3ти ден мерaт естрaдиoл и oтприликa oкoлу 7 дo 10 денa фoстимoн, пa пункцијa. Пoзз

lolla RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 6:12:42)

Mene mi docnese nekolku dena od suprefaktot, prasav i mi rekoa bilo normalno. Samo kolku xa imas povekje info Hopeful. So.srekja

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 10:46:34)

Фала девојки, значи ако се е во ред, би требало на почеток-средина на септември. Моево тело е чудно, никогаш немам точен циклус, а сега па ептен ништо нема да ме изненади [sm=smiley36.gif] Ќе видиме како ќе излезе, ќе ви пишувам редовно.

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 15:30:45)

jas neznam dali ke mi pravat ivf tsh mi 2,32 a treba da e pod 2 mi kazaa da ne pravat problem i pisav na endokrinologot i cekam da vidam sto ke mi rece

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 15:41:31)

Капина, може и со таа вредност, а до септември имаш време, секако ќе падне.

Друга рингерајка дали има што закажала ИВФ, од тие што добивте ваучер?

lolla RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 16:04:05)

Мене Димитров никогаш не ми спомна да проверам ТСХ за ИВФ-то. Лани во септември кога ми испитуваа хормони ми беше 3,5 што е доста повисоко од на капина,, но е во границите на вредностите од лабораторијата и матичниот гинеколог ми рече дека е во ред. Кога го правев ИВФ-то поима немам колку ми било. Во темата за ТСХ прочитав дека требало да се испита во бременост ако пред тоа е висок, па се мислам дали да се јавам на Димитров да го прашам дали треба да го испитам. Ах леле, само нешто испитуваме, само по боцкања, само чекања, сите мои пријателк иизродија дечиња со фолна и неколку еха ако една од нив знае што е ТСХ па еве.

Мојава матична ми вика дека хормоните се променливи од саат во саат и дека милион фактори влијаат на моменталната нивна вредност, не знам веќе.

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 16:21:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: lolla

..... Ах леле, само нешто испитуваме, само по боцкања, само чекања, сите мои пријателки изродија дечиња со фолна и неколку еха ако една од нив знае што е ТСХ па еве.

Мојава матична ми вика дека хормоните се променливи од саат во саат и дека милион фактори влијаат на моменталната нивна вредност, не знам веќе.

Eeeee, само паталец знае што е маткање по болници, земање крв, хормони мерења, јади ова, пиј она, прави вака, лежи така итн.... и што ли уште не....тоа е Лола пуста борба за бебе. А матичната ти е во право, хормоните се менуваат и милиони фактори влијаат на нивната вредност.

Zoya -> RE: Вештачко оплодување V дел (7.8.2014 20:23:58)

Loveable да се пријавам од тие што добија ваучер. Во септември ќе почнувам со терапија. Здравје кога ќе почнам ќе ви пишам. Ти кога почнуваш?

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.8.2014 9:10:28)

Постовите се префрлени во Вредност на ТСХ за успешно забременување. Зоја, супер баш убаво, јас за септември се спремам, не знам уште каде ќе правам. Tи кај Лазаревски беше?

*******2014*******
[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif] АКТУЕЛНО[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]

11.08 - Hopeful - почеток со терапија (Ивановски, Систина)
/.09 - kapina - почеток со терапија (Лазаревски, Систина)
/.09 - Loveable Me RR- почеток со терапија (Димитров, Ремедика)
/.09 - Zoya - почеток со терапија (Лазаревски, Систина)
/.09 - butterfly00- почеток со терапија (Лазаревски, Систина)
/.09 - Kaya почеток со терапија (Димитров, Ремедика)

=========================

[sm=nosecka.gif]ИСЧЕКУВАЛКИ[sm=nosecka.gif]

=========================

ПОДДРШКА
[img]http://s.rimg.info/b2f7df1390160efd03076835d4d3e16c.gif[/img]

firenca didi, Adelle,gina,Bogdancanka RR, koki12, skopjance, mimiiiiiiiiiiiii, taci14 ,Herco, trust, kapina, cacim, babyhope, LoveableMe RR, I LOVE, baby77, Anna78, kate.., dzvezda, bubble, SOLE, butterfly00, snekki, milasteve, almushka, Yaya,skriena, brm_bm, mery, macika4, весник, marina111
=====================

2014 година
nataly86 [sm=9nebesa.gif] Lina*[sm=9nebesa.gif] Каrma[sm=9nebesa.gif] biljana87[sm=9nebesa.gif] Anonimen[sm=9nebesa.gif] babylove**[sm=9nebesa.gif] avgustina2 [sm=9nebesa.gif] Kolacence [sm=9nebesa.gif] fragolina [sm=9nebesa.gif] lolla [sm=9nebesa.gif] mesecina83 [sm=9nebesa.gif] lily98 [sm=9nebesa.gif] stefanie[sm=9nebesa.gif]

macika4 -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.8.2014 20:53:26)

Zdravo devojki da ve prasam nesto samo da znaete deka sum si panicarka po priroda [sm=jezicek.gif] mi docni dva dena a sega mi e drug ciklus od ivf dali e normalno toa a test pravev negativen e (domasen test) i nemam nikakvi simptomi za dobivanje osven zgolemeni gradi i sega neznam dali da odam na doktor ili da cekam da dojde

butterfly 00 -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.8.2014 21:49:06)

Normalno e deka si primala hormoni, mene vtoriot ciklus od IVF mi docnese 8 dena napraviv test negativen i posle nekoj den dobiv.

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.8.2014 10:45:06)

denes slucajno citav na net oti yaz i yasmin vo kanada se vinovni za smrtta na 23 zeni zaradi toa sto sodrzat pogolema kolicina na sinteticki progesteron i so toa predizvikuvaat zgolemeno zgrutcuvanje na krvta ima podneseno tuzba protiv bayer i sudenjeto treba da bide na 4 septemvri

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.8.2014 18:40:24)

Јас бев на консултација кај др. Димитров. Ми рече ако се одлучам за ИВФ кај него, нема да примам јасмин, ќе одиме со супрефакт, а ми советуваше да го намалам достинексот и постепено да го исфрлам, ако треба ќе ми го дава во текот на постапката. За стимулација сеуште не беше сигурен со кои ќе ме стимулира, рече кога ќе добијам на 17 или 18 ти ден да се јавам кај сестрата за шема. Тоа секако ќе биде во септември, па по она што го прочитав по интернет и по форуми, мислам дека ќе одлучам за кај него.

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.8.2014 19:01:34)

I jas ne bi sakala da gi pijam jasmin iako dobro gi podnesuvam zaradi toa samo sto go procitav na net

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.8.2014 21:23:02)

Loveable Me, а зошто без јасмин/микрогинон? Дека второ ivf, скратена постапка или има некоја друга индикација? Можеби има врска со достинексот? Ајде со среќа, ти посакувам се супер да помине :)

Јас ок го поднесувам микрогинонот досега, имав на моменти гадење и главоболки, а неколку пати само ме здоболе срцето. Овие денови се смирија овие симптоми и имам уште помалку од пола пакување. Знам дека имало секакви ситуации со нив, ама тоа е, секој лек си има свои лоши страни...

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.8.2014 8:20:18)

Hopeful, не знaм зoштo, јa пoгледнa дoкументaцијaтa и ѕaкa ми кaжa. И јaс истите мaки ги имaв сo микрoгинoнoт кoгa ги пиев првиoт пaт. Утре пoчнувaш сo Супрефaкт, тaкa? Пиши кaкo ќе пoминеш, дaли ќе се бoцкaш тaму или дoмa? Пoзз

Kaya -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.8.2014 12:38:03)

Јас малку доцнам со одговорот и се извинувам...Правев хистероскопија заради тоа што ми веше задебелен ендометриумот што е честа појава кај пцос бидејќи не се случува или ретко се случива овулација па ендометриимот постојано расте како резултат на естрогената активност и отсуството на прогестерон кој почнува да се лачи по овулацијата. Со хистероскопија се зема биопсија за да се види дали има некоја клеточна промена како резултат на прекумерниот раст.. Нешто како пап тест ама за ендометриумот:)) инаку, денес ми е 10 ден од циклус,пијам Јасмин и на 21 ден трева да одам во ремедика ( кај Димитров) за да почнам со боцкање.. Што се однесува до ваучерот.. Ни го одобрија без ниедна инсеминација бидејќи при обидот да се направи имавме многу малку сперматозоиди дири и по центрифугирање, така што единствено остана ин витро со icsi метода.. Тоа би било за сега..Поздрав до сите[sm=smiley17.gif][sm=smiley17.gif][sm=smiley17.gif][sm=smiley17.gif][sm=smiley1.gif]

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.8.2014 17:45:12)

Каyа, среќно, пиши кога ќе почнеш со терапија, позз

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (11.8.2014 16:02:58)

Девојки, денес почнав со Супрефакт од 0,5. Нема некоја филозофија, едноставни се и решивме сами да се боцкаме - или јас ќе се боцкам, или сопругот, а кога ќе дојдат мускулните на ред, тогаш кај сестрите. На спермокултурата излезе стафилокока и препишаа цитерал, се надевам дека ќе има доволно време да делува и да се среди тоа.

[sm=smiley31.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  75 76 [77] 78 79   Следна страница >   >>