RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Martins mom -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 12:27:31)

Јас сакам за месец дена да почнам да му давам сокче.Со јаболко да почнеме исцедено во соковник (Power Juicer) може ли искусни мамички???
Дали и тоа сокче од соковникот треба да се разреди???

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 12:30:30)

Не Мартин'с мам, немој за почеток од Power juicer, само изрендај јаболко, исцеди го низ газа и сокчето разреди го со вода. Мене докторката така ми препорача за почеток, но и за понатаму...да не давав пире, туку исцеден сок.

Martins mom -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 12:36:12)

аха...ете гледаш каква грешка ќе направев...
добро, само на тој начин ли да му приготвувам сокчиња??? до кога да не го употребувам соковникот???
please одговор Палешка[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 13:02:45)

Незнам до кога, баш ќе ја прашам докторката. Ми напомена дека се прави непотребен отпад во организмот кој треба да се обработува.

biljana16 -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 16:55:33)

Jas na Mihail seuste nisto mu nemam dadeno osven doenjeto i cajceto.Inaku imame skoro 4ipol meseci. Pedijaterka preporacuva dohranuvanje  posle 5ipol meseci.

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 23:44:29)

Јас еве сабајле му дадов, две лажички сок од јаболко го разредив со една лажичка превриена вода. И сега, кажете ми утре колку да му дадам, да зголемам?

Rossana -> RE: Прва нова храна на бебето (9.6.2010 23:48:26)

Vo Apteka vidov od onie kasicki vo prav na Humana i pisuva deka se za 4+ znaci od 4 meseci nagore. Sara na 22  ke napolni 4, sakav da probam da i dadam otkako ke napolni...

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (10.6.2010 0:16:04)

Ако напредува добро не мора да се брзаш со дохрана, а и прво со сокче би требало да се почне, па почни со сок од јаболко, колку да осети нов вкус

Rossana -> RE: Прва нова храна на бебето (10.6.2010 0:19:14)

Da, ima i sokcinja na koi sto pisuva deka se od 4 meseci pa nagore.

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (10.6.2010 10:40:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

Јас еве сабајле му дадов, две лажички сок од јаболко го разредив со една лажичка превриена вода. И сега, кажете ми утре колку да му дадам, да зголемам?

Да, денес дај му 5-6 лажички, утре 10-20 грама и секој ден постепено зголемувај. Веќе по пет дена можеш да почнеш и со 2-3 лажички кашичка од јаболко.

viksa -> RE: Прва нова храна на бебето (14.6.2010 14:04:19)

Ве молам кажете ми, од кога почнавте да им давате плазма на вашите дечиња? Петар има 8,5 месеци и сакав да му дадам плазма (мелена) ама прочитав дека во составот содржри, меѓу другото, соја и мед. Ве молам за совет

MamaOhrid -> RE: Прва нова храна на бебето (14.6.2010 14:09:33)

Јас му дадов плазма на 8 месеци. Ок беше, немаше никаква реакција. Му давам по една бисквита да си ја изгрицка, му ги подготвувам со млеко, а мелените ги користам само за во кашички. Еднаш мелените му  ги направив со млеко и ко да му залетнуваа. Оттогаш му правам 120 л. млеко со 5 бисквити.

viksa -> RE: Прва нова храна на бебето (14.6.2010 14:17:57)

Ти благодарам мамаОхрид

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (16.6.2010 21:08:04)

И кажав на др дека не го пие сокчето баш и со оглед на тоа што слабо напреднал и спомнав нешто за кашички дали да почнам, но не ми рече ништо, туку ми рече да му го дополнувам доењето со кравјо млеко, зарем не е мал за кравјо млеко, мислам не сме почнале се уште со друга храна, а првата да биде кравјо млеко, некако ми нема логика, па јас сега планирам да не ја слушам неа, туку да почнам со кашички, слабо ми напредува, а и морам да го навикнувам и на нови вкусови, зошто како сме тргнале, не знам како ќе јади друга храна

Slagjana -> RE: Прва нова храна на бебето (17.6.2010 12:08:22)

Колку што знам во лето не се почнува со кравјо млеко без разлика на возраста на детето. И јас мислам дека е подобро да почнеш со кашички. 

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (17.6.2010 12:17:35)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

И кажав на др дека не го пие сокчето баш и со оглед на тоа што слабо напреднал и спомнав нешто за кашички дали да почнам, но не ми рече ништо, туку ми рече да му го дополнувам доењето со кравјо млеко, зарем не е мал за кравјо млеко, мислам не сме почнале се уште со друга храна, а првата да биде кравјо млеко, некако ми нема логика, па јас сега планирам да не ја слушам неа, туку да почнам со кашички, слабо ми напредува, а и морам да го навикнувам и на нови вкусови, зошто како сме тргнале, не знам како ќе јади друга храна

Незнам кај која докторка одиш, ама дефинитивно е со застарени погледи [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley35.gif[/image] Еве нема да ти сугерирам добар педијатар во Прилеп, можеби таа си е добра, но кога ќе одиш на вакцина прашај ги во врска со исхраната двете млади докторки во соба бр.3, тие мене најубаво ми објаснија...

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (17.6.2010 17:16:49)

Педијатарот ми е специјалист педијатар др Вера Иваноска, во Точила и е ординацијата, Палешка. Затоа и ја избрав неа, бидејќи другите се општи доктори, но нема врска тоа, кравјо млеко ми рече да му дадам, откако и кажав дека понекогаш бара да цица на сат и пол, а некогаш на 3 саати, па ми рече најверојатно некој подој ми е слаб, и за да проверам, после доење да му давам, прво ми рече оризова вода, но после рече кравјо млеко разредено 2 спрема 1, за да проверам колку и дали ќе пие и да запишувам и така после да правам распоред, ако треба да го дохранувам, ако не му стасува моето млеко. Не знам дали ме разбравте, зошто и јас толку разбрав, односно толку сакав да разберам, зошто не планирам да правам така, да водам евиденции и такви работи, ќе почнам со кашички. Ајде ќе направам така, некни бев на вакцина, ама на 25ти пак сме, па ќе ја прашам докторката таму

Snowhite RR -> RE: Прва нова храна на бебето (18.6.2010 23:17:57)

Денес јадевма кашичка од јаболко и за чудо јадеше, малку се мрштеше, но јадеше[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif], сега утре ќе видиме што не' чека[sm=smiley36.gif]

Slagjana -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 12:50:44)

Дали некое бебе добило алергија од сок од јаболко? Еве за прв пат пробав да и дадам сок Хипп јаболко и го пие, но после малку повраќа и и се јави осип.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Два дена и давав од него и сега не знам каков сок да и дадам, а веќе поминува црвенилото откако го прекинав јаболкото.

nadica -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 13:00:32)

консултирај се со др но мислам дека можеш да пробаш со морков или круша или црни сливи

а да пробаш дома да направиш сок од јаболки?изрендај го јаболкото и истискај му го сокот преку газа можеби нема да се исфрли [sm=zmeden.gif]

пиши ни како сте поминале [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Slagjana -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 13:07:50)

Со д-рката не мислам да се консултирам. Последниот пат ме изненади кога ми рече да почнам истовремено со сок од портокали. На 4 месеци мислам не се дава. И да ја дохранувам со Хип 2, а тој е од 6 месеци. Ќе пробам утре со рендано јаболко. 

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 13:33:24)

И Миа повраќа од се што е HIPP -ово, сок, кашичка, млеко. Направи домашен сок..и јас мислам така.

mama26 -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 18:14:22)

KOJ ZNAE?dali na 4 mesecno bebe se dava lubenica?doktorot rece samo sok od jabolko kasicki morkov po malku

Палешка РР -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 18:16:31)

Нееее...лубеница мислам дека по година се дава.

Viktori -> RE: Прва нова храна на бебето (21.6.2010 18:20:06)

мама по правило (наше) се почнува со јаболко, морков, па компир и слични полесни за пасирање.
Ама јас почнав со зеленчук, (им давав и овошје) затоа што не сакав децата да ги научам на благо (шеќер во овошје) и мислам нормално е после јаболко да не сака да јаде кашичка од тиква така? Моите на 5 месеци јадеа каша од спанаќ со кисело млеко.

Лубеница син ми јадеше на 6 месеци. И мислам дека не е толку важен редоследот туку тоа да биде постепено за да не развие алергија.

Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>