RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

Emanuelapp -> RE: Прва нова храна на бебето (17.1.2012 13:53:15)

Grav , grasok ( normalno bez zaprska) pocnav da mu davam na 8 meseci dobro  gi prifati i saka da gi jade ne kolku blagite raboti ama si jade.

tnade -> RE: Прва нова храна на бебето (18.1.2012 22:16:16)

Calypso riba veke mozes da dades, e sega stom ve macat bisercinjata pocekaj den dva pa probjte, Teodora narednata nedela polni 11 mes. ama riba ne sme probale, demek ne se davalo riba dodeka ne prozbori... [sm=smiley36.gif] aj ke pocekam uste malku

barbi83 -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 11:14:31)

jas baram pomos pred dve nedeli i dadov na bebuska baby first pap na hipp i drugata den i se pojavija crveni tocki po meseto i grbot a istoto mi se sluci i pred tri dena koga i dadov karamelino i sega ne znam dali pak da probam da i dadam inaku imame 6 meseci dali e alergija ili samo reakcija na mlekoto oti ja dojam a kasata i ja napraviv so kravjo mleko razredeno

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 11:17:54)

може да е од кравјото...пробај со твое млеко да ја направиш кашата измолзи се па стави може и така па види дали ке се појави.

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 13:08:04)

ova moe dete ne mozam da go svatam pocnavme so kasi pred nekoj den domasnite sto i gi pravam gi saka a kupeckite jok ne saka ni da pomirisa 

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 13:13:51)

оти бре мајко неможеш па детето знае што е поубаво домашно се знае[sm=smiley36.gif]

Pepelaska * -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 13:18:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

ova moe dete ne mozam da go svatam pocnavme so kasi pred nekoj den domasnite sto i gi pravam gi saka a kupeckite jok ne saka ni da pomirisa 

а зошто ти се, најубаво е дома ем стопати поевтино, е сега некогаш ако одите на пат подобро е купено да не и се мислиш ама па може и да си зготвиш дома в тегличка и папа[sm=smiley1.gif]

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 14:04:02)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska###

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

а зошто ти се, најубаво е дома ем стопати поевтино, е сега некогаш ако одите на пат подобро е купено да не и се мислиш ама па може и да си зготвиш дома в тегличка и папа[sm=smiley1.gif]

e odi kazi i na babite osobeno na sveki aj majkami se razbira i zemala edna kako za proba merak me e samo ovaa vika i potoa ke i kupuvam ovosje pravi i ama na sveki odi i i dokazi cel zivot sum stedela pa i za deteto li da stedam ne bile isti kupeckite so ovie domasnite ne sum znaela da gi napravam za nejze jas kako sum 4 god vo ovaa kuka ne znam nisto samo taa znae i tugite snai  a sto filozofija ima vo toa ama ajde dokazi i na nejze ke puknese od maka koga go pravev sokot so jabolko i morkov ziva se jadese ama ne i popustiv i za kasite ne i popustam ke si pravam doma pa neka pukneeeeeeeeeeeeeeeeeee

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 14:41:16)

Му дадов на [sm=duda.gif] денес компирче прв пат, ама не е баш одушевен, му се гади, а јаболко и морков сака. Додуша малку се мрштеше и на морков кога му дадов сам, ама потоа ставив малце јаболко и баш му се бендиса. Е како сега да правам, да му нудам компирче денес цел ден по малку, или тек утре?
Инаку сокови не сака да пие, ама јас па само му имам давано сок од сливи, најбитно тоа ми е да сака да пие ако не фати запек понатаму, ама му е кисел, вода исто не сака... Чудо едно, тако мало а такви захтеви има [sm=smiley1.gif]
Му земав некои кашички на Хип од сливи, пишува дека се од 4 месец, е сега пишува дека во составот има оризов гриз, оризов скроб и шеќер?
Малку сум збунета, ќе можам ли да му давам, тој досега нема пробано ориз. И сега ова кашичка со сливи во што спаѓа во оброк или ужина? Оти, нели јаболко е само ужина, нема ништо додадено плус, не заситува, ама ова со сливи сигурно повеќе заситува штом содржи и ориз? Ваљда ќе ме разберете што прашувам [sm=smiley1.gif]

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 14:51:46)

Ако денес првпат пробал компир, доволно е. Утре слободно пак понуди му.

А кашичките од сливи штом пишува дека се од 4 месеци, може да ги даваш. Оризот е еден од најбезбедните производи за новороденчиња, јас од 4 месеци и мелен ориз му давав.

А додека не ги воведете убаво сите намирници, кашичките и сокчињата му се како ужинка.
На пример мене ми требаа два месеци воведување овошје и зеленчук малку по малку додека не стасавме да замениме еден млечен оброк со зеленчукова или овошна кашичка.

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 14:56:22)

Bethany, tie kasicki sega mu se obrok na bebeto, ama tvoeto e malecko. Inaku, site kasi sodrzat orizov griz, skrob ili sto i da e, za da se pogusti, ama i da zasituvaat. Sekako orizot e prvata zitarka sto se voveduva vo ishranata na bebinjata, nema gluten, lesen e za varenje. Koga se voveduva nova hrana uste nemas cisti obroci od ovosje i zelencuk, samo probuvate i se naivknuvate na vkusovite, a podocna ke mu zamenuvas mlecen obrok (cela teglicka ovosna ili zelencukova kasa, na primer).

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 15:10:50)

Фала ви девојки. Ама вчера тој изеде околу 100 гр. кашичка јаболко со морков, домашно направена, и плус му дадов млеко после тоа. Тоа нели е еден оброк, бидејќи тој јадеше убаво.? За него се уште главен оброк треба да е млекце, ама како ќе знам кога ќе можам да му заменам млечен оброк? Леле, многу ми е компликовано ово [sm=smiley36.gif]

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (21.1.2012 15:28:20)

Кога веќе изел 100гр. тоа му е оброк. Млеко би требало тек после 1,5- 2 саати да му дадеш

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 13:38:08)

Мамички сакам на [sm=duda.gif] навечер пред спиење да му давам житарки,ама не со вода приготвени туку со млеко!Што ми препорачувате?

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 13:58:13)

Ако вече има јадено житарки слободно дај му...инаку ние јадевме и за појадок со млеко и навечер исто со млеко и сеуште јадеме [sm=smiley36.gif] некогаш и со јогурт

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 19:20:15)

Ок ама што да и дадам незнам,оние кашички ги знам од хип или милупа,ама тие се подготвуваат со вода,а јас сакам со млеко да и правам житарки!Каде да најдам такви?

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 19:30:47)

Мамапи на нестле кашите се прават со млеко.А можеш на пример оризови снегулки да потопиш во млеко(остави ги некое време да набабрат)а потоа да изрендаш јаболко.Се тоа изблендирај го убаво и имаш млечна каша со житарки.Ние таква баш денес за појадок имавме.

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 19:32:35)

Супер идеја,фала ти многу!

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:08:31)

Mamicki, kazete mi vie sto ja imate probano Baby first pap od Hip, kako ja prigotvuvavte. Mene mnogu retko mi izlaga, plus i dodavam poveke od pravot, ama pa ne smeam poveke, sto znam da ne mu bide nesto lose na [sm=duda.gif]? Oti neli pisuva da se dozira kako e napisano?

libra.n -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:25:01)

Jas taa hrana i ja davam vo sise ama malku ja podsekuvam cuclata za da i teci. Eve bas sega noknata i ja dadov od hipp so jabolko.

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:30:31)

Ама јас па баш сакам да е каша, да му давам со лажиче. Можам ли да додавам од правот додека да ја добијам посакуваната густина?

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:44:04)

Јас ставам снегулки до сакана густина према упатството многу ретка излегува.
Јас денес на [sm=duda.gif] прв паѕт му дадов гризолино 3 лажички и ми кака 3 пати течно плус некако чуден мирис ми има каката[sm=smiley13.gif] Дали да го пробам пак по 2-3 дена да видам дали е од гризолиното или да почекам подолго време на пр. 1-2 месеци[sm=zmeden.gif] Се надевам дека не е реакција на глутенот туку од крушата му дадов кашичка јаболко и круша и плус сокче од круша

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:50:35)

А какви снегулки ставаш? Можат ли за бебето од 4 месеци?

Мислам дека не е до гризолино, туку од крушата, ама пак јас се уште не стасав до тука. Нели реакција се покажува првин како осип по телото, или сум грешка? Јас би инаку пробала после 2-3 дена повторно, ако такви каки се само денес.

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:51:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi

Ок ама што да и дадам незнам,оние кашички ги знам од хип или милупа,ама тие се подготвуваат со вода,а јас сакам со млеко да и правам житарки!Каде да најдам такви?

Сите каши без разлика и ги правам со млеко со вода не ги јади и затоа наместо вода млеко и ставам ..инаку на милупа 7корн што е можеш со јогурт позади пишува мислам.

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 20:55:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Јас ставам снегулки до сакана густина према упатството многу ретка излегува.
Јас денес на [sm=duda.gif] прв паѕт му дадов гризолино 3 лажички и ми кака 3 пати течно плус некако чуден мирис ми има каката[sm=smiley13.gif] Дали да го пробам пак по 2-3 дена да видам дали е од гризолиното или да почекам подолго време на пр. 1-2 месеци[sm=zmeden.gif] Се надевам дека не е реакција на глутенот туку од крушата му дадов кашичка јаболко и круша и плус сокче од круша

како чуден мирис нормално кога јадат храна веќе каките се повеќе и повеќе смрдат....на Л.од 5метра и се осеќаат [sm=smiley36.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  66 67 [68] 69 70   Следна страница >   >>