RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 21:09:02)

Незнам некако почуден мирис од нормално.Павел веќе повеќе од 2 месеци јаде а овака не мирисале.

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 21:24:22)

Nate ne se sekiraj,od krusata mu e,i joanna koga jadese krusa imase kakata cuden kiselkast miris i mnogu gasovi imase od krusata,pa zatoa ne i davam veke!

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (23.1.2012 21:26:10)

бомбица епа види утре како ке е ако продолжи да смрди знаеш што да правиш [sm=smiley1.gif] правец кај докторот.

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (24.1.2012 13:14:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany

Mamicki, kazete mi vie sto ja imate probano Baby first pap od Hip, kako ja prigotvuvavte. Mene mnogu retko mi izlaga, plus i dodavam poveke od pravot, ama pa ne smeam poveke, sto znam da ne mu bide nesto lose na [sm=duda.gif] ? Oti neli pisuva da se dozira kako e napisano?

bethany ama neli e rano za vas beby frst pap mila e cela nedela pogolema od vaseto pa samo jabolko i morkov imam dadeno drugo nisto mi rekoa ovoj mesec samo toa vo 5 mesec samo kompir da vovedam i vo6 se ama postepeno a vie ste pomali od nas

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (24.1.2012 13:20:42)

Мамичка77 , на мене ми педијатарот матичен предложи да почнам полека со дохрана, ништо не ми кажаа што во 4. што во 5. Ама тоа сега е само пробување на вкусови, мада има ми дури и јадено повеќе од тоа како морковче и јаболко, што кога му се допадна [sm=smiley1.gif] А бејби фрс пап почнав да му давам веќе две вечери бидејќи ми и малце напредуваше последниот месец и затоа и почнавме порано. И тоа е лесно сварлива каша. Плус ни млекце не сакаше да го пие, морав нешто да преземам. Го следам добро се поднесува за сега. Не форсирам ништо, ама па не сакам ни да оставам само така.

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (24.1.2012 13:24:34)

Мамичка77 , на мене ми педијатарот матичен предложи да почнам полека со дохрана, ништо не ми кажаа што во 4. што во 5. Ама тоа сега е само пробување на вкусови, мада има ми дури и јадено повеќе од тоа како морковче и јаболко, што кога му се допадна [sm=smiley1.gif] А бејби фрс пап почнав да му давам веќе две вечери бидејќи ми и малце напредуваше последниот месец и затоа и почнавме порано. И тоа е лесно сварлива каша. Плус ни млекце не сакаше да го пие, морав нешто да преземам. Го следам добро се поднесува за сега. Не форсирам ништо, ама па не сакам ни да оставам само така.

mene mi e strav otkako probavme so tetrapak da pie i se isfrli celata niz celoto telo kako crvena mreza da sum i stavila i od togas mi e strav izgleda ke bide alergicna na mlecni proizvodi ke vidam posle 6 meseci kako ke bide do togas ne i davam nisto mlecno

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (24.1.2012 13:51:10)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

mene mi e strav otkako probavme so tetrapak da pie i se isfrli celata niz celoto telo kako crvena mreza da sum i stavila i od togas mi e strav izgleda ke bide alergicna na mlecni proizvodi ke vidam posle 6 meseci kako ke bide do togas ne i davam nisto mlecno

Ама јас не му давам кравјо млеко, туку сме на АД. А не мора да значи дека Мила ќе биде алергична на млечни производи, само и беше рано за кравјо млекце. Немаше ни 4 месеци кога и даваше, нели?
Ќе почекаш и ќе видиш, не верувам дека ќе имаш после проблеми. А ни јас не му давам ништо млечно, оваа каша е за 4 + месеци, се вика млечна оти содржи 50% ад млеко, плус ориз и пченка, а се прави со вода.

barbi83 -> RE: Прва нова храна на бебето (25.1.2012 10:57:59)

ke seka li nekoj da mi napise nekolku recepti za 6 meseci pretezno so zelencuk oti nikako ne mozam da ja naucam [sm=duda.gif] da jade zelencuk i ovosjeto ne go saka ama pak si kasnuva po malku fala odnapred znam deka ima recepti kako posebna tema ama nemam tolku vreme za da baram ne me ostava [sm=duda.gif] da sedam pred kompjuterot[sm=jezicek.gif]

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (25.1.2012 11:35:01)

Eve Barbi, najdov nekolku recepti, tuka ke ti gi kopiram

КЛИК за повеќе Беби рецепти.

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (25.1.2012 11:46:33)

ja ne bi rekla deka e od mlecna hrana...tuku malce i e ranko za tetrapak mleko neli???
baska, zasto samo jabolko i morkov cel mesec?? pocni sega edna nedela daj i sokce od kajsija, pa posle tri dena daj i sliva,naredna nedela imas krusha praska banana....nemoj odma na kompir pa 6 mesec se....mnogu kje i dojde

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (25.1.2012 12:30:27)

Mamicki, kazete mi vie sto ja imate probano Baby first pap od Hip, kako ja prigotvuvavte. Mene mnogu retko mi izlaga, plus i dodavam poveke od pravot, ama pa ne smeam poveke, sto znam da ne mu bide nesto lose na [sm=duda.gif] ? Oti neli pisuva da se dozira kako e napisano?

bethany ama neli e rano za vas beby frst pap mila e cela nedela pogolema od vaseto pa samo jabolko i morkov imam dadeno drugo nisto mi rekoa ovoj mesec samo toa vo 5 mesec samo kompir da vovedam i vo6 se ama postepeno a vie ste pomali od nas

Јас секогаш ставам лажичка плус или две за да биде убаво густа а не течна .

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (25.1.2012 14:47:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka

Јас секогаш ставам лажичка плус или две за да биде убаво густа а не течна .

Открив како да се добие погусто. Ставив од правот во скоро врела вода и тоа малку одстои и се згусне. Па , логично е нели, оризот додека малку набубре. [sm=smiley1.gif]

TeaM -> RE: Прва нова храна на бебето (25.1.2012 22:38:47)

Mamicki koga prvpat i dadovte jogurt na vasite [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]? I kako, dali cist so lazice ili izmesan so neshto?
I vtoro prasanje, dali im davate kiselo mleko so lazice? I dali pred da go dadete go ostavate da stoi na sobna temperatura i kolku vreme?

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (26.1.2012 9:44:12)

Nekade okolu 7 mesec pocnav so kiselo mleko i jogurt, i sekako so lazice mu davav kiselo mleko, a od casa jogurt. Ama pocesto mu gi mesam, so lepce, so palenta, so ovesni ili pcenkarni snegulki i taka si gi jade. I ne gi cuvam na sobna temperatura pred da mu gi dadam, sekako gi saka ladni poveke. Me iskaraa sto sum mu davala ladno od frizider, ama da ne go urocam, gajle si nema.

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (26.1.2012 10:41:39)

Да како што кажа калипсо исто и јас директ од фрлижидер исто и кашите летно време и ги давав ладни и ништо не и е...Инаку јас на почетокот и мешав со спањак,па со јајце само и к.млеко и седавеше у него ептен го сакаше и псоле со се што одговара и мешам или јогурт или к.млеко

TeaM -> RE: Прва нова храна на бебето (27.1.2012 10:29:42)

Kikicka, so shto i go mesas jogurtot?

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (27.1.2012 12:23:14)

Дечки неможев да најдам оризови снегулки и по препорака на продавачката земав овесни снегулки,а дали можам тие да и ги давам на ќерка ми потопени во млекце во комбинација со некое овошје?Имаме 7 месеци

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (27.1.2012 12:26:41)

Може да и ги даваш, а еве комбинација и за ТеаМ, јогурт со овесни снегулки.

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (27.1.2012 12:36:18)

Samo eden sovet, prvo pokisnete gi ovesnite snegulki so voda, pomeki ke se i polesni za dzvakanje (ova vazi za pomalite decinja)[sm=smiley1.gif]

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (27.1.2012 13:07:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

Kikicka, so shto i go mesas jogurtot?

со се и го мешам ако немам к.млеко ондак јогурт а ако сакаш житарици како каша имаш во зегин на милупа 7korn се викаат тие може и со вода и со млеко и со овошје комбинација и со јогурт.

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (29.1.2012 11:23:32)

ИЗВОРНА ПОРАКА: emilija28

zdravo edno prasanje
Od koga moze da mu davam na bebeto sokce od portokal i mandarina
Pozdrav Mamicki

Maca25 -> RE: Прва нова храна на бебето (29.1.2012 11:39:50)

Емилија портокал или маднарина само после годинка. Никако пред да направи годинка. Ние иако и дадовме на малата некаде на 11,5 -12 месеци портокал, уште мака си мачиме со него. Прво се зацрвенуваа образите од него, па после и капаците на очите. 1 година на и дававме, еве сега само што почнавме пак ете пак проблем - отечено око, како од алергија. Сега неколку дена нема да и давам баш да видам дали е од портокалот. 

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (29.1.2012 11:47:52)

Јас портокал сум му дала само во коктел сокче на хип(меѓутоа имаше само некои 10тина % портокал), а мандарина почнав да му давам од негде 8,5 месеци и убаво си ја прифати.Му цедам сок од мандарина во соковникот и за 2 секунди 150 мл.сокче(2/3 сок и 1/3 вода) го нема[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (29.1.2012 12:36:48)

Јас околу 10 месеци почнав. Велат после годинка, ама ако во семејството нема склоност кон алергии може и порано да се почне (околу 10 месеци)

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (29.1.2012 17:06:22)

Мамички, ајде прашање. Мм земал една зеленчукова кашичка од Хип за проба и пишува на неа од 4 месеци. Е сега таа содржи морков, компир, карфиол и грашок. Ние имаме пробано морков и компир, а карфиол и грашок не. Нели грашок оди после 6 месеци? Мал е процент на грашок и карфиол, смеам ли да му дадам? И зошто би ставале намирници ако не смеат тогаш да се јадат?

Страница: <<   < Претходна страница  67 68 [69] 70 71   Следна страница >   >>