Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 15:06:37)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77 no mamicki me zagrizuva toa sto kompirot i morkovot ne saka da go izede celoto sto ke i go napravam samo 5 6 lazicki i toa e a ne i pravam koj znae kolku edno malo kompirce stavam epten malo i edno malo morkovce kako prst i izleze kako edna mala caska za rakija i ne ja izede celata i se mislam deka e gladna vednas potoa i napravam ad mleko ne saka da pie a mi kenka kako da e gladna sok i dadam celo sise ispie po kolku treba da jade od zelencukovite kasi i gi davam obicno koga stane od spienje nekade okolu 15 casotzelencukovite a ovosnite okolu 20casot bidejki zaspiva duri 00h Мамичка77, јас би и давала овошните пред пладне, а зеленчуковите за ручек, така да после кога ќе почне да ти јаде повеќе да го имаш тој оброк. А навечер, пред последно млеко можеш да и даваш од житарки (кога ќе почнеш). А житарки можат и сабајле со некое овошје. Е сега и моето бебе не сака ниту морков, ниту компир сам, ниту заедно, се гади, го плука, ама пред некој ден земав куповна кашичка од Хип со морков, компир, (малце грашок и карфиол) и ја јадеше со сласт (му давам пола од таа голема тегличка, значи око 100гр.) После млекце, кога е во фаза на пиење млекце. Не знам зошто ја таа сакаше. Повкусна му беше. Ние сме мали да му додавам било што, па му е бљуткаво. Е сега можеби веќе од 5 месец можеш да и вариш морков и компир заедно со пилешко, и ќе биде повкусно од таа водичка, па може и месце да и дадеш изблендирано,(барем јас така планирам), а после 6 месец можеш и путер и маслиново масло и ќе биде сигурно повкусно. Не знам може и кисело млекце изгледа, нисам сигурна. Моето бебе еве повторно 2 дена не сака млеко ни да помирише. Фрустрации! Бев сабајле кај педијатар на консултација и таа ми вика да му давам што сака да јаде. Ноќва спиеше од 9:30 до 7 сабајле без будење, јас му во сон му нудив млеко на секој саат-два и тој одбиваше. Мислев дека е настинат, ама педијатарка рече дека малце жлабините му се отечени и можеби затоа одбива, се напнува додека цица и му смета. Кој ќе го знае? А кашички барем јаде, помалце, ама јаде. Инаку, прашаше за тиквичка или брокула. Можеш тиквичка, а јас земав една кашичка на Хип што е од 4месец и е со брокула и ориз и планирам да му дадам овие денови. Малку долг пост, ама подобро да се објаснам. [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|