RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 2:46:00)

go stavasvo relna dodeka ne omekne okolu 15 min pa posle od koga ke se ispece se lupi se pasira ili blendira zavisi kako sakas da mu dades...moj sovet isblendiraj go pouubavo im e barem na moeto [sm=duda.gif][sm=duda.gif]

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 8:44:42)

Ne im davajte blendirano, posle maka ke si imate so dzvakanje. Inaku, jabolkoto ubavo izmieno se stava vo rerna, se pece 10-15 minuti i posle mozes direktno so lazice od toa da davas, ne mora dopolnitelno da go pasiras ili blendiras.

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 8:57:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Ne im davajte blendirano, posle maka ke si imate so dzvakanje. Inaku, jabolkoto ubavo izmieno se stava vo rerna, se pece 10-15 minuti i posle mozes direktno so lazice od toa da davas, ne mora dopolnitelno da go pasiras ili blendiras.

Ова и јас насекаде го промовирам [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Никако блендирана храна. Јас НИШТО не му блендирав на Филип, џвакаше со непцата уште пред заби да му пораснат.

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 9:05:33)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Ова и јас насекаде го промовирам [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Никако блендирана храна. Јас НИШТО не му блендирав на Филип, џвакаше со непцата уште пред заби да му пораснат.

[sm=smiley20.gif][sm=smiley20.gif][sm=smiley20.gif]
pa jasno, i jas ne sum dala blendirano, osven prviot pat meso koga dadov, ama veke ne. Sto porano se nauci da dzvaka, toa podobro, em podobar razvoj ke ima na vilicite i zabite, em polesno ke jade koga ke porasne. I nema da ima maka ni so zeludnikot od nedozvakana hrana.

TeaM -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 9:25:22)

I uste edno prasanje od mene :) Na koja temperatura da go pecam jabolkoto? :)
I kje zaboravev, protiv proliv, osven peceno jabolko, morkov i oriz, shto drugo im davate na vasite [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]?

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 9:29:44)

Dunjata e ubava za proliv, ama ne ja davaj vo golemi kolicini, moze zapek da predizvika. Imam ubav recept za varena dunja so oriz, toa pomaga protiv proliv. Inaku jas jabolkoto go pecam na t od 200 stepeni najcesto.
Edit za receptot: prvo obaruvas edno lazice oriz (da e poluvaren), pa mu dodavas polovina iscistena i iseckana dunja. Go ostavas ubavo da se svari i go pasiras. Garantirano pomaga protiv proliv. Ama gledaj da bide potecna kasa, ne gusta kako obicno sto davas.

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 12:03:13)

Jas vikam ajde denes mama da mu dade na Andrej prv pat da proba neshto drugo osven mlekce od cice....I...site namrshteni faci mi gi napravi...pola ispluka od lazickata..pola valjda go ispi...mu dadov jabolko kamilica nekolku lazicki razredeno so voda 50:50...se nadevam kje bide ok..pa utre da mu dadam pak...

jana81 -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 12:34:09)

leleee a jas duri planirav da si kupam nekoj kvaliteten blender, a za l\kolku, za eden mesec.Vo pravo ste za toa.Vnuka mi izrazna so blendirana hrana pa zatoa se zadavuvase posle koga jadese a meso nauci da dzvaka na 6 godini.

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 15:12:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: jana81

leleee a jas duri planirav da si kupam nekoj kvaliteten blender, a za l\kolku, za eden mesec.Vo pravo ste za toa.Vnuka mi izrazna so blendirana hrana pa zatoa se zadavuvase posle koga jadese a meso nauci da dzvaka na 6 godini.

jas na mila i blendiram ali po gusto ne epten mazno i retkoovoj mesec taka potoa planiram na poedro so viluska

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 15:16:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Jas vikam ajde denes mama da mu dade na Andrej prv pat da proba neshto drugo osven mlekce od cice....I...site namrshteni faci mi gi napravi...pola ispluka od lazickata..pola valjda go ispi...mu dadov jabolko kamilica nekolku lazicki razredeno so voda 50:50...se nadevam kje bide ok..pa utre da mu dadam pak...

andrijance zosto so voda go razreduvas sokceto jas na mila i taka davav i si go piese bez problem na hipp bistar od jabolko 3  4  dena i potoa preminavme na kasest od jabolko pa praska pa sliva modra od kompot i kajsija od kompot

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 17:23:19)

andrijance kakov e toj sok od jabolko i kamilica,ti go pravis i ako go pravis kazi mi kako,ili go kupuvas, sakam i jas da mu dadam na jovan

kikicka -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 18:01:43)

Од хип или од нестле алете имаше таков сок ама се мислам дека на нестле.Можеш и дома да направиш сама стави јаболка да се варат и чај од камилица али малку и после исцеди и дај му.

ИЗВОРНА ПОРАКА: milo20052011

andrijance kakov e toj sok od jabolko i kamilica,ti go pravis i ako go pravis kazi mi kako,ili go kupuvas, sakam i jas da mu dadam na jovan

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 20:15:40)

ИЗВОРНА ПОРАКА: milo20052011

milo20052011..po preporaka na mojot pedijatar nie pocnuvame so sok od jabolko i kamilica..toj e na frutek i go ima samo uste vo MNT-ZEGIN...ne deka e problem da go napravis ama sepak kako za prv pat podobro e da dades gotovo zaradi termickata obrabotenost i bezbednost..mene mojot pedijatar isto me sovetuvase prviot pat da mu dadam razredeno...a vekje naredniot den ako nema nikakva reakcija mozam i celo ili pa 2:1...zaradi eventualna reakcija ( jas koga birav pedijatar birav takov na koj kje mu veruvam..vo sprotivno dzabe go nosam na pedijatar neli)..
mislam deka i na Nestle - Allete treba da ima takov ama ne sum sigurna...

mamapi -> RE: Прва нова храна на бебето (11.2.2012 16:38:04)

Мамички од кога можам да давам домати и пиперки?[sm=duda.gif] е 7 ипол месеци!

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (11.2.2012 16:44:03)

Јас еве скоро 10 месеци сме ,уште не сум му дала ни домат ни пиперка.Некако извештачени ми се во овој период тие што ги има,па затоа и не форсирам.Ќе почекаме да излезат убави,па ќе кркаме тогаш[sm=smiley1.gif].

rina13 -> RE: Прва нова храна на бебето (11.2.2012 17:02:10)

jas dadov na 9 meseci domat i toa vo kasicka so brokula i kompir i mn i se svigase,sega i go davam so tarana i kremsir se utepuva jadejki

vesnab -> RE: Прва нова храна на бебето (14.2.2012 10:11:10)

luka ima tocno 3 meseci i 2 dena :P rano e za dohrana, no so netrpenie cekam da ima polni 4 za vo 5 da pocnam da go dohranuvam, kako shto citam site odprilika togash pocnuvate, mnoguuu mi e merak da jade so lazice :)

Natasa981 -> RE: Прва нова храна на бебето (14.2.2012 10:30:57)

Mene mi kazaa deka kako za prva nova hrana za bebe treba da se pocne so kupecka, znaci gotovi kasicki i sokcinja, pa me interesira vaseto mislenje, da ili ne, kakvo iskustvo imate? Eve citam i deka pedijatar na Andriance ova i go preporacal..

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (14.2.2012 10:49:28)

Natasa981, jas pocnav so domasni ovoski, sto se veli direktno od drvo skinati, sred leto pocnavme so dohrana. Pedijatar ne mi rekol deka mora da pocnam so kupecko - tetka mi koja sto e pedijatar prvpat mu dade na moevo da proba sliva, mu cedese direktno sok od ovoskata vo usta.

Inaku, jas domati davam od 8 meseci, najcesto so makaroni, vo mandzicki so grasok, boranija i slicno. I toa imam domati od letoska vo frizider, zamrznati i vo tegli. Tie vo tegli se samo seceni na parcinja, isto kako kompot napraveni, samo bez seker.

AnnaMolly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (14.2.2012 11:06:17)

Јас верувале или не доматите ама СКРОЗ ги заборавив! Му немам дадено да проба ниеднаш. Еднаш само кечап (домашен) макаше со компири пржени и толку. Во мојава глава како да не постојат доматите [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ама сега се е извештачено како што рече Натушка, па летоска ќе си јаде вкусни домати.

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (14.2.2012 18:56:26)

Natasa981, jas pocnav so domasni ovoski, sto se veli direktno od drvo skinati, sred leto pocnavme so dohrana. Pedijatar ne mi rekol deka mora da pocnam so kupecko - tetka mi koja sto e pedijatar prvpat mu dade na moevo da proba sliva, mu cedese direktno sok od ovoskata vo usta.

Inaku, jas domati davam od 8 meseci, najcesto so makaroni, vo mandzicki so grasok, boranija i slicno. I toa imam domati od letoska vo frizider, zamrznati i vo tegli. Tie vo tegli se samo seceni na parcinja, isto kako kompot napraveni, samo bez seker.

Calypso..i ja bi davala domashno da e moe ili da znam deka ne e prskano...vaka..shto si e sigurno - sigurno si e..isto taka Natasa981 vcera doktorka mi rece deka do polni 6 bi bilo fino ako mozam da mu davam kupecki sokcinja i kashicki ( ovoshni samo) so isklucok na bananata koja e zashtitena i mozam sama da mu ja napravam..za zelencukovite mi rece deka najubavo doma da mu gi pravam ( mi rece kje si zemes tetratka nareden pat i se sto sakas kje ti kazam i objsnam i kje si zapises) ama tie se so polni 6 meseci..izborot sepak e tvoj mila

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (14.2.2012 22:08:29)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

Mene mi kazaa deka kako za prva nova hrana za bebe treba da se pocne so kupecka, znaci gotovi kasicki i sokcinja, pa me interesira vaseto mislenje, da ili ne, kakvo iskustvo imate? Eve citam i deka pedijatar na Andriance ova i go preporacal..

mila kupeckite kasi ne gi saka zatoa i pravam doma i kupecki i ovosni a sok i pravam doma apsolutno se so jade doamsno a sega nikade ne moze da se najde ne prskano bidejki  ako ne se prska nema ni da se rodi taka da i nasite ovosni drva sto ni se vo dvorot mora da se prskat za da rodat lani mojot vreden svekor ne gi isprska jabolkite i zatoa sega nema ni edna ne se rodi

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (15.2.2012 14:18:26)

mamicki aj kazete mi na [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image] od koga moze so zitarici da se pocne pedijatarot ne mi nisto spomna za toa i jas zaboraviv da prasam i palenta od koga pocnavte da davate

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (15.2.2012 15:30:02)

mamicka77 vcera bas vo zegin vidov deka ima zitarici od 4+...mislam deka se pravat so voda...e sega za palenta ne znam...vrati se nanazad sigurno pisal nekoj...

Emanuelapp -> RE: Прва нова храна на бебето (15.2.2012 15:36:16)

На син ми прв пат му дадов палента на 7 месеци со јогурт, убава е за стомачето ...

Страница: <<   < Претходна страница  70 71 [72] 73 74   Следна страница >   >>