RE: Прва нова храна на бебето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

mamicka77 -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 15:31:59)

eve sega i dadov samo kompir ista pesna pet ses lazicki i toa e pocnew da plaka i stiska usta mlekoto isto pocna da ne go saka nokeska ne saka samo nasabajle i toa i e preku den so ziv zor pola vo sija i otide utre ke probam so puter pa ke vidam so ke bide ama izgleda ke bide zimrija kako mene i tatkoi 

Bethany -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 15:34:22)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

eve sega i dadov samo kompir ista pesna pet ses lazicki i toa e pocnew da plaka i stiska usta mlekoto isto pocna da ne go saka nokeska ne saka samo nasabajle i toa i e preku den so ziv zor pola vo sija i otide utre ke probam so puter pa ke vidam so ke bide ama izgleda ke bide zimrija kako mene i tatkoi 

Mamicka ti pisav privatna poraka, pogledaj. [sm=smiley1.gif]

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 15:51:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: maki1

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicka77

no mamicki me zagrizuva toa sto kompirot i morkovot ne saka da go izede celoto sto ke i go napravam samo 5 6  lazicki i toa e a ne i pravam koj znae kolku edno malo kompirce stavam epten malo i edno malo morkovce kako prst i izleze kako edna mala caska za rakija i ne ja izede celata i se mislam deka e gladna vednas potoa i napravam ad mleko ne saka da pie a mi kenka kako da e gladna sok i dadam celo sise ispie po kolku treba da jade od zelencukovite kasi i gi davam obicno koga stane od spienje nekade okolu 15 casotzelencukovite a ovosnite okolu 20casot bidejki zaspiva duri 00h

A zosto navecer ovosna kasa i davas?Jas kolku sto znam ,a i taka i davam i na mojata od sabajle ovosna,popladne zelencukova i navecer mlecna za dobra nok.Sega neznam moze taka vas pedijatarot vi kazal i moze i vaseto e ispravno.

И јас не давам овошје навечер.Може за ужинка кај 18-19 ч. банана , ама за вечера обавезно житарки или млечна каша.Од кога почнавме со дохрана до денес вака тераме и супер ни оди.

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 17:23:38)

Jas do edna godina ovosje davav za dorucek a zelencuk za rucek ,zitarici nikogas nemam davano navecer.Spored mojot pedijatar se debelee deteto ako se davaat zitarici navecer.Zatoa sega gi jademe za dorucek

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 19:27:37)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi

Братучетка ми ми донесе ленено семе,вика многу било убаво да и го давам на ќерка ми,арно ама поим немам со што и како да и го давам,имате некој предлог?

A kolkava e malata? Lenenoto seme se dava so polni 8 meseci, barem taka jas procitav, i posle i pedijatar mi potvrdi. Inaku najcesto mu go davam na sin mi vo mlecnite kasi sto gi jade navecer, za vecera.

Калипсо а како го даваш лененото семе,мелено ли?И дали постои мелено да купам или само вакво во зрнца.Јас земав ама немам со што да го смелам.Пробав со блендер и сецкало ама не ми успеа.А имам една машинка за кафе ама стара е и страв ми е во неа да го ставам[sm=zmeden.gif].

Go melam so racen blender, inaku nema da se kupi meleno, osven da ti go somelat vo prodavnica za zdrava hrana, taka mi kaza AnnaMolly. Eve vakov e blenderot
[img]http://www.ehandheldblender.com/wp-content/uploads/2011/03/SmartStickHandBlender.jpg[/img]

ne e bas ovoj, ama staviv slika da vidis na kakov mislam, dovolno mi go mele, ne celosno, ama pak vo najgolem del e meleno, iako ima i po nekoe celo zrnce. Mozes da probas so masinata za kafe, sto znam... jas nemam takva, inaku sigurno so takva ke go melev. I da znaete, melenoto leneno seme se cuva vo teglicka vo frizider - mora da bide na ladno, inaku se gubat hranlivite materii.

Arh_diz, a neli zitarkite kaj decata do edna godina treba da bidat zastapeni vo ishranata dva pati dnevno? T.e dva obroci da sodrzat zitarki? Barem mene taka mi kaza pedijatar. Jas se trudam na sin mi taka da mu davam, ama ne uspevam sekoj den. I navecer obavezno jade zitarki vo mlecna kasa (bilo so jogurt, bilo so mleko).

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 19:40:01)

Calypso jas so dohrana pocnav pokasno i zitarkite gi pocnavme nekade pred godina .Pocnav da mu gi davam so voda po preporaka an pedijatar i mi bea bljak , gi prekinav i posle godina mu i davam nautro so mleko.Koristam cisti zitarici

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 20:06:23)

Калипсо и јас пробав со ваков рачен блендер,ама безуспешно. Ајде утре ќе пробам пак,поупорна ќе бидам.[sm=smiley1.gif]

Инаку давам житарки навечер,обично на нестле 8 житарици или оризови снегулки во јогурт од причина да го држат повеќе,за да не ми станува често навечер и мислам дека успевам.Станува еднаш до два пати само за цицање.

mamicki -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 22:17:58)

Koga pocnavte so mesni kasicki i kako gi jadat vasite [sm=duda.gif]? Mojov sin ne saka nikakva hrana osven ad mleko, a vekje sme 6,5 meseca i so sudni maki uspevam da mu dadam ovosna ili mesna kasicka, a samo zelencuk- nema sansi! Odma pocnuva da pravi grimasi kako za povrakjanje i mn. se nerviram. Kazete nekoj trik za ubeduvanje bebe deka hranata e ok? A koga moze da jade leb?

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 22:32:54)

Мамички после 7 полни месеци се почнува со месо...И кај мене [sm=duda.gif]не ги сакаше зеленчуковите каши . 3 дена не му давав никави каши (го ставив на диета[sm=jezicek.gif]) па кога му дадов зеленчукова се степа[sm=smiley36.gif].....Инаку ние со дохраната се вративме на почеток[sm=smiley13.gif]П. има егзем на челото плус течна столица и сега сме на елиминациона диета.Три дена е само на ориз сиротко плаче и јаде варен мелен ориз[sm=smiley13.gif]Срцево ми се кине амам мора така за да видам на што реагира.

Natuska85 -> RE: Прва нова храна на бебето (4.2.2012 23:28:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamicki

Koga pocnavte so mesni kasicki i kako gi jadat vasite [sm=duda.gif]? Mojov sin ne saka nikakva hrana osven ad mleko, a vekje sme 6,5 meseca i so sudni maki uspevam da mu dadam ovosna ili mesna kasicka, a samo zelencuk- nema sansi! Odma pocnuva da pravi grimasi kako za povrakjanje i mn. se nerviram. Kazete nekoj trik za ubeduvanje bebe deka hranata e ok? A koga moze da jade leb?

Мамички пробај да му ставиш лажичка -две кисело млеко во зеленчуковата кашичка,многу го подобрува вкусот.Или пак по неколку капки маслиново масло. Инаку ние со месо почнавме од 7,5 месеци.Најпрво телешко,а сега јадеме и мисиркино.

Ако сте пробале веќе глутен можеш да му даваш и лепче.

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:01:40)

[img]http://www4.slikomat.com/11/0207/92c-424900.jpg[/img]

mamicki naidov na edni biskviti bez gluten...gi ima vo COSMO...cisto ako ne ste znaele [sm=smiley36.gif]

Natasa981 -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:11:10)

Andriance, vie veke pocnavte so dohrana?

Annet -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:18:24)

dees prv pat i dadov nekolku lazicki jogurt,cisto da probam dali ke jade,za da jade zelencuk,oti ne go saka..i jadese,uff se nadevam deka ke jade zelencukovi kasi i ovosni jogurti,ova mlekovo ne drzi sitost;-)) ona za edna nedela polni 6 meseci..od koga se dava kislo mleko i jogurt????

Annet -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:19:49)

jas vo secko imam meleno ,probajte

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natuska85 RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: mamapi

Братучетка ми ми донесе ленено семе,вика многу било убаво да и го давам на ќерка ми,арно ама поим немам со што и како да и го давам,имате некој предлог?

A kolkava e malata? Lenenoto seme se dava so polni 8 meseci, barem taka jas procitav, i posle i pedijatar mi potvrdi. Inaku najcesto mu go davam na sin mi vo mlecnite kasi sto gi jade navecer, za vecera.

Калипсо а како го даваш лененото семе,мелено ли?И дали постои мелено да купам или само вакво во зрнца.Јас земав ама немам со што да го смелам.Пробав со блендер и сецкало ама не ми успеа.А имам една машинка за кафе ама стара е и страв ми е во неа да го ставам[sm=zmeden.gif].

Go melam so racen blender, inaku nema da se kupi meleno, osven da ti go somelat vo prodavnica za zdrava hrana, taka mi kaza AnnaMolly. Eve vakov e blenderot
[img]http://www.ehandheldblender.com/wp-content/uploads/2011/03/SmartStickHandBlender.jpg[/img]

ne e bas ovoj, ama staviv slika da vidis na kakov mislam, dovolno mi go mele, ne celosno, ama pak vo najgolem del e meleno, iako ima i po nekoe celo zrnce. Mozes da probas so masinata za kafe, sto znam... jas nemam takva, inaku sigurno so takva ke go melev. I da znaete, melenoto leneno seme se cuva vo teglicka vo frizider - mora da bide na ladno, inaku se gubat hranlivite materii.

Arh_diz, a neli zitarkite kaj decata do edna godina treba da bidat zastapeni vo ishranata dva pati dnevno? T.e dva obroci da sodrzat zitarki? Barem mene taka mi kaza pedijatar. Jas se trudam na sin mi taka da mu davam, ama ne uspevam sekoj den. I navecer obavezno jade zitarki vo mlecna kasa (bilo so jogurt, bilo so mleko).

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:25:29)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Natasa981

Andriance, vie veke pocnavte so dohrana?

Of lelelelle bolna tema za mene [sm=smiley36.gif] narednata nedela polnime 5 meseci i sekoj den si vikam aj denes aj utre aj denes aj utre...ne za dohrana tuku barem sokce kolku da pocne da razlikuva vkusovi...ama vo glavata mi e totalen haos...se zivo inacitav i znam deka sega treba sama da resham ( vo dogovor so pedijatar) sto i kako...mi rece mozam so vkusovi da pocnam najprvo so jabolko - kamilica i posle krusha praska kajsija banana sliva ( najmnogu dva vo edna nedela) ama bre nekako se si vikam uste nekoj den na mlekce da bide oti si napreduva ubavo...

vie??

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:32:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

dees prv pat i dadov nekolku lazicki jogurt,cisto da probam dali ke jade,za da jade zelencuk,oti ne go saka..i jadese,uff se nadevam deka ke jade zelencukovi kasi i ovosni jogurti,ova mlekovo ne drzi sitost;-)) ona za edna nedela polni 6 meseci..od koga se dava kislo mleko i jogurt????

Od 6 i pol, 7 meseci mozes da pocnes so kiselo mleko i jogurt, ama gledaj da ne bidat mnogu kiseli.

Andriance, ako si napreduva ubavo nema zosto da brzas... mozes narednata nedela da pocnes so toj sokot od jabolko-kamilica na Frutek, ili pa mozes sama da napravis. Jas licno go probav, ic ne mi se bendisuva, ama sin mi go saka - za cudo, prvpat da mu se svigja nekakov sok[sm=smiley36.gif]

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 17:38:06)

nie za 4 dena polnime 5 meseci a jas proslata nedela od pusti merak da mu dadam kasicka pobrzo mu dadov od jabolko od hipp i bese presreken,drugiot den mu dadov sok od jabolko isto presreken,i si vikam aj da mu napravam jas doma edna kasa od jabolko i zemav edno jabolko go izvariv pa go izblendirav ama ne mu pravese bas kef i vikam aj da go probam i go probuvam ne e tolku blago kako kasickite kupecki,pa pak mu kupiv i zabelezav deka go fakaat grcevi i resiv da ne mu davam uste nekoe vreme,neka si cica i neka si uziva[sm=smiley36.gif]sto mislote dali bi mozelo da go fakaat grcevi od toa,a inaku mu davav po pola kasicka na den

SkCura77 -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 18:01:31)

Ние сега почнавме, имаме 6 месеци и 1 недела и досега сме пробале сокчиња од јаболко и крушка и морков (домашни), морков и тиква (купечки) и сега воведувам оризова вода, па се мислам да продолжам со варени компири, моркови, ориз и сл. Мислам дека не грешам, нели? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] А не сака многу вода да пие, му давав со лажиче, преку шише, залудно... [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

milo20052011 -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 18:47:30)

uzivaj skcura77 i nie neznaeme od sise da pieme voda samo so lazice taka znaeme

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето (8.2.2012 9:13:06)

ИЗВОРНА ПОРАКА: SkCura77

Ние сега почнавме, имаме 6 месеци и 1 недела и досега сме пробале сокчиња од јаболко и крушка и морков (домашни), морков и тиква (купечки) и сега воведувам оризова вода, па се мислам да продолжам со варени компири, моркови, ориз и сл. Мислам дека не грешам, нели? [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] А не сака многу вода да пие, му давав со лажиче, преку шише, залудно... [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Слободно можеш да продолжиш со овие работи што си ги набројала, само секој нов продукт давај го три дена, па потоа друго. А за водата ич не се секирај, и мојата ќеркичка вода не сакаше да пие, почна може кај 9 месеци да пие. Ама затоа пиеше многу чај.

TeaM -> RE: Прва нова храна на бебето (8.2.2012 9:21:39)

ИЗВОРНА ПОРАКА: SkCura77

SkCura, so ogled na toa shto ste 90% na cicanje, vodata si ja dobiva preku mlekoto...So tek na vreme kje si pocne...

bombica -> RE: Прва нова храна на бебето (8.2.2012 17:15:32)

Денес на П. прв пат му дадов пилешко месо пошто во градов кај нас нема телешко само јунешко по месарите.Му дадов многу малку како за проба со компирче....Одприлика по колку грама месо им давате на [sm=duda.gif]?

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето (8.2.2012 17:37:18)

Okolu 50 grama se dava za pocetok.Se razbira se pocnuva so mala lazicka ili so vodata

lilicka -> RE: Прва нова храна на бебето (8.2.2012 18:09:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Денес на П. прв пат му дадов пилешко месо пошто во градов кај нас нема телешко само јунешко по месарите.Му дадов многу малку како за проба со компирче....Одприлика по колку грама месо им давате на [sm=duda.gif]?

Јас пред 2 дена и дадов пилешко на Л го направив со ориз и морковче ептен го бендиса што ми е чудно првиот пат и дадов неколку лажички и дури уште бараше[sm=smiley36.gif]

TeaM -> RE: Прва нова храна на бебето (10.2.2012 2:07:38)

Moze glupo prasanjevo. ama... pojma nemam[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Peceno jabolko, kako da go napravam? Se lupi, ne se lupi, se sece ne se sece, kolku vreme se pece?

Страница: <<   < Претходна страница  69 70 [71] 72 73   Следна страница >   >>