Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Nas pedijatarot ni kaza da pocneme so zelencuk, zaradi toa sto mozelo posle da go odbiva ako se nauci na ovosjeto, povkusno e ...arno ama nie pocnavme so dvete, t.e pocnavme prvo jabolko, pa morkov, pa praska, tikva, kruska, banana, kompir, vcera kajsija prv pat proba, i taka gi terame po 2-3 dena istite plodovi, a od nekoi i veke kombinacii: jabolko-morkov, tikva-jabolko, tikva-kompir, jabolko-banana, sok jabolko-praska (samo jabolko ne go saka)...i ova go praime veke cel mesec, kako uzinka po ednas na den. Jadese po tretina teglicka ili sokce na pocetok, sega moze malku poveke od tretina, nakaj pola teglicka ili sokce, zavisi kolku saka
пред неколку дена случајно оставив отворена кашичка на хип (во торба беше), и стоеше околу 3 дена. луѓе, ако ви се верува воопшто не беше расипана... и тоа ме подзамисли малце... зашто ако нема конзерванси, нема шанси да не се расипе по толку време стоење на собна температура, башка кај мене дома е топличко. и после гледав состав, па видов дека по „нема конзервански“ има ѕвездичка, а подолу пишува нешто според закон, што најверојатно значи дека нема повеќе од колку што е дозволено, а далеку од тоа дека нема. плус тоа сокчињата на хип се правени од концентрат од овошје, а не од свежо овошје, а кога е концентрат дали е од органско, свемирско или прскано овошје исто му се фаќа зашто е термички обработено. моја препорака ви е да си почнете со домашно приготвена храна, особено за тие бебиња што се исклучиво на доење и што не пробале ништо синтетичко. ќе си земете јаболче, наше македонско, ако можете и непрскано да најдете уште подобро, ќе го сварите, ќе го процедите низ цедалка со лажиче и ете ви нешто меѓу кашичка и сокче, ем вкусно, ем природно. купечките кашички се практични за надвор од дома, ама јас не би давала повеќе од 1-2 пати неделно. домашното е секогаш најдобро, особено ако локално и непрскано, прочепкајте секаде по нетов пишува, а мене и многу добар и искусен педијатар ме советуваше така.
има на babycenter сајтот многу убаво видео за тоа како да приготвите поголеми количини на кашички дома и да ги смрзнете, за да имате секогаш при рака, и кога ќе немате време за приготвување и таму истото го кажуваат.
Ах аматеурес многу нормално дека има некој конзерванс, инаку како ќе стои 3 дена отворено, а 2 години затворено сокчето....Тоа е тоа, домашно е најубаво!!! Инаку ние прв пат пробавме вчера каша од јаболко, купечка и ја излапка половинка за 20 секунди. Денес ќе ја довршиме кашата од јаболко и одиме на круша. Имаме 5 месеци без 1 недела.
Ах аматеурес многу нормално дека има некој конзерванс, инаку како ќе стои 3 дена отворено, а 2 години затворено сокчето....Тоа е тоа, домашно е најубаво!!! Инаку ние прв пат пробавме вчера каша од јаболко, купечка и ја излапка половинка за 20 секунди. Денес ќе ја довршиме кашата од јаболко и одиме на круша. Имаме 5 месеци без 1 недела.
za lepoticata..si znae ona be...tek koga kje dojde bananka mf mf
luge aj malku sum offtopic ama neznam kade da prasam moevo e na legofer i vit C i pisuva po upastvo deka posle pienje na surupceto 2 casa nema vnesuvanje na hrana , plus i na Paracetamol surupce poradi reakcija od vakcinive dali treba da i davam kasicka od jabolka bideji pred 2 dena pocnavme so nea nautro 2-5 lazicinja jade ili samo socke da davam i drugo dali da davam morkovce ili da pocekam da se stabilizira organizmot od vakcinata i temperaturata
mamicki nie sme 5 ipol meseci i jademe ovosni kasicki i zelecnukovi (morkov brokula tikvicka kompirce orivce ) i veke ni e dosadno gi pominavme site kombinacii :)) aj ve molam kazete sto mozam da mu davam drugo od koga mozam da vovedam palenta, tarana od taa bez jajca ??? inace veke tri dena mu davam i kiselo mlekce razredeno ... si imame problem so tecnosti ne saka vodicka mi ja pluka cucla nikako ne faka ni od sise ni lazalka mu zemav gumeno klunce i od toa pluka i so lajzicka sum probala nejke ne znam so da praam :))) aj nekoj sovet ili recept ???? :)
luge aj malku sum offtopic ama neznam kade da prasam moevo e na legofer i vit C i pisuva po upastvo deka posle pienje na surupceto 2 casa nema vnesuvanje na hrana , plus i na Paracetamol surupce poradi reakcija od vakcinive dali treba da i davam kasicka od jabolka bideji pred 2 dena pocnavme so nea nautro 2-5 lazicinja jade ili samo socke da davam i drugo dali da davam morkovce ili da pocekam da se stabilizira organizmot od vakcinata i temperaturata
Обично секој препарат на железо се пие на полн стомак, после јадење, оти железото предизвикува гадење и повраќање. Се препорачува да се пие после ручек кој не содржи млеко или млечни производи. Што се однесува до парацетамол, ќе дадеш само ако качи температура над 38.5, под тоа нема потреба. А и би ти препорачала да почекаш со нови вкусови кога прима малото вакцини, оти може да ти ги одбива, а не дај Боже да има реакција, па да не си сигурна од што е. Продолжи со она што веќе си дала, а за вода ќе мораш малку повеќе да инсистираш, оти сега е веќе топло, плус ако има реакција од вакцините, течности ќе бидат многу потребни.
mamicki nie sme 5 ipol meseci i jademe ovosni kasicki i zelecnukovi (morkov brokula tikvicka kompirce orivce ) i veke ni e dosadno gi pominavme site kombinacii :)) aj ve molam kazete sto mozam da mu davam drugo od koga mozam da vovedam palenta, tarana od taa bez jajca ??? inace veke tri dena mu davam i kiselo mlekce razredeno ... si imame problem so tecnosti ne saka vodicka mi ja pluka cucla nikako ne faka ni od sise ni lazalka mu zemav gumeno klunce i od toa pluka i so lajzicka sum probala nejke ne znam so da praam :))) aj nekoj sovet ili recept ???? :)
Тиква, пашканат, карфиол (штом јаде брокула, може и карфиол), тоа ми текнува сега засега. За палента и тарана (особено за тарана) мислам дека ви е рано. За палента почекај до полни 6 месеци, а тарана без јајца можеш да дадеш кога ќе воведеш глутен во исхраната на малиот.
Утре ни е бананката на репертоар Андрианче, денес пробавме каша од крушка виљамовка, се потепа да јаде , а задутре одиме на каша од банана...кашата од јаболко не ми ја бендиса, додека сокот го обожава, круша сокот не ги сака а кашата ја сака. Чудно, нели?
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana
za lepoticata..si znae ona be...tek koga kje dojde bananka mf mf
Срцка не давај нов вкус додека не и помине реакцијата од вакцината. Исто за легоферот знам дека не треба да биде јадено бебето пред да му дадеш железо зашто ќе поврати, ова од лично искуство ти кажувам и плус пишуваше во упатството на Ферум лек сирупот. За после железото, исто не треба одма да се дава храна, ни млеко.
ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka
И син ми исто правеше Икана, сокот од јаболко го сака, кашата не, а крушата обратно. Ама почнав да му давам печени јаболка, такви ги обожава, пробај, може така повеќе ќе сака да го јаде јаболкото. За бананата, нема дете што не ја сака
Ги ангажирав моите за блендер да ми донесат и уште 3 вкуса да проба само односно банана, праска, кајсијса и морков, 4 значи, одиме на домашни, пошто ги изнакупив на Хипп више, да ги довршиме. Ова купечкиве демек немат немаат конзерванси ама стои 3 дена ко ништо на собна температура. А за зеленчукот женски, ќе и правам од замрзната брокула, карфиол, а тиква баба ми пече опасна, и таа ќе ја пасираме и ќе папаме
А бе сите имаат конзерванси, јасно. Која повеќе, која помалку. Инаку од зеленчук можеш и млада тиквичка да пробаш да и дадеш на М, сега ќе излезат, мислам дека ќе ти ја сака, има благ вкус. Можеш со неа да ги мешаш брокулата и карфиолот ако не ти ги јаде чисти. И стискам палци да јаде тиква, оти мојов единствено што не сака е тиквата (на татко му)... и со банана да му ја измешам, пак ја познава и плука (а обожава банана).
Хаххаа не можеш Калипсо да ги излажеш лелеее мојава и правам финти со сок па млеко, не бе одма приметува Млада тиква беше оние малине, што правиме мусака од тиквици_ Ллееее срамои Иначе криво ми е сега што се изнакупив, отпосле ми текна логиката за кашиве која е што стои три дена.....ништо ајде стерилно е барем, термички обработено, па со памет за понатака.
Е не можеш да ги излажеш, вистина... колку и да се мали, пак знаат. Инаку, да, мислев на млада зелена тиквичка, за мусака, за полнење, за пржење, баш таква. Син ми ја обожава, на почетокот не можеше да и се изнајаде... а така чиста му ја давав, варена и испасирана, без додатоци.
fala zenski za brziot odgovor ke napravam taka oti maticnava nisto ne mi kaza za mlekoto posle davanje na legofer procitav vo upastvoto, a za kasickite denes ne i dadov tuku samo sokce taka za 10-20 ml poveke i cajce i voda za prv pat super m ja ispi podobro denes da e poveke na na tecnost a paracetamolot sabajle i dadov vo 5 bidejk kaci 38 T a vcera cel den imase samo 37, a i ad mlekoto i go pravam taka po mlako bidejk e zesko i dopolnitelno da ne i stvaram zestina
lele zaboraviv na nas maticnata ni dade protokol za hranenje kako sto vika taa kombinirano ovosje i zelencuk znaci probuvame prvo ovosje pa zelencuk pa pak ovosje i se taka za da naucela deka jadenjeto ne e se blago i da probame 4-5 vkusovi i posle mesanje i zamislete mi preporaca domasno napraveno a ne gotovi od hipp se iznasmeav doma. ikana probaj so pecena jabolka bidejki e povkusna probaj samata ke ja zabelezis razlikata
Е па и ја така треба да ми дадат јеловник за што и како да давам сега па се до 6 ти месец, ама џабе, тетките од РР се ми кажаа што како треба
Srce banankata mozes slobodno i za prv pat da ja spremis domce...taa si e sama termicki zastitena...
zasto ti e brokula zamrznata??? pa ja imas bre ubava sveza na pazar..toe e zelencuk...i taka se vari...ama nemoj za pocetok brokula..pocekaj.. prodozli so kompirce ( go sakaat veruj u site varijanti pogotov ako nesto ne ti jade izmesaj go so povekje kompir i gotovo)...mozes pashkanat tikvicata e epten ubava ( kje si najdes mala, mlada) pa posle brokula karfiol blitva spanakj...
А Андрианче, денес планирав морков да и дадам....арно ама ми нема ич пиено млеко од сабајле и еве ја ја екам да заспие, а и дадов веќе каша од круша и си изеде така едно 10 лажичиња. Да чекам сега со морковот, или да давам денес?
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance
ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana
Е па и ја така треба да ми дадат јеловник за што и како да давам сега па се до 6 ти месец, ама џабе, тетките од РР се ми кажаа што како треба
Srce banankata mozes slobodno i za prv pat da ja spremis domce...taa si e sama termicki zastitena...
zasto ti e brokula zamrznata??? pa ja imas bre ubava sveza na pazar..toe e zelencuk...i taka se vari...ama nemoj za pocetok brokula..pocekaj.. prodozli so kompirce ( go sakaat veruj u site varijanti pogotov ako nesto ne ti jade izmesaj go so povekje kompir i gotovo)...mozes pashkanat tikvicata e epten ubava ( kje si najdes mala, mlada) pa posle brokula karfiol blitva spanakj...