RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (13.12.2014 19:54:20)

i ednite i drugite se vitamini steta nemas nikakva
i mene mnogu mi se gadi kako da mi zeze vo zeludnik i niz hranoprovodnik nekoj den ne ama nekogas nemozam usta da otvoram za da jadam
i vcera sto mi se desi se isplasiv kako sto si lezev i pocustvuvav kako gakickite mi se navlaznija odma vo wc malo krukce si rekov sto e ova da ne se podmockav gi smeniv i posle pak istoto se napiv caj od brusnica i otogas ne mi se povtori ama po nekogas koga odam vo wc imam iscedok prociren sto li bese neznam se nesto samo mi se desava

Hopeful RR -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (13.12.2014 19:57:38)

Нормално е тоа, без гајле. Со тоа се штити самото грло на матката од инфекции, како што читав на нет.

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (13.12.2014 20:00:45)

[sm=smiley31.gif] fala hopeful jas samo na tebe se nadevam na sovet i sekako na dr rr
i sakav da te prasam dali bese ti na tranzfuziologija za dimeri i hemostazai sto li bese AFA

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (13.12.2014 21:55:17)

Lele ringerajki od umot se izvadiv. Pred eden cas odam vo wc i osetiv nesto mi protece i koga vidov sveza krv na vloskata. Racete pocnaa da mi se tresat neznam ni kako otidovme do ginekolog. Me vide na eho, se bese vo red so plodovite, mi stavi inekcija prog.depo i da miruvam . Nemam ni hematom nisto.neznam od sto bi mozelo da bide . Cel den nemav nisto ni bolka ni kafeav iscedok nisto i odednas krv. Ne znam kako ke zaspijam vecerva.

Hopeful RR -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (13.12.2014 22:16:28)

Теа, не се плаши, може е иритирано ткивото, грлото на матката, или нешто поосетливо... или пукнал капилар некој. Штом се они две ок, не се секирај, плус и веќе имаш полни 12 недели. Мирувај ептен, и што и да е, ќе се повлече [sm=smiley31.gif]

гина, немам испитано се уште, матичната ми рече ќе ме прати тек во 20 и некоја недела на комплет трансфузиолошки испитувања и тоа заради тоа што е близначка бременост - фактори на хемостаза, д димери и АФА.

kapina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 12:03:39)

Tea smiri se stom e soprelo krvarenjeto ne e strasno

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 12:57:39)

Sega bev vo wc i imav temno kafeavo , koga lezam nisto nema ama koga ke stanam za wc mi protekuva. Utre ke odam kaj maticnata da vidi od kade e krvarenjeto. Vceraa kaj taa sto bev ne mi kaza nisto samo miruvaj takva ti e bremenosta. Kako sto citam po dr.forumi ubavo se preeduva pacientkata da se vide od kade krvari.

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 17:29:07)

tea smirise stom se soprelo sega samo lezi i utre kaj maticnata bitno bebuskite se vo red znam kako ti e ama ostani smirena bez stres [sm=smiley31.gif]

Hopeful RR -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 18:42:41)

Tea, беше ли денес на лекар?
Се надевам се е ок со тебе и бебушките [sm=smiley31.gif]

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 19:53:03)

Ne otidov denes maticnata ne raboti. Utre ke odam. Sega koga bev vo wc nisto ne mi protece ama koga ja stavav vaginaletata utrogestan imav na prstot kafeavo, sto znaci ne e crveno.odvaj cekam da otidam utre.

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 23:34:41)

tea kako si ? Imas li sega krvarenje.[sm=smiley31.gif]..

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (14.12.2014 23:49:33)

Nemam krvarenje, samo kafeav iscedok .

aloevera -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 11:26:15)

ВЕ МОЛАМ ДА МИ ОДГОВОРИТЕ НА РАБОТА СУМ СЕГА ЦЕЛА СЕ ПОТРЕСОВ, БЕВ В ТОАЛЕТ И ЗАБЕЛЕЖАВ НА ГАЌИЧКИТЕ КРВ, КОГА КЕ ИЗБРИШАВ ПАК ВИДОВ И НА ХАРТИЈАТА КРВ ВЕ МОЛАМ КОЛКУ САМО ДА СЕ СМИРАМ КОЛЕШКАТА ЌЕ ДОЈДЕ ПОРАНО И ЌЕ ОДАМ КАЈ ГИНЕКОЛОГОТ ЗОШТО ОВА МИ СЕ ДЕСИ ШТО МОЖЕ ДА БИДЕ. ПРЕПЛАШЕНА СУМ ПРЕД 2 ГОД ИМАВ СПОНТАН

Melanija RR -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 11:39:27)

aloevera остани некако смирена и штом дојде колешката оди на лекар.Не мисли на лошо ,ќе видат на ехо и ќе ти дадат терапија.Вака неможе да се знае.
Написе шеќер и вода тоа ќе те смири

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 12:10:33)

Aloevera ne se plasi i mene vo sabotata mi se sluci taka i toa ne malku na brisenje tuku na vloskata mi protece kako menstruacija. Otidov vednas na dr, me vidoa na eho se bese vo red, primiv inekcija i sega 2dena samo kafeav iscedok imam. Ne se plasi nisto ne e strasno moze i ti ke primis inekcija i miruvaj kolku mozes.

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 13:39:44)

Aloevera sto napravi pojde li na ginekolog

Tea bese li ti denes kaj maticnata

maksilana -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 15:02:26)

Zdravo na site,
Ve citam na forumov i gledam deka ima trudnici kaj koisto e konstatiran hematom vo matkata pa me interesira vaseto iskustvo. Jas sum 11-ta nedela na bremenost i od samiot pocetok sum na utrogestani poradi rizicna prva bremenost i eden spontan. Bidejki hematomot ne se povlekuva i imav silni bolki vo dolniot del na stomakot mi dodadoa terapija so progesteron depo inekcii I strogo miruvanje. Pominaa dve nedeli i na posledniot pregled povtorno hematomot ne se namaluva, I sega mi se prodolzuva terapijata so progesteron depo i utrogestan a doktorite me upatija na komisisko boleduvanje poradi potrebata od miruvanje. Dali vasite doktori pokraj terapijata so lekarstva vi preporacuvaat miruvanje ili ne? Kakvi se vasite iskustva i posle kolku vreme vi se povlece hematomot.

aloevera -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 18:46:53)

Дојдов од лекар ми кажа дека имам мал хематом ми даде утрогестон вагиналети.2х1 навечер вагинално а наутро да пијам. Го слушнав срцето се беше во ред а малечкото пораснало. 0.58 cm

Hopeful RR -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 19:16:07)

aloevera, браво за срценцето! Нека расте и нека се развива, а хематомот ќе се среди, без гајле [sm=smiley1.gif]

maksilana, голем дел од нас имаме искуство со хематом, и потполно е иста терапијата насекаде - гестагенска терапија (Утрогестан/Кринон и Прогестерон депо), и задолжително строго мирување - со нозе во хоризонтала, не седење на фотелја, на пример. Јас лежев 4 недели, со станување само за до тоалет и евентуално за јадење, макар што и тоа најчесто лежечки се одвиваше. Исто бев на комисиско боледување - немој ти да одиш пред комисија, може кој било место тебе, продолжуваат без проблем. Ти мирувај и не се гњави. За болките пиј магнезиум во поголеми дози, до 300-400мг.

И кај мене споро се намалуваше, но се реши, фала богу. Тоа е, се повлекува со мирување, само му треба време. Не се грижи, само биди упорна и трпелива, и ќе се намали. Секако, битно е да се почека додека да се оформи постелка (полни 12 или 13 недели), бидејќи потоа и да остане, не е толкав ризик. Кај многу трудници хематомите остануваат до крајот на бременоста, и немаат проблеми, дури и без мирување. Со среќа [sm=smiley1.gif]

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 20:38:46)

Gina ne otidov denes. Se slusnav so maticnata i mi rece stom nemas poveke krvarenje i imas primeno inekcija, da otidam utre, sekako imav zakazano za skrining.
Aloevera nisto strasno so hematomot. I jas imav i so miruvanje i terapija poveke nemam. Mene uste od pocetok mi bese utvrden hematom i duri vo 9-10 nedela mi pomina. Kaj mene bese najvzno da miruvam.
Maksilana stom si 11ned. ne se sekiraj i miruvaj kolku mozes poveke, sekako i terapijata. Za 1-2nedeli plodot ke bide pogolem i sigurno ke go nadrasne hematomot i nema da ima poveke opasnost. Terapijata e ista za site, samo miruvaj.
Kaj mene na pocetok bese mal3-4mil. i dr. mi prepisa terapija utrogestan i inekcii prog. depo. Za miruvanje mi rece odmaraj ama moze i da si setkas. Nareden pregled po edna nedela 7 mm. Pak mi.rece nisto strasno istata terapija. I otkako bev do Skopje na klinika odma naredniot den prokrvariv i koga otidov na eho bede1.23cm. E potoa miruvav celo vreme i se povlece za nekolku nedeli.

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (15.12.2014 23:49:43)

bas ve mislev super sto ste dobro miruvajte tea i aloevera[sm=smiley31.gif]

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (16.12.2014 15:02:52)

Tea kako si pravese li skrining deneska kako pomina ???

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (16.12.2014 18:17:08)

Bev denes na skrining super pominav, merkite bea odlicni za dvete. Mi zedoa krv i za priska, pap test, mikrob.brisevi i TORCH. Za krvarenjeto mi rece moze da e skrateno grloto na matkata , poveke da odmaram i zgolemena progesteronska terapija barem do 16 nedela. Sega mi dade uste krvna slika, glikemija, ogtt, ast , alt, kreatinin i urea. Uste ova da ispitam denovive, i dimeri utre da vidime bez terapija kako se.

gina -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (16.12.2014 22:50:09)

super[sm=bravo.gif]tea vo eden den si zavrsila poveke raboti a sto e ova TORCH jas pojma nemam[sm=zmeden.gif]

tea 88 -> RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела ( II дел ) (17.12.2014 0:10:40)

So TORCH se ispituvaat nekolku mozni infekcii:toksoplazma, herpes, citomegalovirus, klamidija i rubeola. Se ispituva dali ima vo teloto antitela za tie bolesti.Se ispituvaat IgM i IgG antitela. Normalno e da nema IgM antitela. Ako ima IgG antitela e normalno i se raboti za stara infekcija. A ako ima prisustvo na IgM antitela se raboti za tekovna ili neodamnesna infekcija.

Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>