RE: Вештачко оплодување VII дел (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

Magdalenka -> RE: Вештачко оплодување VII дел (28.1.2016 15:20:16)

Vea sosema si vo pravo. Kje treba da te poslusam. Jas nemam somnez, jas imam prasanja ama koga nikoj ne ti gi odgovara i togas i somnezot uletuva.

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VII дел (28.1.2016 15:41:53)

Jas pocnav za sekoj slucaj so sobiranje na dokmenti za vaucer i sakam vo fevruari da uspeam da gi pustam vo fondot, e sega me kocat samo hormonite na 3 den, gi imam ispitano na 31.08.2015 i tocno 6 meseci do fevruari, dali mislite ke mi gi vazat ili ke mora novi da pravam

Magdalenka -> RE: Вештачко оплодување VII дел (28.1.2016 16:41:10)

Останува прашањето - зошто веќе не ги избираме, барем не често другите лекари од клиниките на пример Хаџи лега, Снежана Стојковска, Попович. Како да има само неколку лекари и кај нив одиме.
Јас тука дознав за њѕ борн. Баш ме интересира каква е лекарката таму и дали обрнува внимание

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (28.1.2016 18:13:08)

pepapa, ти требaaт нoви хoрмoнски испитувaњa и зa фзo, нo и зa дoктoрoт кoј ќе ти прaви ИВФ, зa дa знaе кaквa терaпијa дa ти дaде.

Мaгдaленкa и Пoпoвуќ и Њубoрн ги фaлaт, нo сепaк мoрa дa oтидеш и дa креирaш сoпственo мислење. [sm=smiley1.gif]

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (28.1.2016 21:20:54)

Магдаленка, добре ни дојде.
Да не се навраќам на целиот муабет, и да ускокнам - има и многу други доктори кои третираат стерилитет, а кои ние тука не ги дискутираме и не ни се на список, што не значи дека не се добри. На пример, другарка ми е супер задволна од Симонида од Ремедика, која баш добро ја насочи после две биохемиски и сега е пред породување. Како и да е, се согласувам со Loveable Me дека најдобро да отидеш на консултативен разговор кај повеќе доктори и да донесеш потоа одлука.

Довербата во докторот е она што е пресудно, дури и да не објаснува се, и да се брза, битно е интуитивно да чувствуваш дека без оглед на исходот, прави се за тебе. Јас тоа го пронајдов кај Ивановски, и секако го препорачувам. Во секој случај, тоа е лична и интуитивна одлука, можеби и ирационална, така што не се базирај многу на нашите искуства, списоци и впечатоци, и разговарајте со повеќе доктори.

123ана, и јас го прашував докторот за испитувањата и ова е негов начин да не поштеди од трошоци и стрес, во ситуации во кои смета дека нема проблем од таква природа. Јас и сопругот ете одлучивме да го послушаме и не направивме ништо од тие испитувања, и фала богу успеа ивф-то, но покрај референците на другите рингерајки, можеш слободно и кај него да инсистираш да ти даде список на испитувања, ние со сопругот еднаш го напнавме па почна да ни ги реди...

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 1:07:17)

Izvinete sto dosaduvam so prasanja megjutoa vie tuka ste mi najinformirani :) kazete mi hiv test i hepatit b i c osven na infektivno kade se ispituvaat na drugo mesto

Среќичка -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 9:31:01)

Pepa mozes vo 8mi Septemvri.

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 12:32:48)

Maticnata mi dade upat za institut za javno zdravje

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 12:55:30)

pepapa, оди на Инстут и прашај дали имаат реагенси, кога чекав таму за обични брисеви знам враќаа многу луѓе од таа причина, или па им прифаќаа селективно, што е безврска.

Јас ги правев на Клиничка Биохемија (не можам да се сетам дали со упат од општ матичен или гинеколог), за таму супер е што не треба закажување, само си одиш и си чекаш ред, но брзо оди. Е сега таму е поскапо, иако со плави картони - околу 700 ден се вкупно испитувањата. Мм ги правеше на инфективна, само за таму можеше да му даде упат матичниот, и се околу 100-200 ден.

Провери па пиши ни што ќе направиш!

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 15:10:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: pepapa

Супер, по 350 ден. за секого ќе платип, вкупно 700 ден за двајцата и супер е, не е многу гужва. [sm=smiley1.gif]

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 15:26:43)

)
ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Супер, по 350 ден. за секого ќе платип, вкупно 700 ден за двајцата и супер е, не е многу гужва. [sm=smiley1.gif]

toa e drugata mikrobiologija vo zgratata na minister. za zdravsto neli?

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 15:42:58)

Да, во Министерство за здравство долу.

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 17:30:25)

LovableMe nie vo ist den pocnevme so suprefakt? 27 mi mesecov. Prethodnite dve veceri ic ne spiev kako sto treba, se budam mnogu cesto i sum prepotena celosno, i gorni i dolni pizami. a sabajle sum otecena, race noze...Dali mozebi e reakcija od suprefakt? Ili da ne panicam za dzabe? Koi se vasite iskustva? Inaku gi primam od 15 ti den od ciklus.

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 21:00:42)

Nina, jas imam slicni simptomi od suprefaktot e. A mi pocnaa i plackite na prst da mi pokazes solzi mi techat. [sm=jezicek.gif] So lesno neka ni e.

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 22:28:05)

Izvinete sto dosaduvam so prasanja megjutoa vie tuka ste mi najinformirani :) kazete mi hiv test i hepatit b i c osven na infektivno kade se ispituvaat na drugo mesto

Jas eve sega vo vtornikot ispituvav na Insitut za javno zdravje na klinika odi dodeka imaat reagensi

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VII дел (29.1.2016 22:54:36)

Devojki mi olesna mnogu...Imunoloskite ispituvanja sto gi dade dopolnitelno da gi ispitame poradi 2 biohemiski bremenosti Petlickovski da se ispitaat site se vo red,kariotipite isto na dvajcata i na 04.02 odam kaj Petanovski da se dogovorime za histeroskopija i skreching i posle toa so zamrznati embrioni odime[sm=bravo.gif]
Ke ve informiram sto i kako ponatamu

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VII дел (30.1.2016 13:08:50)

kazete mi kade pravevte 4d eho koga sobiravte dokumenti za vaucer, mene maticnata mi rece deka nejzinoto 4d eho ne go priznavale da pravam kade sto planiram da pravam ivf, treba da zakazam bas kaj doktorot sto ke mi pravi ivf da mi pravi eho ili moze i drug bitno da e na privatno?

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (30.1.2016 18:32:18)

pepapa, jas koga podnesuvav dokumenti vo septemvri, prvo podnesov bez 4d eho, psto imav laparoskopija i histeroskopija, ama mi pobaraa dopolnitelno. Bev kaj maticniot i on nemase takvo eho, mi rece moze da ti dadam upat za na klinika ili da odam vo nekoja privatna bolnica. Posto ja ic ne ja sakam klinika :), izvinete mi ama taka e, otidov vo sistina, pobarav da mi zakazat kaj bilo koj doktor sto e sloboden popladne. Taka sto ne e bitno kade ke go pravis. Mislam deka plativ 2000 ili 2500 den.

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (30.1.2016 18:39:17)

Пепaпa, кaј дoктoрoт штo сaкaш дa прaвиш ИВФ мoже дa ти дaде ехo без дa ти нaплaти, слушaм декa им дaвaaт зa ФЗO aкo знaaт кaј нив декa ќе прaвиш ИВФ.

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VII дел (30.1.2016 21:19:52)

Се двоумам меѓу Петановски и Димитров, цел ден читам по форумов и гледам дека има поделени мислења и за двајцата, ама некако повеќе сум за Петановски и ке закажам кај него ехо и консултации заедно

Magdalenka -> RE: Вештачко оплодување VII дел (31.1.2016 2:07:21)

Bas se mislam na miabetite sto gi napravivme deka sakame povekje vnimanie.
Se mislam dali so poveke vnimanie od strana na doktorot bi imalo povekje uspeh?
Zosto ako nema razlika togas mozebi e samo nashe razmisluvanje deka sme na lenta. Mozebi imaat dovolno rutina za da go pravat brzo.
Inace za mene vnimanie se mnogu nesta:
Podobro razgleduvanje na moite medicinski dokumenti, da ne treba jas da mu kazam deka imam antitela na tiroidna, toj sam da prasa za se? Mene ne mi e ni dolznost da citam za site genetski problemi hormoni i kakvi li ne problemi. Jas mozda i ne ni treba da gi pamtam brojkite. Za toa go plaakjam lekorot, da me upati na site ispituvanja ako se somneva vo nesto.
Vnimanie e i vnimatelno merenje na folikuli. Citam deka prazni folikuli se koga prerano kje se napravi punkcija. Dali toa znaci deka toj mozebi kje treba da dojde vo nedela ili praznik za punkcija? Navistina neznam ne sum stignala do tamu.
Vnimanie znaci i da ne dojde do hiperstimulacija.
Vnimanie znaci i uspesna punkcija so precizno sobiranje na jajce kletki
Isto i embriologot dali brza koga gi oploduva jajce kletkite?
Dali lekarot brza koga go pravi transferot? Dali gi vrakja na pravo mesto vo matkata ili samo taka?
Bas toa se moite stravovi od nedostatokot na vnimanie.

Bea -> RE: Вештачко оплодување VII дел (31.1.2016 9:43:12)

Магдаленка, те читам и размислувам за твоите дилеми, бидејќи многу прашања те мачат.
За се си во право, но пак ќе кажам - ние што сме ја поминале постапката или сме во постапка, мораме сериозно да поработиме на себе, во смисла на тоа што сме прави контрол фрикови. Реално, не можеш ти да предвидиш се до детал или да му стоиш над глава на ембриологот дали добро го направил опчодувањето. Некои работи се надвор од наша контрола. Ти си направила се од твоја страна и колку поврзо прифатиш дека не можеш апсолутно се да имаш под контрола, подобро за тебе.
Еве малку подолг пост ќе напишам за да ти го опишам моето искуство со Димитров во Ремедика.
5 години стерилитет, отстранет септум, терапија за покачен пролактин, мм блага тератозооспермија. Ова ни беше прво ивф.
На првата консултација, ја разгледа документацијата, со тоа што јас први ги ставив проблематичните резултати и му ја раскажав историјата. Тој "им фрли око", самл се здржа на снимките од ехото подетално (јајници, фоликули) и ми даде терапија и шема. Со прво ивф не знам дали може да се предвиди како ќе реагира организмот на терапијата. Кај мене се виде дека оди накај хиперстимулација.
Имав следење и мерење на фоликулите на 3 дена, а деновите пред пункција и ден за ден.
Докторот ми нагласи дека ризикува хипер, но не би ја прекинал терапијата и по цена да не правиме трансфер истиот циклус. Јас со разочарување се согласив и баш истите мисли ги имав како ти сега- како може да не водат сметка, толку ни гледаат, гајле им е...
Нејсе пункцијата бидна, јас сум рекордер на форумов со 33 пунктирани фоликули, 2 празни, 28 зрели клетки. После пункција дојде ембрилогот и се договоривме 10 да замрзнеме, 18 да одат на оплодување. Се оплодија 12 ембриони до бластоцисти. Тој циклус се се замрзна заради хиперсримулацијата, добив терапија и си заминав дома. Имав излевање во абдоменална празнина како последица на хиперот, но бев под надзор - ехо контроли, крвна слика, сестрите секогаш ми беа на располагање на телефон, докторот лично не, но тие го консултираа за секое мое прашање.
Следниот циклус правевме FET на сосема природен циклус. Следење на природен циклус и овулација. Баш се паѓаше недела кога требаше да видиме дали е прснат фоликулот - докторот си дојде во недела, ме виде на ехо, фоликулот беше прснат и закажвме трансфер.
Трансферот помина најобично, 2 ембриони одмрзнаа, 2 ми вратија. Докторот на ехо најде соодветно место и точките беа вратени.
Кажи ми кој може да ти каже дали докторот добро место одбрал?? Тука е моментот кога треба да веруваш во неговата одлука и стручност и само да веруваш во најдоброто.
По две недели имав позитивна бета.
Значи не можам да кажам дека не бев следена и верував дека докторот направи најдобро за мене.
А тоа што се брзи и како на лента... Па тие виделе илјадници случаи и без разлика што секој е случај за себе, сигирно со еден поглед знаат да увидат што е што. Како што и мене во мојата работа ми е потребна 1 секунда да воочам што не е во ред... Е сега боже мој, природа е во прашање, многу слоеви - психички, физички фактори...
Што и да одлучиш, ти посакувам многу среќа, многу верба во успешен исход, помалку сомнеж и повеќе позитивни мисли!

Magdalenka -> RE: Вештачко оплодување VII дел (31.1.2016 14:08:22)

Ti blagodaram Vea, tocno vakvo obasnuvanje mi trebase za da bidem posigurna deka brzinata e rrutina a ne nevnimanie. Pretpostavuvam ti sega si bremena taka sto ti posakuvam super bremenost [sm=duda.gif]

kapina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (31.1.2016 14:31:52)

More posle dve invitra i posle dva rani spontani abortusi ne me interesira dali niv toa im e rutina eve ke kazam sto mi se sluci zavcera bev kaj dr trajkovskida se dogovoram za nova histeroskopija i samo sto ja vide starata rece ima potreba za nova stom se gubat bremenostite i te kako ima potreba za nova

A doktor lazarevski minatata godina mi kaza oti nemalo promeni oti nema potreba za nova histeroskopija ovaa godina rece napravi ja samo zaradi toa sto e stara i zborot mi e oti niv toa ne treba da im e rutina oti sekoj slucaj e sam za sebe kaj nas ima problem i kaj mene i kaj soprugot i taman rabota da mu dozvolam na nekoj nasiot slucaj da mu bide rutina i dvajcata imame preziveano i teski operacii i aj da ne siram negativna energija poveke podobro bi bilo da ne pisam nisto ne e poentata samo da mu se veruva na eden doktor prema toa sto go iskusiv jas za tie 11god sekogas ama bas sekogas treba da se bara i vtoro mislenje magdalenka moj sovet ti e pobaraj si sovet od poveke lekari za tvojot slucaj i posle vidi sto ponatamu kaj ke go prodolzis lekuvanjeto koj doktor ke ti ostavi najdobar vpecatok kaj nego prodolzi

A tie sto uspeale od nekoj lekar da si ja ostvarat svojata zelba da odimaat deca normalno oti nego ke go falat a ako citas niz net za site ima pozitivni i negativni iskustva moj sovet ti e odi kaj toj lekar koj sto ti odgovara na tebe i koj sto ke bide zainteresiran da go resi navistina tvojot slucaj i ne ostavaj samo na doktorite jas prvoto invitro koga go pravev znaci ostaviv se na doktorot no ne trebalo sega nisto ne ostavam na slucajnosta ni najmal detal taka da kazeme mu veruvam dr lazarevski megutoa ne potpolno nesto pravam i na svoja raka od ispituvanjata spored mene sega najbitna e sorabotkata megu lekarot i pacientot

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (31.1.2016 15:07:40)

Имам модрици на местата каде што примив супрефакт, има некое чаре за тоа, или сами ќе си поминат ?
Целта оправдува сe, знам, но ако има нешто што помага побрзо да поминат, споделете.

Страница: <<   < Претходна страница  83 84 [85] 86 87   Следна страница >   >>