RE: Опстипација кај бебињата (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (30.8.2012 13:26:54)

znaci nas ni e se poloso so stolicata,em surup pie lass baby,uste poloso stana,mi ostana da smenam mleko ,da davam leneno ulje,pie po 1 l voda veruvale ili ne,ne jade nisto suvo.neznam,sega citam na edna strana druga za nekoj surup za opstipacija portalak? ste imale li so toj surup iskustvo?mrzlivi creva ima deteto,ahhhhhhhhhhhhhh

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (7.9.2012 13:57:00)

Nie smenivme mleko,davam ulje od len,davam jogurt balans plus,i zemav humana anti kolic mlako,ee i pie lass-babysurup...........pie voda kako sto pisav mnogu.........ako ne ja upravime so ova stolicata,ke mora da baram lekar specijalist ili na kraj da baram care kaj homeopat.......... oti zivcite mi se pri kraj.pred da kaka nemozm da i gi gledam greovite,kako besno seta,vika na siot glas,so sila ja zimam vo race i kako na noksir ja drzam,edvaj vrsi nuzda,znaci dosega ova mi e najgolem problem so seteto,i noke place ja boli mese.uffff,majka........kosava mi pobele[sm=smiley19.gif]
ИЗВОРНА ПОРАКА: Annet

znaci nas ni e se poloso so stolicata,em surup pie lass baby,uste poloso stana,mi ostana da smenam mleko ,da davam leneno ulje,pie po 1 l voda veruvale ili ne,ne jade nisto suvo.neznam,sega citam na edna strana druga za nekoj surup za opstipacija portalak? ste imale li so toj surup iskustvo?mrzlivi creva ima deteto,ahhhhhhhhhhhhhh

kikicka -> RE: Опстипација кај бебињата (7.9.2012 15:43:50)

Ту бре анет,мрзливи црева има И. Ај пиши како ке биде со ова сега ако не на крај краева пробај со АД.

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (7.9.2012 16:36:07)

pa davam ad na humana anti kolic sto e,eve ja denes pak mi seta kako luda niz doma........
ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR

Ту бре анет,мрзливи црева има И. Ај пиши како ке биде со ова сега ако не на крај краева пробај со АД.

Maca25 -> RE: Опстипација кај бебињата (8.9.2012 19:05:54)

повеќе овошје, ама во вид на компот. пробај со компот од слива, давај и неколку дена, па пробај со компот од кајсија или праска. Н. кога имаше проблем и давав кашичка од слива на хип.

bombica -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 0:07:55)

Анет пробај со сируп од смокви и сливи го има во Зегин.Јас во бременоста имав проблем со столицата и единствено овој сируп ми помогна.

taska -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 1:03:53)

Ludje Bojan ima 2 meseci i od grcevi sto imame pocna da ne kaka . cel den i povece ama se napinja se vitka udira so race noze se maci milo mnogu , a prdka ... mi kazaa eden starinski lek i mene mi stavale kako bebe , sardon (sardela) cvecinja neznam kaj vas kako gi vikaat gi imaat na terasi i u dvor sekoj (samo ne toj sto visi ) se stava drska od livcence vo pavloviceva i malku vo dupe i za 2 min kaka bebe i toa znaete kako se pokakuva do gusa :)[sm=jezicek.gif] posle mu olesnuva i si zaspiva inace se budime sekoja vecer so napinjanje i vikanje :([sm=smiley19.gif] dali nekoj imal iskustvo so ova strav mi e da ne mu stvoram navika ? ama eve denes kakase sam 2 pati

moni teo -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 8:42:15)

Taska ne se sekiraj nema da stane navika cveketo pomaga samo da se olesni kaj nas cveketo go vikat Maloka :D

kikicka -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 9:30:52)

Таска и блага сардела и топломер сум и ставала, и млеко Ад она на Новалак против запек давав и чај,масажи на мешето правев и ништо немаше успех. Исто и мојата беше на таа возраст кога доби запек,какаше како гајтани цврсти.
Е сега имам пишано дека и давав од сирупот ласс б и се среди.

ИЗВОРНА ПОРАКА: taska

Ludje Bojan ima 2 meseci i od grcevi sto imame pocna da ne kaka . cel den i povece ama se napinja se vitka udira so race noze se maci milo mnogu , a prdka ... mi kazaa eden starinski lek i mene mi stavale kako bebe , sardon (sardela) cvecinja neznam kaj vas kako gi vikaat gi imaat na terasi i u dvor sekoj (samo ne toj sto visi ) se stava drska od livcence vo pavloviceva i malku vo dupe i za 2 min kaka bebe i toa znaete kako se pokakuva do gusa :)[sm=jezicek.gif] posle mu olesnuva i si zaspiva inace se budime sekoja vecer so napinjanje i vikanje :([sm=smiley19.gif] dali nekoj imal iskustvo so ova strav mi e da ne mu stvoram navika ? ama eve denes kakase sam 2 pati

deluxe -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 11:38:54)

Zdravo mamicki jas sum sega nova na ovoj forum (za bebinja) mojot sin ima 2 nedeli imame grcevi vo meseto(mu krkorat crevcata)mislam deka za toa se raboti za grcevi.togas place ,se stega so nodzinjata i napnuva kako za kakanje ama ne moze.prvata nedela imase cesta stolica 4-5 pati na den a sega edvaj 1.kazete mi sovet sto da pravam sto da mu davam(caj) inace sme samo na cicanje.ima i uste eden problem papuceto mu otpadna vednas prvata nedela,no sega ne saka da zarasne,po malku mu krvari.mu stavam prasak za papuce,nz sto da mu pravam me plasi dali e mozno od toa da placi da go boli????? ve molam iskusni mamicki kazete mi pozzzzzz

kikicka -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 13:34:28)

Добредојде во заедницата на Рингераја!
Прво за папчето не е страшно,оди кај матичниот да го види и ке му го исчисти. Исто и на мојата брзо и падна т.е одма како се вративме од болницата ,крвареше и ја однесов на педијатар и го исчистијаи од тогаш ништо немаше.
Есега за столицата ако си кака секој ден Ок е не се секирај,Има бебиња што не какаат и по 7 дена а се на мајчино млеко и тоа педијатрите го нарекуваат како нормална ситуација,што за мене воопшто не е нормално ама ајде.
Ако сте на доење гледај јади повеќе сливи ама лупени,такада преку млекото и кај него ке влијае на столицата. Се што внесуваш ти преку исхраната ,всушност и самото бебе внсува. Така да избегнувај поцврста храна.
Разгледај низ темите имаме пишувано за се по нешто!

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 14:32:52)

mamicki se sme probale,znaci vo eden den jade sliva sveza,praska,surup lass baby pie,popara so jogurt balans plus,len,vcera i cepce staviv-ne se iskaka????? i care? kaj koj specijalist da se obratam????? deteto se plasi da kaka.panika ja faka,uste od sega,ufff .izvinete mozebi sum dosadna,ama nas izgleda spas ni nema.............ocajna sum [sm=smiley13.gif]

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 16:39:41)

ovoj li e toj sirup od smokva i sliva?

http://herba-laboratorij.hr/biljni-proizvodi/vise/sirup-od-smokve-i-sljive

Maca25 -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 18:30:04)

Анет, не свежа слива, праска или кајсија, туку компот од сушена слива или кајсија. Пробај, давај и од тоа неколку дена, може ќе и помогне.

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 18:39:44)

ah susena? sega deka ima svezo i jas svezo i davam ustvari se svezo svareno pa pie kompotce,znaci suvo ovosje popareno so vrela voda da davam da pie? ok fala Maca mnogu vednas ke probam i toa:))
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR

Анет, не свежа слива, праска или кајсија, туку компот од сушена слива или кајсија. Пробај, давај и од тоа неколку дена, може ќе и помогне.

kikicka -> RE: Опстипација кај бебињата (9.9.2012 19:00:56)

Да тој е сирупот,инаку анет пробај исо кашата одсливана Бебевита. Е таа одма ја спотерува Л.

eli07 -> RE: Опстипација кај бебињата (10.9.2012 11:33:02)

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe

Zdravo mamicki jas sum sega nova na ovoj forum (za bebinja) mojot sin ima 2 nedeli imame grcevi vo meseto(mu krkorat crevcata)mislam deka za toa se raboti za grcevi.togas place ,se stega so nodzinjata i napnuva kako za kakanje ama ne moze.prvata nedela imase cesta stolica 4-5 pati na den a sega edvaj 1.kazete mi sovet sto da pravam sto da mu davam(caj) inace sme samo na cicanje.ima i uste eden problem papuceto mu otpadna vednas prvata nedela,no sega ne saka da zarasne,po malku mu krvari.mu stavam prasak za papuce,nz sto da mu pravam me plasi dali e mozno od toa da placi da go boli????? ve molam iskusni mamicki kazete mi pozzzzzz

Deluxe papceto ne moze da boli zosto nema nervni zavrsetoci taka da za toa ne mu se zamaraj. I na mojot bebus mu padna posle 4 dena i mu krvarese i imase sluz nedela dena moze i poveke ali pak nisto strasno.Samo vnimavaj otkako ke go izbanjas ubavo da go isusis, da go dezinficiras so alkohol i da mu stavis od prasakot (i jas mu stavav ama zaboraviv kako se vikase)Ke mu se sredi za nekolku dena nema potreba za panika.Pozdrav

deluxe -> RE: Опстипација кај бебињата (10.9.2012 14:39:09)

Blagodaram na sovetite,ke se potrudam da ne panicam [sm=smiley1.gif] ama panicar sum [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif],si vikam ke se sredi so papceto ,ama meseto go boli ima gasovi ,placi se vitka so nodzinjata,tesko mu odi so kakanjeto.ufffff ne e lesno da si majka [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]kazete nekoe cajce za gasovite ako moze da mu pomogne inaku ima 2 nedeli mn sme mali[sm=smiley36.gif]

eli07 -> RE: Опстипација кај бебињата (11.9.2012 11:59:51)

Toa ti e maki...[sm=smiley1.gif] Jas zakluciv deka ednostavno mora da pomine se i grcevi i problemi so kakanje i se ostalo....I nie veke sme 2 meseci a imame strasni grcevi cel den pa duri i dodeka cica :( Deluxe mozam da ti go preporacam cajceto na Humana miks od kamilica,anis i komorac , mene dosta mi pomaga za kakanje, a isto i sirupceto Coli B za grcevi.Nema sroz da ti gi resi ama ke gi ublazi dosta.Se nadevam ti pomognav.

Annet -> RE: Опстипација кај бебињата (24.9.2012 21:20:58)

e sega da si pisam pak,denes bev na konsultacija so maticnata doktorka na kerka mi.i nabrojav sto se kupiv,sirupi,masla,promena na ishrana,zza mleko za se,me islusa i mi dade Portalak sirup,i mleko da vnesuva najveke 250 ml na den,razredeno so voda,poveke kasi,supi i kompoti.e koga bev vo apteka da go kupam aptekarkata me predupredi deka pravi grcevi Portalakov..jas normalno go kupiv i ke i davam od utre.mene me interesira dali nekoja go ima koristeno,dali stvara grcevi,dali ja omeknuva stolicata.dali da zapram so sirupot od smokva i sliva dodeka go davam ovoj,da ne mesam............ mnogu prasanja,deteto mi stana partal od ova,se istosti siroto.
ke ve molam iskusni majki za sovet za ovoj sirup,3 pati na den po 2 lazicki mi rece.................

temjana -> RE: Опстипација кај бебињата (24.9.2012 23:30:37)

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe

Со истиот проблем и ние се соочуваме. Бебето е старо 10 дена и 5 дена не беше отидено по голема нужда, вчера јадев сливи, грозје и праски и денеска 2 пати се искака. Што се однесува до папочето ја викнав денеска повторно патронажната и има мала инфекција па мора секој ден по три пати да и ставаме 3% хидроген и потоа со прашокот да ја наросуваме. Така до четврток додека повторно не дојде патронажната и ќе видиме дали се повлекла инфекцијата, доколку не се среди папочето ќе одиме на клиника и ќе го санираат. Не било ништо страшно често се случувале вакви инфекции но се разбира мора на време да се реагира. Мој совет јави се на патронажната служба нека дојдат да го видат папочето

mmbucko -> RE: Опстипација кај бебињата (3.12.2012 1:02:09)

Здраво мамички. И јас со мака на темава [sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]. [sm=duda.gif] иа 4,5 месеци и досега само цицавме. Си какаше ко ашинче за какање по 7-12 пати дневно и одеднаш после првата вакцина DTPER какаше 2-3 дена по 16-17 пати дневно и едноставно ко да и се смени детево, престана да кака [sm=zmeden.gif] Во изминативе недела се искака еднаш малку и дури вчера мноооогууу. Го мачи стомачето и кога ќе прдне мириса мн лошо. Демек да му олеснам му давам Colic B, го масирам стоачето, му давам чајче Hipp ким ..... Навистина незнам како да му помогнам. Педијатарот ми вели само да чекам ама жал ми е да го гледа како се мачи. [sm=smiley6.gif] Кажете некој совет ве молам[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

mmbucko -> RE: Опстипација кај бебињата (3.12.2012 1:06:30)

Извинете сега гледам "М" ми кочело во пишувањето и секаде ми фали, ама се надевам дека ке разберете

deluxe -> RE: Опстипација кај бебињата (3.12.2012 7:40:20)

zdravo mmbucko sin mi doeka cicase ne kakase 3-4 denovi ,sega veke batali cice se prefrli na sise i super e 1 dnevno obavezno kaka.e sega toa sto mu mirisa"prdkata" nastinato mu e meseto,rzi mu toplo na mese.sin mi posle vakcinata taa na 3 meseci sto se prima,nz moze e istata pocna zeleno a kaka i a mu mirisa isto taka,no mislam deka mu bese od ladnite oblogi na nodzeto sto mu stoeja 2-3 denovi.inace ako imate veke 4,5 mes.bi ti preporacala daj mu sok od jabolce ima vo kombinacija so komoraca super deluva,pozzz

eli07 -> RE: Опстипација кај бебињата (3.12.2012 8:05:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mmbucko

Здраво мамички. И јас со мака на темава [sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]. [sm=duda.gif] иа 4,5 месеци и досега само цицавме. Си какаше ко ашинче за какање по 7-12 пати дневно и одеднаш после првата вакцина DTPER какаше 2-3 дена по 16-17 пати дневно и едноставно ко да и се смени детево, престана да кака [sm=zmeden.gif] Во изминативе недела се искака еднаш малку и дури вчера мноооогууу. Го мачи стомачето и кога ќе прдне мириса мн лошо. Демек да му олеснам му давам Colic B, го масирам стоачето, му давам чајче Hipp ким ..... Навистина незнам како да му помогнам. Педијатарот ми вели само да чекам ама жал ми е да го гледа како се мачи. [sm=smiley6.gif] Кажете некој совет ве молам[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

MMbucko ista maka :( ama gledas mene ne mi tekna na vakcinata posto i nie ja primivme pred 5 dena.[sm=duda.gif] od togas navaka kaka po 1-2 denvno i toa so maki i so placki, a do togas znaese i po 5-6 pati da kaka.E sega jas mu davav denovive sokcinja (jabolko,kruska, multi) cisto za proba po 2-3 lazicki i mislev deka od toa mu e makata.Koga kaka se muci,posle cicanje place ne znam sto mu e[sm=smiley19.gif]A taman mislev deka se opraivme so stomaceto.Mene mnogu mi pomaga na Humana cajot so komorac i kim pa probaj :)

Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>