RE: Вештачко оплодување VIII дел (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

butterfly 00 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (22.4.2016 15:07:41)

Da ve prasam so fostimon od koj den od dobieno se pocnuvase ?

Среќичка -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (22.4.2016 17:56:55)

Трети или петти.

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (22.4.2016 18:56:48)

Jas kupiv test denes i celata vozbudena kapnuvam nekolku kapki vo delot kade sto treba da se pojavat dvete linii, vednas se osvestiv i kapnav na tocnoto mesto, pocekav 5 min i se pojavi bleda vtora linija i sega neznam dali da se raduvam ili ne e validen testot, utre mislam nov da napravam

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (22.4.2016 19:48:52)

Butterfly 00 јас почнав фостимон од 2 ден од циклус,
Pepepa, јас колку што знам треба да поминат 14 дена од кога си примила Прегнил за да се смета тестот за валиден. Ако поминале, радувај се, а ако не утре направи бета преку крв, тој сепак е посигурен показател.

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (22.4.2016 19:58:15)

Ima pominato poveke od 14 dena od pregnilot, beta mi e zakazana vo ponedelnik

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (22.4.2016 23:36:28)

Sabajle otidov na exo se vide sakus duri i pulsirase rece deka ima i srceva akcija no za dve nedeli da se vidime povtorno i dojdov doma ziva srekjna i na brisenje krv no ne jaka i za 15 min koga pocna da mi tece bez kontrola i otidov vo remedika i na exo bese bebeto tuka i cukase srce no jas krvarev me bocnaa progesteron depo i si otidov doma na sledno mokrenje bese strasno mi padna edno golemo parce i veke znaev kolku e saat no pak na exo krvarev lokvi krv cista i na exo go nemase veke plodot...BEBETO DENES SI GO VIDOV I DENES GO IZGUBIV.I odma me smestija kiretaza i toa e...Borbata mora da prodolzi...imam uste edno ivf od fond moze sega so svezi embrioni ke bide uspeshno..6 ta nedela bev...od imunoloski i hromozomski se ni e ispitano i e vo red..Dr.vika deka cim sega zabremeni matkata e spremna za povtorno zabremenuvanje...sto e tuka e...na site so lesno na nikomu ova moevo...boli...dusata mi se para...no mora da soberam sila za ponatamu...Mislev deka ovoj pat e kraj od site inekcii apcinja eden ton no se zalazav samo...Mojata srekja bese za kratko...

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 0:15:24)

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Нема потажно нешто...
Знам дека нема збор што ќе те утеши.
Ќе дојде и твојот ден, ќе се радуваш и ти, мисли на тоа полесно е.
Еднотавно бог за некои од нас оодбрал потежок пат, ние сме јаки и упорни и ќе го минеме тој пат.[sm=smiley31.gif]

butterfly 00 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 0:56:22)

Pinky 30 mnogu, ama mnogu mi e zal uff navistina dusata da ti se potrese, eee od sto be krvarenje znaci navistina prvoto tromesecie e rizicno, neznae koj pat covek da go fati sto ti rece doktorot zosto se sluci, odmarase li dovolno, nemam zborovi da go vidis i za polovina cas da go snema, pa sto ne te zadrzaa vo bolnica da go kontroliraat pod nivni nadzor mozebi ke se zadtzese plodot da ne si vo dvizenje, neznam sto da kazam mi e mnogu krivo sto te citav kolku bese srekna i so kakva energija pisuvase i za tebe i za Nina mnogu mi e krivo, mnogu, Ve guskam i dvete najsilno i navistina neznam sto drugo da pisam, ne e fer ednostavno [sm=smiley19.gif]

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 9:55:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: butterfly 00

Pinky 30 mnogu, ama mnogu mi e zal uff navistina dusata da ti se potrese, eee od sto be krvarenje znaci navistina prvoto tromesecie e rizicno, neznae koj pat covek da go fati sto ti rece doktorot zosto se sluci, odmarase li dovolno, nemam zborovi da go vidis i za polovina cas da go snema, pa sto ne te zadrzaa vo bolnica da go kontroliraat pod nivni nadzor mozebi ke se zadtzese plodot da ne si vo dvizenje, neznam sto da kazam mi e mnogu krivo sto te citav kolku bese srekna i so kakva energija pisuvase i za tebe i za Nina mnogu mi e krivo, mnogu, Ve guskam i dvete najsilno i navistina neznam sto drugo da pisam, ne e fer ednostavno [sm=smiley19.gif]

Bev mnogu voznemirena i dr.rece deka ako te zadrzam uste poveke ke bides a i nemaa sto da me sledat me bocnas progesteron depo no mnooogu krvarev duri i po plocki tamu mi tecese izvinete vaka detalno sto pisuvam...Da odmarav mnogu ne odev na rabota se dvizev popoleka si lezev no nema pravilo...Ne se znae pricinata petanovski vika vo moi 36 god.rabota ne se dokaza sto moze da e problem...da e vika 6-7 mesec ke recime infekcija a tuka ova e tipicen spontan i teloto go odbiva...Hagji lega vika pa hromozomski moze da ne bil embrionot dobar i teloto mu pravi selekcija..no kariotipi gneneski site ispituvanja za spontan gi napravivme i eve sto se sluci pak...Nemav hematom ednostavno pocnav da krvaram i prvite 2 h se drzese bebeto duri i cukase srceto i od tolku krv nemozese da izdrzi a od progesteronot depo nemav rezultat se bese brzo i bolno...na nikomu ovaa bolka na nikooooj[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 10:29:59)

Pinky mnogu mi e zal, a bas mislev deka ovoj pat ke bide se kako sto treba, znam deka sto i da kazeme e nebitno, samo te molam odmori se i soberi sili za slednoto ivf koe mora da bide uspesno do kraj, najiskreno od ova i jas se plasam, si vikam ako bide uspesno neka bide do kraj...

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 10:37:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: pepapa

Pinky mnogu mi e zal, a bas mislev deka ovoj pat ke bide se kako sto treba, znam deka sto i da kazeme e nebitno, samo te molam odmori se i soberi sili za slednoto ivf koe mora da bide uspesno do kraj, najiskreno od ova i jas se plasam, si vikam ako bide uspesno neka bide do kraj...

Pepapa nemoj da se plasis zosto nema pravilo deka nas ni se slucilo deka nedaj boze ke bide i kaj tebe...Jas se plasev i eve sto me snajde najlosoto...tocno nema uteha samo srceto mi znae kako mi e...nemoj mojot neuspeh da te oneraspolozuva i deka ova e pravilo...vo organizmot nema pravilo...Ti napravi beta hcg? Stiskam palcinja za visoka beta

pepapa -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 11:26:34)

Vo ponedelnik sum na beta, vcera napraviv test ama go zgresiv staviv urina kaj sto se pojavuvaat liniite odma se osvestiv i staviv na pravilnoto mesto i izleze bleda vtora linija ama ne se raduvam zasto sigurno ne e validen a za nov nemam hrabost, znam deka netreba da mislam na toa ama posilno e, ke vidime vo ponedelnik sto ke pokaze betata

butterfly 00 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 15:39:06)

Pinky 30 nema vrska sto ste ispitale kariotipi toa e slucajna greska pri delbata i se slucuva i vo prirodna bremenost, kariotip se ispituva da ne slucajno ima kaj nekoj od partnerite nekoj problem za da se eliminira deka embrionite ke bidat dobri, za zal kaj nas se uste nemaat takvi usovrseni tehniki da go proverat embrionot, no bidi srekna sto taka se slucilo ne daj boze podocna da se vidi deka bebeto ne e dobro, jas vikam Gospod ne cuva i daj si nadez zosto znaes deka mozes da zabremenis, a toa e mnogu golema rabota, sega e samo prasanje na vreme koga povtorno ke zabremenis

Soned1 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 21:14:43)

Pinky30

Pinky30, навистина ми е жал :( И мене минатиот пат ми се случи да прокрварам после првото ехо, од прогестеронот престана краврењето, но после една недела престана да се развива и срцето му престана.
Не знам што да кажам, само да бидеш јака, да издржиш и да не се обесхрабруваш, мора да се продолжи понатаму.

Soned1 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 21:15:30)

Девојки, многу спонтани имаме, дали мислите дека и самото ин витро и ИКСИ методата допринесуваат?

kapina -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 21:27:13)

Jas mislam realno toa se slucuva oti ne se prave pgd preimplantaciska dijagnostika na embrionite da se vide koj embrion e zdrav koj ne e

kapina -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (23.4.2016 21:29:59)

Na mene pak od progesteronot malku podsopruvase krvarenjeto neznam zasto no taka bese

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 2:02:08)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Soned1

Девојки, многу спонтани имаме, дали мислите дека и самото ин витро и ИКСИ методата допринесуваат?

Можно е, но и при нормално настанати бремености се случуваат спонтани, само што тие жени немаат проблем да забременат.
Инаку читав дека и самот ехо може да биде штетно, не пишуваат многу за тоа и потешко се наоѓаат информации, нели гугл ни го пласира она што му е програмирано да ни го прикаже прво кога пребаруваме, но од клик до клик стигнав и до вакви информации. Не знам дали се точни, но ехото предизвикулаво некаква топлина и загревање, и треба да биде што пократко. Јас имав 3 ехо прегледи, две во систина едно кај матичен. Според мерките мојот мисед аб се случил веднаш после последното ехо. И на пинки и се случи после ехо, што знам... Не сакам да си ставам во глава дека ехото е толку штетно и да имам страв во иднина од ехо прегледи.
Сте слушнале нешто за ова, ама од лекар, не од интернет?

Soned1 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 4:25:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: MademoiselleNina

ИЗВОРНА ПОРАКА: Soned1

Можно е, но и при нормално настанати бремености се случуваат спонтани, само што тие жени немаат проблем да забременат.
Инаку читав дека и самот ехо може да биде штетно, не пишуваат многу за тоа и потешко се наоѓаат информации, нели гугл ни го пласира она што му е програмирано да ни го прикаже прво кога пребаруваме, но од клик до клик стигнав и до вакви информации. Не знам дали се точни, но ехото предизвикулаво некаква топлина и загревање, и треба да биде што пократко. Јас имав 3 ехо прегледи, две во систина едно кај матичен. Според мерките мојот мисед аб се случил веднаш после последното ехо. И на пинки и се случи после ехо, што знам... Не сакам да си ставам во глава дека ехото е толку штетно и да имам страв во иднина од ехо прегледи.
Сте слушнале нешто за ова, ама од лекар, не од интернет?

И јас читав дека многу од нормалните бремености завршуваат со спонтани, рани спонтани, а жените не ни знаат, мислат дека само дека им каснел циклусот, а всушност биле бремени кратко време. Но за ова со ехото не знаев, не сум дошла до таква инфромација.
Минатиот пат малку ми беше симптоматично што прокрварев веднаш штом дојдов дома по ехото, но си викав ваљда знаат докториве што прават...[sm=smiley13.gif]
Не сум чула од лекар за ова со ехово, но следниот пат ќе одам на ехо што покасно, само ќе проверувам бета дали расте...

Инаку за ИКСИ методата прочитав дека може да доведе до оштетување на јајце клетката или плдот, бидејќи со игла се пробива јајце клетката за да се внесе сперматозоидот, но исто така и не може да се знае дали истиот сперматозоид би бил способен сам да ја оплоди јајце клетката. Сепак со оваа метода има повеќе успешност за оплодување отколку со ИВФ, а кај мал број на јајце клетки е и препорачлив, за да не се случи ниедна да не биде оплодена...

kapina -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 8:07:32)

I na mene bese posle eho krvarenjeto

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 10:44:43)

Pinky30, тек сега те читам, ме расплака... [sm=smiley13.gif]
Многу ми е жал, премногу, и ептен сочувствувам со тебе. Не знам што да кажам освен како што и пишав и на Нина - во вакви ситуации јас верувам дека има некаква причина зошто ова се случува, или хромозомски не бил ок ембрионот, и покрај испитувањата, сепак не може да се предвиди рекомбинација на гени, или нешто сосема трето, но што и да е, верувам дека не е рандом и дека така требало да биде. Ептен знам како ти е, мене исто вака ми беше со биохемиската, и моментот кога осеќаш како излегува од тебе е страшен, цело време во глава си викам не е можно не е можно... Моментот со крварењето ми е познат, веќе кога сме на темата, да пробам да те утешам и орасположам - при обичен циклус ми има течено по нозе преку сукња, па во автобус на столче, по коли... језа, а со биохемиска не можев да мрднам од кревет и мислам дека два дена преседав во тоалет ради крварењето, хорор е.

Да бидеме оптимисти сепак, ако еднаш се фатило, ќе се фати пак, и следниот пат ќе биде се како што треба, еве јас сум пример за тоа. Додуша имав хематом со близнаците и лежев, ама се заврши ок. Надежта не ја губиме и силно верувам дека секој ден си се поблиску до твоето бебуле, или бебулиња [sm=smiley31.gif]

Инаку, повеќе од прогестеронска терапија не можат да направат во болница, едноставно тоа е, а ако не е ок и подобро да се исфрли, сепак на самото тело приоритет му е здравјето на мајката. За ризиците од ехо исто читав на времето, и нема опасност - сега сепак, не одиме секој ден на ехо, а знам и пример за некоја холивудска ѕвезда што сакала секој ден да си го гледа бебето па си купила ехо за по дома и немало никаков проблем. Мислам дека не е ехото причината за спонтани, не си ги замарајте мислите со тоа. И исто така, процентот на спонтани е подеднаков и кај природни, и кај IUI или IVF бремености, само кога е со IVF се изгледа потешко затоа што знаеме дека не остануваме тек така бремени... другарка ми имаше три спонтани, еден ран/биохемиска и два доцни, и сва среќа што лесно останува природно бремена, инаку хоророт е каде каде поголем.

Среќичка -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 12:43:02)

Што се случува девојчиња?!
Многу ми е жал. Прво ги прочитав писледните коментари и само викав те молам не, грешно сум разбрала.
Нема што да се каже. Жалам многу што мора низ ова да поминувате[sm=smiley19.gif]

nadez vera ljubov -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 12:43:17)

Мене не ми се свиѓа што во ремедика до 12 недела гледаат на ехо вагинално а не преку стомак

Soned1 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 14:35:05)

ИЗВОРНА ПОРАКА: nadez vera ljubov

Мене не ми се свиѓа што во ремедика до 12 недела гледаат на ехо вагинално а не преку стомак

А на другите клиники како е, до која недела гледаат на вагинално ехо?
Јас само во Ремедика сум била, не знам како е во другите клиники?

nadez vera ljubov -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (24.4.2016 14:49:29)

Во систина првото тримесечје не прегледуваат вагинално за понатаму незнам, а во ремедика па обратно

Страница: <<   < Претходна страница  23 24 [25] 26 27   Следна страница >   >>