Soned1 -> RE: Вештачко оплодување VIII дел (17.5.2017 15:57:01)
|
Биба, ако не си проверила до сега, обавезно провери антимилеријан, АМХ, тој хормон е посигурен показател на резерва на јајце клетки од ФСХ. Плус, битно е и колку антрални фоликули се гледаат на ехо, ако имаш барем 3, 4, можеш отприлика и толку да очекуваш јајце клетки, со поголема стимулација. И побарај и второ мислење, не е убаво кога докторот не ти дава надеж. Добро е да се биде отворен и реален, но тоа не значи да го обесхрабруваш пациентот, посебно не при нашиов проблем. И мене ми се има случено слично, докторот да не верува во успех и од тогаш решив да одам само кај лекари што ќе ми даваат надеж, да се обесхрабрам можам и сама. Во Њуборн ми препорачуваа ДХЕА за висок ФСХ, мене ми помагаше. ДХЕА го зголемува естрадиолот, а повисокиот естрадиол го намалува ФСХ и ќе имаш подобра хормонална состојба за стимулација. Истиот ефект се добива и со циклопрогинова на пример, ама најдобро да зборуваш со гинеколог за тоа. Во секој случај никој нема право да ти каже дека немаш шанси, додека имаш јајце клетки шансата постои.
|
|
|
|