cevlicka -> RE: Породилни болки (12.11.2011 17:06:04)
|
Ajde sega i jas da si prasham [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] kako izgledaat tie lazhni kontrakcii??? (togash bebeto prima pomalku kislorod od voobichaeno, a toa ne e vo red za bebeto) Sega sum 29ta nedela. Znam deka najloshoto pomina ama uhste ne e vreme za bebeto. Veke nekoe vreme primetuvam deka stomakot mi se stega tolku silno shto mi e tvrd kako prenapumpana topka, kako kamche. Chudno mi e shto duri i matkata mi se namaluva (vo visina mi doagja za 3-4 cm ponisko od voobichaeno) a ke mi se isprchi kako topche. Ova mozhe da trae od 5 min.pa duri i do polovina chas, nekogash i poveke. Nemam nekoi strashni bolki, osven vo gorniot del na matkata koga mi e taka stegnat, a onie vo polovinata i kolkovite koi se rechisi konstantni od 20tata nedela. Zad mene imam veke 2 spontani, eden pred 8 godini vo 7 nedela i eden pred 1,5 godina vo 13 nedela. Sincheto sega ima 2,5 godini ama i negoavata bremenost beshe krajno rizichna, so chesti krvarenja, so postojano namaluvanje na grloto na matkata, rizik za predvremeno poroduvanje ushte vo 25 nedela. Togash edvaj izdrzhav ama duri i go pominav terminot 3 dena. Koga otidov na redovnata kontrola, na CTG mi kazhaa deka imam kontrakcii ama jas ne chuvstvuvav nikakvi bolki nitu teshkotii. Edinstveno neshto poradi koe reagirav beshe povtornoto krvarenje, i toa vo najmala kolichina dotogash. Od vremeto koga gi dobiv prvite bolki do poroduvanjeto minaa samo 5 chasa. Se otvoriv mnogu brzo, duri ni sestrite i doktorite ne mozhea da poveruvaat. Ama namesto kontrakcii (kako onie so bolki i steganja na stomakot) jas imav samo bolki, kontrakciite pochnaa duri 3 chasa pred poroduvanjeto. E i sega e malku slicha bremenosta, samo shto pomalku krvaram i shto ovie "steganja" mi se nova rabota. Obichno koga bebeto mnogu mrda, prokrvaruvam mnogu malku, ama vo rok od polovina chas stomakot veke pochnuva da mi se stega. Nekogash ne mozham nitu da zaspijam kolku mi e neprijatno od toa. Da ne gi zaboravam i chestite presekuvanja vo dnoto na stomakot. Vo istiot del na stomakot se kako koga mi pochaa porodilnite bolki minatiot pat, samo shto ovie se kratki (mozhe 2-3 sekundi) ama se mnogu bolni. Na kontrola sum za 4 dena ama ne sum panichar po priroda, pa ne krevam glas bash chesto ako ne me zaboli vistinski. Vaka li izgleda toa [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
|
|
|
|