|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бебешка исхрана
18.3.2013 11:06:16   
eli07
Imam edna dilema....Mojava bebka da ne go urocam si krka super.Imame 8 meseci i tri obroci glavni i plus cicanje 3 pati (najcesto) i ednas preku nok.Me interesira od koga mamicki pocnavte da davate uzinki t.e megjuobroci na vasite user posted image .Posto gledam deka pocesto bara da jade dali e period ili ne ne znam user posted image user posted image

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 276
18.3.2013 11:34:26   
Malecka23
jas sega i davam uzinka na 19ti pravime 7meseci.toa e najcesto parce ovosje pudingce,ovosno jogurtce ili nezma nesto sto ke smislam vo momentot

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 277
20.3.2013 19:38:53   
JanaMarija
Nie za 10 dena ke pravime 6 meseci. Dosega i davav oriz varen so kombinacii od kruska,jabolko,tikva,morkovce.... Citam a i mi kazuvaat deka mozam da pocnam so griz, ama imal gluten pa sakav da ve prasam imalo pcenkaren griz bez gluten...kako izgleda i dali davavte takov...me sovetuvaa orizot od 6 mesec da go davam so zelencuk a grizot so ovosje(blagi raboti)????????? Kakvo e vaseto iskustvo? I dali pocnavte od 6 mesec so nokni kasicki i koi?I uste nesto:) dali da ima od 6ot mesec 2 obroci: eden ovosje-kako uzinka i 1 glaven zelencuk?

Go sakam zivotot

(Одговор на членот Malecka23)
Непосредна врска до пораките: 278
20.3.2013 22:15:30   
Malecka23
јас веќе на 6 имав заменето 3оброци.давав глутен од 5.5 почнав прво со гриз па житарки и нема гајле.Од нокните кашички си ги ручка тие на хип нестле и во тегличка и во кутии така да мислам дека можеш да даваш ама прво воведи и глутен по малку вди реакција.ЈАс не сум репер да ти кажам за исхраната ам мислам дека штом веќе сте почнале со дохрана мислам дека детето на таа возраст треба да има појадок-гриз-овошје палента со сиренце јогуртче к.млеко житарки и ручек-зеленчукови каши а млекото нормално помеѓу оброците.Единствено нешто што го знам со сигурност и го применувам е тоа дека во вечерата не треба да има овошје-нели ради шеќерите.Се надевам дека малку помогнав ама нека пише некоја искусна мамичка мислење

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 279
20.3.2013 23:00:27   
JanaMarija
Malecka 23 fala za sovetot....mene me cudi koga stasuva bebeto i da cica 3 pati i3 obroci da ima????? Ke voveduvam poleka pa kevidime...ke go prasam i pedijatarot sto misli iako toj ne mi e siguren- spored nego trebase da cicame do 6 mesec iako ne napreduvame so tezina kako sto treba:)

Go sakam zivotot

Непосредна врска до пораките: 280
21.3.2013 10:29:29   
meU87
Денес и спремив варено јаболко и ќе го измешам со гриз со бурбон ванила, на Хумана. Претпоставувам дека е во ред комбинацијава????user posted image
Имам земено и од онаа кашичка во прав е се приготвува со вода, на Хипп праска и банана.
А сакам да ве прашам ова Бејби фрст пап, дали можам да го комбинирам со овошје и да и давам како замена за првиот оброк???
Всушност ние досега само еден оброк заменивме, еве веќе месец дена сме така, ми кажа педијатарот вториот да го смениме на 5м, но мене душа не ми дава.
Сепак денес ќе пробам да и дадам и малку злеенчук.
А здравје во понеделник ќе ставаме вакцина па ќе ја измериме и зависно од тоа како напредува ќе се одлучам за замена на втор оброк.

Непосредна врска до пораките: 281
21.3.2013 10:40:11   
zzaa

ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87

Денес и спремив варено јаболко и ќе го измешам со гриз со бурбон ванила, на Хумана. Претпоставувам дека е во ред комбинацијава????user posted image
Имам земено и од онаа кашичка во прав е се приготвува со вода, на Хипп праска и банана.
А сакам да ве прашам ова Бејби фрст пап, дали можам да го комбинирам со овошје и да и давам како замена за првиот оброк???
Всушност ние досега само еден оброк заменивме, еве веќе месец дена сме така, ми кажа педијатарот вториот да го смениме на 5м, но мене душа не ми дава.
А здравје во понеделник ќе ставаме вакцина па ќе ја измериме и зависно од тоа како напредува ќе се одлучам за замена на втор оброк.

super e kombinacijata so jabolko i griz,no neznam kolkavo e bebceto so griz mozes da pocnes od 7-8 mesec sodrzi gluten,ako e pomalo,mesto griz mozes da go napravis so melen oriz go imas vo site marketi,isto kasiska so jabolko mozes vaka da napravis(ovaa mi e od edna rr mojata ja obozava)ke ispeces edno jabolko ili ke go svaris kako sakas,ke ja ispasiras i ke dades mleko ako cica od tvoeto ako ne ad,i ke dodades vanila.sigurno ke ja saka.

Денот кога се збогатив ... Станав мајкa
http://lpmf.lilypie.com/9ToIp2.png?PUn0FHCJ
принцеза на мама

(Одговор на членот meU87)
Непосредна врска до пораките: 282
21.3.2013 12:44:28   
eli07

ИЗВОРНА ПОРАКА: JanaMarija

Malecka 23 fala za sovetot....mene me cudi koga stasuva bebeto i da cica 3 pati i3 obroci da ima????? Ke voveduvam poleka pa kevidime...ke go prasam i pedijatarot sto misli iako toj ne mi e siguren- spored nego trebase da cicame do 6 mesec iako ne napreduvame so tezina kako sto treba:)

Sekako tvoeto bebe sigurno ne jade kolicinski za pocetok kojznae kolku taka da ke si napravis plan na sekoi 2-3 casa da ima obrok ili cicanje.E sega so vasite 6 meseci mislam deka mozes da pocnes i vtor obrok po malku sekoj den.Jas grizot go davav od 6 meseci t.e gluten i go kombinirav so ovosje, plazma....a orizot ili kompirot go mesav so zelencuk (spanak,brokula,morkov,tikvicka....) meso vovedov od 7 mesec i zolcka od 7.5 meseci.Ova e mojot primer so toa sto nie bevme na mleko do 6 meseci.Se nadevam pomognav :)

Непосредна врска до пораките: 283
21.3.2013 12:58:35   
meU87

ИЗВОРНА ПОРАКА: zzaa

super e kombinacijata so jabolko i griz,no neznam kolkavo e bebceto so griz mozes da pocnes od 7-8 mesec sodrzi gluten,ako e pomalo,mesto griz mozes da go napravis so melen oriz go imas vo site marketi,isto kasiska so jabolko mozes vaka da napravis(ovaa mi e od edna rr mojata ja obozava)ke ispeces edno jabolko ili ke go svaris kako sakas,ke ja ispasiras i ke dades mleko ako cica od tvoeto ako ne ad,i ke dodades vanila.sigurno ke ja saka.

Jas oda na Humana i go dadov prv pat na 3,5meseci, ne veruvam da sodr\i gluten, pisuva deka e od 4meseci. Bas da proveram, no ne sme imale dosega problem, da ne ja podrecam.

(Одговор на членот zzaa)
Непосредна врска до пораките: 284
21.3.2013 17:22:08   
JanaMarija
MEU87 a toj griz od HUMANA e? Ne sodrzi gluten? I kaj go ima da go kupam,i kako tocno se vika? Jas sakam poleka da i davam griz so ovosje za orizot da go mesam so zelencuk

Go sakam zivotot

Непосредна врска до пораките: 285
21.3.2013 17:37:22   
meU87
Јас овој го користам http://www.provitamin.hu/pictures/datasheetpics/humana-griz-tejpep-bourbon-vanilia-250-g-54843.jpg
Го зимам од Зегин некои 120-130ден е, денес еве додадов овошје во него. Незнам дали е со глутен, се е на германски, а на декларацијата не пишува дека има глутен, искрнео не верувам да има.

Непосредна врска до пораките: 286
21.3.2013 19:25:39   
JanaMarija
Sega ja otvoriv stranata i pisuva deka e bez gluten....super fala za informacijata .Uste utre ke i zemam na bebuska da pocneme so grizce

Go sakam zivotot

Непосредна врска до пораките: 287
21.3.2013 23:07:12   
Ring
I jas go davav toj na Humana i e bez gluten sigurno...poubav e ako se sprema so mleko, jas go pravev so adaptirano i nekoe ovosje

Your children will become who you are...so be who you want them to be !

Непосредна врска до пораките: 288
24.3.2013 11:58:30   
meU87
Како да спремам ориз за кашичка??? Сакам да го размешам со еден морков, но колку ориз да ставам , колку вода???

(Одговор на членот Ring)
Непосредна врска до пораките: 289
24.3.2013 12:12:58   
zzaa

Како да спремам ориз за кашичка??? Сакам да го размешам со еден морков, но колку ориз да ставам , колку вода???

ako mislis za melen oriz jas vaka go spremav stavam 100 mi voda da zovri otkako ke zovrije dodavam 2-3 mali lazicki oris ke go mesas 1-2 minutki i gotov e.ako e obicen go varam isto kako za nas samo vo malo kolicestvo oriz i voda i posle vo blender i ke dodadam zelenciuk i puter malku.

Денот кога се збогатив ... Станав мајкa
http://lpmf.lilypie.com/9ToIp2.png?PUn0FHCJ
принцеза на мама

Непосредна врска до пораките: 290
24.3.2013 17:54:51   
meU87
На обичен ориз мислам, незнам како е мерката, колку ориз одприлика е доволно за еден оброк?
Да пробам со 3-4големи лажици ориз , потопен во вода(или повеќе вода?), па да се свари, да го чекам да омекне па ќе го изблендирам?

(Одговор на членот zzaa)
Непосредна врска до пораките: 291
25.3.2013 19:00:54   
JanaMarija
Jas go melam orizot doma, go stavam vo 200ml zovriena voda, posle namaluvas ringla i na potivko da krkca: na taa voda stavam 4 lazicki mali ama polni oriz i go ostavam ubavo da se svari i vodickata da ispari...go ostavam da se ladi i taka se stvrdnuva poveke...posle dodavam morkov ili kombinacija na ovosje i go blendiram

Go sakam zivotot

Непосредна врска до пораките: 292
25.3.2013 19:02:20   
JanaMarija
P.S na taa kolicina oriz so edno jabolkce i malku od drugo ovosje izleguvaat 200grama kasicka. Ej,mi tekna da ve prasam mnogu e 200grama sto gi jade malata(za edna nedela 6 meseci pravime) ?Edna majka mi vika: auuuuu 200 grama toa e premnogu:) hahah a bebuska sama si kazuva ako ne saka poveke-mislam ne ja forsiram

Go sakam zivotot

Непосредна врска до пораките: 293
25.3.2013 20:00:27   
Malecka23
voopsto ne e mnogu samoto bebe si kazuva kolku saka.i mene mi se cudeja kako moze M da gi jade site obroci po 190g ama ete taka ona e premnogu aktivna se sto jade trosi,kaka po 100pati vo denuser posted image i da ja vidis rebrata i se brojat,se zavisi do deteto taka da kolku saka neka krka

Непосредна врска до пораките: 294
25.3.2013 20:28:57   
meU87
Направив јас ориз, но сеуште немаше одговори , па ставив од око ориз и го сварив, и додадов морковче. Не беше нешто воодушевена, но арно викате ќе пробам со овошје.
200гр не мислам дека се мн, ние сме 5м и 18дена, некои кашички ги јаде во поголеми колилчини некои не. Зависи веројаатно од кашичките.
Од компир+морков+брокула многу изеде , а и од оние со гризот+бурбон ванила на Хумана што се и мешам овошје и си ги сака , јаде поголеми количини.
Исто и на Хипп млечна од праска и јаболка, се спрема со вода ја јаде многу, но и додавам и некое друго овошје во неа.

Сакам да ве прашам како го приготвувате кромидот, лукот, празот??? Ни кажаа од 6-6,5м да даваме , па незнам како да ги спремам.

Непосредна врска до пораките: 295
25.3.2013 21:23:40   
Malecka23
kromid luk stavam od 6 meseci vo sekoja zelencukova kasa sto ja pravam.bez toa i bez puter nema jadenje.gi stavam site zelencuci zaedno da se svarat i tolku.e sea zavisi ako imam kompir prvo kompirot go stavam malku da se razvari pa sse ostanato,samo za da ne se izgubat vitaminite.A inaku sovet za orizot probaj svari go pa dodaj mu mlekce i pecena jabolka epten e ubavo.isto i oriz so brokula ili spanak

Непосредна врска до пораките: 296
26.3.2013 23:31:46   
Snowhite RR
И Ориз со банана комбинација можеш да пробате, мене многу така ми го јадеше

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

Непосредна врска до пораките: 297
29.3.2013 10:57:27   
meU87
да ве прашам овие кашичките на Хипп што се за добра ноќ , зарем неможе да се даваат и преку ден??? Поточно зошто се баш за добра ноќ?
Конкретно оваа ја земав user posted image

< Поракaта ја уредил Felly RR -- 29.3.2013 14:09:38 >

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 298
29.3.2013 11:37:53   
Bilence2
Па не пречи, но не е според правилата така. По правило после шестиот месец се воведуваат три оброци од кои два треба да бидат немлечни. Значи, доручек овошје и житарки, ручек зеленчук и подоцна месо, вечера млечна каша со житарки.

A baby makes love stronger, the days shorter, the nights longer, savings smaller and a home happier.

Непосредна врска до пораките: 299
29.3.2013 12:24:20   
meU87
Мене педијатарот ме советуваше на 6м да воведам само 2 оброка. Значи засега накај 5:30-06ч сме со млеко, потоа во 9:30-10ч сме со овошна каша, ја спремам дали со онаа на Хумана гриз+бурбон ванила и ставам овошје (јаболко, банана , круша) или на Хипп млечна со банана и праска, и додавам исто некое овошје. Овие две се спремаат со вода.
Во 13:30-14ч пие млеко, поручек во 17ч давам зеленчук, и потоа до крај уште два пати пие млеко.
Според она како ме советуваше д-р мислам дека добро се водиме. НАреден месец ќе одиме на месечна контрола па ќе добиеме нови совети.

(Одговор на членот Bilence2)
Непосредна врска до пораките: 300
Страница:   <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  10 11 [12] 13 14   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali?
Jana9

Dali za svadben podarok poveke ste za?

Pari vo plik (100%)

Podarok (0%)

Број на сите гласови: 4

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!