|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бебешка исхрана
29.3.2013 13:36:21   
Bilence2
Ок, тоа е постепено воведување на оброци,, не знам колкаво ти е бебчето, секако до крајот на шести месец треба да имате 3 оброци, од кои два немлечни. Јас почнав со доручек т.е овошје, потоа вечера, т.е. млечен оброк со ориз, пченка а на крајот ручек-зеленчук.

A baby makes love stronger, the days shorter, the nights longer, savings smaller and a home happier.

(Одговор на членот meU87)
Непосредна врска до пораките: 301
29.3.2013 14:58:33   
meU87
За 9дена ќе полниме 6м, но некако душа не ми даваше до пред некој ден да и сменам втор оброк па бевме на млекце и повремено менував(пр. два пати неделно). Но еве од вчера дефинитивно сме со втор сменет оброк.
Малку ми е мака кога сме надвор за втора кашичка(зеленчукот), дома правам од свеж зеленчук, но за шетање приметив дека од Хипп нема многу избор за нашата возраст user posted image

(Одговор на членот Bilence2)
Непосредна врска до пораките: 302
29.3.2013 15:20:34   
eli07
Хумана гриз+бурбон ванила и ставам овошје (јаболко, банана , круша) или на Хипп млечна со банана и праска, и додавам исто некое овошје. Овие две се спремаат со вода.

Pravila vo ishranata nema ti si gi odreduvas, no spored odredeni preporaki mlecna kasicka se dava navecer poradi toa sto drzi sitost podolgo vreme.taka da koga ke vovedes i tret obrok bi bilo spored mene podobro odsabajle da davas ovosje so zitarici (posto gledam deka gluten ste probale) na rucek zelencuk (mevce i zolcka koga ke resis deka treba da dades) i navecer melcna kasa (griz so mleko, gotovi kasicki vo kutii koi sto veke gi davas, plazma so mleko i milion drugi kombinacii) Pozz i ubavo da si ruckate :)

Непосредна врска до пораките: 303
29.3.2013 16:13:17   
meU87
Не сме пробале глутен сеуште, а д-р кажа крај на 9ти месец да дадам прв пат.

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 304
29.3.2013 17:21:14   
Felly RR
meU87, провери го убаво составот на кашичката. Мислам дека гризот содржи глутен.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Непосредна врска до пораките: 305
29.3.2013 17:28:08   
JanaMarija
I mene mi bese problem za nadvor koga sme i trcav doma da spremam kasicka...ama dobiv na poklon set za vakumiranje od zepter i sega vakumiram vo teglicka i stoi svezo i ovosje ne oksidira i zelencukot e svez-se razbira da ne stoi cel den

Go sakam zivotot

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 306
29.3.2013 17:49:19   
meU87
Нема глутен во кашата од гриз, проверив.
Значи ќе треба и јас да се снабдам во нешто во кое ќе вакумирам user posted image . А дали е паметно да ја вакумирам во тегличка уште додека е топла??? Како зимница што праивме?

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 307
29.3.2013 19:59:50   
MamaOhrid
И јас имав дилема за млечната каша од Хумана со гриз и ванила. Бев убедена дека има глутен, но на неа пишува дека нема и не ми е јасно како, но сепак му ја купив. Имаме 5 месеци и денес прв пат пробавме .

23.09.2009
23.10.2012

Непосредна врска до пораките: 308
30.3.2013 12:39:41   
meU87
Јас оваа каша прв пат и ја дадов на 3,5м , засега нема проблем и многу ја сака.
Искрено целото упатство е на германски , а во декларацијата ваков податок нема, но на интернет најдов дека е без глутен.

(Одговор на членот MamaOhrid)
Непосредна врска до пораките: 309
2.4.2013 15:25:12   
eli07
Citav negde za cvekloto pa resiv na user posted image da mu dadam vo zelncukovite kasicki po malku.Go staviv da se vari arna ama celi 4 casa moze i poveke se varese i pak ne bese meko.Znam deka na cvekloto mu treba poveke varenje ama ova e preterano si vikam i sto hranlivo ostana od nego posle 100 saati varenje baska nekoja kafeava cudna boja ispadna na kraj i sokot mirisase cudnouser posted image .Si vikam da ne e do cvekloto......kazete mi vase iskustvo kolku vreme treba da go varam user posted image Inace imame 8.5 meseci i mislam deka mi e rano svezo da mu go davam neli....

Непосредна врска до пораките: 310
2.4.2013 15:39:37   
zzaa
Mila ja vaka go spremam cvekloto ke go izrendam na najsitnata strana od rendeto pa ke go stavam da se vari,okolu 20 min,so drug zelencuk morkov kompir,i posle ke omekne ke go izblendiram ili so viluska samo ke go zgmecam,A mozes i sokce od cveklo da mu dades so kombinacija na nekoe dr ovosje na primer jabolko morkov i cveklo,i malku vodicka ke dodades da ne bide mnogu gusto.

Денот кога се збогатив ... Станав мајкa
http://lpmf.lilypie.com/9ToIp2.png?PUn0FHCJ
принцеза на мама

Непосредна врска до пораките: 311
2.4.2013 17:44:16   
eli07
E jas go varev na kocki sitni i napraviv pogolema kolicina za vo teglicka zaedno so sokot i koga ke imam potreba da mu dodavam ama izgleda trebase na positni lenticki da go izecam ili izrendam user posted image . Aj nareden pat poarno ke izlezeuser posted image user posted image Zzaa.... fala za sovetot user posted image

(Одговор на членот zzaa)
Непосредна врска до пораките: 312
4.4.2013 13:00:20   
Bilence2
Може ли да се дава млад компир на бебе? Може е смешно прашањево, ама кога бев мала мајка ми стално кажуваше дека овој првиов млад компир е чиста хемијаuser posted image . Купив денес го накиснав во вода со оцет, ама за бебушот не знам дали да му направам манџичка со него?!
Кога може да се дава краставица? Малини? Пиперки?

A baby makes love stronger, the days shorter, the nights longer, savings smaller and a home happier.

Непосредна врска до пораките: 313
4.4.2013 17:07:26   
eli07
Bilence i jas imam milion prasanja...user posted image se sakam da mu dadam na user posted image ama mislam deka sme uste mali za piperki,krstavici, domat (8m i 20 dena).Za mlad kompir jas bi ti preporacala da pocekas malku em pozdrav em poeftin ke najdes za mesec dena.Nego denes bev na pazar i kupiv bajagi zelencuk za bebe (spanak,blitva,cveklo,celer.....).E sega zelencukov mislam deka e najdobro da go zamrznam posto imam golema kolicina neli i da vadam po potreba.Znam deka svezo e najzdravo ama mislam deka i zamrznatiot ne gubi mnogu od hranlivost neli...Sto mislite vie???

Непосредна врска до пораките: 314
4.4.2013 21:08:59   
Calypso
Bilence, сите млади зеленчуци сега што излегуваат се чиста хемија. Уште не им е дојдена сезоната. Ама таква е реалноста, не може да се чека додека да стигнат вистинските, па се убрзува производството.

Ели, јас не би замрзнала спанаќ и блитва, затоа што не е препорачливо, исто како што не смее да се притоплува веќе зготвено и оладено јадење од спанаќ. Знам дека се продава замрзнат, ама јас не купувам, ниту имам намера. Лошо е затоа што нитратите од спанаќот (кои се корисни за организмот) со одмрзнувањето стануваат нитрити, отрови за сечиј организам. Спанаќот и блитвата може исчистени од дршки но немиени да се чуваат во обичен фрижидер и до две недели максимум. Целерот мислам дека можеш да го замрзнеш (ако си купила листови), а цвеклото не мора ни во фрижидер да го чуваш, стои и така.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 315
5.4.2013 11:37:05   
meU87
Кога сте кај блитвата, да ве прашам како ја спремате и со што ја комбинирате?

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 316
5.4.2013 12:41:34   
eli07
Jas blitvata obicno ja davam so kompir,morkov i zolcka (a moze i meso).I kiselo mleko obavezno :)

Непосредна врска до пораките: 317
5.4.2013 13:17:06   
Bilence2
Исто како спанаќuser posted image .

ИЗВОРНА ПОРАКА: eli07

Jas blitvata obicno ja davam so kompir,morkov i zolcka (a moze i meso).I kiselo mleko obavezno :)

Ели, за целерот имам прочитано дека е силен алерген и се дава после една година. Ме зачуди сега, педијатар ли ти препорача? Јас додуша не сум ја прашала нашата докторка, бидејќи го отпишав кога прочитав. Па сега сум збунка user posted image

Непосредна врска до пораките: 318
5.4.2013 13:24:20   
Malecka23
jas celer davam od 6meseci dodeka se vari so dr zelencuk posle go frlam a imam zamrznat.so domat piperka krastavica pocnav od 7meseci i mn i se dopaga isto kako i prokeljot.mene me interesira od koga davate kivi limon portokal pomarandza.mojata maticna mi rece deka mozam od 8 veke da davam ama nekako ne ide natamu mislam deka e seuste mala posebno za kivite.vie koga dadovte?

Непосредна врска до пораките: 319
5.4.2013 16:47:00   
eli07
Ели, за целерот имам прочитано дека е силен алерген и се дава после една година. Ме зачуди сега, педијатар ли ти препорача? Јас додуша не сум ја прашала нашата докторка, бидејќи го отпишав кога прочитав. Па сега сум збунка user posted image

Celer nemam uste dadeno imav vo plan ama sega me predomisli :( Ne znam dali ima vrska ako samo za vkus go svaram so drugiot zelencuk inesto kako Maleckauser posted image .Nema veze ke pocekam ako ne uste malku.Za citrusi znam deka posle godina se davaat.Posebno jagodi i kivi kako najvisoki alergeni.Mojot pedijatar ako go prasate ke vi kaze deka se moze da davate user posted image user posted image posle 6 meseci zatoa ne go svakam zdravo za gotovo :)

Непосредна врска до пораките: 320
11.4.2013 0:27:20   
Bilence2
Mene maticnata mi rece podocna citrusite(limon, portokal, mandarina, citron, kivi) i sekako jagodi, a doktorkata od vakcina koga imavme 6 meseci mi rece se mozam da davam ovosje osven jagoda. Za kivi sum 100% sigurna deka duri po edna gdina ke dadam, a bidejji vo leto i onaka gi nema i pokasno ke fatime. Pogolemiot sin i den denes koga jade kivi ako mu se razmacka okolu muceto odma bruncinja mu izleguvaat,, a taka reagira i na svez ananas. Od ananas duri i vo ustata jazikot go bocka:) takvo mu e custvotouser posted image

Непосредна врска до пораките: 321
11.4.2013 9:10:07   
eli07
Nie do sega imame probano portokal preku sokcinjata na Hipp taka da sakam da probam malku ceden portokal da mu dadam....

Непосредна врска до пораките: 322
16.4.2013 8:11:17   
bucko mal
Mene bebusov mi dobi alergija od celer,prv pat go dadov na 6,5meseci i pokasa alergija posle edna nedela.
jas mislev od pavlakata e ama ne od celerot bilo.
ИЗВОРНА ПОРАКА: eli07

Celer nemam uste dadeno imav vo plan ama sega me predomisli :( Ne znam dali ima vrska ako samo za vkus go svaram so drugiot zelencuk inesto kako Maleckauser posted image .Nema veze ke pocekam ako ne uste malku.Za citrusi znam deka posle godina se davaat.Posebno jagodi i kivi kako najvisoki alergeni.Mojot pedijatar ako go prasate ke vi kaze deka se moze da davate user posted image user posted image posle 6 meseci zatoa ne go svakam zdravo za gotovo :)

Непосредна врска до пораките: 323
16.4.2013 9:57:18   
eli07
I jas dadov celer pred nekoj den, ne za drugo M jadese od nasata mandgicka, a jas obavezno stavam celer taka da se nadevam nema da imame problem.....mu dadov i ceden portokal i ok e sega za sega :)))

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 324
17.4.2013 23:42:58   
meU87
Мамички утре цел ден сме излезени, и нема да сум во можност на малата да и дадам свежо приготвена храна(зеленчукова).
Прашањето ми е ,дали може да спремам компир, брокула, морков, кромид и да и дадам после 3-4ч(од кога ќе го спремам). Или компирот да го заменам со ориз(ако евентуално не прави проблем што брокулата).
Ве молам помагајте, зошто не ми се дава да и дадам купечка каша, не сум сигурна дали ќе ја јаде user posted image
Значи колку време може да издржи компирот од кога ќе го приготвам, со тоа што нема да биде во фрижидер????

Непосредна врска до пораките: 325
Страница:   <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

viki
vikim

dali vise dopaga imeto viktorija?

da (64%)

ne (36%)

Број на сите гласови: 140

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!