Calypso
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso TeaM, 7 obroci dnevno za 7-8 mesecno bebe se mnogu. Treba 5 obroci da ima, od koi dva so zitarki, tri mlecni i dva nemlecni. Nemlecni se ovosjeto koe se dava kako uzinka, i zelencukot, koj se dava kako rucek, so meso ili zolcka. Zitarkite moze da se dadat kako mlecni obroci. Ako deteto cica i nokje (sto ne bi trebalo), togas i toa e plus obrok. Ama vazno e deka kako sto raste, se namaluva kolicinata na mleko sto treba da se vnesuva. Cicanjeto moze da bide namesto voda, retko zamenuva obrok, barem kaj sin mi e taka. I da se nacical ubavo, posle polovina saat ili posle saat pak bara da jade. Ama pak, sin mi ima 9 i pol meseci, no nie uste od 7 mesec terame so pet obroci plus cicanje i drugi tecnosti. Sto se odnesuva do kolicinata - kaj 7 ili 8 mesecno dete vo prosek eden obrok e od 160-180g, sto ne znaci deka striktno e taka. Nekoi deca jadat poveke, drugi pomalku Calypso, mislev 7 obroci sose doenjeto. Moeto cica sabajle nakaj 6, posle sledi ovosna kasa, pa doenje, zelencukova kasa, mlecna kasa i doenje pred spienje. Ja prespiva cela nokj. E sega nas ni izleguvaat total 6 obroci sose doenjeto, sokcinja ne pieme, i mi izgleda nekako malku. Pa zatoa sakav da prasav kako gi hranite vasite . Voveduvanje na 5 obroka + doenje, bebusot ne prifakja. Izgleda i se mnogu...a nekako mi izgleda rano da ja odbijam sega Jas doenjeto ne go ni racunam kako obrok, posto mlekoto vekje ne e isto hranlivo kako vo prvite 6 meseci, ne drzi dolgo. Tvoeto e vekje pogolemko. Postepeno ke se navikne na obrocite, ne mora da bidat kolicinski mnogu, moze i samo nekolku lazicki, vazno deteto da si sozdade red i navika so obrocite. A za obrocite pogore, pogresno sum se izrazila: 5 obroci, tri mlecni i dva nemlecni, od koi dva mora da sodrzat zitarki (na primer, oriz vo zelencukot, i kornfleks ili ovesni snegulki so mleko ili jogurt - ova kako primeri gi naveduvam).
< Поракaта ја уредил Calypso -- 30.12.2011 13:18:08 >