|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Бебешка исхрана
28.12.2011 13:29:34   
TeaM
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

Mamicki, dali moze nekoja da mi kaze kolku mlecni obroci treba da ima 7.5 mesecno bebe? 

Според книга што ја имам дома после 7 месеци по 2 млечни каши на ден... другите мамички нека пишат од искуство

Plus doenje ili adaptirano?

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 251
28.12.2011 16:10:30   
bombica
Да, плус 3 пати доење или АД

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 252
29.12.2011 10:26:05   
TeaM
ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica

Да, плус 3 пати доење или АД

I najverojatno plus ovosna i zelencukova kasicka. Znaci total sose nemlecni 7. Znam deka kolicinata e individualna za sekoe detence, pa i za sekoj obrok, no ima li nekoja preporacana kolicina po obrok od-do?user posted image

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 253
29.12.2011 13:35:05   
Calypso
TeaM, 7 obroci dnevno za 7-8 mesecno bebe se mnogu. Treba 5 obroci da ima, od koi dva so zitarki, tri mlecni i dva nemlecni. Nemlecni se ovosjeto koe se dava kako uzinka, i zelencukot, koj se dava kako rucek, so meso ili zolcka. Zitarkite moze da se dadat kako mlecni obroci. Ako deteto cica i nokje (sto ne bi trebalo), togas i toa e plus obrok. Ama vazno e deka kako sto raste, se namaluva kolicinata na mleko sto treba da se vnesuva.
Cicanjeto moze da bide namesto voda, retko zamenuva obrok, barem kaj sin mi e taka. I da se nacical ubavo, posle polovina saat ili posle saat pak bara da jade. Ama pak, sin mi ima 9 i pol meseci, no nie uste od 7 mesec terame so pet obroci plus cicanje i drugi tecnosti.
Sto se odnesuva do kolicinata - kaj 7 ili 8 mesecno dete vo prosek eden obrok e od 160-180g, sto ne znaci deka striktno e taka. Nekoi deca jadat poveke, drugi pomalkuuser posted image

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 254
30.12.2011 9:49:30   
TeaM
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

TeaM, 7 obroci dnevno za 7-8 mesecno bebe se mnogu. Treba 5 obroci da ima, od koi dva so zitarki, tri mlecni i dva nemlecni. Nemlecni se ovosjeto koe se dava kako uzinka, i zelencukot, koj se dava kako rucek, so meso ili zolcka. Zitarkite moze da se dadat kako mlecni obroci. Ako deteto cica i nokje (sto ne bi trebalo), togas i toa e plus obrok. Ama vazno e deka kako sto raste, se namaluva kolicinata na mleko sto treba da se vnesuva.
Cicanjeto moze da bide namesto voda, retko zamenuva obrok, barem kaj sin mi e taka. I da se nacical ubavo, posle polovina saat ili posle saat pak bara da jade. Ama pak, sin mi ima 9 i pol meseci, no nie uste od 7 mesec terame so pet obroci plus cicanje i drugi tecnosti.
Sto se odnesuva do kolicinata - kaj 7 ili 8 mesecno dete vo prosek eden obrok e od 160-180g, sto ne znaci deka striktno e taka. Nekoi deca jadat poveke, drugi pomalkuuser posted image

Calypso, mislev 7 obroci sose doenjeto.
Moeto user posted image cica sabajle nakaj 6, posle sledi ovosna kasa, pa doenje, zelencukova kasa, mlecna kasa i doenje pred spienje. Ja prespiva cela nokj. E sega nas ni izleguvaat total 6 obroci sose doenjeto, sokcinja ne pieme, i mi izgleda nekako malku. Pa zatoa sakav da prasav kako gi hranite vasiteuser posted image .  Voveduvanje na 5 obroka + doenje, bebusot ne prifakja. Izgleda i se mnogu...a nekako mi izgleda rano da ja odbijam segauser posted image

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 255
30.12.2011 10:09:51   
Melanija *
mamicki, moeto bebe ima 7 polni meseci i sme na adaptirano. Do 5 ti mesec piese vo tocni intervali i 2 ipol saati, i spiese po 7 saati noke pred prvoto budenje za mleko a napreduvase poveke od 1 kg i 450 gr. mesecno. Koga vlegovme vo 6 ti naednas smeni. Noke postojano se budi, a ne e gladna koga ke i napravam mleko pie po 2 goltki i zaspiva se budi na sekoj saat. denje e pomirna. jade 2 nemlecni kasicki, ovosje i zelencuk i ponekoja mlecna od pcenka i oriz, ama seuste glavno i e adaptiranoto na sekoi 2 ipol saati. Prvo user posted image mi e plus prematurce (me bunat so kalendarska vozrast i onaa na nejzinite vrsnici) i ne znam dali pravilno ja hranam. Napreduva so tezinata ubavo, no maka macam so zelencukovite kasicki, edvaj 3-4 lazicki, a Dvojakov rece poleka da voveduvam i meso vo zelencukot. Kako da bide toj zelencuk povkusen? i kako noke da spie pomirno?

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 256
30.12.2011 10:41:07   
dostickage
mozes da dodades malku maslinovo maslo ladno cedeno. ponatamu mozes da dodades i malku puter.
normalno e zelencukot da go saka pomalku od ovosjeto.
koga voveduvas nov zelencuk obicno dodavaj po mala kolicina vo kompir ili oriz da receme zasto se so poneutralen vkus.vo kompirot dodadi nesto dr no vo mala kolicina.kako ke se naviknuva ke zgolemuvas kolicina.
na 7 meseci mislam deka treba da se podopustis malku so ishranata,od iskustvo nAli user posted image
i jas otprilika na taa vozrast dodavam po malku mevce isto po sovet na lekar.ke bide dobro se samo strplivo.
mislam deka mene mi bese najtesko od se voveduvanjeto hrana,kako i ne sakase da jade , haos ama i toa pomina sega samo se sekjavam deka nekogas se slucuvalo :-)

(Одговор на членот Melanija *)
Непосредна врска до пораките: 257
30.12.2011 10:57:54   
Melanija *
user posted image user posted image user posted image , blazesi vi. Dvojakov mi rece moze i po malku jogurt zaradi vkusot, i glutenot mi e strav koga da go vovedam vo nejzinata ishrana. Posebno stravuvam za glutenot zasto posle poroduvanjeto jas dobiv Celeakija (gluten intolerant) pa sega maka macam i so moeto jadenje.
Seuste ne sum pocnala jas da i gmecam so viluska, jade od kasickite na hipp, ama naskoro ke pocnam, zasto gledam deka veke si golta bez problem, samo sto mn. mn. ne saka drugi raboti osven mlekcetouser posted image user posted image

(Одговор на членот dostickage)
Непосредна врска до пораките: 258
30.12.2011 13:16:51   
Calypso
ИЗВОРНА ПОРАКА: TeaM

ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Calypso, mislev 7 obroci sose doenjeto.
Moeto user posted image cica sabajle nakaj 6, posle sledi ovosna kasa, pa doenje, zelencukova kasa, mlecna kasa i doenje pred spienje. Ja prespiva cela nokj. E sega nas ni izleguvaat total 6 obroci sose doenjeto, sokcinja ne pieme, i mi izgleda nekako malku. Pa zatoa sakav da prasav kako gi hranite vasiteuser posted image .  Voveduvanje na 5 obroka + doenje, bebusot ne prifakja. Izgleda i se mnogu...a nekako mi izgleda rano da ja odbijam segauser posted image

Jas doenjeto ne go ni racunam kako obrok, posto mlekoto vekje ne e isto hranlivo kako vo prvite 6 meseci, ne drzi dolgo. Tvoeto e vekje pogolemko. Postepeno ke se navikne na obrocite, ne mora da bidat kolicinski mnogu, moze i samo nekolku lazicki, vazno deteto da si sozdade red i navika so obrocite.

A za obrocite pogore, pogresno sum se izrazila: 5 obroci, tri mlecni i dva nemlecni, od koi dva mora da sodrzat zitarki (na primer, oriz vo zelencukot, i kornfleks ili ovesni snegulki so mleko ili jogurt - ova kako primeri gi naveduvam).

< Поракaта ја уредил Calypso -- 30.12.2011 13:18:08 >

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот TeaM)
Непосредна врска до пораките: 259
6.1.2013 13:29:28   
Pepelaska *

ИЗВОРНА ПОРАКА: МаркоЕДБ

Ме интересира конкретно дали некој знае нешто повеќе за брокулата, колку време може да стои во обичен фрижидер веќе приготвена брокула со компир?

МаркоЕДБ, јас би чувала максимум еден ден, пример од сабајле до вечер, некако не ми е баш брокула за подгревање.
Пролистај по темава има и други искуства.

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 260
6.1.2013 16:16:39   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Pepelaska RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: МаркоЕДБ

Ме интересира конкретно дали некој знае нешто повеќе за брокулата, колку време може да стои во обичен фрижидер веќе приготвена брокула со компир?

МаркоЕДБ, јас би чувала максимум еден ден, пример од сабајле до вечер, некако не ми е баш брокула за подгревање.
Пролистај по темава има и други искуства.

Јас компирот воопшто и не би го чувала...а исто така знам и дека компир и спанаќ не само што не се чуваат туку и не се подгрецаат...компирот многу брзо оксидира..

така да според мене..најмногу 2-3 саати и тоа у фрижидер

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 261
7.1.2013 22:44:18   
МаркоЕДБ
Ви благодарам на одговорот...моето бебнце е 5-6 месец и му давам кашички од јаболко, банана и мелен ориз, компир со брокула, компир со морков, карфиол со морков, ги сака сите, чајот од коморача го пиеше но веќе не го сака, го пие сокот од јаболко и веќе сме на адаптирано млеко од Хип...сега планирам да му приготвам тиква, некоја идеја за други комбинации???

Непосредна врска до пораките: 262
7.1.2013 22:50:47   
Pepelaska *
Тиква со банана, јаболко со банана, од 6 може и спанаќ, блитва со ориз или компир ,тиквичка, мелен ориз со банана, круша и јаболко, има милион комбинации само малку по малку ,ако јадете глутен веќе може и бисквити во кашичките овошни да даваш.

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот МаркоЕДБ)
Непосредна врска до пораките: 263
6.3.2013 15:10:25   
JanaMarija
Nie sme veke 5 meseci i pocnav pred izvesno vreme so dohrana....pocnav so jabolko,pa dodadov banana pa po nekoj den oriz i vcera probav morkovce vareno si jadese....

Prasanjeto mi e dali od kombinacija oriz i banana moze da ima bebeto zapek???? Inaku uste e na doenje i dohranata i e ednas vo denot i ne i zamenuva podoj.Vikaat deka od majcinoto mleko ne moze da fati, a nekako potesko mi kaka...bitno kaka :)
Zatoa mi e strav da i dadam oriz i banana kombinacija.Vie mamicki sto mislite?

Go sakam zivotot

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 264
6.3.2013 15:15:31   
Pepelaska *
Банана и ориз секако се препорачуваат кај пролив, значи ја стврднуваат столицата ама не значи дека така ќе му делува на твоето бебенце.Дај му нека јаде, одлична кашичка е и јас си ја јадевuser posted image .
А за тврда столица можеш да даваш кашичка од слива, круша, праска.

(Одговор на членот JanaMarija)
Непосредна врска до пораките: 265
6.3.2013 22:59:07   
elenak

ИЗВОРНА ПОРАКА: JanaMarija

Nie sme veke 5 meseci i pocnav pred izvesno vreme so dohrana....pocnav so jabolko,pa dodadov banana pa po nekoj den oriz i vcera probav morkovce vareno si jadese....

Prasanjeto mi e dali od kombinacija oriz i banana moze da ima bebeto zapek???? Inaku uste e na doenje i dohranata i e ednas vo denot i ne i zamenuva podoj.Vikaat deka od majcinoto mleko ne moze da fati, a nekako potesko mi kaka...bitno kaka :)
Zatoa mi e strav da i dadam oriz i banana kombinacija.Vie mamicki sto mislite?

Јана Марија ќе ги нема веќе оние меките какушки само од мајчино млеко. Со воведувањето тврда храна почнува и потврда столица. Се сеќавам дека ние после првата кашичка и тоа од варено јаболко имавме 3 дена запек. И продолжи да кака тврдо па банана и речиси немавме на менито. Сега веќе немаме проблем, банана јаде скоро секој ден па си кака дури и по два пати во денот. Јас мислам ако и даваш банана тоа да биде во комбинација со јаболко, исто и оризот (можеш ориз,морков и јаболко, супер кашичка за почетнициuser posted image ) Или ако и направиш каша ориз-банана стави и малку и млекце, од твоето.

You don''t have to be perfect to be a perfect parent.

Непосредна врска до пораките: 266
7.3.2013 13:49:02   
JanaMarija
Fala vi mamicki na brziot odgovor.Denes i dadov oriz i banana so morkovce i malku moe mlekce....ke se istepase :) Slatko si go ismljacka dusicka.

Neznam prasanjeto dali mi e za ovde...koga pocnuva kasickata da i zamenuva podoj????

Nekako sama si pokazuva dodusa...koga bea kasickite samo jabolko i se jadese navreme koga trebase sega sama bara po saat ipol od kasickata da cica.

Vasite iskustva kakvi se?I sto mozam da dodadam vo 5ot mesec osven banana,jabolko,morkov i oriz?

Of...jas i moite prasanja :)

Go sakam zivotot

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 267
8.3.2013 0:12:52   
mamickab
I jas baram sovet od poiskusnite. Moeto bebe za 1 nedela ke pravi 5 meseci i go dojam. Pred izvesno vreeme pocnavme so dohrana-jabolce,krusa,morkov,brokula,oriz. Obicno mu davam pretpladne ovosna kasa, a na rucek zelencukova i vo meguvreme cica. Da ne mu e mnogu ili da mu vovedam i mlecna kasa navecer- cesto bara da cica. So koi produkti da prodolzam?

Непосредна врска до пораките: 268
8.3.2013 4:58:25   
bucko mal
Na 5meseci-3obroci mislam e premnogu,jas na taa vozdras se prasuvav dali da pocnam so probuvanje na vkusovi.sega ke pravime 6meseci i samo nekoi raboti sme probale a za obrok posle 7meseci.Mene mi e vtoro dete ama sepak gi koristam sovetite od drugi mamicki od rr.ovie denovi pocesto ja razgleduvam ovaa tema za ishrana i nigde ne procitav deka nekoe bebe ima tri obroci na 5meseci,ili se lazam, neznam ti si znaes ke pisat i dr.mamicki.ako mislis deka e gladno dajmu ad-mleko,ne se brzaj so jadenje ima vreme ke si jadeuser posted image
ИЗВОРНА ПОРАКА: mamickab

I jas baram sovet od poiskusnite. Moeto bebe za 1 nedela ke pravi 5 meseci i go dojam. Pred izvesno vreeme pocnavme so dohrana-jabolce,krusa,morkov,brokula,oriz. Obicno mu davam pretpladne ovosna kasa, a na rucek zelencukova i vo meguvreme cica. Da ne mu e mnogu ili da mu vovedam i mlecna kasa navecer- cesto bara da cica. So koi produkti da prodolzam?

(Одговор на членот mamickab)
Непосредна врска до пораките: 269
8.3.2013 11:30:17   
baby 27

Jas na A pocnav so dohrana so polni 3 meseci so jabolka i super ja prifati.Ja voveduvav postepeno sekoj den po edna lazicka plus i do krajot na mesecot mi zameni obrok.so 4 polni meseci pocnav da voveduvam zelencuk isto sekoj den plus edna lazicka , i do krajot na mesecot mi zamenuvase cel obrok.So polni 5 meseci i vovedov i tret obrok-zitarici (potocno do krajot na mesecot i zameni obrok), taka do so polni 6 meseci taa imase celi 3 nemlecni obroci.Inaku seuste cica, a sega e veke 7 meseci i 3 nedeli.Cica nautro, okolu 13.00 casot i pred spienje i ednas vo tekot na nokta.Mislam deka mozes da i vovedes i tret obrok, samoto dete si pokazuva koga e spremno za toa.A jas ova ne go pravev na svoja raka tuku po preporaka na pedijatar.Nejzinoto mislenje e deka kolku porano se pocne so voveduvanje na nova hrana, tolku polesno deteto ja prifaka.Kolku e pogolemo, potesko prifaka novi vkusovi.Toa e i moe mislenje, a ti sama treba da si odlucis sto smetas deka e najpravilno za tvoeto dete

Непосредна врска до пораките: 270
8.3.2013 11:36:42   
baby 27

A na taa vozdrast pocnav da davam i kajsii, slivi, praska, tikva (portokalova), tikvicka, kompir, spanak, blitva, paskanat

Непосредна врска до пораките: 271
13.3.2013 11:02:44   
bucko mal
Se iznapisav a najvaznoto so mislev ne ve prasav.Sto mislite za gotovite organski kasicki za bebinjauser posted image
mm ko svekrva odma iskomentira da ne go ucam detevo na takva hrana,da davam normalni kasicki.jas doma mu pram ama ete nekogas i ke mu kupam so mislite vie zanskiuser posted image

(Одговор на членот baby 27)
Непосредна врска до пораките: 272
13.3.2013 11:05:39   
arh_diz
Mozes da mu davas zosto da ne jas do godina nekade mu davav kasicki , posle toa kombinirav

Биди тоа што си

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 273
13.3.2013 11:27:14   
mila28

ИЗВОРНА ПОРАКА: bucko mal

Se iznapisav a najvaznoto so mislev ne ve prasav.Sto mislite za gotovite organski kasicki za bebinjauser posted image
mm ko svekrva odma iskomentira da ne go ucam detevo na takva hrana,da davam normalni kasicki.jas doma mu pram ama ete nekogas i ke mu kupam so mislite vie zanskiuser posted image

Mozes da davas i kupecki nema da s enavikne samo na takvi ne s eplasi. Jas vo princip mu spremam domasni, gotovi kupecki samo koga sme izlezeni ili epten knap so vreme pa ajde kupecka, aa da i losos riba vo pocetokot mu davav samo kupecka na hipp. Sega e veke pogolem 1 god i 2,5 meseci i jade gore-dole se, pa retko kupuvam kasi gotovi.

Your children will become what you are; so be what you want them to be

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 274
14.3.2013 5:03:44   
bucko mal
Da bidam pojasna so prasanjeto,me interesira za gotovite kasicki napraveni od organska hranauser posted image iskreno ne sum zapoznaena mnogu so organskata hrana,citav neso na net ama sepak nemislam samo takva hrana da mu davam nego samo kasicki,koga ke kupuvam da ne se obicni nego da bidat od organska hrana,sto mislite vieuser posted image ajde doktorki moiuser posted image user posted image

(Одговор на членот mila28)
Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Br
Bilence2

Kolku deca imate?

1 (55%)

2 (28%)

3 (3%)

4 (1%)

niedno (13%)

Број на сите гласови: 88

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!