Dilina -> RE: Породилно отсуство (28.5.2014 18:07:06)
|
Да, има закон за дискриминација врз трудници... ама незнам колку функционира тоа, а инаку за во јавна установа (државно ако е) не би требало па тие да ти прават проблем... Познавам Госпоџа од др. националност што успеа да се пикне во администрација на почеток на бременост, а да не отиде ни еден ден на работа, само за да земе породилно, ама ете таква држава сме... за некој мајка за некој маќеа.... Мене ме интересираше од кога почнуваат со исплата на породилното? Јас ќе го земам породилното 45 дена пред термин.... нема да имам извод на родени од бебчо нели секако, дали и тие 45 дена се сметаат за платено? пошто везилка нели рече треба и извод од родени... а јас го земам отсуството порано. И ова не ми е јасно, дали ако го земам породилното отсуство на 3ти во месецот, 1ви и 2ри ќе влезат во последен месец и ќе ми ги сметаат тие два дена во просек на плата? Јас барав слободни да ми ги дадат од работа баш од страв дека ќе ми влезат во тој просек, а и така последните месеци земам пола плата [sm=smiley13.gif][sm=zmeden.gif]
|
|
|
|