Dilina -> RE: Породилно отсуство (5.11.2014 13:02:33)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR Добро, како неи беше срам на директорката нА ФЗО, вчера така да лаже. Најмногу 15 дена имало разлика од датата на поднесување на документите до првата исплата. Лелееее, кај мене разликата беше од 25 јуни до 3 октомври. Баш 15 дена. Јас не знам некој кој добил пари за 15 дена. Срамота. А тек со новите измени што ќе биде. Веќе никој нема а вработи жена во репродуктивен период. Како нам во рок ни ги исплаќаат парите, така и на фирмите би им ги исплаќале. Meне се ми се чини дека на власта и гори под нозе па сеа гледа колку може повеќе пари да зграба, инаку незнам дали сте знаеле има закон за задоцнета исплата кадешто државата има право да доцни до две години за исплата на вакви средства кон фирмите, така да се знае и очигледно е каде тераат.... срамота во какво општество, ако може општество да се нарече, живееме, или умираме... а се ми се чини ова второво е.... Инаку на мене ми каснеа 3 месеца и више со надоместоков... значи од 3ти јуни до некаде крајот на септ. ако не се лажам..... се е ок со исплатата од 100 % ГОЛЕМИТЕ пари... тоа се наши пари што сме ги работеле а фирмата плаќала придонеси за нас.... незнам дали сте знаеле дека во Германија секое дете од раѓање до 18 години зема 180 евра придонес секој месец? Кога ќе се роди бебе ако сте осигурани истиот ден државата ти дава 5 плати Унапред.... а ние неможеме ни една да земеме првите три месеца... А пак во Австралија од раѓање до 18 год земаат по 600 долари секој месец,... па сега видете ние каде сме......... [sm=smiley19.gif] ми се иде да се спаковам и да си бегам. И така само пензионерите останаа во државава што ја гласаат власта за 5% пензија и бесплатен превоз и не размислуваат дека ја уништуваат иднината на своите внуци..............
|
|
|
|