Mrs.Tinka -> RE: Испитувања во бременоста (4.11.2011 0:37:39)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: cevlicka ova e prashanje do site na sajtov: dali nekomu dosega mu bile pokacheni didimerite i shto vsushnost predizvikuva da se pokachat? da pojasnam neshto plus, dijagnozata e deka imam hiperkoagulativna sostojba na krvta, postojani krvarenja od nosot, pogolemi modrinki po teloto, chesto pokachen pritisok, itn... doktorite vikaat deka so 1500 seushte ne e za terapija (inaku normalno e da se pod 500, nishto poveke) ama da ne se sekiram tuku da se smiram i da ne se plasham, koga ke dojde vremeto za terapija, toa ke se sluchi vo bolnica da ne sluchajno dojde do predvremeno poroduvanje. iskreno, ne im veruvam bash deka treba da se smiram, ama znam deka ne mi kazhuvaat se'.[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image] bi bila blagodarna ako nekoj barem malku mi objasni shto e rabotata so didimerite zoshto po dva spontani i edna visokorizichna bremenost, ne mi e bash do smiruvanje. sega sum vo 29 nedela ama bash me plashi celava rabota. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image] cevlicka nemoj da se sekiras. Ne e tocno deka e normalno pod 500 da bidat d-dimerite. Toa vazi za normalna sostojba, ne i bremenost. Moite d- dimeri vo 31 nedela bea 2900 za 10 dena terapija so clexane mi spadnaa na samo 2800 i pak mi ja prodolzija terapijata. Mene doktorot mi tece deka za 31-va nedela normalno e da se 1500 a se tolerira do 2000( ne se dava terapija). Inaku nisto ne e strasno ako se pokacat ( ne daj Boze) ke ti dadat terapija kako na mene. Koga krvta e pogusta otkolku sto treba, moze da se stvorat trombovi koi bi ja zapusile postelkata, zatoa se sledat d-dimerite. Od primanjeto na terapija, na bebeto ne moze da mu bide nisto, tuku naprotiv, se zgolemuva cirkulacijata na postelkata, a majkata se stiti od pokacuvanje na trombocitite ili od tromboza. Inaku na nekoi trudnici d-dimerite im odea do 4-5000. Nekoi gi primaat vo tekot na celata bemenost. Stom si 29-ta nedela, nemoj da se sekiras, samo sledi si gi redovno d-dimerite.
|
|
|
|