zami -> RE: Цртан филм за деца (30.11.2009 15:44:43)
|
da, ama socijalizacijata na decata go pravi svoeto. Sin mi nikogas ne gi gledase Pawer Rangersi, ama vo gradinka po cel dan samo za niv zborea, pa nie imavme doma figuri na pawer rangewrs uste pred da gi vidime na televizija. Ama kako sto kaza nekoj prethodno, decata od crtanite treba da naucat i dobro i loso. Na primer: * Skubi Doo e naj nenasilen vo odnos na Tom i Jerry i dr. i uste podobro mene mnogu mi se dopaga sto ima strasni likovi koi na krajot sekogas se prikazani deka toa se cickovci prepraveni kako za na maskembal, pa taka decata se priviknuvaat na strasni likovi a ne se plasat od niv. * Teletabisi iako e najneutralen, bese zabranet vo mnogu zemji, atoa sto edniot lik TinkiVinki bese masko so tasna sto naveduva na homoseksualno odnesuvawe. (Sin mi gi gledase koga bese bebe megu 6 i 15meseci, ama sega na 5god.ni pod razno ne bi mu dozvolila da gi gleda) * Bratzz i sl. na niv se crtani za tinejgeri, a gi gledaat i devojcinja od 3god. vozras i taka ucat za deckovci, sminkanje i sl. Najdobro e da poglednete nekoj crtan zaedno so svoite deca, i namesto da im gi zabranite da im objasnite sto od tamu e dobro a sto ne. A ,,znaenjeto,, ne se uci samo od crtani filmovi, tuki od sekade, od naseto odnesuvanje, od odnesuvanjeto na okolinata, drugarcinjata, pa i slucajni minuvaci na ulica, a nie kako roditeli sme tie sto treba na decata da im objasnime sto e dobro a sto ne.
|
|
|
|