gemi -> RE: Одвикнување од пелени (8.9.2011 0:37:24)
|
Nie veke imame 2 god i 2 meseci i neznam kako da se odvikneme od peleni. Uste od bebe na 9 meseci go nauciv da sedi vo noksirce i mu se stvori navika stom staneme od spienje obavezno sednuvame na noksirce, go uklucuvame televizorot i ja gledavme detskata emisija na skaj net so razigrani brojki i sedime na noksir okolu pola saat 45 min i obavezno se kaka, no i pokraj toa sto se pokakal nemozam da go dignam od noksir dodeka ne ni zavrsi vo svetot na decata. I ovaa navika ni ostana taka sto sekoe utro koga ke stane od spienje okolu 7-8 casot obavezno ne budi i vika :"Mama kaka Ane" i obavezno trcime na noksirceto, kakame i gledame Nodi. No problemot mi e toa sto ponataka vo tekot na denot neznam kako da go naucam da kazuva kake ili mocka. Zasto jas sum na rabota on e vo gradinka i nemozam da mu vodam kontrola, a dali go stavaat tamu vo gradinka na noksir ne sum sigurna. Pa se nadevav deka letovo ke go odviknam zasto ke bidam postojano so nego i ke bide postojano gol, no nikako nemozev da mu go fatam redot ili mozebi nemav dovolno hrabrost da bide po cel den vo gakicki i koga ke zaspie preku den i koga ke setame vo grad za da ne mi napravi belja obavezno mu stavav pampers. No problemot e toa deka Andrej mi se nauci da mi kazuva lazen povik za kake togas koga saka da izbegne nesto ili da odlozi banjane ili uspivanje ili saka da sedne na noksir i da gleda nodi ili nekoja emisija,on obavezno ke mi kaze" kaka Ane "i jas ke go stvam na noksir, no posle skoro saat vreme nemozam da go krenam, se luti se kara i koga ke go dignam gledam deka e cisto noksirceto. Znaci sedenjeto vo noksir go svatil pogresno kako nekoja zabava ili nesto koga saka da izbegne. Neznam sto da pravam i kako da postapam zasto sekogas koga ke se zaigra i ke se pokaka vo pampers imame maka koga treba da se presobleceme, togas stanuva vistinska vojna, place, bega kloca i ne dava da mu se smeni pampersot. Troica se macime da go dodrzime za da go presobleceme:) Mnogu pati znae i sam da si go zeme noksirceto i da si sedne, ponekoj pat toa bilo so uspeh, no pocesto noksirceto ostanuva prazno. No sepak me raduva navikata da saka da sednuva vo noksir i sam da si kazuva. Pa sekogas koga sam ke si go pobara noksirot i koga kesi zavrsi rabota obavezno go pofaluvam, go nagraduvam so nekoe cokolatce ili nekoja igracka i sl. Zabelezuvam deka ponekogas znae da pocuvstvuva i da iskontrolira koga mu se mocka, zasto ednas koga trebase da sobereme urina za ispituvanje i mu lepevme kesicki i toa bese bezuspesno, no utroto maz mi zema sterilna caska, go soblece gol i mu rece" Ane ajde sega ako mockas vo caskata ke odime vo Jambo" i on se napregna i prvo rece" Nejke" posle nekolku sek pak se obide i rese " eve saka" i se pomocka direktno vo caskata. Togas mislam deka bev presrekna i ne mi se veruvase toa. Znaci koga saka moze da kaze i za kake i za moce.
|
|
|
|