Mihaela 2010 -> RE: Одвикнување од пелени (21.5.2012 10:34:54)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom RR Уф...од нерва по овоа прашање се тресам дури пишувамМоето дете има 2 години и 3 месеци, зборува и разбира повеќе од што треба, знае кога му се врши нужда, значи има осет и ми кажува кога го прави тоа, ама не ми дава да му ја извадам пелената. Му купив еден куп гакички и кога и да се стокмам да му ги облечам, следува вриштење и ми вели „ти облечи ми ги гаките ама и пелена да имам“. Ќе ми каже „ајде сега мочам“ и дури да го слечам и довлечкам нокширчето, тој завршува работа. Му велам да ја држи мочката или каката, ама ќе ми се изнасмее задоволно и никако да ме послуша. Голем инает има во него Ова исто како јас да сум го пишувала! Едно време кажуваше за какање и едно 3-4 недели исклучиво на нокшир/шоља какаше. За три недели ќе полни две години и зборува и разбира апсолутно се. Знае кога му се мочка/кака и кажува, ама секунда пред да си заврши работа. Ми вика „Мамо, какам“ и во секунда кака. И за мочкање исто. Додека стигнам да го соблечам тој завршил работа. Ама важно кажува буквално пред секое вршење нужда. А сакав сега да го одвикнувам и скроз да му ги извадам пелените, ама не знам како ќе биде во градинка. Гарант таму нема да го остават без пелена и да го пресоблекуваат на секое ако се измочка/искака во гаќи. Има ли некој искуство со одвикнување од пелени додека оди детето во градинка? _____________________________ ИЗВОРНА ПОРАКА: Martins mom RR Уф...од нерва по овоа прашање се тресам дури пишувамМоето дете има 2 години и 3 месеци, зборува и разбира повеќе од што треба, знае кога му се врши нужда, значи има осет и ми кажува кога го прави тоа, ама не ми дава да му ја извадам пелената. Му купив еден куп гакички и кога и да се стокмам да му ги облечам, следува вриштење и ми вели „ти облечи ми ги гаките ама и пелена да имам“. Ќе ми каже „ајде сега мочам“ и дури да го слечам и довлечкам нокширчето, тој завршува работа. Му велам да ја држи мочката или каката, ама ќе ми се изнасмее задоволно и никако да ме послуша. Голем инает има во него Ова исто како јас да сум го пишувала! Едно време кажуваше за какање и едно 3-4 недели исклучиво на нокшир/шоља какаше. За три недели ќе полни две години и зборува и разбира апсолутно се. Знае кога му се мочка/кака и кажува, ама секунда пред да си заврши работа. Ми вика „Мамо, какам“ и во секунда кака. И за мочкање исто. Додека стигнам да го соблечам тој завршил работа. Ама важно кажува буквално пред секое вршење нужда. А сакав сега да го одвикнувам и скроз да му ги извадам пелените, ама не знам како ќе биде во градинка. Гарант таму нема да го остават без пелена и да го пресоблекуваат на секое ако се измочка/искака во гаќи. Има ли некој искуство со одвикнување од пелени додека оди детето во градинка? Lele isto e i kaj nas.....vcera popladneto i staviv gakicki i fino lepo i vikam,nemas pampers samo gakicki ako ti se mocka da mi kazes....maa jok,ne pomina 10 min,mi vikam mamo se izmocav...leleee,ajde pak novi gakicki,ista pesna,pak se izmocka...nemam namera da ja forsiram ocigledno uste ne e spremna,a inaku si kazuva koga kaka i koga mocka,ama toa e...
|
|
|
|