Snowhite RR -> RE: Одвикнување од пелени (29.5.2013 16:01:30)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy ИЗВОРНА ПОРАКА: rina13 RR Еве втора недела сме без пелена, си кака мочка во нокширче нормално се случува да згреши, ме интересира кое е вашето искуство со ноќното мокрење. Моево дете навечер се препотува и пие 200мл течност, без неа нема шанси да презаспие. Дали да ја ставам да мочка кога ќе се разбуди, дали да продолжам со пелена за навечер, или покрај нејзината жед да не и давам ништо да пие? Кое е вашето искуство? Rina13, potseti me kolkavo ti bese detuleto? Jas so golemata kerka ne brzav so vadenje na pelenata navecer. Dolgo vreme preku den bese sosema primerna i vo gradinka za spienje nikogas nemala problem, no navecer jas i stavav pelena za sekoj slucaj. Inace ona nikogas navecer ne piela tecnosti, a sepak sabajle sekogas i bese polna pelenata. Toa mi ukazuvase deka besikata i instinktite se uste ne i se spremni da drzat po 10 casa. Znam majki koi stanuvaa barem po 2 pati navecer i dodeka e deteto vo son go nosea na noksirce da mocka, pa go vrakaa vo krevet. Mene iskreno ova mi bese maltretiranje i za mene i za nea. Se sekavam deka dojde eden period koga pelenata sekoe sabajle i bese suva, i slavevme so pesna, i samo edna vecer rece "mamo ne ja sakam veke pelenava, me stega i mi suska, ako mi se mocka ke se razbudam i ke te vikam." Taa vecer si legnav so strav deka ke se izmocka, pa ke treba u sred nok da menjam postelnini i duseci, ama ete od taa vecer navaka nikogas ne se izmockala vo krevet. Mislam deka deteto samo ke si pokaze koga e spremno. Детето воопшто нема да се малтретира ако го станувате ноќе за мочкање, зашто спија и моча и после одма заспива, е сега е малтретирање за мама или тато. Инаку во врска со пиење течности ми се чини дека му нема рамен на моево дете, ама пак издржува или станува сам. Почетокот носеше пелена а кратко време потоа му ја извадов и го станувавме извесно време и тоа почетокот порано и постепено одложуввме по еден саат и кога видов дека до 6х издржува почнав да не го станувам, понекогаш во текот на ноќтта, ако на пример пиел повеќе течности го прашував дали му се мочка, а потоа го остававме така што или издржуваше до сабајле или ќе станеше сам за мочкање. Посекако јас пробав и се уште пробувам да му ги намалам течностите, ама тој ептен пие вода. Сепак за секој случај ќе си ставиш водоотпорен чаршаф да не си ја запустиш јогата. Некои мајки од самиот почеток ги исфрлаат пелените целосно и за дење и за ноќе, затоа ти ќе си одлучиш, сама си го знаеш детето
|
|
|
|