niki
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Bethany Борба за нешто што сметаш дека е исправно никогаш не треба да престане... никогаш не би посакала да станам рамнодушна во овој свет, не дека ќе го променам светот, ама ако се барем една промена види, верувајте вреди! Тука не се збори за осудување, тоа така површно изгледа... не бараме кривец... Нон-стоп се потенцира тој муабет дека е 21 век, па се бориме за своите права итн. Ама никој не размислува дека правата и привилегии носат и одговорности. Тие двете работи треба да бидат изедначени за да може да кажеме дека напредуваме. Да се дообјаснам. Покрај моето погоре објаснување, сепак јас сум за жена да има права на избор. Секој човек треба да има право да изабере. Само една од причините е дека ако се абортусот законски забрани, секогаш ќе има жени кои ќе сакат да абортират и илегално, па на тој начин се зголемуваат ризиците за самата жена приликом абортус, бидејќи ако дојде до некои компликации не смее никој да изреагира, бидејќи е илегално. Јас сум ЗА повеќе информирање, за процесот, ризиците, исто така и советување. Јас не сум за жени кои раѓаат деца и ги искористуваат на улица да просат, и тука треба нешто да се реши... Сакам само да кажам дека работа е многу покомплексна и една работа отвара многу други работи. Тука во Македонија знам само еден Центар за помош и советување на жени, пред се тие со непланирана бременост. Ако постои уште некој супер. Ама нели мислите дека би требало и повеќе такви институции? Тие се тука да пружат информации за оно што следува, да посоветуваат и сепак на крајот на жената е сама да одлучи. Ако се и одлучи на таков чекор, тие ќе се тука да и пружат емотивна подршка, која е преко потребна, а никој не ја спомнува, не е тоа само како вадење на заб, што некои гинеколози зборуваат. Спомна некој погоре и можам да се сложам, жената убива и дел од себеси... Неодамна присуствував на таков еден семинар, јавна трибина, каде дел беше наменет и за абортусите. И не само за жените, туку беа повикани и мажи. Тоа вклучува двата пола, не само еден, и машко и женско треба да бидат информирани, за безбеден секс, ризиците, абортусот и слично. Не мислам дека зборувам на празно. Никогаш не знаеме кој ја чита темава, член или гостин кој се соочува или се соочил со абортусот. И би сакала да повикам такви жени, девојки, мажи, тие на кои советување и помош и е потребно, без разлика дали размислуваат на таков чекор, или веќе направиле избор, ако сакаат со некој да разговарат можат да ме контактираат преку пп, па да им дадам контакт до Центарот. Таму се вклучени две прекрасни личности, жени, секогаш спремни на помош, ја знаат работа, една е и медицинско лице, и ќе се обидат да помогнат на било кој начин што можат, бидејќи тоа го прават од се срце. Да додадам, дека услугите не се наплаќаат, чисто да се знае, да не биде пречка финансиите. СЕ надевам дека можев ова да го напишам, дај Боже некому да биде од корист. na temava sum pisuvala veke tolku pati sto veke nema poenta pak ama ona gore sto go bolduvav me isprovocira, pa koga veke se najdov isprovocirana aj uste ednas znaci jas sum za sto e mozno poveke opcii koi mozat nekomu da bidat izbor ona sto ne mi e bas jasno vo ovoj post e za kakvi prava i privilegii zboruvas? ako stanuva zbor za seks togas voopsto ne mozam da se slozam so ovaa tvoja izjava seksot e fizioloska potreba ne se zdobovame so pravo na konzumiranje posle ispolneti uslovi, nutu e privilegija, koj ni go dava i kako nagrada za sto da bi bil privilegija a potoa velis odgovornost koja podrazbira samo raganje, samo zivot, nikako smrt a kade e odgovornosta da se rece jas ne mozam i ne sakam da bidam majka vo ovoj moment, ne sakam da bidam samohran roditel, ne sakam poveke od 2,3,4... deca vo eden post velis neka apstiniraat, pa boze moj zdravi pravi luge sme koi se nemame zamonaseno, verojatno imame pravo i da ziveeme malku i da pogresime nekoj pat, posledici sekako ke snosime abortusot e edna od niv seksualno obrazovanie i vospituvanje, da sekako i jas sum za veruvam i ostanatite informiranje, sovetuvanje, poevtini kontraceptivni sredstva, site sme za toa, barem site koi pisuvame na temava no zosto da ne postoi uste taa edna krajna moznost onamu kade kontraceptivite nema da si ja zavrsat rabotata? zosto da bide uskraten toj izbor, zar treba bebeto da ni bide kazna zatoa sto seksualno se zadovoluvame? nekako kako takov prizvuk mi imaat tvoite postovi