niki -> RE: Абортус - да или не? (29.7.2014 21:32:00)
|
za mene e bezdusno na zena koja dozivuva semejno nasilstvo i se obiduva nekako od toa da se izvlece da i davas sovet: rodi dete, grev e da abortiras, me gledas li mene deka nemam deca navredlivo mi e koga na zena nevrabotena, vo stranstvo, pod kirija, bez nikoj svoj tamu za poddrska, so maz koj ja maltretira i fizicki i psihicki i na koja vo ocajot da se spasi i paga na pamet da se napie lekovi za da predizvika spontan, i velis rodi go deteto grev e, se ke se resi e sto e toa sto ke se resi so dve deca polesno ke najde rabota so dve deca poevtino ke ja cini zivotot so dve deca mazot i poveke ke ja saka i ke prestane da ja maltretira navredlivo mi e nekoj koj decenija se bori so sterilitet koj edvaj ceka da dobie dete i koj se ke napravi toj son da go ostvari da tvrdi deka nikogas ne bi abortiral, pa fala bogu deka nema bas bi bilo paradoksalno da kopas so race i noze da zacnes i potoa da posakas da abortiras vi ja svakam bolkata za dete i vi posakuvam na site od istata da se oslobodite sto poskoro i da si gi dobiete decinjata sto si gi posakuvate, no svatete i vie deka lugeto koi ne ja pocuvstvuvale taa bolka ne ziveat rozovi zivoti i imaat problemi koi im se isto tolku teski i bolni i deka se ponekogas primorani da pravat raboti koi vam vi se nezamislivi zaradi bolkata i bremeto koe vie go nosite, no tie zaradi svojata bolka i breme se primorani da napravat i nekoi neprijatni izbori za nasa zalost zivotot nikogo ne posteduva i site po malku ne nagraduva i po malku ne kaznuva pa sto komu ke zapadne Ana mari maz ti bi se soglasil li da abortiras, moze li so nego da se razgovara na tema abortus, razvod? Dali bi ti dozvolil da se vratis vo MK kaj tvoite so deteto ako se razvedete? Go zboruvas li jazikot na drzavata vo koja zivees, dali mozes da najdes rabota, so platata koja bi ja imala bi mozela li sama da iznajmuvas stan i da imas za osnovni trosoci i hrana? Deteto mozes li da go zapises vo gradinka ako se vrabotis, kolkavi bi ti bile trosocite za toa i prvo i osnovno dali ima tamu kaj sto zivees takov vid na zgrizuvanje deca? uste ednas ke povtoram nemoj da si igras so zivotot i da pies lekovi ili na bilo koj drug nacin da predizvikuvas spontan, pozajmi pari, baraj od tvoite, od prijateli komsii, kako god, nekako snajdi se i pojdi na ginekolog, raskazi mu gi pricinite za abortus i ako se resis napravi go toa vo bolnica pa ponatamu ke si go sreduvas zivotot, nemoj nagli odluki da donesuvas ubavo razmisli sto mozes da napravis a za sto treba da pocekas popovolen moment koj god pat da go odberes te ocekuva bitka, nisto nema da bide lesno, no ako ti e celta sreden i sreken zivot, togas vredi sekoja maka i sekoja zrtva koja ke moras da ja napravis So sreka! \
|
|
|
|