Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Денеска го вакциниравме, трета доза на ДТПр, Полио и ХИБ. Добар беше, но почна да крева температура сега. Ќе си дежурам ноќеска и ќе си го пазам. Имам сируп Ефералган ама многу сум насекирана. Криво ми е што не ја акнав сестрата у муцка кога видов како му ја става вакцината, лаик сум па сфаќам дека нешто не беше во ред. Сирото бебе се распамети.
jagodica...imas kalnedar za vakcinacija http://www.ringeraja.mk/clanek/kalendar-na-vakcinacija_559.html eve poveli link...megjutoa i od samata institucija kade gji primate vakcinite treba da vi ja zakazauvaat sekoja sledna barem kaj nas vo SK e taka...mi kazuvaat koga treba da dojdam za sledna
Sega vo petok sin mi ke go vakciniraat pak so BCG vakcina, oti nema beleg od onaa prvata sto mu ja stavile koga se rodi. Ima li nekoj iskustvo so vakvo nesto, povtorno stavanje na ovaa vakcina poradi izostanuvanjeto na inumoloskata reakcija od prvoto bockanje? Doktorkata mi rece deka ne e nisto strasno, ama mene me plasi moznata reakcija, ne za drugo, mm imal takva malku preterana reakcija na ovaa vakcina, pa duri imal kako topce sto viselo na petelka pod pazuvata. E sega svekrva mi ne pameti dali pak mu ja davale ili bila reakcija na prvata vakcina. Jas znam deka reakcijata moze da se javi duri i do dve godini posle primanjeto na vakcinata... nekoj ima nekakvo iskustvo?
< Поракaта ја уредил Calypso -- 24.1.2012 9:49:13 >
Me interesira dali e vaka sega spored nov pravilnik za vakcini? Citam deka poveketo primilie vo eden den 3 vakcini, vo nodje, vo race i so lazice. Ve moalam neka pise neekoja mamicka koja sega brzo go nosela na prva vakcina dali isto primile samo edna vo nodje?? Mr.Tinka, Miana, Fiao, nasite bea tuka nekade so nekolku dena razlika, kako bese kaj vas?
Mila, rano vi e za tie tri naednas sto se primaat. Mali ste uste. Prvite vakcini gi prima vo bolnica, pri ragjanje, i toa BCG i za Hepatit B (HB). Posle toa naredno vi e vtora doza HB i toa 42 dena posle prvata, a duri nekade na dva i pol, tri meseci gi primate tie tri vakcini (Di-Te-Per, Polio i za Haemophilus Influenzae tip B - HiB).
Mila, rano vi e za tie tri naednas sto se primaat. Mali ste uste. Prvite vakcini gi prima vo bolnica, pri ragjanje, i toa BCG i za Hepatit B (HB). Posle toa naredno vi e vtora doza HB i toa 42 dena posle prvata, a duri nekade na dva i pol, tri meseci gi primate tie tri vakcini (Di-Te-Per, Polio i za Haemophilus Influenzae tip B - HiB).
pa da i jas taka znam, megutoa eve luci mi kaza deka ona pred edna godina na 42 den od raganje primile 3 vakcini vo eden den, isto procitav deka i nekoi drugi ovde primile 3 vo eden den od 30 do 42 den od raganje pa zatoa me zamislija. inace nie vo bolnica si gi primivme HB prva doza i potoa na ispustanje BSG.
nie denes ja primivme BSG,zasto posle raganjeto ne uspea da ja primi..ima li reakcija od ovaa vakcina? nekoi simptomi otposle mislam..mi rekoa deka nema da ima, ete ja mojana si spie vo svojata poslepladnevna 17minutna dremka :)
Nema da ima reakcija od tipot na temperatura i slicno. Posle dve tri nedeli na mestoto na bockanjeto ke se javi kako meurce, moze da gnoi, ke se formira krasticka koja ne treba da se navlaznuva dodeka ne padne sama i ke ostavi beleg. Toa e reakcijata. Sin mi denes primase BCG, oti prvata ne dade nikakva reakcija i ne ostana beleg, pa morase pak. I sega ke cekame. Inaku ima 10 meseci.
Me interesira dali e vaka sega spored nov pravilnik za vakcini? Citam deka poveketo primilie vo eden den 3 vakcini, vo nodje, vo race i so lazice. Ve moalam neka pise neekoja mamicka koja sega brzo go nosela na prva vakcina dali isto primile samo edna vo nodje?? Mr.Tinka, Miana, Fiao, nasite bea tuka nekade so nekolku dena razlika, kako bese kaj vas?
Nie koga imavme isto kolku vas primivme edna vo butce, a narednata sto vi ja zakazale e onaa sto se prima vo butce, vo race i so lazicka, znam bidejki bas denes nie ja primivme taa. Sega za sega nemame temperaturi, no seuste e rano. Sledna ni zakazaa na 12 April, znae li nekoj za sto e taa?
Nie dens primivme samo edna vakcina protiv hepati, mu stavija vo nodjeto. .(34 dena kako e roden) i ni zakazaa naredna vakcina na 19 mart
Nie koga imavme isto kolku vas primivme edna vo butce, a narednata sto vi ja zakazale e onaa sto se prima vo butce, vo race i so lazicka, znam bidejki bas denes nie ja primivme taa. Sega za sega nemame temperaturi, no seuste e rano. Sledna ni zakazaa na 12 April, znae li nekoj za sto e taa?
Исто 3 во 1, како таа денес, ако не се лажам хепатит Б
Nie dens primivme samo edna vakcina protiv hepati, mu stavija vo nodjeto. .(34 dena kako e roden) i ni zakazaa naredna vakcina na 19 mart
Исто 3 во 1, како таа денес, ако не се лажам хепатит Б
i jas taka mislam ama ne bev sigurna, posto nekade procitav deka 3 vakcini se primaat za hepatit B, a vaka so ovaa izleguva deka se 4
Нас па ниедна вакцина не ни ставале во раче (освен БСГ во болница), сите или во ноџе, или лажиче, или во газе. има 10 месеци
Не ме држете за збор ама негде имав прочитано дека е подобро да се прима во газе наместо во рака.
Инаку, одиме на вакцини во Млин Балкан.
Hmm i mene povekje mi se dopagja ideata za vakcini vo gaze a ne vo race. Mislam deka i za niv e pomalku bolno, eve sega na primer, nodzeto e sosema normalno, a raceto e malku zacrveneto i blago potecenko, pa stavame oblogi od acidi borici. Inaku nie se vakcinirame vo rumunska. neznam dali sega moze nareden pat da odime na drugo mesto? i dali e vo red naredniot pat da ja primi vakcinata vo gaze namesto vo race, koga veke ednas vaka primila
P.S. sakav da ve prasam kolku vreme drzi temperaturata od vakcinata? Angelina momentalno ima 37.7C, ni rekoa da ne davame sirupce, osven ako ne nadmasi 38.6C
Fiao karkami od Di te per imase pet dena T..Mislam deka e individualno toa.... Mi kaci duri 39,7 T ...uzas...Sega za nekoj den ke go nosam i bebevo i mnogu mi e strav da ne reagira kako sestrai...
Fiao nema potreba da ja simnuvas ako ne kaci povekje od 38.5 ili 6...teloto taka reagira i se bori za da ja iskoristi vakcinata. Eventualno vo mlak peskir da ja zamotas, ili tabanite so ocetce ili senf (ova apla starinski lekovi).
< Поракaта ја уредил Ikana -- 28.2.2012 17:11:48 >
И ние денес примивме вакцина ама два пати во ноџе и една со лажичка, во раче не ни ставија.Од вакцината зависи кај ја ставаат или од тетките што боцкаат? Инаку Т не ми качи ама и дадов сирупче некаде во 14 ч за болката да и се намали оти цело време си плачеше. Па кога стана во 16 ч си гугаше и си се смееше два саати, изгледа веќе не ја боли. Сега ете пак си заспа.