|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вакцинирање на детето
31.3.2012 10:15:31   
Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: bombica
Јас имам едно пршање.На кое раче им пуштаат на бебушите БСГ?И колку мм треба да биде белегот?Во понеделник сме на читање белег а јас не гледам некој белег.На левото има како една минијатурна точка.

Bombica, BSG se stava na leva raka. Belegot treba da bide kako luzna, sigurno si videla kako izgleda, mozebi i ti imas na levoto ramo, jas imam dva. Sin mi nemase beleg od prvata BSG, pa povtorno go bocnaa, na 10 i pol meseci. Izgleda pak nema da mu se napravi beleg, odnosno izostana imunoloskata reakcija. Nisto ne rece doktorkata koga go vide pred da mu stavat MRP.

Inaku, osipot od MRP veke se povlece, ima uste po nekoja brunka, ama glavno se iscisti. Se nadevam deka tolku e reakcijata.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 976
31.3.2012 10:23:04   
bombica
Фала Калипсо.Како што гледам и П. повторно ќе го вакцинираат.Белег јас не гледам а и уште кога си дојдовме од болница немаше црвено нити му се направи како гнојаниче и корувче како што обично се прави од БСГ

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 977
31.3.2012 11:12:09   
Velena
Ќерка ми има 4 и пол месеци и сеуште има активен BSG и тоа многу како црвено големо брумче со две како гнојанчиња на врвот,дали некој знае до кога поминува???Пред два дена ја носевме на вакцина,втора доза од коктелот вакцини.Претходниот пат пред месец и пол кога ја прими првата доза на десното раче на местото на убодот и се има направено огромен тврд чвор.По правило требаше овојпат да ја прими во левото.Но кога и го открив раменцето сестрата рече:лелеее BSG то и е сеуште активен!!! Па каде да ја боцнаме сега???Не смеам на левото! И мораше пак на десното,едвај најде место да ја боцне и пак чворuser posted image За месец и пол сме пак трета доза,доколку не и е поминат BSG то ако ја боцнат пак на десното трет чвор ке и се направи и рачето и е лом user posted image До кога им беше активен BSG на вашите бебушки?

(Одговор на членот bombica)
Непосредна врска до пораките: 978
31.3.2012 11:16:24   
Luci
На нас бсг не ни беше успешна и воопшто немам претстава каква треба да биде. Нека кажат другите мамичкиuser posted image

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Velena)
Непосредна врска до пораките: 979
31.3.2012 11:32:47   
Calypso
Velena, zboruvas za Di-Te-Per vakcinata, taka? Normalno e cvorovi da se pravat od nea, ama toa trae nekolku dena, dodeka se resorbira vakcinata, i obicno se davaat vo edno race site tri dozi.
A toa za BSG ni jas ne znam kolku vreme treba da bide aktivno, a da si prasate doktor, maticniot moze najubavo ke vi kaze.

Luci, ne go bockaa M pak ako nemal beleg od prvata vakcina?

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 980
31.3.2012 12:05:46   
Velena
Знам дека се очекува чворчињата да се повлечат ама кај неа сеуште стои првото од првата доза.Да Ди-Те-Пер вакцината втората доза ја прими пред два дена.Зошто чворчето сеуште и стои од претходната доза,сестрата рече во левото дека ке и ја стави и кога и го соблеков тогаш примети колку и е активен сеуште BSG то и рече дека не смее да боцка,па пак на десното се префрли и едвај и најде местенце да ја боцне на малото раменце.И ако и после месец дена не и помине BSG реакцијата кога ке треба третата доза да ја прими не знам каде ке ја боцнатuser posted image

Непосредна врска до пораките: 981
31.3.2012 12:37:37   
arh_diz
Mozela da ja bocne vo noga sin mi site vakcini gi prima vo noga

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 982
31.3.2012 12:43:42   
Velena
Ама нели па оваа вакцина се боцка во раче,бутче и со лажиче,освен па да ја боцне на двете бутчиња следниот пат.Не знамuser posted image

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 983
31.3.2012 12:52:19   
Luci
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

Требаше во ноември имавме закажано ама М.беше болен тогаш и не ни отидов. Сигурно пак ќе го боцкаат само не знам точно кога

Рани куче да те лае!!!

Непосредна врска до пораките: 984
31.3.2012 14:19:54   
arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: Velena

Ама нели па оваа вакцина се боцка во раче,бутче и со лажиче,освен па да ја боцне на двете бутчиња следниот пат.Не знамuser posted image

Nie primeme procistena i ednas go bockaat izvini

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 985
31.3.2012 14:22:05   
arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: luci

Требаше во ноември имавме закажано ама М.беше болен тогаш и не ни отидов. Сигурно пак ќе го боцкаат само не знам точно кога

Calypso so mantu se proveruva dali e uspesna vakcinata , barem jas taka mislam ti si postrucna podobro znaes.
Sin mi ima beleg na ramoto ama na edna godina pedijatarot rece da ja napraime ovaa mantu proba , i mislam deka se pravi sekoja godina

Биди тоа што си

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 986
31.3.2012 14:50:25   
Maca25

На нас бсг не ни беше успешна и воопшто немам претстава каква треба да биде. Нека кажат другите мамичкиuser posted image

А кој ти кажа луци дека не е усшешна?!? Јас исто мислев дека не е успешна кај Н. и кога ја однесов на последната вакцина и реков да проверат дали е успешна или не. Им реков дека после вакцината ништо не се појави, дека нема никаков белег. Јас како мајка која секој ден ди го гледа детето, и ја бањам и ја мачкам не успеав да го откријам белегот user posted image . Докторката погледна и ми го покажа белегчето. Ептен мало, но постои. Така да, вакцината е успешна. Прашај си убаво кога ќе одиш на ревакцина.

< Поракaта ја уредил Maca RR -- 31.3.2012 14:51:14 >

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 987
31.3.2012 17:46:26   
Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz RR

Calypso so mantu se proveruva dali e uspesna vakcinata , barem jas taka mislam ti si postrucna podobro znaes.
Sin mi ima beleg na ramoto ama na edna godina pedijatarot rece da ja napraime ovaa mantu proba , i mislam deka se pravi sekoja godina

So Mantoux proba se proveruva posle godinka, a pred godinka ne se pravi takva proba. Sto znaci deka M na Luci ke mora da pravi takov test.

Inaku, mi rekoa deka ako i ovaa ne e uspesna, togas duri nekade na 7 godisna vozrast ke pravat takva proba i ako e neuspesna, ke prima vo ramoto. Jas taka primav na dva pati, i imam dva belezi na ramoto. Sepak, kaj maliov uste ima induracija, ama ne probiva nanadvor, t.e ne se pravi krasta.

Velena, a da prasas na imunologija zosto vakcinite se se uste aktivni? Ne znam dali e normalno tolku dolg period da trae toa...

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 988
31.3.2012 23:21:38   
Andriance

ne znam dali nekade ste citale ama vekje voopsto ne se praktikuva bockanje vo race ( osven BSG)...znachi sega ide lazice, nodze i gaze...reakciite kaj race ce pobolni, redovno proprateno so T, bolni,oteceni...ja zatoa gi sakam Mlin Balkan,,kaj niv DiTePer se stava lazice nodze gaze

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 989
1.4.2012 11:49:54   
vanessa30
Da i nas osven beseze-to drugite vakcini, DITEPER, polio i hemofilus bea vo gaze, butce i so lazicka., Veke ne ne bockaa vo raceto.

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 990
1.4.2012 14:15:06   
riba79

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

ne znam dali nekade ste citale ama vekje voopsto ne se praktikuva bockanje vo race ( osven BSG)...znachi sega ide lazice, nodze i gaze...reakciite kaj race ce pobolni, redovno proprateno so T, bolni,oteceni...ja zatoa gi sakam Mlin Balkan,,kaj niv DiTePer se stava lazice nodze gaze

nas tretata doza DTP i HIB ne bockaa vo race a prethodnite vo nodze...ova demek deteto cim ima 1g moze vo nodze..inaku se bockame vo idadija..pozz

Непосредна врска до пораките: 991
1.4.2012 15:04:59   
vodickata
mamicki pred skoro edna nedela na maliov mu ja stavivme vtortata tura od tie vakcinite sto gi davaat po tri arno ama mu se napravi golemo grutce na raceto ne go boli samo malku e nervozno koga go cepkam tuka kako da goceska dali e toa normalno ili da odam na lekar ??? inace taa idiotkata od sestra premnogu nesmasno mu ja stavi srce me zabole ke ja istepav zimi se

:))СЕКОЈ НОВ ДЕН НОСИ НОВА НАДЕЖ :))

(Одговор на членот riba79)
Непосредна врска до пораките: 992
1.4.2012 15:13:58   
AnnaMolly RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Ние одиме на Бит пазар за вакцини и никогаш во раче го немаат боцнато, се во бутче или ноџе.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 993
1.4.2012 16:06:35   
Natasa981
Nas ne bockaa vo race, tetkite od Jane Sandanski. Bsg primi vo race a sega i kompletot od 3 vakcini - butce, race i so lazicka. Nemavme temperatura nitu problemi so raceto, fala Bogu. Ispaga deka samo vo Jane Sandanski bockaat vo raka..

Моќните нешта доаѓаат од малите почетоци - Џон Драјден

(Одговор на членот AnnaMolly RR)
Непосредна врска до пораките: 994
1.4.2012 16:26:56   
Velena
И ние одиме во Ј.Сандански.Најблиску ни е затоа.Веројатно само таму ставаат во раче,бутче и со лажиче.И мислам дека рачето по цела недела после боцкањето ја боли и реагира тажна кога ја пресоблекувамuser posted image Секоја вакцина ми е голем стрес.И до следната пак стрес.Кога прима вакцина сум нон стоп на штрек.Не спијам,постојано и мерам температура се плашам да не ми качи наеднаш ноќе и да не се успијам и не ја осетамuser posted image

(Одговор на членот Natasa981)
Непосредна врска до пораките: 995
1.4.2012 16:29:37   
vanessa30
Zaboraviv da pisam i nie se bockame vo Idadija. Nerazbrav riba 79, so polna 1 god gi bockaat vo race???

Непосредна врска до пораките: 996
1.4.2012 17:07:20   
riba79

ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Zaboraviv da pisam i nie se bockame vo Idadija. Nerazbrav riba 79, so polna 1 god gi bockaat vo race???

da,zaoa sto nie namerno napravivme pauza pa sin mi gi primi ovie dve dozi edna nedelda t.e dve po rodendenot..navodno sestrata mi rece sega e pogolem podobro vo race pomalku bolelouser posted image ..inaku nas obicno ni se paga taacrnkata da ne bocka.pozz

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 997
1.4.2012 18:15:48   
vodickata
i vo poloklinika cair bockaat race nodze i kapki i toa mnoogu nesmasnouser posted image

:))СЕКОЈ НОВ ДЕН НОСИ НОВА НАДЕЖ :))

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 998
2.4.2012 9:36:01   
Luci

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR

А кој ти кажа луци дека не е усшешна?!? Јас исто мислев дека не е успешна кај Н. и кога ја однесов на последната вакцина и реков да проверат дали е успешна или не. Им реков дека после вакцината ништо не се појави, дека нема никаков белег. Јас како мајка која секој ден ди го гледа детето, и ја бањам и ја мачкам не успеав да го откријам белегот user posted image . Докторката погледна и ми го покажа белегчето. Ептен мало, но постои. Така да, вакцината е успешна. Прашај си убаво кога ќе одиш на ревакцина.

Д-рката што го прегледува пред вакцина рече дека не е успешна а и М.нема никаков белег

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 999
2.4.2012 9:55:37   
Yummy Mammy
Од што е скратено МРП?

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 1000
Страница:   <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  38 39 [40] 41 42   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?