RE: Вакцинирање на детето (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Новороденче, бебе

Порака

miana -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 10:23:17)

decki ima li moznost ovaa vakcina MRP da ne im cini na nasive? Moze li da gi vakcinirame vo stranstvo? Nie utre ja primame Di te per i preplasena sum[sm=zmeden.gif]

Calypso -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 10:26:36)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Од што е скратено МРП?

Morbili (mali sipanici) - Rubeola - Parotit (zaushki)

arh_diz -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 10:53:13)

ИЗВОРНА ПОРАКА: miana

decki ima li moznost ovaa vakcina MRP da ne im cini na nasive? Moze li da gi vakcinirame vo stranstvo? Nie utre ja primame Di te per i preplasena sum[sm=zmeden.gif]

miana nasata bese belgisko proizvodstvo sin mi mnogu tesko ja podnese.Nikoj nemoze da kaze kako ke ja podnese deteto vakcinata

fila -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 10:57:27)

miana tvoeto i moeto bebe se desetina dena razlika dali tvoeto ja primi prvata doza diteper

kikicka -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 11:16:39)

Ние МРП ја примивме на 8 месеци требаше порано ,ради епидемијата лани ама не бевме во Мк пакога се вративме ја ставија заедно со 3 доза на дитепер. Немаше некои реакции ,гледав да и е што позабавно тие два дена да заборави а и подобро да помине. Фала богу не е ништо иако кога ке прочитам таквонешто ме фака страв и ме мава филм . Овде мрп ја ставаат доколку сакаат родителите ке си платиш и во случај на епидемија.

miana -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 14:47:46)

fila ,ne sme ja primile prvata doza di te per,bevme mnogu bolni,14 dena na antibiotik pa zatoa duri sega ke ja primame...
ИЗВОРНА ПОРАКА: fila

miana tvoeto i moeto bebe se desetina dena razlika dali tvoeto ja primi prvata doza diteper

fila -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 15:09:08)

pred malku bevme na vakcina i primi samo so lazice i vo nodze a za diteperot ke ja stavame na klinika na imunologija procistena za da ne se raspravame so temperaturi ama ke pocekame da napravime 4 meseci i taman posle site tri dozi edna po druga do sest meseci ke si gi primi

bombica -> RE: Вакцинирање на детето (2.4.2012 19:13:41)

Денес бевме на читање белег и нема ни Б од БСГ.Ќе мора пак да го буцкаат[sm=smiley13.gif]Добро се знае ли зошто не фаќа секогаш оваа вакцина па треба да се повторува?До вакцината е или до организмот?

miana -> RE: Вакцинирање на детето (3.4.2012 21:30:31)

ИЗВОРНА ПОРАКА: fila

pred malku bevme na vakcina i primi samo so lazice i vo nodze a za diteperot ke ja stavame na klinika na imunologija procistena za da ne se raspravame so temperaturi ama ke pocekame da napravime 4 meseci i taman posle site tri dozi edna po druga do sest meseci ke si gi primi

fila aj kazi kako toa na klinika ke ja primite? Moze sekoj toa ili samo so vrski?? Kako i jas da i stavam takva vakcina??Na moevo denes mu dadoa samo lazice a rekoa za di te per da odam drugata nedela.

Ikana -> RE: Вакцинирање на детето (4.4.2012 11:16:53)

Може ли некој да ми објасни зашто не сакаат да ми ја вакцинираат М од БСГ и ХБ во Букурешт??? Му рекле на мм кога однел картон и историја дека и прошол редот и не можеле да ја вакцинираат, и изгледа и било страв на докторката пошто има примано трансфузија- плазма, но има поминато 4 месеци оттогаш. И сега шо да праам ја? Невакцинирано да го оставам детето?? ЕЕЕ Бог да чува!!!!

Luci -> RE: Вакцинирање на детето (4.4.2012 11:22:02)

За бсг има одредено датуми кога се примаат па можеби ради тоа му рекла така д-рката, ма да и не требала таков одговор да даде, туку да Ви закаже кога да одите. Во пп ти пратив бројче најдобро јави се или па тркни до таму

Ikana -> RE: Вакцинирање на детето (4.4.2012 11:42:31)

Фала Луци!! [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]
Еве зборував сега, истово ми го кажа, дека распоредот е проблем, дали прво да ги прими другите вакцини, и до годинка БСГ, или да прими една петтовалентна на клиника. Боже значи од памет ме извади си викам добро сега аман што е веќе....од здраво право детево болно ми го прават. Ме извади од пмает, и мене и мм, демек ако се вакцинира којзнае што ќе биде! Аман!!! [sm=smiley31.gif]

BILEZLATKO -> RE: Вакцинирање на детето (4.4.2012 17:39:50)

po struka sum med.sestra i mislam deka treba da se vakciniraat.nie odime redovno na vakcini i dobro gi podnesva sega na 25 ke odime pak najverojatno ke prima di-te-per 2 doza i ke vidime kako ke pominime so prvata krenavme temperatura 37,5 i ne bese kenkav na raceto odma staviv obloga od acidi borici i dobro bese ne se zalese.

Ikana -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 17:32:02)

Женски ние утре ќе одиме да се вакцинираме од БСГ и ХБ. Има ли некоја реакција од овие вакцини и треба ли некои облоги да и ставам, нешто?

Kockicka -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 18:11:42)

Ikana nema nisto loso na sekoja vakcina da stavas oblogi kolku za zastita jas posle sekoja vakcina na [sm=duda.gif] stavam oblogi od rakija i do sega da se podmesam super gi pominavme site osven sto malku poveke spieme toj den a imame veki i 2 dozi vakcina od diteper

mamicki -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 18:39:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Женски ние утре ќе одиме да се вакцинираме од БСГ и ХБ. Има ли некоја реакција од овие вакцини и треба ли некои облоги да и ставам, нешто?

Ikana, kje ti kazat tamu. K nema nikakov problem so primanjeto vakcini- kje se iznaplace tamu, kje zaspie i koga kjese razbudi, kako nishto da ne bilo, no ima deca koi burno reagiraat [sm=zmeden.gif]
Ako mi kazat deka postoi opasnost da krene temperatura, preventivno mu davam sirup, e sega, toj e antipiretik, no i analgetik, taka shto nemame problem.

Ikana -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 20:46:08)

А смее да цица пред вакцинирање, така?

Calypso -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 21:19:53)

Смее да цица, нема проблем за тоа Икана.
ХБ не дава никаква реакција, а БСГ дава задоцнета реакција, ама не боли - прво на местото ќе се појави црвенило, со поткожно топче кое за две-три недели треба да пробие, т.е да се направи крастичка која не треба да се мокри додека не отпадне самата. Потоа ќе остане белег. Тоа е вообичаената реакција за оваа вакцина.

Andriance -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 23:14:52)

srce, obicno vikaat obogi od acidi borici...voobicaeno od ovie vakcini nema reakcija ama sekoe dete razlicno..moze posana da e...

moj sovet...preventivno nishto ne davaj...kje ti kazat i tamu deka duri i da krene T se dodeka e 38..pa i 38,5 ne davas nishto...taka mu dozvoluvas na organizmot samiot prirodno da se odbrani i stvori imunitet...

kikicka -> RE: Вакцинирање на детето (8.4.2012 23:35:56)

Ниекога примавме вакцини откако ке си дојдевме дома и давав сируп и заспиваше,облоги од нишесте и вода растворено и на крпче или памук ке ставев наместотокаде штоја боцнале,тоа почесто ,температура и мерев и не качуваше.Е сега ја болеше чат пат ногата амаза два дена поминуваше.

Ikana -> RE: Вакцинирање на детето (9.4.2012 9:57:52)

Ок денес не боцнаа само против ХБ, БСГ не давале на над 3 месеци бебе, мора до годинка да чекаме, ама ок. Е сега мир екоа од оваа вакцина нема реакција, да се однесуваме исто ко да не примила. Јас си ја пратам, не дај Боже да качи Т, ама не планирам ништо да и давам превентивно, само ако е над 38,5. А облоги да и ставам сега од ракија или не? Пошто немам моментално ни АЛПА ни Ациди борици.

Tanjat7880 -> RE: Вакцинирање на детето (9.4.2012 10:00:10)

Ок денес не боцнаа само против ХБ, БСГ не давале на над 3 месеци бебе, мора до годинка да чекаме, ама ок. Е сега мир екоа од оваа вакцина нема реакција, да се однесуваме исто ко да не примила. Јас си ја пратам, не дај Боже да качи Т, ама не планирам ништо да и давам превентивно, само ако е над 38,5. А облоги да и ставам сега од ракија или не? Пошто немам моментално ни АЛПА ни Ациди борици.

Ikana oblogi samo so mlaka nakaj ladna voda,nikako rakija a acidi borici ili alpa moze,no kaj  mene i ladnata vodicka zavrshuvashe rabota

Beatris -> RE: Вакцинирање на детето (9.4.2012 10:04:26)

Само ладна облога Иканче, натопи една газичка и стави на боцнатото место

Ikana -> RE: Вакцинирање на детето (9.4.2012 10:26:35)

Готово и ставив памукче со ладна вода. Нема ништо сега за сега, јадеше како и обично и весела е.

Beatris -> RE: Вакцинирање на детето (9.4.2012 10:29:41)

Абе што да има, ништо нема да и биде, уживкај си

Страница: <<   < Претходна страница  39 40 [41] 42 43   Следна страница >   >>