Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 30.9.2012 23:06:20
AnnaMolly RR
Ајде, meU, па и да му дошло време не е рано! Штом си влезена во 9 месец гајле немаш. Братучетка ми се породи дента пред да влезе во 36 недела, а бебето беше тешко 3.500, Апгар 10! Замисли уште 4 недели да поседело? Ќе се родеше 4.500
Кога ќе си биде спремно ќе си излезе
А болката ми е позната и мене. И јас ја имав некаде во 36 недела. Не знам колку е поврзана со тоа дека се наближува пораѓањето зашто пред пораѓање кога ме проверуваа не бев ич отворена, ни грло омекнато, ни заматена вода, ништо. А веќе скоро 2 недели си ја имав болката. Така да, нема ништо генерално. Најсигурно оди си на лекар и мирна глава!
< Поракaта ја уредил AnnaMolly RR -- 30.9.2012 23:08:11 >
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 0:25:38
meU87
ме насмеа Моли јас па викам нека поседи демек да се згои повеќе , но и да се средиме низ дома, таман уште неделава доволно ќе биде, да се направи една генералка и да доаѓа на чисто цуцата Значи болката може , а и немора да е поврзана со породувањето , хммм. Утре имам преглед, но ич не сакам да ме претаат долу , баш ќе видиме што ќе излезе. Јас се осеќам се помачно и помачно, се ми е тешко и ме нервира, а денес дали дека ич не легнав, прв пат нозете ми се потечени , онака баш труднички потечени Добра ви ноќ и големо фала за советите и поддршката, убаво е да се знае дека има некој кој те разбира
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 13:43:35
meU87
Еве сум јас со целосно згрешени мерки од ехо, ми ја утнаа датата на последен цклус, цтг за 10дена , рано било уште. Си пукам од мака и дури вечер ќе знам што е работава, дали има потреба од паника или не
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 16:00:19
temjana
meU87 на прво цтг се оди некаде кај 38-ма недела нема потреба од паники Инаку тоа што му го чувствуваш главчето доле е сосема нормално и јас почнав да му го осеќам главчето или рачето доле многу рано од кај 35-та недела. Уживкај си уште малку и не си создавај сама непријатни ситуации и непотребни паники Јас прво цтг направив во 38+ 5 и тогаш бев 2 см отворена. Веќе на третото цтг што ми беше по 5 дена ме задржаа во болница бидејки бев 5 см отворена. Затоа не брзај никаде стравот и паниката на страна и остави природата да си ја заврши работата без да ја присилуваш. Ти посакувам лесно породување и позитивна мисла до крај
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 16:27:14
meU87
Не не , јас не се оптеретувам за цтг-то, само од кај матичниот ми кажаа да сум правела од 36н , па затоа отидов. А инаку јас и главчето ама и како раменца, рачиња осеќам, како да се удира во коските доле од страна на карлица што се (ако добро кажав)
Инаку денес кога бев на ехо, ми запишале последен циклус на 19,02 наместо на 19,01 и сите параметри одговараат наводно таман за тие недели, значи датата е се подместена за 1месец, а абдомен, глава и сл е за 34н. , дали ако се врати еден месец наназад, би одговарало за 36н не ми е јасно, ама по некоја логика така мислам дека трбеа да биде. Ме јаде од внатре додека да се јавиме после да прашаме А тежина што е интересно е 2703гр. Е ај сега де... додуша сега ништо, после ќе ви кажам што и како ако дознаам Многу се разочарав дека во Чаир нема епидурална , сакав барем на некој начин да ублажам болки... сега ќе морам да се спремам психички за целосна болка
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 16:56:18
temjana
Е миличка за епидуралната нема никогаш да им простам во гак. Значи презадоволна сум од се и од персонал и од хигиена па дури и храната ми беше ок иако потсетуваше малку на авионска храна Но за епидурална што еден идиот доктор реши дека без неа ќе биде подобро нема да простам Јас имав и анестезиолог најдено и дојде докторката да се видиме но ете за жал мојот доктор кој што требаше да ме породува баш тој ден не беше во Скопје И така се случи што се случи издржав како и милион жени пред мене Многу е важно да ги слушаш бабиците што ти зборуваат и да напнуваш правилно. Во тие моменти неможе ниту еден доктор да ти помогне, во тие моменти само ти самата можеш да си олесниш или отежниш зависи колку ќе успееш да бидеш присебна. Затоа пробај да не паничиш, пробај да ги слушаш советите на бабиците и постојано повторувај си дека таа болка е за најубавото нешто во твојот живот Ти ја праќам целата позитивна енергија на овој универзум и нека те води убавата мисла дека уште малку ќе си го гушкаш твоето најубаво сонце
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 16:59:55
meU87
Се надевам дека нема да се испаничам до таа мера за да се изгубам и не слушам ништо и никој околу мене Дај Боже се да помине како што треба. Ти благодарам
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 19:31:14
JanaMarija
meU87 jas sum 38 nedela, a od petok 39 i imam nekoi tvoi simptomi. I mene me boli otvorot dolu-kako posle bolen sex, go osekam glavceto ili sto i da e , imam nekogas peckanja, nekogas lazni kontrakcii kako jaki grcevi od dolniot del na stomakot preku vaginata do gazot- hahaha ama objasniv i bebco ic ne go osekam, ne mrda ko sto mrdase, tuku samo se premestuva od edna strana na druga i dobivam svemirsko i smesno mese. A za cair slusnav deka nemale anesteziolog za epiduralna, a od druga strana pa slusam i razbrav deka ne bilo vistina. Jas minatata nedela koga lezev cair 2 dena, prasav eden doktor i mi vika moze i epiduralna, ama ima poveke posledici- mislam nedaj boze, ama silni glavobolki, nesvestici, itn. i treba da bides mnoooogu poslusna za taa anestezija, a celosna se budis i gotovo. I jas sum protiv celosna ama razgovorot so doktorot me predomisli.
A sto se odnesuva do dimenziite na bebco, i kaj mene pravea greski, ama ispadna i deka bebeto stagnira odredeni periodi i moze odredeni delovi da mu se porazvieni ili ponapredni bas togas koga si pravela eho-taka da nema mesto za panika, cim se celi i srceto mu cuka kako na zajce-uzivkaj. A za CTG jas bev prv pat vo rana 36- so nemase potreba i do sega imam vkupno 3 praveno
I za kraj edno prasanje. Moze da se otvaras a da nemas bolki-mislam onie prvite santimetri? Ili od prviot santim na otvaranje bolkata e golema?
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 1.10.2012 19:45:43
meU87
JanaMarija јас одам кај д-р Менду Јегени, он е директор на клиниката, така да од најсигурни извори дефинитивно нема епидурал, за жал. За цтг и јас денес ќе правев, но ете прво ме прегледа на ехо, па кажа дека нема потреба и така скративме на време. Димензиите се измешани кај мене, зошто е промашен датумот на последен циклус, и сега ништо не се совпаѓа. А за симптоми за отварање не верувам дека би се осеќале, штознам, можеби и се осеќаат но би требало според мене да се јавуваат некои болки, м? Кај мене пример повеќе наликува на нелагодност, некое глупо чувство, но ете денес нема ништо, освен стомак што ме боли од време навреме.
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 10:22:34
meU87
Пак јас Да прашам како изгледа мукозниот чеп??? Само што си најдов на гаќи парче големо колку нокт од палец, како желе е (незнам поинаку како д аобјаснам), жолто -кафенко, нема изразена крв низ него(читав дека треба да е со крвави кончиња и сл). И дали е нормално што многу ми се гади, почнав да повраќам
< Поракaта ја уредил meU87 -- 2.10.2012 10:23:08 >
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 12:18:00
meU87
Ај не зезајте ???? За во вц, одам и јас често, ама повеќе се нервирам дека неможам убаво да се измочкам, туку така ме тера на често одење, а понекогаш и две капки само има Туку од денес незнам што ми се дешава, ужасно ми се гади, и некако постојано како по голема нужда ми се оди. Имам и болки во стомакот, но се издржува, ништо страшно. А дали бебето кога му доаѓа времето за излегување помалку мрда или си продолжува со исто темпо?? Кај мене збесна вчера(ама ја предозирав со кока кола, кафе и чоколадо ), денес по нормално се понаша
После чепот на ред е водењакот или нема врска, може директно болки да следуваат?
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 12:42:46
temjanuska75
meU87, мене стомакот почна да ми се стврднува од 35 недела, се породив во 37+2. Болки ме фатија сабајлето, вечерта имав ЦТГ и во 23 и 15 ме породија царски ( заради претходна хистероскопија). И јас мислев дека се лажни болки, си викав рано е има време, и да болките се издржуваа, затоа си мислев дека се лажни , мислев којзнеколку боли, ама секој различно трпи болка. Болките беа малку појаки од ментруални и исто чуство како да ми се оди голема нужда. И кога се туширав пред да одам во болница почна млеко да ми се појавува од градите. Чепот не ми падна. Затоа не паничи, полека спреми се, биди позитивна и диши длабоко, бебенцето решило да дојде. Мисли на тоа дека уште малку ќе се галите со сонцето малечко. Поздрав и со позитивна мисла, се ќе биде во ред. Те чекаме со мекици
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 12:59:42
meU87
Лелле тешко мене е работава. Јас па си планирав викендов да одам на пат, до кај моите да поседиме 2-3дена. Ќе биде интересно ако изненадиме пред време. Сега кога прочитав приметив дека болките поминуваат и пак се појавуваат, траат некои 5-10мин(проследено со желба за во вц), па пак поминуваат. Ај да видиме што ќе биде работава. А еве сега баш ги осеќам , и допирам стомакот е стврднат кога боли. Исто ми се ствараат и гасови(има врска ова )
Јас па викам уште 2недели ќе тераме, ајде ќе видиме што ќе излезе. Мекици ќе има секако, само кога ќе бидат готови , почнува да ме копка ептен Како што паничев, сега интересно ми станува, да видиме дали е од што ме фаќа хистерија или од што сум среќна
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 14:13:38
Zoja
Здраво труднички и мамички Мене термин ми е 31ви 12ти ќе имам паќетче под елка од Дедо Мраз т.е. Дедо Боже Него сакав да прашам нешто ве молам за мислење и искуство ? Сакам да се пораѓам на клиника и ме интересира кои доктори што се во мометов таму се на добар глас за пораѓање? Што мислите за др.Самарџиски?? Ми кажаа дека за да дојде доктор специјално да те пораѓа вон смена - болницата има посебна цена за нивно доаѓање?? Ве молам за искуство? Фала ви на одговорите и нека ни е со лесно на непородените
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 15:17:09
meU87
ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87
Пак јас Да прашам како изгледа мукозниот чеп??? Само што си најдов на гаќи парче големо колку нокт од палец, како желе е (незнам поинаку како д аобјаснам), жолто -кафенко, нема изразена крв низ него(читав дека треба да е со крвави кончиња и сл). И дали е нормално што многу ми се гади, почнав да повраќам
Ова е од утрово, но сега пред малку повторно имав вакво делче. Нормално е???
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 15:42:42
AnnaMolly RR
meU, ај оди на лекар да те ѕирнат за секој случај. Тоа што викаш дека одиш во ве-це како за мочање и ти тече по малку може и да си тече неприметно водењакот. Не е тоа никаков проблем, само најдобро да си отидеш да те видат што како.
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 16:28:01
meU87
Ама денес не бев многу да мочкам, едвај 4-5пати дали сум мочкала, ама нормално. Туку не ми тече, ми излегува едно како желе, два пати по едно како топче ,големо колку нокт од палец. Сабајле прв пат и пред некој саат втор пат. Мислев да не е мукозниот чеп, зошто незнам како изгледа, но кога се деси и втор пат,си мислам ,зарем на делови излегува За вода не ми тече вода, ќе приметев, ако имаше валда нешто невообичаено, освен секојдневниот секрет. А за преглед во петок сабајле пак треба да одам.
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 16:50:52
JanaMarija
Leleeeee meu87 ne mi se veruva deka isto ni se slucuva celo vreme. Jas cela vecer vo son osekam nelagodnosti vo stomakot i sabalje stanuvam i zele so vikas na gaki ama kaj mene e kapucino boja so mrsul boja :)))) i bese po na parce a sega eve od sabalje celo vreme go ima kako damka. Neznam ni ja dali e toa, ama vo wc sum ovie 3 dena po 4 pati na den i duri mi se zdosadi i gazeto pocna da me boli . Drug simptom e i stvrdnat stomak a bolki nemam samo neubavo cuvstvo vo stomakot, celo vreme kako da mi se odi vo wc-jas odam da, ama celo vreme me stega stomakot.
Bas utre imam zakazano pregled pa da vidime sto ke rece doktorkata i dali se otvoram-mislam redno vreme e od petok sum 39-ta nedela.
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 17:06:17
Beatris
ИЗВОРНА ПОРАКА: Zoja
Здраво труднички и мамички Мене термин ми е 31ви 12ти ќе имам паќетче под елка од Дедо Мраз т.е. Дедо Боже Него сакав да прашам нешто ве молам за мислење и искуство ? Сакам да се пораѓам на клиника и ме интересира кои доктори што се во мометов таму се на добар глас за пораѓање? Што мислите за др.Самарџиски?? Ми кажаа дека за да дојде доктор специјално да те пораѓа вон смена - болницата има посебна цена за нивно доаѓање?? Ве молам за искуство? Фала ви на одговорите и нека ни е со лесно на непородените
Се најдобро за д-р Самарџиски. Можеш и да прочиташ во темата за гинеколози, за него нема лош коментар. Мене ме пораѓаше и сум презадоволна. Прекрасен човек. За тарифите, да, точно е, за било кој доктор ако сакаш да те пораѓа се плаќа одредена тарифа. Се обидуваа тоа да оди преку договор со болницата, па докторот да добива процент од таму, ама тоа не функционира.
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 2.10.2012 18:08:31
meU87
ИЗВОРНА ПОРАКА: JanaMarija
Leleeeee meu87 ne mi se veruva deka isto ni se slucuva celo vreme. Jas cela vecer vo son osekam nelagodnosti vo stomakot i sabalje stanuvam i zele so vikas na gaki ama kaj mene e kapucino boja so mrsul boja :)))) i bese po na parce a sega eve od sabalje celo vreme go ima kako damka. Neznam ni ja dali e toa, ama vo wc sum ovie 3 dena po 4 pati na den i duri mi se zdosadi i gazeto pocna da me boli . Drug simptom e i stvrdnat stomak a bolki nemam samo neubavo cuvstvo vo stomakot, celo vreme kako da mi se odi vo wc-jas odam da, ama celo vreme me stega stomakot.
Bas utre imam zakazano pregled pa da vidime sto ke rece doktorkata i dali se otvoram-mislam redno vreme e od petok sum 39-ta nedela.
Moze ke se porodime vo isto vreme :))))
JanaMarija ако е време за пораѓање пиши утре, да знам да не чека до петок за преглед Може во исто време со тоа што твоето ќе биде две недели по одстоено во мешето
RE: Последните недели, или денови пред пораѓај 5.10.2012 0:59:41
meU87
Јас сум тука . Синоќа бевме на цтг, има мали контракции но при вагинален преглед, породувањето сеуште не е отпочнато. Така да сега си чекаме, а утре од сабајле повторно сме на преглед, па ќе видиме што ќе биде Боли , многу боли вагиналниот преглед, незнам како ќе ги издржам наредните што следуваат