vesna1 -> RE: Болести кои ни ги носи градинката (9.11.2011 14:30:56)
|
Dobro bre luge site znaeme deka ne vo red da se nosi dete koe ima temperatura,ama tuka se krivi ucitelkite.Ne primame i gotovo. A deka nekoe ke kasla, ke kiva, ke ima bakterija vo nos koja nego ne mu dava nikakvi simptomi a gi zarazuva drugite sekogas ima. Prvite dve god. non stop se bolni, nemozes da go cuvas vo stakleno zvono, pa vo lift da vlezes neznaes dali nekoj kaslal ili kival pred tebe. Decata mora da doagaat vo kontakti so virusi i bakterii i taka steknuvaat imunitet. A mozam da kazam deka nekoi roditeli gresat sto odma trcaat vo Kozle. Mene golemata kerka 2 pati mi lezese vo kozle, ja besea da i snimaat pluka, 10 dena priklucena infuzija, 40 temeratura, najaki antibiotici i na kraj vo otpusnata lista pisuvase adenovirus. Tetka mie doktorka i mi rece na virus ne se davaat antibiotici bidejkine deluvaat, dodeka ne pomine sam od sebe. Eve sega so vtorovo dete Kozle nejku da go vidam, bronhit, bronhit, pravime inhalacii kaj nasata doktorka, ako treba inekcija vo gaz, tapkanje doma ama da mi go pikaat so najaki antibiotici za virus nema sansi. A samo da iskomentiram za mojata golema kerka problemot bese do nas, do krajnicite koi ni bea izvor na bakterii i koga gi izvadime se kurtulivme. Idese po celi meseci vo gradinka bez niednas da se razboli. Inace i jas sum od nesovesnite roditeli, dodeka ima temeratura e doma a bidejki doktorkata mi dava samo 5 dena boleduvanje, ke podozdravime i si go dopivame sirupot odejki vo gradinka. Lesno e da zborat tie sto imaat babi i dedovci. Nekoj kako mene sto sefot mu se javuva i vika pak li ti e bolno deteto i mrci deka nemalo koj da raboti i ke otpustel, nemam niedna baba a ni finansii da plakam zeni sto da pravis,sakas nejkes ke nosis. A rabotata mi e bitna bidejki moite deca leb jadat od taa plata.
|
|
|
|