Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
eden saat pred da se dade vakcinata i eden saat po vakcina ne treba da jade.Jas taka pravev pedijatarot taka mi kaza.na vakcinite vo raceto sestrite ni rekoa da stavame oblogi rakija i edno krpce go natopuvav so rakija i na dva saata go menjavav.A za vakcinite so temperatura vaka od iskustvo od nekoi zeni sto mi kazuvaa vo rakijata i malku niseste stavav i krpceto na vakcinata i na dva saata gi menjavav oblogite prvata den oti togas dejstvoto e najako i ne kaci temperatura na nieddna do sega vakcina.Inaku pedijatarot mi sovetuvase ako kaci temperatura cepce da stavam pobrgu dejstvuva i jas se cepcinja primenuvam a ne surup koga e bolno pobrzo dejstvuvaat a so surupot mi e i poveke gnavenje dali go ispil da ne ispluka iako so spric e najprakticno surupot serpak za cepce sum poveke.Inaku Cim ti dale posle povratenata lazicka uste edna ne se sekiraj sigurno moralo znaat sestrite tamu sto treba da si pravat a za drug pat ke znaes da ne bide jadeno eden saat pred i eden saat posle vakcina.
Nie po sekoja vakcina stavame EFERALGAN od 80 mg i pominuvame super bez temperatura. Vo slucaj da se pojavi temperatura, Se sluci i posle 7 casa otkako stavivme cepce da kaci temperatura no stavivme uste edno i temperaturata pomina za pomalku od 20 minuti. Nie sme na AD i ne ni kazaa nist za nejadenje eden cas pred vakcina, no otkako ja stavivme ni rekoa da ne jademe eden cas.
Росана, не се јаде после вакцина за случајно малото да не ја бљуцне вакцината, не памтам која се даваше во капки. Инаку нема друг проблем со јадето и јас исто правев како тебе. Веднаш после вакцина, парацетамол. Не чекав воопшто да кренат температура.
Ја примивме втората доза Ди-Те-Пер пред 5 дена, а од боцкањето има модрица на ножето и местото е тврдо како камен . Не знам дали да го масирам со нешто или само ќе помине . Инаку крена малку температура вечерта, но со сирупче се среди.
Јас сум многу револтирана по прашање на вакцините. Ние решивме Јана да ја вакциниравме со ацелуларна петовалентна вакцина (Ди-те-пер, полио, ХиБ во една) ама бидејќи на клиника ги немаат со месеци си ја порачавме од Грција. Пред некој ден на оние од Фондот им текна да ги казнуваат лекарите кои ќе стават вакцина увезена од странство. И сега? Ние ќе си ја платиме и фрлиме вакцината а на Клиника којзнае кога ќе пристигнат. До тогаш ќе чекаме
Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ... Мај нејм ис лукс. Жито лукс.
Ја примивме втората доза Ди-Те-Пер пред 5 дена, а од боцкањето има модрица на ножето и местото е тврдо како камен . Не знам дали да го масирам со нешто или само ќе помине . Инаку крена малку температура вечерта, но со сирупче се среди.
Леле и на Михаил на последната вакцина му остана топче, не знам како му ја стави сестрата вакцината, ама цел ден плачеше, душуче, цела страна му помодре и 10 дена така модро му беше, а потоа се направи топче, вчера бевме на педијатар и докторкта ми рече со памуче со ракија да го масирам на секое менување пелена по 5 мин, затоа што тоа наверојатно е згрудена крв, па пробај и ти така, масирај го местото
nie primivme prva doza Diteper POlio na 4.5 meseci zatoa sto 2 pati ne vrakaa, navodno poradi pokaceni limfociti (iako nasata dr ni kaza deka moze da se vakcinira i deka krvnata slika mu e odlicna za bebe na negova vozrast). posledniot pat rezultatite bea recisi isti (so povtorno malku pokaceni limfociti) i rekoa deka e moze da se vakcinira, a taa dr sto bese na smena e strasno namkoresta i nekomunikativna ne ni iskomentira nisto na toa koga i kazav deka 2 pati ne vraka poradi krvnata slika. veke se somnevam vo pricinata sto ne vrakaa 2 pati. nisto ne mi kaza ni okolu mozni reakcii, posle sestrite nesto mi objasnija gore dole. fala bogu so temperatura projdovme dobro, imase okolu 37 prvite 24 saati posle mu pomina, samo sto vtoriot den bese mnogu placliv od raceto. denes gledam e malku pomiren najverojatno pomalku go boli. sega mi e krivo sto ne gi pocnavme vakcinite vo Idadija, mnogu poveke se falat od odnosot na doktorite tamu megutoa ovde mi e poblisku i neznam dali moze da se prefrli karton za vakcinacija vo dr ustanova
Nie gi primivme vtorite dve vakcini.Odlicno pominavme,isto kako i prvata vakcinacija bez temperaturi. Samo sto na nodzinjata mu e se uste tvrdo mestoto.Na prvata vakcinacija go masioravme so ladni krpi i ne primetivme da mu bese nesto tvrdo po nekolku dena,a sega ima.Mozi se opustivme,ete nema temperatura pa ne ni ni tekna da go masirame ama zdravje tretata vakcinacija ke si go masiram
Пред некој ден ја примивме 3-та доза од ДТП и полио вакцината и сега до година немаме повеќе вакцини, освен ако БСЖ-то не е успешна, ќе треба на 9 месеци да одиме на ревакцина. Сакав да прашам како е кај вас, дали е успешна и дали бевте или треба да одите на ревакцина? Исто сакав да ви кажам, дека сега има нов начин на вакцинирање, само во ножето боцкаат, нема веќе боцки во газето.
Па исто кај вакцините, кај што ги прима и другите, само внимавај треба со полни 9 месеци во петок да биди, запамти го денот зошто ќе те вратат. Само во тој ден вакцинирале за таа вакцина, зошто една вакцина отворале и вакцинирале повеќе деца, затоа мораш во петок да одиш.
Kај Јана пак белгот е огромен, има дијаметар 1,5 см сигурно. Сега е во фаза на формирање лушпа која требало да се излупи. Ги прашав некни сестрите (кога бевме да ја примиме првата доза на ХиБ) и ми рекоа дека е ннормално, детето само бурно реагирало на вакцината.
ние денес примавме вакцина против менингитис и ни рекоа за еден месец треба да прими некоја вакцина која кревала температура. Може ли да ми кажете како да реагирам доколку се качи температура? Да давам некој лек или само од себе ќе си помине. И сите деца ли качуваат температура на таа вакцина или некои не мора да значи?
А зошто ќе чекаш да залади Палешка? Вие уште имате вакцини за примање?
Треба да ја прими уште третата доза на ДиТеПер и полио. Задоцнивме заради реакцијата на Амоксицилин. На ова жешко уште температура и треба затоа ќе почекам до другата недела.
ние денес примавме вакцина против менингитис и ни рекоа за еден месец треба да прими некоја вакцина која кревала температура. Може ли да ми кажете како да реагирам доколку се качи температура? Да давам некој лек или само од себе ќе си помине. И сите деца ли качуваат температура на таа вакцина или некои не мора да значи?
Не мора да значи дека ќе крени температура, но за секој случај купи си Ефаралган/Парацетамол сируп и еден час по вакцина можеш да му дадеш на бебето превентивно, а можеш и да не даваш и да ја следиш ситуацијата и ако видиш дека почнува да качува над 38 да дадеш сируп. Без грижи и да крене тоа е нормална реакција на вакцината