|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
22.1.2011 22:04:08   
arh_diz
Gvenda na mene pedijatarot mi napomna deka griz netreba da se dava pred edna godina, imal nekoja sostojka koja go unistuvala kalciumot

Биди тоа што си

(Одговор на членот gvenda)
Непосредна врска до пораките: 951
23.1.2011 0:40:38   
mami2

Kakvo sirenje im davate na user posted image kravjo,kozjo,mlado,starouser posted image I od kade kupuvate?

Јас купувам младо кравјо, несолено сирење од пастеризирано млеко. Има продавница за деликатесни сирења во Беверли Хилс, таму го земам. Тазе е, го носат секој втор ден, сертифицирана е млекарницата.
А за АБЦ намазот, не сум сигурна дека може од рана возраст, има голем процент на млечни масти и сол, но во недостаток на друго сирење читам тука другите бебуши го јаделе

(Одговор на членот slavicav)
Непосредна врска до пораките: 952
23.1.2011 0:48:54   
Боцко
хехе, ти од фејзи купуваш. закон се, одлични сирења имаат не само за деца туку и за возрасни. такво младо сирење имаат и во млекара богданци ама по порачка. инаку стефан јаде исклучиво фета од кутија, нишка или сомборска. некако е најмалку солена а мека и вкусна па и ние пројадовме покрај него.

Sometimes it is the people who no one imagines anything of, who do the things that no one can imagine.

(Одговор на членот mami2)
Непосредна врска до пораките: 953
23.1.2011 9:08:11   
Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: gvenda

od koga pocnavte da im davate griz i dali moze so voda da se prigotvi namesto so mleko 

Јас после 6 месеци почнав да и давам гриз, и може и со вода, и така и го спремав некогаш, во вода сварен и со некое овошје измешан.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Непосредна врска до пораките: 954
23.1.2011 9:32:01   
Pepelaska *
Мамички дали да му дадам малку сок од јаболко? има 4 и пол месеци, вчера јас јадев јаболко и ме гледаше така жало па му дадов да лижне ќе го лапнеше кутрото user posted image  или кашичка да му направам? или да чекам барем до 5м? мислам ако му давам ќе му давам по 2 3 лајчиња

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 955
23.1.2011 10:05:13   
Палешка РР
Pepelashka oвде сите на 4 месеци почнавме со дохрана. Може, но ти сама одлучи си. Читај назад на оваа тема ќе добиеш одговори. user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 956
23.1.2011 10:08:47   
Felly RR
јас со 4 месеци и една недела почнав да и давам јаболко.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 957
23.1.2011 10:10:48   
arh_diz
Pepelaska mozes da mu dades , inaku i jas primetuvam kaj mojov koga jadam me gleda postojano
Mamicki poiskusni me interesira dokolku se pocne so sok od jabolko posle toa sto davate ovosje ili zelencuk

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 958
23.1.2011 11:29:42   
kikicka
jas i dadov sok od jabolko,pa posle kasha od jabolko,toa dva dena,pa sok od morkov i kasha od morkov isto dvadena,pa kajsija,krusha,sliva sekoj den razlicno sokovite ne gi pie alikashite gi jade,sega za segauste sme na ovoshje drnedke pocnam so zelencuk,ne odbiva nishto od novite vkusovi.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 959
23.1.2011 11:32:09   
mama26
mozes da mu pasiras banana,,slivi modri,jabolko pasirano isto mozes.ispecigo pa ispasiraj.pa potoa zelencuk gledam 5 meseci ste od 6 veke mozes i zelencuk kako pasirano morkovce,kompirce.tikva e ubavo za mozoceto ,jas mnoogu tikva mu pecev pa pasirav.ne mi teknuva drugo nesto ako planiras da mu davas sto ti rekol pedijatarot pisi pa ke razmenime iskustva

СЕ ШТО Е МОЕ КЕ СИ ДОЈДЕ ,А АКО НЕ СИ ДОЈДЕ КЕ СИ ГО ЗЕМАМ САМА.

Непосредна врска до пораките: 960
23.1.2011 11:49:08   
arh_diz
Eve go nasiot redosledn neznam dali go imam pisano
Na tri poni meseca rece da pocneme so peceno jabolko
A posle toa , tikvicka , morkov, karfiol, brokula, kompir obicen i blag , mlado sirenje
Ovosje nikako sodrzi seker mnogu ke se popravi  :)

Биди тоа што си

(Одговор на членот mama26)
Непосредна врска до пораките: 961
23.1.2011 11:53:19   
mama26
epoa super ste vie arh diz znaci se si jade deteto bravo user posted image jas pa mislev na mleko ste samo 

Непосредна врска до пораките: 962
23.1.2011 11:57:30   
arh_diz
Eve nesto poveke za grizot ( mada mislam deka toa e isto kako i so kravjoto mleko)Individualno e dali nekoj ke dava ili ne
Grizot sodrzi Phtyin .A Phtyin sodrzi fosfor koj se vrzuva so kalciumot  i ne mu dozvoluva da postapi vo krvta.Nivoto na kalcium vo krvta kaj decata treba da bide postojano 10mg na 100 ml krv.Dokolku e pomalku paratiroidnata zlezda go zema od koskite i go otprava vo krvta . I onaka decata nemaat mnogu kalcium , a toj mnogu im e vazen za rastenje.
Se konstatira deka griozt moze da im go unisti kalciumot . Dokolku vo organizmot ima malku kalcium loso rabotat muskulite na srceto , i se zgusnuva krvta.Dokolku na decata im se dava po 2-3 cinii griz vo tekot na debot  mozat da zabolat od rahit  i spazmofilija.

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 963
23.1.2011 12:10:45   
Felly RR
Па, добро по 2-3 чинии гриз мислам никој не дава, нема сите оброци на детето да му бидат со гриз, ама и во овие чоколина-карамелина, 70% е гриз, така да мислам не може баш да го избегнеш гризот, ако не секој ден, преку еден ден јаде нешто што содржи гриз.

Непосредна врска до пораките: 964
23.1.2011 12:14:51   
lukas
jas na lukas mu davam sekoj den po edna cinija cokolino?
da ne ne cini user posted image ili?

Неможите да бидите храбри ако не сте повредени.Неможе да научите ако не сте погрешиле.Неможете да бидете успешни ако не сте доживеале неуспех.

Непосредна врска до пораките: 965
23.1.2011 12:16:16   
arh_diz
lukas jas neznam mene mi go napomna toa pedijatarot taka i pisav a , ova sto go pisav go najdov na net

Биди тоа што си

(Одговор на членот lukas)
Непосредна врска до пораките: 966
23.1.2011 12:27:46   
kikicka
mamicki a kakoda preminam od ovoshje nazelencuksto prvo da i dadam,morkov veke jadeshe....po kolku vreme posle nedela so ovoshe se zapocnuva so zelencuk,i socerialite koga dazapocnam?

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

Непосредна врска до пораките: 967
23.1.2011 12:41:28   
gvenda
ajde uste sea ova mi falese za grizov aj veke neznam so da kazam i taka se nerviram so ishranava pa ke izleze nisto da ne im davame na decava 

Непосредна врска до пораките: 968
23.1.2011 12:53:58   
arh_diz
gvenda  mislam sekade razlicno se kazuva okolu hranata . Eve uste eden konkreten primer ( heljda mislam deka e taka na makedonski ili grecka na ruski , pedijatrite ja odobruvaat posle 4 meseca ) Taa sodrzi gluten i  gotovata hrana na Nestle tuka se nudi kako kasa da se dava od 4 meseca. Jas ne sum pocnala so dohrana  iskreno neznam kogo da slusam i sto e najpametno

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 969
23.1.2011 14:01:39   
Тања РР
Се согласувам со арх_диз дека зголементо ниво на фосфор го намалува нивото на калциум во крвта па организмот го извлекува калциумот од коските но од друга страна недостатокот на фосфор негативно се одразува врз развојот на нервниот систем па затоа најдобро е да се балансира и во исхраната да не се исклучуваат ниту едниот ниту другиот елемент. Всушност исклучувањето и не е возможно затоа што фитинот не се содржи само во гризот туку во сите житарици (поготово оризот) а и во мешункастите плодови (грав, грашок, леќа) и морковот.
Важно е да не се претерува со иста храна а организмот има неверојатни механизми да си ги регулира потребите од различни елементи. Само во екстремни случаи на еднолична храна може да се направи проблем.

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

Непосредна врска до пораките: 970
23.1.2011 15:20:01   
slavicav

ИЗВОРНА ПОРАКА: mami2

Kakvo sirenje im davate na user posted image kravjo,kozjo,mlado,starouser posted image I od kade kupuvate?

Јас купувам младо кравјо, несолено сирење од пастеризирано млеко. Има продавница за деликатесни сирења во Беверли Хилс, таму го земам. Тазе е, го носат секој втор ден, сертифицирана е млекарницата.
А за АБЦ намазот, не сум сигурна дека може од рана возраст, има голем процент на млечни масти и сол, но во недостаток на друго сирење читам тука другите бебуши го јаделе

Da bash od tamo sakav da odam da kupam ama malku se zbuniv nekoi davaat mlado nekoi staro sirenje pa zatoa me interesirashe shto da odberamuser posted image A kaki mi mami2 ima
sirurno poveke vidovi so koe da pochnam ili taka da si kazam mlado kravjo i nesoleno???
Fala ti mnoguuser posted image

(Одговор на членот mami2)
Непосредна врска до пораките: 971
23.1.2011 17:36:25   
arh_diz

ИЗВОРНА ПОРАКА: mama26

epoa super ste vie arh diz znaci se si jade deteto bravo user posted image jas pa mislev na mleko ste samo 

Seuste sme na mleko mama26 a toa e lista od pedijatarot kako da pocneme

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 972
23.1.2011 17:40:32   
mama26
sekako,nema otkazuvanje na mleko...user posted image

Непосредна врска до пораките: 973
23.1.2011 17:44:03   
mama26
samo za mladovo sirenje mi e cudno na 5 meseca neznamuser posted image jas nemudavav ni sirenje ni mleko tetrapak pred godina..koga imase 11 meseci pocnav so mleko no razredeno .isto taka ne mu davav  jagodi med jajca se do godinka

Непосредна врска до пораките: 974
23.1.2011 19:01:26   
Pepelaska *
i jas prvpat slusam sirenje na 5 meseci user posted image  moeto uste malku ke pravi 5 jas so strav jabolko mu dadov preeska a ne pa sirenje

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

Непосредна врска до пораките: 975
Страница:   <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  37 38 [39] 40 41   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

KOSTADIN
MAKMUZIKA

KOSTADIN

KOSTADIN (61%)

KOSTA (20%)

KOSTADINO (3%)

KOCO (1%)

KOKI (16%)

Број на сите гласови: 173

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!