Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 8:43:18
KRISTIJANA*
Zdravo , eve i mene :) Da ve pozz site ..........bev na skrining vo 12 ta nedela , koga bi trebalo da mi bide sledna kontrola , misllam deka nekade okolu 16 ta nedela a vo megjuvreme dali treba da napravam nekoi dr ispituvanja ? krvna slika napraviv i brisovi isto taka ....pozzz do site
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 8:56:11
mila28
Здраво..еве ме ме мене повторно, вчера бев на контрола го нема хематомот се ресорбирал, бебчето супер си напредува , сега сум 10 недела и мене ми дадте упат за крвна слика и урина..исто и за брисеви ми закажа оваа недела ( крвна слика и брисеви пожелно биле да се направат во 10та недела) а за нухален набор на 20ти..за 2-3 недели. и со лесно на сите трудници
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 10:26:05
nadbet
Ti blagodaram Mrs.Tinka. Se nadevam deka se ke bide vo red iako sega pred malku imav nov moment, pokraj kafeaviot iscedok imav i nesto topcesto, temno kafeavo, skoro crno. Pomisliv deka e mozebi embrionceto. Se plasham da ne sum imala spontan. Dali mozebi nekoj imal vakvo iskustvo?
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 11:19:12
*mika*
Mila nadbet, jas ne sum imala bas takvo iskustvo, no zosto ne pojdes kaj ginekologot, neka te zirne na eho, pa da te smiri da ne mislis losi raboti. Toa sto velis topcesto, temna boja e najverojatno zasirena krv, ispadnala od nekoe krvarenje vnatre sto si imala. Ne bi trebalo da e embrionot, bidejki dokolku toj ispadne sigurno ke bide prosledeno so ligava materija i roze-crcena krv.. i najverojatno obilna. No jas da sum na tvoe mesto ne bi cekala, bi otisla uste denes, nema potreba da si prireduvas stresovi, cisto onaka za da si se smiris koga ke go vidis maleckoto vnatre kako si raste a ti se sekiras bezvrska ..a vo megjuvreme lezi, odmaraj, ne stanuvaj.. taka pobrzo ke se smiri krvarenjeto.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 11:21:21
heba
obichno vikaat deka ako e crno ili temno kafeno deka ne e strashno tuku ako e so svetla crvena krv i sigurno ne e embrioncheto !!!!! mozno e da imash nekoj kapilar na zidot na matkata ili od nekoja cista emnata krv e stara krv taka da morash da se javish na doktor
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 14:09:57
mila28
Не немав никакво крварење, сам се ресорбирал фала богу беше мал 1 мм, меѓутоа што читав по форуми доста крвареле(темна крв наводно матката се чисти од хематомот(крвен сад..сукрвица..исто е тоа)
ИЗВОРНА ПОРАКА: nadbet
Mila28 kazi mi dali imashe krvarenje od hematomot dusho? Cestito i milo mi e deka se ti e ok so i do kraj da si bidesh dobra ti posakuvam.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 1.6.2011 14:48:00
Mrs.Tinka
nadbet, sega ke ti go raskazam popodrobno moeto iskustvo: i jas imav kafen iscedok i takvo topce kako zgrutcena krv, vo 8-mata nedela. Koga otidov kaj gin, mi objasni po laicki vaka: koga jajce kletkata se vgnezduva vo epitelot na matkata nastanuva malo krvarenje koe kaj nekoi zeni e po izrazeno, kaj nekoi ne. Isto taka moze da bide pogoden i krven sad pa od istite pricini da bide po obilno. Taa zasirena krv treba da se ispadne so sekretot- mi rece deka nekolku dena ke bide kafen, posle zoltenikav i na kraj ke nema nisto. Za sekoj slucaj mi rece da miruvam i mi dade dabroston da pijam. Se ispadna ok i kako sto rece gin. Isto taka me prasuvase dali e crven ili kafen iscedokot, ako e crven e krvarenje, a ako e kafen, togas zasirena krv. Se nadevam deka barem malku ti pomognav, zatoa sto znam kako se cuvstvuvas. Pozdrav, i bez nervozi.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 2.6.2011 13:44:57
nadbet
Mili rrki! Bev vcera na ginekolog i vo matkata se vidoa 2 golemi hematomi. Za sreka embrionalnata vrekicka e seuste tamu no postoi moznost da prekinala so razvoj. Utrovo mi zemaa krv za beta hcg i vo nedela pak pa duri togash ke znaeme sto e i kako e . Denesniot rezultat bil dobar mi rekoja 4950 za 7 nedela. A ne e ni cudo sto se javuvaat tie hematomi, sepak ne sum tolku mlada, imam 36 godini. Pozdrav na site i imajte ubav den.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 2.6.2011 14:09:21
Mrs.Tinka
Bas mi e krivo nadbet, da se nadevame deka ke bide se ok. Ne se nerviraj samo, pa od nervozi da predizvikas nesto. Toa sto treba da bide, ke bide. Bratudedka mi nema 36god, pa ima hematomi (28 godisna e).Pozz i pisi kako si.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 2.6.2011 15:15:41
*mika*
Nadbet nemoj da se sekiras samo.. seuste ima nades i toa ne mala. Sega do nedela nemoj da stanuvas od krevet osven samo za WC. Hematomite samo taka ne se opasni. Tie ke si se apsorbiraat so tekot na vremeto, ke se namalat, samo potrebno ti e miruvanje mila, i nikako stresovi !!! Znam deka e tesko vo vakva situacija, se osekjas kako so vrzani race, no seuste mozes da dades i ti nesto za bepceto, a toa e da miruvas, i da ne se nerviras. Drugoto e Gospodova rabota, a Gospod e golem.. i samo pozitivni misli!!! Velis primas Utrogestani?? a pokraj niv primas li i progesteron Depo?? vo nedela koga ke ides, prasaj go dr, neka ti dade max doza progesteron, taka ke se relaksira i matkata, i pomalku vreme ke im treba na hematomite da isceznat.. so sreka mila, so tebe sme
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 3.6.2011 10:30:34
mila28
Nadbet не се нервирај баш сега треба да бидеш смирена помалку стрес и намали физичка активност, користи ја терапијата повеќе мирувај, јас пиев аспирин 100, магнезиум, тифол и вит Е и вагинално утрогестан 200х2, во рок од 2 недели хематомот(1мм) беше ресорбиран. Битна е поставеноста на хематомот во матката дали е до плодот , под плодот или над него, наводно хематомот настанува кога плодот с еприцврстува за матката прска крвен сад и анстанува сукрвица и сексот може да биде причина исто така и тешка физичка работа, меѓутоа после 3 месец обично или с епрочистуваат или се ресорбираат. и ти посакувам се да биде добро со
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 3.6.2011 12:19:11
nadbet
Mika da primiv progesteron depo vo ponedelnikot! Vi blagodaram na site za poddrskata i ubavite zborovi. Miruvam postojano i ostavam se ostanato vo racete na gospod. Pozdrav i ve site.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.6.2011 13:50:48
nadbet
Beta hcg za 4 dena se zgolemi edvaj 10% sto ne e dobar znak. Mislam deka treba da se duplira. Utre ke odam da vidam kako ponatamu ama po se izgleda ke treba se od pocetok da pravam t.e. novo ivf.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 5.6.2011 19:04:45
Fiao
Zdravo na site. Nie bevme na skriningot koj se pravi vo 12ta nedela i super pominavme :). Za sreka pregledot go napravivme kaj dr. Tofoski i sum prezadovolna. Vi posakuvam na site so lesno i nie od utre vleguvame vo 13ta pa i ja menuvame grupata vo vtoro tromesecie
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.6.2011 12:02:23
blond
ИЗВОРНА ПОРАКА: Mrs.Tinka
A zosto mene doktorot mi vika screening se pravi posle 20 nedela? Ne mi dava upat :(
Јас не бев на скрининг во 12та недела. Препорачано е да се оди тогаш, ама ете јас не бев. Си отидов само на тој што треба да се направи помеѓу 20-22 недела. Не се толку строго држете до овие правила. Сепак секоја различно се чувстува. Ако имаш потреба од посета (чувствуваш таква потреба), оди си, не ти треба упат.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 6.6.2011 12:13:33
*mika*
Nadbet, milicka, sto se sluci, bese li denes na dr??? sto ti kazaa??? ima li nekakva nadez dobro da se zavrsi na kraj??? So tebe sme mila, sto i da bide!! Samo bidi jaka!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 7.6.2011 15:58:12
miana
Jas ne svakam kakov e toj skrinin vo 12 nedela ama vazno znam deka i mene utre ke mi go pravi doktorot..MI rece deka e za rano otkrivanje na nedajboze mozni anomalii kaj plodot i deka ako e se vo red nema da sum morala da odam na nekoj skap skrining sto kosta 4000 denari..I eve utre ke vidam sto ke napravam na pregled :) Se nadevam deka unbavo ke si pomineme :)
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.6.2011 12:28:27
mila28
од 12 до 13 се прави 4Д скрининг за нухален набор се мери вратна коска, нос, бутна коска и тд, доколку резултатот е нејасен, сомнителен не се прави повторен скрининг (како ти што кажа од 4000 ден) туку се препорачува приска 1 , потоа во 20 недела мисла повтроно 4Д скрининг за да се проверат органите како се развиени..доколку и тамо има сомнителен резултати се прави приска 2 а пота и аминоцинтеза