Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
mamickiimam edno prasanje ...denes prv pat na sin mi koj ima 4 ipol meseci sakav da mu napravavam mlecna kasa bebi oriz na HIPP ( baby's first pap , probiotik ) i na upatstvoto pisuva deka vo 120 ml voda se dodavaat 3 lazici od kasata ( 40g ) se promesuva i spremna e, i poima nemam na kakvi lazici se meri, jas merev so lazickite od aptamil, staviv 3 ramni ama epten beshe tecna,a strav mi e da stavam 3 supeni lazici da ne e mnogu a pisuva so lazice isklucivo da se dava, a kako so lazice koga kako mleko e , jas vo sise ja staviv i normalno sin mi ja odbi...ako nekoja od vas mu davala na svoeto bebe vakva kasa neka mi pise kako ustvari se podgotvuva, so kakvi lazici da meram ???
Toa ti e prevod na makedonski...i jas ja pravev istata greshka...ama sega koga bevme vo Bugarija od tamu mu zemav na isti takvi kashi i ubavo si pisuva SUPENI lazici...e taka vekje moze i da vidis kako ispagja kasa
< Поракaта ја уредил Andriance -- 25.3.2012 11:13:52 >
Да со големи а може со 3 лажици и пак течно да ти е,па стави уште една за да излезе баш каша за јадење.На хип кашите јас обично додавав уште една лажица од тоа што го пишува на кутијата,а на Нестле колку пишува толку ставам и таман е баш каша е
naprabiv, i so 3 lazici ne e bash gusta ama ne e losa, sin mi pomalku od pola izede ama dobro prv pat probuva a i moze ne e gladen, sega nana , a ako jade cel obrok vakov isto e kako zamena za mlekce taka ??? ahhh kolku sme zdodevni nie neiskusnite mamicki
Да кога ќе почне да си јаде цела доза,тогаш се смета за замена на еден млечен оброк.Веснаб ти кажав ако не ти изгледа густа,слодобно додај уште една лажица смеса .Не треба да е течна кашата
Mamicki jas malku sum zbuneta neli prvin se pocnuva so ovosni kasi, pa zelencukovi, pa mlecni. Ili jas nesto sum zbrkala rabota ili nema vrska koj kako saka voveduva A i da ve prasam po kolku treba od ovosnata kasa da jade za da bide zamena za obrok.
< Поракaта ја уредил vanessa30 -- 25.3.2012 22:01:18 >
Кај нас обично педијатрите препорачуваат да се почне со овошни каши но имам читано по нетов некои препорачуваат зеленчук некои житарици.Изборот е твој и мислам дека нема да згрешиш со што и да почнеш....а цел оброк ќе замените кога ќе јаде 1 цело тегличе кашичка
Da bombica, ama ima teglicki od 190 g ima i od 125 g??? pa taka jas ova go mozgav i go konstatirav slednovo AD mlekoto ima 69kcal za 100 ml toa bi bilo ekvivalent na 130g kasicka od jabolko (bidejki 100g jabolko ima 52 kcal). Eve gledam na gotovata kasicka od Hipp od praska na 190 gr kasa ima 109 kcal, epa ako pie 100ml mleko na obrok togas toa bi odgovaralo na 120g kasa hipp od praska.
Jas pocnav sekojdnevno da stavam kromid i luk vo jadenjata za so polni 8 meseci. I pred toa se slucuvase da stavam, ama epten retko, i malku kolku da proba. Posle toa zabelezav deka poveke saka koga vo jadenjeto ima kromid i luk, sto i ne me iznenaduva - jas ne sakam gotveni jadenja bez niv
Калипсо, исто и јас нема шанси да му направам нешто на Филип без лук и кромид. И цееееела зима така правам, значи буквално секој ден јаде нешто со лук и освен поблаги кивавици и растечен нос не се разболе цела зима. А не се сеќавам кога првпат му дадов лук... може да беше така некако, околу 8-9 месеци.
Dobro utro. Aj jas da si prasam, da se potsetam, sum zaboravila kako bese
Kako se pocnuvase dohranata? Znaci znam redosledot ovosje, zelencuk, itn... nego, ne mi teknuva sokceto mu se davase li pomegju doenjata ili mu se odlozuvase doenjeto za nekoe vreme, ili oddednas i sokce i mlekce?!?! Jas zavcera od sto ni bese dosadno, jas bev umorna, a raskenkano, i i otvoriv edno sokce od jabolce i i davav po malku so lazice (nemav kupeno cucli ) i si go mljackase pola vnatre, pola nadvor. Pa vcera i razloziv 50gr sokce i 50gr voda i taka i go dadov vo sise, (ovaa doza ja ispi na dva pati) i doenjeto i se odlozi za nekoi 45 min. Znaci ako ja dojam na 3 casa (a sega i pocesto na 2,5 obicno i se prijaduva) togas sokceto go davam na 1,5 cas?!
Yummy Mammy, jas sokceto na pocetokot go davav taka da ima barem eden cas razlika so mlekoto - ili najmalku eden cas posle mlekoto, ili eden cas pred mlekoto. Ama toa koga samo probuvavme vkusovi - mojov ne sakase nesto mnogu sokcinja. Inaku, bese na doenje plus AD mleko.
Yammy Mammy moevo bebule ima 5 mes. i 18 dena i pie sokce okolu 60ml. na den pomegu dva obroka znaci da ima barem 1,5 cas razlika posle mlekoto.Jas tolku mu davam ne sakam mnogu da go ucam na sok tuku na voda.E sega moevo jade ovosni kasi 190 gr.,zelencukovi kasi 125 gr. i navecer ima mlecen obrok go krka cel obrok i go drzi duri do 5 cas. nautro.Sakam sega da vovedam plazma vo ovosnite kasi samo ne znam kolku pati nedelno da davam ili moze sekoj den da ne e mnogu?Ako nekoja mamicka znae da mi odgovori na prasanjevo.Pozz
Slagana, jas na golemata kerka i stavav ovesni snegulki (namesto plazmi i biskviti). I jas isto se trudam kolku e mozno pomalku sekeri, a poveke zdravi raboti. Ovesnite snegulki se dobri za stolicata kaj malite bebinja. Ima najrazlicni vidovi, od najsitni do najkrupni, jas kupuvam od onie germanski vo plava opakovka, gi ima segde. Prvo gi mesav so kasickata i gi ostavav da otstojat malku, 5 min da receme, i gi blendirav za sekoj slucaj, da ne otide nekoe pogolemo parcence, ma da tie site se sitni ama za sekoj slucaj... I i stavav sekoj den vo ovosnite kasicki sto si gi jadese nautro. E sega... ne se sekavam bas koga pocnav da i gi stavam... valjda koga sfativ deka samo ovosnata kasicka i e malku i si bara uste...
< Поракaта ја уредил Yummy Mammy -- 27.3.2012 9:51:29 >
mamicki imame 4 meseci i 1 nedela pocnav da mu davam sokce od jabolko [pred nekolku dena i denes mu dadov sokce od morkovce (i mi go povraka) od hipp i sega imam griza na sovest :( so mu voveduvam drugi raboti inace cicame i imame 7100 so mislam deka si e super razvoj ama pa moram da pocnam za nekoj mesec so rabota i sakam leka po leka da mu vovedime obrokce za da mozi da si sedi so babicka me interesira i na kolku vreme da mu voveduvam novi raboti na pr orivce toa melenoto???
Dobro utro. Aj jas da si prasam, da se potsetam, sum zaboravila kako bese
Kako se pocnuvase dohranata? Znaci znam redosledot ovosje, zelencuk, itn... nego, ne mi teknuva sokceto mu se davase li pomegju doenjata ili mu se odlozuvase doenjeto za nekoe vreme, ili oddednas i sokce i mlekce?!?! Jas zavcera od sto ni bese dosadno, jas bev umorna, a raskenkano, i i otvoriv edno sokce od jabolce i i davav po malku so lazice (nemav kupeno cucli ) i si go mljackase pola vnatre, pola nadvor. Pa vcera i razloziv 50gr sokce i 50gr voda i taka i go dadov vo sise, (ovaa doza ja ispi na dva pati) i doenjeto i se odlozi za nekoi 45 min. Znaci ako ja dojam na 3 casa (a sega i pocesto na 2,5 obicno i se prijaduva) togas sokceto go davam na 1,5 cas?!
jas sok i davam koga ke posaka samo gledam pola saat pred pienje mleko i posle pienje mleko pola saat da ima rastojanie bidejki da ne i se zboravi
mamicki pomagajte, cela sum ispanicena, neznam ni dali tuka treba da go postavam prasanjeto no se somnevam deka e od hranata pa zatoa tuka pisuvam.... sin mi go dohranuvamnekoi 2 nedeli i se beshe super , do denes.... od sabajlevo pieshe mleko, posle nekoj saat jadese kasicka so zitarki i ovosje , toa do kaj 9 sabajle i od togash navaka nishto nesaka da jade, epten epten e miren, duri cuden mi e i samo spie, temperatura nema, mu dadov mleko i povrati ushte dodeka jadese ama obilno povrakjanje onaka bash kako shto povrakja vozrasen i pred malku se razbudi, mu davam caj, nesaka, mu dadov kasicka so morkov kompir i grasok, 2 -3 lazicki i pak isto kako so mlekoto ispovrati ieve sega spie, a ne sum mu dala nishto novo i vcera jadese od istoto i super beshe vi se slucilo li vas neshto slicno ili najubavo pravo na pedijatar da ideme ... ???
Пред 10- тина дена му воведов на П карфиол,Првите неколку пати ок беше ама денес детево има страшни гасови.Цело време се витка заплакува додека не се испрди
Јас краставица (во таратур) прв и единствен пат му дадов да проба на 1 година, од тогаш не. Со оглед на тоа дека краставицата најголем дел е вода, мислам дека е безбедна за давање, само што мене ми е страв да не му залетне оти сепак е тврдичка.