|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  82 83 [84] 85 86   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
23.4.2012 22:10:25   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Zenski aj kazete nekoja ideja za rucek od zelencuk za bebe od 6m i 10 dena.

Dosega jadela kompir, morkov, brokuli (i oriz), denes plus i staviv piperka i kromid, cekam da se obari i da go izbleniram. Na golemata kerka se i pravev na parea bez nikakvi zacini, no sega bidejki go staviv vo cepter tava samo dodadov edna kapka maslinovo maslo.

Kako gotvite vie za malite bebinja? Aj dajde nekoja ideja sto da se pravi za rucek, a da nema sol, vegeta, zejtin i slicno...

ja stavam malku puterce...nesoleno..ima takov...ja stavam i paskanat, tikvicata e mnogu ubava,mozes modar patlidzan..za spanakj pocekaj uste malku...eve nie pred nekoj den jadevme morkov paskanat i tikvica...sme jadele kompir i tikva ( portokalova) super kombinacija

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 2076
24.4.2012 0:18:21   
ivana89
edna kapka maslinovo maslo e mnogu malku...mozes slobodno da mu stavas po edna mala lazica maslinovo maslo se preporacuva bidejki e zdravo za srceto...sepak krajnata odluka e tvoja pozz

Zenski aj kazete nekoja ideja za rucek od zelencuk za bebe od 6m i 10 dena.

Dosega jadela kompir, morkov, brokuli (i oriz), denes plus i staviv piperka i kromid, cekam da se obari i da go izbleniram. Na golemata kerka se i pravev na parea bez nikakvi zacini, no sega bidejki go staviv vo cepter tava samo dodadov edna kapka maslinovo maslo.

Kako gotvite vie za malite bebinja? Aj dajde nekoja ideja sto da se pravi za rucek, a da nema sol, vegeta, zejtin i slicno...

Непосредна врска до пораките: 2077
24.4.2012 9:15:56   
Yummy Mammy
Fala vi zenski na odgovorot. Mene poveke me interesirase kombinacii na hrana. Na pr, kompir i tikva na Andrijance e super kombinacija ama mojava ne ja saka tikvata user posted image pa neli vikaat deka site deca sakaat tikva user posted image
Ama vcera od toa buckurusot sto i go napraviv se nakrkala lugeeee, ne mi se veruvase, maf...

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот ivana89)
Непосредна врска до пораките: 2078
24.4.2012 12:39:23   
sladjana ms
Mamicki moevo bebe ima 6 meseci i 15 dena i od koga mozam da mu vovedam malini, kapini, visni, borovnica sega za sega samo jade ovosna kasa od jabolko, krusa,sliva,praska, kajsija no dosadno e celo vreme toa.E sega da ve prasam i za zamrznatoto ovosje od kutii sto se kupuva treba da go varam ili samo da cekam da se odmrzne i vednas da miksam?Pozz

Непосредна врска до пораките: 2079
24.4.2012 12:57:13   
jana81
za malini, kapini jagodi e seuste malo, a za borovnica i visni neznam od koja vozrast smee, jas mu davam borovnica od kaj 6 ipol meseci. zemav od Cermat zamrznata, ja varam malku i ja mesam so drugo ovosje, a visni imam dadeno na 7ipol meseci vo gotova kasicka od Frutek jabolko i visna i super bese si ja ispapa cela.
A jas pak denes sakam da u pravam supa so morkovce i kompirce i fide bez jajca ( za prv pat) od Divela so naroneto lepce(domasno). Mislam deka smeeme testenini bez jajca, cim veke vovedovme gluten mislam deka ne e problem.

(Одговор на членот sladjana ms)
Непосредна врска до пораките: 2080
24.4.2012 17:17:31   
kikicka
За боровница почекај уште некој месец.... Јас малини,капини брусница,вишна воведов некаде кај 10м...а јагоди сеуште не, има пробано само овошен јогурт од јагоди и немало реакција,ама сепак не и давам барем до 2 години.
Сега за некоја недела ке е 19м.

Е сега за замрзнатото овошје јас го одмрзнувам и дирекно блендирам .

< Поракaта ја уредил kikicka RR -- 24.4.2012 17:19:09 >

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот jana81)
Непосредна врска до пораките: 2081
24.4.2012 19:00:42   
Kockicka
Zamislete sto mi se sluci denes vcera i napraviv na user posted image kasicka proba edna lazicka i se mrstese ja odbivase i si vikam ajde za prv pat dosta e deneska ista pesna ne saka da cue za poveke i si velam mozebi ne ja sake da ke probam so lazicka da i istrugam direktno od jabolkata proba ama pak so molenje i jas resena deteto mi e malo za kasicki ( 4 ipol meseci ) ke prestanam samo ke si pokaze koga ke saka se oblekuvame i otidovme kaj edna koleska na gosti koja ima 2 meseci pogolemo bebe i imase spremeno kasicka da i dade da jade lele ljuge da ne veruvate koga i dadovme na moeto bebence samo vaka da blizni vi se veruva ili ne no izede pola teglicka od malite i plus voda ispi 20 ml (da pojasnam voda nikogas ne saka da pie sekoga ja odbiva koga i da i ponudam ) sega me zagrizuva toa sto kako za prv pat da ne e mnogu taa kasicka no placese koga ke prestanev da i davam.Po klku im davate vie kako za pocetok na vasite deca user posted image

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 2082
24.4.2012 20:12:07   
kikicka
Коцкичке а од што беше кашата? Ако прв пат и даваш доволно се 3лажички па секој ден ке зголемуваш.
Прашај како ја правела кашичката може блендирана сака ептен кашеста пробај така.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 2083
24.4.2012 20:30:28   
vesnab
moeto user posted image ima 5 m i 2 nedeli, kombinacii na hrana : morkov i kompir, tikvicka i morkov, spanak i oriz no toa ne go saka mnogu pa zatoa obicno nekolku listovi spanakj dodavam vo drugive kombinacii, utre kje probame brokula, inace jas obavezno dodavam i ad mleko malku i maslinovo maslo, mnogu e zdravo i pedijatarot mi kaza, zelencukovi kasi pravime doma, kupeckite ne gi saka, a ovosni kupecki na hipp, a kazete mi od koga pocnavte na vasite bebinja da im davate krastavica i patlidzan, paskanat, modar patlidzan ???

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 2084
25.4.2012 15:21:13   
vanessa30
Zenski, od kolku meseci se voveduva jadenja so gluten ???

(Одговор на членот vesnab)
Непосредна врска до пораките: 2085
25.4.2012 15:37:30   
Yummy Mammy
Kakov blender koristevte koga pocnuvaa da jadat malite, na 4 ili 6 meseci?

(Одговор на членот vanessa30)
Непосредна врска до пораките: 2086
25.4.2012 15:41:01   
jana81
odlukata za voveduvanje e individualna a postojat najrazlicni mislenja za toa na kolkava vozrast treba da se vovede glutenot. jas kolku sto se informirav glutenot se voveduva okolu godinata ili posle edna godina, ama jas licno go vovedov so polni 7 meseci i toa so po edno lazice meleni plazma biskviti nasabajle vo ovosnite kasicki. fala Bogu nemase negativna reakcija, posle toa pocnav da mu davam mlecni zitni kasi na Hipp koi sodrzat gluten, a vcera jadevme i lepce( domasno) so kiselo mlekce.

Непосредна врска до пораките: 2087
25.4.2012 16:40:56   
Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Обично повеќето мајки почнуваат да воведуваат глутен околу 6 месец. Јас сакав да воведам подоцна, ама испадна дека и јас воведов околу 6 месец, пошто млечните каши на Хип содржат глутен - сите освен Baby's first pap, само доцна го видов тоа. Инаку, реакција на глутен не се јавува веднаш, се јавува после одреден период.

Јами Мами, јас не користев блендер, ама мислам дека ако блендираш, најдобро би било да користиш рачен блендер, нешто вака
user posted image

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 2088
25.4.2012 17:20:53   
Ljubovce
Denes za prv pat krkavme kompir i tikvicka i se izede,sega poleka ke dodavam i drug zelencuk,kaj i da e planiram da mu dadam i gluten...inaku imame 6 meseci i 2 dena :)

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 2089
25.4.2012 18:48:28   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Calypso

ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Обично повеќето мајки почнуваат да воведуваат глутен околу 6 месец. Јас сакав да воведам подоцна, ама испадна дека и јас воведов околу 6 месец, пошто млечните каши на Хип содржат глутен - сите освен Baby's first pap, само доцна го видов тоа. Инаку, реакција на глутен не се јавува веднаш, се јавува после одреден период.

Јами Мами, јас не користев блендер, ама мислам дека ако блендираш, најдобро би било да користиш рачен блендер, нешто вака
user posted image

jas koristam vakov ama pazete ako e mnogu gusto jadenjeto akko na primer kompirot i ja otkacuva perkata mene mi ja otkaci i eve sega non stop mi se vadi i se so ziv strav blendiram a sekako ne planiram nov da kupuvam  uste malku polnime 8i pocnuvame 9taka da deka i da e posle god nema da i blendiram

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 2090
25.4.2012 18:52:30   
mamicka77
ИЗВОРНА ПОРАКА: Kockicka

Zamislete sto mi se sluci denes vcera i napraviv na user posted image kasicka proba edna lazicka i se mrstese ja odbivase i si vikam ajde za prv pat dosta e deneska ista pesna ne saka da cue za poveke i si velam mozebi ne ja sake da ke probam so lazicka da i istrugam direktno od jabolkata proba ama pak so molenje i jas resena deteto mi e malo za kasicki ( 4 ipol meseci ) ke prestanam samo ke si pokaze koga ke saka se oblekuvame i otidovme kaj edna koleska na gosti koja ima 2 meseci pogolemo bebe i imase spremeno kasicka da i dade da jade lele ljuge da ne veruvate koga i dadovme na moeto bebence samo vaka da blizni vi se veruva ili ne no izede pola teglicka od malite i plus voda ispi 20 ml (da pojasnam voda nikogas ne saka da pie sekoga ja odbiva koga i da i ponudam ) sega me zagrizuva toa sto kako za prv pat da ne e mnogu taa kasicka no placese koga ke prestanev da i davam.Po klku im davate vie kako za pocetok na vasite deca user posted image
ne i se sekiraj vo momentov ne e bila gladna a potoa koga ajdela sigurno i se jadelo mojata skoro dve nedeli samo po dve tri lazici jadese i vrtese glava potoa se navikna i sega jade po 150-180 poveke ne mi dava pedijatar mnogu bilo mal i bil zeludnikot ,dodeka da gi nauce vkusovite taka ke bide

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 2091
25.4.2012 20:08:14   
kikicka
Има ли некој пробано Путер од кокос да му даде на детето? Јас денес купив и пишувананего дека во се може ,па ке пробам утре .

(Одговор на членот mamicka77)
Непосредна врска до пораките: 2092
26.4.2012 9:23:20   
Yummy Mammy
Jas imam vakov blender ama mnogu krupni parcinja mi ostanuvaat. Aj tie sto se bas golemi ke gi vidis ke gi trgnes, ama ima krupni parcinja sto se mesaat so kasata i koga ke crpnes so lazice ne se gledaat. Nekolku pati probav da i blendiram vo toa i nikogas ne i ja dadov taa kasa. Imam i mikser, od onie klasicnite visokite, ama i vo niv ogromni celi parcinja ostanuvaat. Aj toa sto e meko kako jabolce ili kruvce ke go izdrobis so viluska, ama morkovot ne ke go rendam... ako taka pravam sekoe parce posebno da go delkam, nalet blenderot, saat vreme ke seckam i rendam. user posted image user posted image A moevo bebe smotano e, ne da ne znae da dzvaka nego ne znam... nit so lazice jade, nit so cucla pie... borbi vodime... i zatoa ako pravam doma mora da mi bide epten izednacena smesata kako sto se kupeckive.

Непосредна врска до пораките: 2093
26.4.2012 9:24:27   
Yummy Mammy

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR

Има ли некој пробано Путер од кокос да му даде на детето? Јас денес купив и пишувананего дека во се може ,па ке пробам утре .

Kaj go ima ovoj puter? I kako izgleda? Jas ke go pobaram i ke mu dadam na moevo. Sigurno e pozdravo nego obicni puteri i zejtini.

Непосредна врска до пораките: 2094
26.4.2012 9:30:09   
kikicka
Го земав од Хр,во продавница за микробиотичка храна. Провери во Ск во ако има таква продавница.

ИЗВОРНА ПОРАКА: kikicka RR

Kaj go ima ovoj puter? I kako izgleda? Jas ke go pobaram i ke mu dadam na moevo. Sigurno e pozdravo nego obicni puteri i zejtini.

Непосредна врска до пораките: 2095
26.4.2012 10:30:04   
elenak
user posted image
Јас за прв пат ко купив ова. Пишува од 4м. Ние денес полниме 4 па за некој ден ќе пробам. Нити солено нити благо само со пријатен мирис на ванила, ќе го пробаме па ќе ви кажам.  

Непосредна врска до пораките: 2096
26.4.2012 10:36:23   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

user posted image
Јас за прв пат ко купив ова. Пишува од 4м. Ние денес полниме 4 па за некој ден ќе пробам. Нити солено нити благо само со пријатен мирис на ванила, ќе го пробаме па ќе ви кажам.  

a sto e?

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 2097
26.4.2012 10:38:13   
tedicka
Sanakot se voveduva koga ke vovedes kiselo mleko i jogurt zatoa sto ima vo nego supstancii oksalati koi bebeskiot organizam ne moze da gi preraboti a tie se vrzuvaat so kalciumot i taka polesno izleguvaat od organizmot. Zani spanak i oriz tek vo 6,5-7 meseci se dava

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesnab

moeto user posted image ima 5 m i 2 nedeli, kombinacii na hrana : morkov i kompir, tikvicka i morkov, spanak i oriz no toa ne go saka mnogu pa zatoa obicno nekolku listovi spanakj dodavam vo drugive kombinacii, utre kje probame brokula, inace jas obavezno dodavam i ad mleko malku i maslinovo maslo, mnogu e zdravo i pedijatarot mi kaza, zelencukovi kasi pravime doma, kupeckite ne gi saka, a ovosni kupecki na hipp, a kazete mi od koga pocnavte na vasite bebinja da im davate krastavica i patlidzan, paskanat, modar patlidzan ???

(Одговор на членот vesnab)
Непосредна врска до пораките: 2098
26.4.2012 10:45:37   
Beatris
Пашкенат можеш уште од сега да даваш, ориз исто може во сите комбинации, компирче,  јас патлиџан и спанаќ почнав од 6 месец, ама секогаш со кисело млекце или јогурт, павлака.

Краставица можеш  кога сакаш ама нема никаква хранлива вредност, ќерка ми има скоро 1 год и краставица никогаш не сум и дала

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

(Одговор на членот tedicka)
Непосредна врска до пораките: 2099
26.4.2012 10:53:04   
elenak
user posted image

a sto e?

Кашичка. Се прави со вода и како што кажав нема одреден вкус (ни солено,ни благо) само со мирис на ванила.

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 2100
Страница:   <<   < Претходна страница  82 83 [84] 85 86   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  82 83 [84] 85 86   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?