|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  90 91 [92] 93 94   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
29.5.2012 11:06:38   
Ikana
Ivoni4ka Слободно можеш да ги помешаш со мелен ориз и млекце АД или мајчино......Оризот нема глутен, и безбеден е да се дава на 4 или 5 месеци.

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 2276
29.5.2012 11:10:00   
ivoni4ka
aj jas malku da se vmesam vo muabetot za seker i sol ikana vo Bekutanot caj ima seker, drugo za kupeckite kasicki na hipp probaj so morkov ke vides deka e blag za razlika od domasen izlbelndiran.
drugo site sme so merki za vitamini minerali neznam zasiteni masni kiselini mega vakvo takvo a se zaprasal li nekoj deka solta ni e JODIRANA jodot e osnoven vo ishranata na covekot i go nema nikade vo nieden produkt epa na deteteto ili bebeto ako mu trebaat site mnerali vitamini proteini zelezo i neznam uste sto mu treba i jod a edinstven nacn da se kozumirajod e preku solta taka da moevo e 4 meseci i 23 dena i planiram od 5 ipol ili 6 meseci da istavam vo zelencukovite kasicki po nekolku zrna sol

(Одговор на членот Andriance)
Непосредна врска до пораките: 2277
29.5.2012 11:12:03   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Ivoni4ka Слободно можеш да ги помешаш со мелен ориз и млекце АД или мајчино......Оризот нема глутен, и безбеден е да се дава на 4 или 5 месеци.

fala srcko ke bide so oriz melen i ad mleko majcinoto otide odamna user posted image

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 2278
29.5.2012 11:13:28   
Ikana
Тоа е неизбежно, работава беше зашто да му додаваш, па после го прочитав постот на Таиса и се заќутевuser posted image .
Секој си прави како што сака, јас за моето си знам што да правам како и сите останати за своите деца. Можеме до утре да дискутираме што и како, на крај ни ти ќе псолушаш, ако си наумила, ниту пак јас. user posted image

Непосредна врска до пораките: 2279
29.5.2012 11:15:00   
Ikana
Ама сомели го оризот да биде прав како кафето мелено...и плус во блендер.... Бацка!!!!!

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

fala srcko ke bide so oriz melen i ad mleko majcinoto otide odamna user posted image

Непосредна врска до пораките: 2280
29.5.2012 11:17:10   
Andriance

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

Е па добро мамичка77, јас не сакам благ компот, и затоа ставам по една. А и три да се, сигурно нема бебето цела тегла да ја изеде на едно јадење, па да му дојде многу шеќер.user posted image А за вишни секако е и мало бебето, колку што видов на тикерот 5 месеци има, значи вишни секако нема сега да му дава.

felly a zosto visni da ne dava na nas maticnata ni kaza deka od 4 ipol ili 5 meseci moze visni i cresi aj pak sega ne mi e jasno
tuku jas za davanje ke i dadam tuku neznam so sto da gi smesam do sega probavme jabolka, krusa morkov , paskanat, mlada tikvica, oriz, kompir, modra sliva, banana i sega neznam so niv kako mamicki nekoja ideja?

Nas pedijatarot vishni i cresi ni dozvoli so polni 8m....jas gi pomesav do dve lazici kiselo mleko i dobiv ovoshen jogurt user posted image

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 2281
29.5.2012 11:22:43   
ivoni4ka
i sega koj da slusas eden ili drug pedjatar ovoa stvarno kraj nema tuku najpametno pravi taisa user posted image od se po malku i poleka
jas ja prasav maticnata koga ke voveduvame gluten ( kako demek jas ne znam ) mi vika na 6 meseci ama moze i porano na 5 ako nema vo familija nikakkva alergija na hrana
a smeam l da davam biskviti ili keks vo market vidov ovie posnive na plasma sodrzat li tie gluten

Непосредна врска до пораките: 2282
29.5.2012 11:34:01   
AnnaMolly RR
ивоничка, нека пише Андријанче, мислам дека таа пишуваше за некои бисквити без глутен.

Live and let live

Непосредна врска до пораките: 2283
29.5.2012 11:53:20   
Andriance

i sega koj da slusas eden ili drug pedjatar ovoa stvarno kraj nema tuku najpametno pravi taisa user posted image od se po malku i poleka
jas ja prasav maticnata koga ke voveduvame gluten ( kako demek jas ne znam ) mi vika na 6 meseci ama moze i porano na 5 ako nema vo familija nikakkva alergija na hrana
a smeam l da davam biskviti ili keks vo market vidov ovie posnive na plasma sodrzat li tie gluten

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:01:40)

user posted image

mamicki naidov na edni biskviti bez gluten...gi ima vo COSMO...cisto ako ne ste znaele user posted image

Зборовите и времето користете ги правилно!!! Ни едното ни другото не можете да ги вратите!!!

Непосредна врска до пораките: 2284
29.5.2012 11:58:17   
light
Ima biskvito odmilupa bez gluten so od 4-ti mesec

Непосредна врска до пораките: 2285
29.5.2012 12:46:42   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Andriance

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето (7.2.2012 15:01:40)

user posted image

mamicki naidov na edni biskviti bez gluten...gi ima vo COSMO...cisto ako ne ste znaele user posted image

au kaj nas vo Stip vakvi ne sum videla i tie od mulipa ima li slika ili link da vidam

Непосредна врска до пораките: 2286
29.5.2012 13:06:29   
Calypso
Во контекст на погорните муабети - точно дека секоја мајка си знае најдобро за нејзиното дете - ама гледам дека многумина имаат погрешни информации во однос на тоа кои продукти се алергени, а кои не.

Црешите и вишните може да се даваат слободно меѓу првите овошја, не се алергени - проблемот со нив е што знаат да бидат тешки за стомакот, и затоа не се препорачува рано да се воведат. Син ми во 6 месец јадеше и цреши и вишни - по неколку, испасирани или рендани заедно со друго понеутрално овошје. Јас практикувам вишните да ги давам со банана, оти е блага, да не мора да додавам шеќер, а син ми најмногу ги сака во овошен јогурт направен од неколку вишни, една банана, јогурт/кисело млеко/павлака (што ви се наоѓа по дома) со една лажица овесни снегулки. Шеќер нема потреба да се додава.

Павлака не се дава на мали бебиња, не значи дека може да ја давате ако детето јаде кисело млеко и јогурт - почекајте со неа барем до година, јас пред година не дадов павлака.

Шеќер има во сите готови овошни кашички, било да се на Хипп, Фрутек, Бебивита или некој трет. Не се лажете дека кашите на Хипп не содржат шеќер. Не може без шеќер, мора да има, за да стојат толку, покрај сите оние конзерванси кои ги содржат. Така што, најдобар избор за детето е домашно, ама проверено (што ретко се наоѓа). Што се однесува до солта, па и јодот - не мора преку солта да се внесува во организмот - Ивоничка, може дома да чуваш шишенце со јод кое ќе стои отворено неколку часа, испарлив е, убаво е да се вдишува, ама нема да го чуваш во дневна, ќе го чуваш во wc, таму најмалку престојувате, ама секако ќе биде доволно за сите, па и за бебето. Јас сол почнав ептен малку да ставам некаде после 9 месеци, ако не се смета солта во сирењето.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

Непосредна врска до пораките: 2287
29.5.2012 13:26:11   
*Elena*

aj jas malku da se vmesam vo muabetot za seker i sol ikana vo Bekutanot caj ima seker, drugo za kupeckite kasicki na hipp probaj so morkov ke vides deka e blag za razlika od domasen izlbelndiran.

Toa do morkovot e, ne deka ima seker user posted image . Sala na strana, mm stalno me kara koga ke zaglavam vo market pred policite na hipp, dodeka gi procitam sodrzinite na kasickite, koja e poveke na baza na ovosje, oriz ili seker...na site kasicki na koi pisuva "bez seker *", * znaci deka sodrzat seker od samoto ovosje i toa se najcesto kasickite sto imaat jabolko ili banana vo kombinacija, a na tie sto ne pisuva nadred "bez seker", procitajte sodrzina i ke vidite deka imaat seker, toa se obicno kasicki od edna ovoska kako sliva, praska, kajsila i sl....Inace i cajot na Hipp sodrzi dekstroza, i toa e eden vid seker, samo sto e priroden, ne modificiran i ne e tolku strasen...

Непосредна врска до пораките: 2288
29.5.2012 16:56:33   
Yummy Mammy
Zenski, koga se davase cresi?

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

(Одговор на членот *Elena*)
Непосредна врска до пораките: 2289
29.5.2012 23:31:20   
Ikana
user posted image user posted image user posted image
Потребите на бебето пред се, а јас скроз заборавив дека смее путер во кашатааааааuser posted image
Амин, такозвано ПОТПИС!!!!!

< Поракaта ја уредил Ikana -- 29.5.2012 23:33:09 >

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 2290
30.5.2012 0:52:39   
Andriance

user posted image user posted image user posted image
Потребите на бебето пред се, а јас скроз заборавив дека смее путер во кашатааааааuser posted image
Амин, такозвано ПОТПИС!!!!!

Zemi citaj tamu vo denes ruckavme i nema za zaboravis...eve ja kje pishuvam pocesto na taa tema za da ti helpnam user posted image

Непосредна врска до пораките: 2291
30.5.2012 10:41:36   
tedicka
Mamicki, me interesira koga pocnavte da davate kiselo mleko(kravjo) i glutenski namirnici, Pred nekoj den ja slusav Tanja Turundzieva nutricionistot kaza deka po najnovi istrazuvanja gluten na 13-14 meseci.
Kerka mi za edna nedela polni 7 meseci i sakam da pocnam so meso, ama ne znam za kiselo mleko, gluten i takvi stvari ?

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 2292
30.5.2012 10:56:44   
amateuress
tedicka, kolku lugje kje prasas, tolku razlicni milenja kje dobies za glutenot, mesoto i kravji proizvodi :)
od ovie produkti jas prvo dadov telesko meso so skoro polni sedum, vo tek na osmiot dadov gluten, a so polni 10 dadov kiselo mleko, zasto mi reagirase na adaptirano.
mesoto ne predizvikuva alergii, pa mozes da go dades za da mu ja podobri krvnata slika, ama e malku potesko za varenje od ovosjeto i zelencukot, pa bi bilo dobro da si pocnala so dohrana barem mesec, mesec i pol pred da pocnes so meso.

(Одговор на членот amateuress)
Непосредна врска до пораките: 2293
30.5.2012 10:58:48   
amateuress
da pojasnam, mi reagirase na kravjoto vo adaptiranoto, pa zatoa ne brzav so proizvodi od kravjo mleko. inaku na doenje sme uste :)

Непосредна врска до пораките: 2294
30.5.2012 11:29:46   
tedicka
Така планирав и јас овие денови да почнеме со телешко па после ке видиме што понатаму

Непосредна врска до пораките: 2295
30.5.2012 20:47:51   
light
Pozdrav mamicki sakav da ve prasam od koga vovedovte riba na isranta a vasite bebinja

Непосредна врска до пораките: 2296
30.5.2012 21:50:11   
Felly RR
Light, за рибата имаме цела тема. Еве ТУКА можеш да прочиташ.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот light)
Непосредна врска до пораките: 2297
1.6.2012 17:42:17   
Ljubovce
Denes prv pat sakam da mi dadam palenta ama neznam so sto..do sega sme probale jogurt samo,jas posto ne jadam palenta i nemam poim so sto moze da ja davam.
za sirence neznma na misla sum,pa baram sovet od vas.
inace 7 meseci sme

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 2298
1.6.2012 18:04:01   
kikicka
Љубовче дај му со јогурт,па натаму можеш со зденка да муизмешаш .Јас и давав на почеток или со к.млеко или јогурт,асега и ставам плус зденка.

Најважната работа која таткото може да ја направи за неговите деца, е да ја сака нивната мајка."

(Одговор на членот Ljubovce)
Непосредна врска до пораките: 2299
1.6.2012 18:53:20   
vanessa30
Ljubovce slobodno mozes so sirence da ja dades (ama kravjo i otsoleno malku-da otstoi vo voda nekoe vreme). Mojotuser posted image ima 7 meseci i 20 dena i jas so polni 7 veke mu davav sirence (i toa po preporaka na pedijatar), ako ti e strav mozes da dades sirenje Mozzarela- polesno svarlivo e i ne e soleno. Vo Kam imas germanska mozzarela pakuvana so solilo vo malo kese za nekoi 60 den.

(Одговор на членот kikicka)
Непосредна врска до пораките: 2300
Страница:   <<   < Претходна страница  90 91 [92] 93 94   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  90 91 [92] 93 94   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali?
Jana9

Dali dobivte celulit vo bremenosta?

Da (80%)

Ne (20%)

Број на сите гласови: 5

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!