|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  92 93 [94] 95 96   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Прва нова храна на бебето
10.6.2012 7:53:03   
vesnab
KRISTIJANA sin mi za nekoj den kje ima polni 7 meseci, jas bash taka go hranam, spored planot shto ti sakash da go primenuvash :) nautro, ovosna kasa, rucek zelencuk so meso, navecer mlecna kasa so zitarici i biskviti koja ja podgotvuvam so AD mleko.biskviti od pred nekoj den pocnav glutenski, inace mu davav bezgluten, vo cosmo gi ima, bebeshki. na 6 meseci od zelencuk mu davav kompir, morkov, tikvicka,spanak ( no ne go jadese togash ne go jade ni sega ) mozes brokula ....
se nadevam ti pomognav.
pozdrav

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 2326
10.6.2012 7:55:11   
vesnab
a da zaboraviv za ovsnite domasno prigotveni kasicki :) jas ovosjeto ne go varam, direkno vo blender, nekogash go mesam so nekoja biskvita i dodavam malku sok od suvi slivi, zoshto sin mi ne pie sokovi inace :)

(Одговор на членот vesnab)
Непосредна врска до пораките: 2327
10.6.2012 11:20:15   
KRISTIJANA*
VESNAB ti blagodaram mnogu uste nesto sakav da te prasam , ovosnite pa i zelencukovite kasicki so sto gi zgusnuvas? a da ne sodrzi gluten ?
I denes sakam kompirce da mu ispasiram , mozam da stavam puterce ili nesto ?ili samo kompirot ?
i dali od sest meseci mozam da koristam kiselo mleko pavlaka i slicno?

Само една работа е поубава од тоа да бидеш жена, а тоа е да бидеш мајка....

Непосредна врска до пораките: 2328
10.6.2012 11:32:09   
Felly RR
Кристијана, јас од 6 месеци користев јогурт, а за павлака од 10 некаде. Исто и путер од 6 месеци може по некоја капка. Може компирот да го испасираш со јогурт.
А во овошните на пример, ако не сакаш глутен да даваш може со мелен ориз да ги комбинираш или со житарици.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот KRISTIJANA*)
Непосредна врска до пораките: 2329
10.6.2012 15:19:35   
Calypso
Кристијана, не брзај со павлака, нема потреба толку рано. Јогурт и кисело млеко може. Компирот може д го спремиш со млеко (твое или ад) и малку путерче. Ама може и да го измешаш со морковче, ако не го сака чист и ако веќе имате пробано. А од житарици, може ориз и пченка да даваш, има и експандирани, ама има и житарки на Нестле што се за бебиња од 6 месеци (чист ориз или комбинирано ориз и пченка), и нив може да ги ставаш во овошните каши, но и да правиш млечни каши.

All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 2330
10.6.2012 17:14:50   
Ikana
Женски имам неколку прашања....
Прво, имаме 6 месеци и еден ден, и до сега, се што имаше да се проба од овошје соодветно на возраста пробавме....од зеленчук пробавме тиква и морков...е сега ме интересира што да давам наредно? Брокула, спанаќ, компир или рано е уште?
Второ, дали смеам да почнам да давам телешко месо или некое друго?
Трето, дали мислите дека е подобро прво од купечки каши да ги проба наведениве вкусови, па потоа да и давам домашни, и дали има на Хипп каши од овие продукти?
Четврто...дали да почнувам со глутен, бисквити, житарици и сл?

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 2331
10.6.2012 18:38:36   
vesnab
ovosnite kasicki nemas potreba da gi zgusnuvash, da receme ako izblendirash kruska, ima dovolno gustina a ako smetash deka e retka mozes da stavish nekolku bebi biskviti bez gluten, ako pravish mlecna kasa mozes da ja zgusnes so zitarici, eve citam i drugite mamicki taka pravat, na nestle ima pcenka i oriz na primer bez gluten, jas na sin mi sekoja vecer pred spienje mu pravam mlecna kasa vo koja stavam 120 ml AD mleko, nekolku biskviti i zitarici nestle (pcenka i oriz ) e sega deka pocnuvame so gluten, kje imame pogolem izbor na zitarki pa kje menjame, za zelencukovi, za kompir konkretno, jas puter ne stavam, no stavam nekolku kapki maslinovo maslo i nikogash ne sum dala cist kompir, obicno mesam so drug zelencuk, na pocetok toa so morkov go pravev a mozes i ad mleko da stavis iako jas ne praktikuvam, ako mi e gusto stavam od vodata vo koja se varel zelencukot.

Непосредна врска до пораките: 2332
10.6.2012 19:08:13   
Fiao
Imam 1001 prasanje na ovaa tema, glavata mi curi, za 5 dena polnime 6 meseci i se dogovoriv so doktorkata deka od togas ke pocneme so zelencuk i gluten. I sega koga najmnogu mi treba za konsultacija ona zaminala 2 meseci na odmor user posted image HELP! Ajde ke pocnam so prasanja kako ke mi teknuvaat taka ke pisuvam, za odgovorite vi blagodaram odnapred user posted image
Sakav da prasam prvo koga pocnuvate so jogurt i kiselo mleko i dali nekako posebno gi prigotvuvate ili taka direktno od pakuvanje?

(Одговор на членот Kockicka)
Непосредна врска до пораките: 2333
10.6.2012 19:15:26   
Yummy Mammy
ИЗВОРНА ПОРАКА: KRISTIJANA*

VESNAB ti blagodaram mnogu uste nesto sakav da te prasam , ovosnite pa i zelencukovite kasicki so sto gi zgusnuvas? a da ne sodrzi gluten ?
I denes sakam kompirce da mu ispasiram , mozam da stavam puterce ili nesto ?ili samo kompirot ?
i dali od sest meseci mozam da koristam kiselo mleko pavlaka i slicno?

Ovesni snegulki se super za zgusnuvanje!

< Поракaта ја уредил Yummy Mammy -- 10.6.2012 19:16:45 >

There are no strangers, just friends you haven''t met yet!

Непосредна врска до пораките: 2334
10.6.2012 19:46:43   
Ikana
Fiao, на иста мака сме буквално, другиве ни се на одмор советничките, а и докториве, хахахах леле лудило.
Јас исто за глутен прашував, ама некаде прочитав дека не мора да се брза точно на 6 месеци да проба, може и покасно. Најбитен сега јас мислам е зеленчукот да се воведе постепено, јас и дадов тиква на мојава и покажа реакција како алергија, ама ми кажаа докториве, наводно сум подранила, сум требала да почекам, и не одма каша, туку прво разредена како сок. За месо може и од 7 месец да се почне, читав во овој готвачот на Цептер од Ванеса30.

(Одговор на членот Yummy Mammy)
Непосредна врска до пораките: 2335
10.6.2012 20:44:13   
Cher
"Глутенoт е протеин кој се наоѓа во пченицата, р`жта, јачменот и овесот. Составен е од белковините глиадин и глутенин кои постојат поврзани со скроб во ендосперма на некои житни и зрнести култури. Овие два белковини градат околу 80% од белката во житни снегулки и се главната причина за развојот на глутенова ентеропатија"...
...Сите бисквити содржат глутен, па треба да се почека со нивна употреба. Само ориз и пченка до 8 месеци, што покасно со глутенот, подобро.
Од 5,5 месеци почнавме со компир во комбинација со морков, брокула, булјон од пилешко бело месо, одлично ги прифати.
Икана, ние на ист ден сме се породиле, и ние имаме 6 месеци и 1 ден, да начекам убаво телешко во месара, и ќе му ставам, ама само да се вари со зеленчукот, а не планирам да му дадам месо до 7 месеци.
За третото прашање, комбинирај, се што е свежо и сезонско од пазар давај му, а на производите кои не им е сезона, давај хип.

Леле, кога поминаа 6 месеци, дали направивте торта? :) :)

(Одговор на членот Ikana)
Непосредна врска до пораките: 2336
10.6.2012 21:51:28   
KRISTIJANA*
Cher Ikana mnogu se raduvam sto ke mozam da kombiniram soveti , i nie za dva dena pravime 6 meseci ....

Znaci do sega gi imame od ovosjata jabolka krusa sliva kajsija oraska i tolku se HIPP sega sakam istite da gi blendiram ...

Od zelencuk nisto samo morkov sega sakam da pocnam so kompir .....

Kravjo ne planiram do godina , gluten do 8 meseci

A sto e so zolcka i banana?

Jogurtce i kiselo mleko mi pisaa deka smeam a za zgusnuvanje ovesnite moze da gi koristam , i neznam dali da zemam ad dali ke mi treba za vo kasickite

GRIZ i palenta ?

I dali imate nekoj raspored na ishrana , jas pisav kako planiram, vesnab go primenuva istiot mislam deka e ok

A vecerata koga najocna ? i dali davate od onie kasicki GOOD NIGHT

lele kolku sum zbuneta

Само една работа е поубава од тоа да бидеш жена, а тоа е да бидеш мајка....

(Одговор на членот Cher)
Непосредна врска до пораките: 2337
10.6.2012 22:20:20   
Ikana
user posted image user posted image user posted image Шер на многу убав ден сме се породиле да знаеш!!!

За глутенот знаев дека не мора толку брзо, може и да се почека, додека за гуд најт кашичките до сега не сме ги пробале, одиме само на чисто овошје, не мешано со други овошја, Кристијана.

Јас накај 10ч. наутро и давам каша овошна, па потоа накај 16ч. пак каша, ама овошна, бидејќи од зеленчук само тиква и морков има пробано, и многу многу не ги обожава така клод, банана и дадов на 4 и пол месеци да проба, убаво ја прифати, а жолчка не знам кога треба да се даде, ама мислам дека и тоа не мора точно на 6, може и малку подоцна, на седум месеци на пример.

За ад млеко можеш да и додаваш, или уште подобро твое мајчино ако имаш, најубаво би било. Сеуште и немам заменето вечерен оброк, уште си пие ад млеко, последното е на полноќ.

А за јогуртот и мене не ми е јасно каков јогурт, дали обичен онаков од тетрапак или некој посебен има за бебиња?

Ајде сите сме тука некаде со бебињава, да се информираме, кој најде нешто нека постира.user posted image

< Поракaта ја уредил Ikana -- 10.6.2012 22:22:57 >

Непосредна врска до пораките: 2338
10.6.2012 22:41:02   
elenak
Уф ми олесна женски, си мислев само јас сум така изгубена во ова user posted image Мм ми вика се нешто читаш и пак ништо не ти е јасно user posted image И едно што сфатив е дека не треба паника, постепено ќе си јадеме од се по малку. Ние на 5 ипол месеци ги имаме пробано скоро сите сокови и кашички од кајсија, банана, тиква, јаболко, тиквичка, морков и млечна кашичка од оние во прав. Овошјето и зеленчукот и ги правам дома, некако ми е страв дека ако јаде купечки каши после нема да ми ги прифати домашните. И полека ќе воведувам нови вкусови, нема зошто да се брза. Сега продолжувам со грашок, блитва, брокула, праска, слива итн.

Непосредна врска до пораките: 2339
11.6.2012 4:23:33   
Darky
Fiao, ni sme sega 6 ipol meseci, i pocnavme so ovosni kasicki od 5 meseci, a so sokovi od 4, vo konsultacija so pedijatar. Za zelencuk sega koga bev pred 2 nedeli mi rece moze da jadem blitva, tikva, kompir, morkov, a za spanakot smetala deka e steten (za ova ne znam zasto gledam site imdavaat na user posted image ). Moze i kiselo mleko vo zelencukovite da se dodade, znaci ne smees margarin i zejtin za podobar vkus posto neli do 1 god. ne se stava sol. Jas zemav blag kompir, malce e poskap ama e pozdrav!

(Одговор на членот elenak)
Непосредна врска до пораките: 2340
11.6.2012 4:27:28   
Darky
A da i sega za sega edvaj jademe 2 obroci, sabajle ovosna kasicka- banana, jabolko, praska, kajsija, sliva, ili krusa so bebeski biskvidi za podobar vkus, i za rucek zelencukovi, pri kraj na 6 mesec planiram das vovedam 3 mlecen obrok, ik ja prasav za glutenot mi rece nema potreba da se vovede deka napreduva vo tezina, ama jas ponekogas mu gi praam ovosnite so bebeski biskvidi--nemaat jajce ama imaat gluten za podobar vkus.

(Одговор на членот Darky)
Непосредна врска до пораките: 2341
11.6.2012 9:56:03   
ivoni4ka
mamicki abe ne panicete tolku i jas panicev od pocetok ama sega se e vo najdobar red jas mislam deka vie greska pravite sto davate samo blagi vkusovi oti posle zelencukovite nema da vi gi jadat ( kolku za primer imate li probano samo tikvicka da videte kolku e bluntava bez vkus) od ste ovie ovosja i zelencuci sto gi zboruvate i se plasete za alergii ne se alergeni taka da mozete da gi davate pr dai ste slusnale nekoj da e alergicen na spanjak ili tikva ili pak na oriz apsurd drugo razgovarav so nekolku poiskusni mamicki site so prvite deca zatoa sto prvo g naucile na blagi vkusovi pota zelencukovite ne gi jadele pa so 2 deca pravele nazmenicno ovosje pa zelencuk nie imame 5 meseci i imame probano jabolka, morkov, krusa, oriz( domasen varen pa blendiran dr ne go jade) modra sliva,banana, tikvica, kajsija, praska, cveklo, visna , cresa sega na red ni se zitarki i slicno e sega po preporaka na pedijatar gluten na 6 meso na 6 ipol, zolcka na 7 kiselo mleko na 7 , e sega od 6 meseci da pocnam da dodavam puter ili maslinovo maslo i po edna kapka kravjo mleko za da se naviknuva organizmot

(Одговор на членот Darky)
Непосредна врска до пораките: 2342
11.6.2012 10:22:34   
Calypso
Женски, само да ви кажам, goodnight кашите на Хип во теглички што се, содржат глутен - исто и повеќето од кашите во прав што се спремаат со вода, си пишува на амбалажата, убаво проверете. Ви кажувам затоа што повеќето не сте дале глутен, а сте во недоумица што и како да дадете. Искрено, мене најтежок ми беше периодот од 6-8 месец, затоа што се ми беше измешано во главата од многу читање по интернет, но и беби магазини - не знаев точно што и како треба.
И сега тука првпат прочитав дека овесот содржи глутен - што значи јас сум почнала да дава глутенски производи на 6 и пол месеци, а не на 7 и пол како што мислев?!
Како и да е, убаво ви кажа Ивоничка... наизменично давајте овошје и зеленчук, немојте да се фокусирате само на овошје или само на зеленчук, а постепено воведувајте и ориз и пченка. Сега веќе имате голем избор на сезонско овошје и зеленчук кое не е алергено (освен јагоди), па давајте, по можност проверено секогаш кога можете.
Јогурт користам обичен, еве ние конкретно го пиеме на Здравје Радово јогуртот Цацко, а порано давав Идеал Шипка, ама го сменив, оти не е секогаш ист - често има различна густина, мирис и вкус, па не ми се ризикуваше. Кисело млеко давам битолско, друго ништо не ми се допаѓа.
За спанаќот - па не е добар ни за возрасен, поради нитратите кои ги содржи, ако веќе треба да даваш листест зеленчук, подобар избор ти е блитвата - јас два пати неделно давам блитва, спанаќ не сум му дала на малиов одамна.

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 2343
11.6.2012 10:26:13   
Ikana
Ивоничка, семките од тиква се алергени, тоа ти го гарантирам. Мене одма ми изреагира пошто и дадов на 5 и пол месеци, и тоа директно каша, а не сок. И на самата тегличка пишува дека нивото на алергени е ниско, а зошто тоа не го пишува на банана или круша, ако е така? Види ја теглата на хипп од тиква и ќе прочиташ. Чисто се сомневам дека М има алергија, можда избрзав малце па така ми изреагира.
За јогуртот, читав дека даваат од оние данонино бебешките јогурти, само не со парчиња овошје внатре, нормално, туку така чист. Значи не ми е проверено ова, треба да прашам доктор, пошто страв ми е да не е посличен тој јогурт со павлака, а павлака не се дава на 6 месеци.

< Поракaта ја уредил Ikana -- 11.6.2012 10:27:22 >

(Одговор на членот ivoni4ka)
Непосредна врска до пораките: 2344
11.6.2012 10:31:38   
Calypso
А има кај нас Данонино јогурти? Едно време имаше производи на Danone, ама одамна нема низ продавнициве... или грешка сум?! Од бебешки, единствено ми текнува само на јогуртите на Нестле, други не сум видела... или можеби дека не сум барала, дома скоро се сама правам...

Непосредна врска до пораките: 2345
11.6.2012 10:42:06   
Ikana
Искрено, кај што читав имаше наведено дека треба да е полномасен јогуртот, не од оној лајт, и имаше коментари деа данонино содржи шеќер многу.....не знам ти викам ќе прашам доктор, денес ми се враќа од одмор.

(Одговор на членот Calypso)
Непосредна врска до пораките: 2346
11.6.2012 11:07:02   
sandriana RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Женски имам неколку прашања....
Прво, имаме 6 месеци и еден ден, и до сега, се што имаше да се проба од овошје соодветно на возраста пробавме....од зеленчук пробавме тиква и морков...е сега ме интересира што да давам наредно? Брокула, спанаќ, компир или рано е уште?
Второ, дали смеам да почнам да давам телешко месо или некое друго?
Трето, дали мислите дека е подобро прво од купечки каши да ги проба наведениве вкусови, па потоа да и давам домашни, и дали има на Хипп каши од овие продукти?
Четврто...дали да почнувам со глутен, бисквити, житарици и сл?

Ikana, jas ke spodelam moe iskustvo: (veke imame 9 meseci i nekoj den): od 6 meseci i davam na T telesko meso kombinirano so zelencuk. Pilesko mnogu poretko (posuvo mi e mesoto,a i ne znam kolku e hormonski naklukano pileto so go kolele user posted image ). Brokula mi e favorit od samo pocetok-vednas posle kompir i morkov ja vovedov, a spanak ednas ili dvapati do sea sum dala so orivce. I definitivno za zelencukot i mesoto sum za domasna podgotovka-sega e sezona i ima dovolno vidovi na svez zelencuk, a i mnogu e povkusno od gotovite kasicki (bar za moeto bebe i na drugarkite). Vi posakuvam uspesno voveduvanje na novata hrana user posted image

Непосредна врска до пораките: 2347
11.6.2012 11:18:01   
Dominika
Ние се доевме ексклузивно и почнавме да јадеме со полни 6 месеци и еве се убаво си прифати од јадењето. Не е проблем и ако нешто подоцна се воведе. Ние бидејќи имаме атопичен дерматит и сме алергични, глутен пробавме со полни 9 месеци, има и доста комбинации што може да се даваат без глутен. Ивоничка, јас имам друго искуство, еве и јас мислев дека не може да бидеш алергичен на компир, ама моето бебче баш на тоа изреагира. Не за џабе се советите дека на почеток треба да се дава ептен мала количина неколку денови, па да се следи да не има реакција. Тој што не го доживеал, не е свесен колку се трауматични и за детето и за родителите алергиските реакции. Затоа за мене е во ред да се биде претпазлив.
За јогурт и јас имам прочитано дека не треба да се дава лајт.
Во поглед на исхраната, па и на другите работи, јас мислам дека секој родител си знае што е најдобро за неговото детенце и прави најдобро што може, значи нема универзална формула што е во ред а што не е, туку генерални препораки. Сите ќе си процениме индивидуално.

Непосредна врска до пораките: 2348
11.6.2012 12:12:35   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

Ивоничка, семките од тиква се алергени, тоа ти го гарантирам. Мене одма ми изреагира пошто и дадов на 5 и пол месеци, и тоа директно каша, а не сок. И на самата тегличка пишува дека нивото на алергени е ниско, а зошто тоа не го пишува на банана или круша, ако е така? Види ја теглата на хипп од тиква и ќе прочиташ. Чисто се сомневам дека М има алергија, можда избрзав малце па така ми изреагира.
За јогуртот, читав дека даваат од оние данонино бебешките јогурти, само не со парчиња овошје внатре, нормално, туку така чист. Значи не ми е проверено ова, треба да прашам доктор, пошто страв ми е да не е посличен тој јогурт со павлака, а павлака не се дава на 6 месеци.

ikana pa jas i go vadam delot so smki od tikvata uste pred da gi svaram taka da nema sansi da dojde vo kontakt so niv na mene edna druga d-r sto e na specjalizacija pedjatrja mi kaza deka sekogas koga voveduvam nova hrana ke mu treba vreme na organizmot da se adaptira na novata hrana pa moznoe e nekoe crvenilo malo da se javi okolu usteto no da ne se sekiram pominuva jas taka ispaniciv koa i dadov na hipp gotovote od praska banana a imase probano i toa i toa ama domasno veke sledniot den koga i dadov od istata kasa nemase nisto a za bebeskte jourt ne forsiram kupecki koga ke dojde vreme domasno ke se pravi znaci pobornk sum na domasnoto
drugo zosto da ne se dava pavlaka a jogurt i kiselo mleko moze pa i toa e masleno i toa sega pavlakata e pomaslena ama zatoa i se razreduva
a mamcki kakvi zitarici da zemam nesakam od ovie kuepckive na ipp nestle i slicno sto se rastvaraat so voda sakam domasni da i pravam so ad mleko?

Непосредна врска до пораките: 2349
11.6.2012 12:15:41   
ivoni4ka

ИЗВОРНА ПОРАКА: Dominika

Ние се доевме ексклузивно и почнавме да јадеме со полни 6 месеци и еве се убаво си прифати од јадењето. Не е проблем и ако нешто подоцна се воведе. Ние бидејќи имаме атопичен дерматит и сме алергични, глутен пробавме со полни 9 месеци, има и доста комбинации што може да се даваат без глутен. Ивоничка, јас имам друго искуство, еве и јас мислев дека не може да бидеш алергичен на компир, ама моето бебче баш на тоа изреагира. Не за џабе се советите дека на почеток треба да се дава ептен мала количина неколку денови, па да се следи да не има реакција. Тој што не го доживеал, не е свесен колку се трауматични и за детето и за родителите алергиските реакции. Затоа за мене е во ред да се биде претпазлив.
За јогурт и јас имам прочитано дека не треба да се дава лајт.
Во поглед на исхраната, па и на другите работи, јас мислам дека секој родител си знае што е најдобро за неговото детенце и прави најдобро што може, значи нема универзална формула што е во ред а што не е, туку генерални препораки. Сите ќе си процениме индивидуално.

znam kako e so alergcna rekacija imase anastasija preku moeto mleko od domati ispanicena odma na lekar pojdov ama sledniot pat koga probav domati i ja doev nemase nisto

(Одговор на членот Dominika)
Непосредна врска до пораките: 2350
Страница:   <<   < Претходна страница  92 93 [94] 95 96   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  92 93 [94] 95 96   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali?
Admin

Dali ste pravele celulitni tretmani i dali se efikasni?

Da sum pravela (20%)

Da efikasni se (0%)

Ne ne sum pravela (80%)

Број на сите гласови: 5

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!