Calypso
|
Женски, само да ви кажам, goodnight кашите на Хип во теглички што се, содржат глутен - исто и повеќето од кашите во прав што се спремаат со вода, си пишува на амбалажата, убаво проверете. Ви кажувам затоа што повеќето не сте дале глутен, а сте во недоумица што и како да дадете. Искрено, мене најтежок ми беше периодот од 6-8 месец, затоа што се ми беше измешано во главата од многу читање по интернет, но и беби магазини - не знаев точно што и како треба. И сега тука првпат прочитав дека овесот содржи глутен - што значи јас сум почнала да дава глутенски производи на 6 и пол месеци, а не на 7 и пол како што мислев?! Како и да е, убаво ви кажа Ивоничка... наизменично давајте овошје и зеленчук, немојте да се фокусирате само на овошје или само на зеленчук, а постепено воведувајте и ориз и пченка. Сега веќе имате голем избор на сезонско овошје и зеленчук кое не е алергено (освен јагоди), па давајте, по можност проверено секогаш кога можете. Јогурт користам обичен, еве ние конкретно го пиеме на Здравје Радово јогуртот Цацко, а порано давав Идеал Шипка, ама го сменив, оти не е секогаш ист - често има различна густина, мирис и вкус, па не ми се ризикуваше. Кисело млеко давам битолско, друго ништо не ми се допаѓа. За спанаќот - па не е добар ни за возрасен, поради нитратите кои ги содржи, ако веќе треба да даваш листест зеленчук, подобар избор ти е блитвата - јас два пати неделно давам блитва, спанаќ не сум му дала на малиов одамна.