|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Свински грип
7.11.2009 10:10:24   
profesorica
е бравос , леле у пм више со овој грип,се рашири безвезеuser posted image user posted image user posted image

Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има :))

(Одговор на членот mother 29)
Непосредна врска до пораките: 51
7.11.2009 20:45:41   
BEBICA
Imam informacija deka Kinezite ja imaat probana ovaa vakcina protiv svinskiot grip,na 500.000 luge i imele pomalce od 0,5 lesni i nesakano dejstvo kako sto se otok okilu mestoto kade sto e stavena vakcinata i vo mnogu malku slucaevi temperatura.

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

(Одговор на членот profesorica)
Непосредна врска до пораките: 52
7.11.2009 20:50:17   
Еца
Бебице мила кажуваш за примарните реакции, а секундарните? Искрено  не знам што да мисламuser posted image А од друга страна кој гарантира дека и покрај вакцината нема да заболиш од грипот? Уф стварно многу работи ме мачат околу сета оваа работа.

< Поракaта ја уредил Еца -- 7.11.2009 20:52:29 >

Животот е убав за оние кои знаат да го живеат.

(Одговор на членот BEBICA)
Непосредна врска до пораките: 53
7.11.2009 21:17:11   
BEBICA
Znam Eca kako ti e.I jas neznam sto da pravam i sto da mislam.Iskreno eve sega imam eden tekst na srpski e pa ako uspeam da go prevedam ako mojava mala ne me prekinuva ke ve informiram sto mislat Fincite i kakvo e nivnoto mislenje koga e vo prasanje vakcinata protiv svinskiot grip.
Vo glavnom oni imaat informacija deka od svinkiot grip kaj niv na 3000 luge ima ubieno samo 4, a dodeka od obicniot grip godisno ubiva 40000 luge.Prema nivnata statistika svinskiot grip ne e opasen toolku kolku nie samite se plasime.Jas sum edna od niv.
A od druga strana vo Srbija, na Instituot za majka i dete od svinskiot grip e zarazeno ednomesecno bebe, koe e nedonosce i ima jako vospalenie na plukata.
Neznam sto poveke da mislam mnogu sum zbuneta.
Izvini sto odgovorov moj kasni no mojava lepotica se budi.user posted image

Дајте и на жена десет добри совети, таа ќе го следи само еднинаесеттиот - својот.

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 54
7.11.2009 22:09:39   
Еца
Па токму и за тоа се работи дека и обичниот грип е смртоносен, мислам се дигна фама ептен. Знам опасен е, но исто како и обичниот и за свинскиот повторно внимание се обрнува на ризичните групи кои и од обичен би страдале, па и од овој. Значи мали деца, посебно доколку имаат некои аномалии, недоносени бебиња, хронично болни... затоа мислам дека не треба да креваме паника туку со ладна глава да се соочиме со ситуацијата.

< Поракaта ја уредил Еца -- 7.11.2009 22:10:10 >

Непосредна врска до пораките: 55
7.11.2009 22:26:02   
BEBICA
Vo pravosi Eca.I se slozuvam so tebe.Jas sum mnoooooogu golema panicarka i izvinete ako ve ispalsiv.

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 56
7.11.2009 22:49:03   
ripce
веројатно не ни преостанува ништо друго освен да си се надеваме дека нема нас да не фати user posted image

Непосредна врска до пораките: 57
8.11.2009 19:08:24   
mis.
Само што кажаа на А1 20 нови регистрирани заразени од свински грип меѓу кои е дете кое одело во основното училиште од Скопје, Гоце Делчев.

(Одговор на членот srekna mama)
Непосредна врска до пораките: 58
8.11.2009 22:12:00   
Боцко

ИЗВОРНА ПОРАКА: fibimk

Mislam deka e vestacki napraven virusot...kako sto navedoa kombinacija od svinski,pticji i covecki.Pusten e od nekoja labaratorija za da se dobie antivirus.......sve e ova igra za da moze nekoja farmacevtska kompanija da specali miljardi dolari za lekot.....Mislam deka ja imaat kontrolata vrz nego vo pogled na sirenjeto.....ama ako im mutira e toa ne znam..Gospod na pomos da ni e togas!
Jas ne se plasam iskreno......

потпишувам 102,5%!

Sometimes it is the people who no one imagines anything of, who do the things that no one can imagine.

(Одговор на членот fibimk)
Непосредна врска до пораките: 59
8.11.2009 22:14:03   
Enika
ИЗВОРНА ПОРАКА: Боцко

Mislam deka e vestacki napraven virusot...kako sto navedoa kombinacija od svinski,pticji i covecki.Pusten e od nekoja labaratorija za da se dobie antivirus.......sve e ova igra za da moze nekoja farmacevtska kompanija da specali miljardi dolari za lekot.....Mislam deka ja imaat kontrolata vrz nego vo pogled na sirenjeto.....ama ako im mutira e toa ne znam..Gospod na pomos da ni e togas!

потпишувам 102,5%!

potpisuvam i jas i sum 100% sigurna dka e taka...a nie sme ekperimentalni gluvcinja..ili nekoja kompanija za lekovi da naprai pai od pordazba na tamiflu!

nego luge so da se prai od doma da ne smees da izlezesuser posted image

(Одговор на членот Боцко)
Непосредна врска до пораките: 60
8.11.2009 22:24:14   
Боцко
децо, вчера кажаа дека фирмата што ги прави вакцините има проблем зашто треба да испорача 2 МИЛИЈАРДИ вакцини. малку математика - ако секоја чини во просек по 10 долари (цените ги кажаа кога пукна за нашата набавка по 9 ева за парче, т.е. 15 долари), тоа се 20 МИЛИЈАРДИ долари приход само од еден производ. верувам дека барем 50% се профит - значи 10 милијарди чист профит. и ондак то.

Sometimes it is the people who no one imagines anything of, who do the things that no one can imagine.

(Одговор на членот Enika)
Непосредна врска до пораките: 61
8.11.2009 22:56:37   
Еца
Симптомите на свинскиот грип кај луѓето се слични со симптомите на обичен грип. Инфекцијата е проследена со зголемена телесна температура, кашлање, зацрвенето грло, исцрпеност, главоболка, болки низ телото. Најчеста компликација е воспаление на белите дробови. „Засега нема други компликации, зашто и вирусот е нов“, објаснува д-р Ѕвонко Миленковиќ, претседател на Комисијата за заразни заболувања.

Се препорачува да се почитуваат општите мерки за превенција од пренесување други респираторни заболувања, како што се настинка, обичен грип. Потребно е да се почитуваат и основните хигиенски марки, како што се одбегнување близок (респираторен) контакт со лица заболени од грип, покривање на носот и устата со марамче при кивање и кашлање, редовно миење на рацете со сапун и вода, посебно по кивање и кашлање, како и избегнување допир на очите и нивната слузница со раце кои претходно биле во контакт со секрет и плунка.

(Одговор на членот Боцко)
Непосредна врска до пораките: 62
9.11.2009 0:58:09   
Весна
погленете го линкот:

http://www.youtube.com/watch?v=h-0ijdi0DqI

Распеметена сум, особено што за приближно месец и пол бебушов ќе сака надвор, а ми е шубе во болница со толку раја околку, ауууф, на раат да не си. user posted image

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 63
9.11.2009 1:42:13   
Лејди
Се предвидува дека во Р.Македонија секој трет ќе боледува од свинскиот грипuser posted image

Непосредна врска до пораките: 64
9.11.2009 1:42:25   
Еца
user posted image user posted image user posted image

Вирусот на свински грип се појави во 1976. година во Њу Џерси, каде 19 – годишниот Дејвид Луис му се пожалил на претпоставениот дека е уморен и слаб.

Почина 24 часа подоцна. Аутопсијата покажа дека Луис почина од свински грип, а до тогаш уште неколку војници биле хоспитализирани со истите симптоми. Владата се вознемири кога од вирусот се заразија 500 војници, па затоа Форд по итна постапка одобри програма за масовно вакцинирање кое тогаш чинеше 135 милиони долари ( денешни 500 милиони ).

Масовното вакцинирање започнало во Октомври а наскоро почнале да пристигнуваат вести за појава на синдромот Guillain – Barre кој ги парализира нервите. Во период од два месеци биле погодени 500 вакцинирани лица, а починаа повеќе од 30. Јавноста почнала да се буни а програмата за вакцинирање беше прекината на 16 Декември.

Вакцинирани биле околу 40 милиони Американци а епидемијата беше спречена. Подоцнежните истражувања покажаа дека вирусот од 1976. не бил ни приближно смртоносен како што беше шпанскиот грип. Единствениот  смртен случај беше војникот Дејвид Луис. извор-ексклузив

Да не знае човек што е полошо, грипот или вакцината пртив негоuser posted image

(Одговор на членот Весна)
Непосредна врска до пораките: 65
9.11.2009 1:46:17   
Лејди
Може ли некој по компетентен да ми објасни колку време траат симптомите на свинскиот грип пред да настапи смртта?
И дали е поделена болеста на акутна, перакутна, хронична фаза?
И по колку денови траат фазите а исто така ме интересира и инкубацијата колку време трае.
Освен податоци за тоа колку заболени има и колку нови случаеви кај нас и пошироко како и кои се симптомите ништо неможам на интернет да дознаам за ова.

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 66
9.11.2009 2:05:46   
Еца
Симптомите кои се добиваат при овој вирус се растечен нос, болки во мускулите, летаргија, недостаток на апетит, треска и сл. Тешко е да се разграничи од другите типови, па затоа е потребно да се дијагностицира.

Но, еве неколку превентивни мерки кои сами може да ги превземете при заштита од ваквиот вирус:

-    Останете дома – Ако сте болни, или имате симптоми кои потсетуваат на оние од грип, останете дома. Не одите на училиште, или работа. Симптомите на свински грип можат да личат на оние од обичен грип, или настинка.
-    Кашлајте во марамче – Немојте да кивате, или кашлате без да ја покриете устата со марамче. Ако кашлате во рака подоцна може да ги пренесете вирусите на секој предмет што ќе го допрете. Свинскиот грип е многу лесно заразлив.
-    Мијте ги рацете често – Треба често да ги миете рацете за да го избегнете овој вирус. Се што ќе допрете може е заразено, така што одржувајте ги рацете чисти. Може да користете и санитизер за раце кој ќе го користите после допирање на предмети кои биле допрени од други.
-    Јавни предмети – Колку што можете повеќе избегнувајте допирање на предмети од јавен карактер. Тие се полни со бактерии и вируси од кои можеби еден е свинскиот.
-    Избегнувајте гужва – Колку што можете повеќе држете се настрана од гужви од луѓе. Приближувањето кон други луѓе ги зголемува шансите да добиете свински грип. Носете хируршка маска при голема концентрација на сообраќај.
-    Јадење и пиење – Не јадете/пијте после некој друг без претходно да не направите дезеинфекција на приборот.
-    Посетете го вашиот лекар – Доколку ви се појават симптоми на грип вклучувајќи висока температура, или болки во телото веднаш посетете го вашиот лекар. Тој ќе ви препорача лекови кои треба да бидат земени во тек на 36 часа за максимална ефективност.

(Одговор на членот Лејди)
Непосредна врска до пораките: 67
9.11.2009 2:13:32   
nadica
Може ли некој по компетентен да ми објасни колку време траат симптомите на свинскиот грип пред да настапи смртта? И дали е поделена болеста на акутна, перакутна, хронична фаза? И по колку денови траат фазите а исто така ме интересира и инкубацијата колку време трае. Освен податоци за тоа колку заболени има и колку нови случаеви кај нас и пошироко како и кои се симптомите ништо неможам на интернет да дознаам за ова.

да не се повторувам

аааа и колкава е смртноста и дали се лечи и како
леле колку прашања ми доаѓаат се плашам прво бев против вакцина а сега user posted image user posted image user posted image

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 68
9.11.2009 2:16:53   
Еца
Инкубацијата трае од 3 до 5 дена, а први симптоми се кашлање, течење од нос и зголемена температура

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 69
9.11.2009 2:26:41   
Еца
Српските лекари и епидемиолози во борбата против новиот грип, покрај стандардните, медицински мерки, ги советуваат граѓаните како превенција од овој вирус да користат и добро позната народна медицина со цел дополнително да го зајакнат имунитетот во време на заразата.

Началникот на нишката Инфективна клиника Жарко Ранковиќ на сите топло им препорачува против свинскиот грип да се борат со „традиционалната зимница“.

„Сега сите визби се полни со кисела зелка, туршија, цвекло, кои се многу богати со витаминот Ц и токму таа зимница треба да ја внесуваат во организмот во што поголеми количини. Зимницата е подготвена на традиционален начин, без никакви вештачки додатоци, содржи доста витамини, го јакне имунолошкиот систем и не штити од вируси. Туршијата е одличен лек за превенција и затоа на сите им ја препорачувам“, вели Ранковиќ за весникот „Прес“.

Епидемиологот и член на Работната група за борба против пандемијата Бранислав Тиодоровиќ потсетува дека дневно треба да се изедат најмалку една главица лук, потоа да се јаде доста овошје и да се пијат доста течности.

„Треба да се пие расолницата од зелката, варено вино, варена ракија, секако без претерување, што повеќе лимонади, чаеви и топли напитоци. Со внесување течности се исфрлуваат бактериите од организмот. Исто така треба да се јаде домашна зимница, без вештачки додатоци, како што се конзервансите. Зимница со конзерванси никако не смее да им се дава на децата“, предупредува Тиодоровиќ.

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 70
9.11.2009 2:30:04   
Еца
ИЗВОРНА ПОРАКА: Лејди

Може ли некој по компетентен да ми објасни колку време траат симптомите на свинскиот грип пред да настапи смртта?
И дали е поделена болеста на акутна, перакутна, хронична фаза?
И по колку денови траат фазите а исто така ме интересира и инкубацијата колку време трае.
Освен податоци за тоа колку заболени има и колку нови случаеви кај нас и пошироко како и кои се симптомите ништо неможам на интернет да дознаам за ова.

Ќе се потрудам утре да ставам одговор од доктор.

(Одговор на членот Лејди)
Непосредна врска до пораките: 71
9.11.2009 7:24:00   
srekna mama
Манифестации на H1N1 грип (чума грип), се слични со оние на сезонски грип. Пациенти со присутни симптоми на акутна респираторна болест, вклучувајќи најмалку 2 од следниве:

* Треска
    * Кашлица
    * Болно грло
    * Тело болки
    * Главоболка
    * Морници и замор
    * Дијареа и повраќање (можно),кај деца-сериозни знаци се Отежнато дишење,цијаноза(помодрување),дехидратација,пореметен ментален статус.зголемена иритабилност.Комликации се јавуваат кај лица со намален имунитет,со хронични заболувања,постари лица(исто како и сезонскиот грип)

(Одговор на членот Еца)
Непосредна врска до пораките: 72
9.11.2009 10:15:00   
mother 29
ИЗВОРНА ПОРАКА: Боцко

потпишувам 102,5%!

каков -таков,овде е ..и мене лично ме распаметува..а можам да ве замислам по скопјето како е!. колку сте распаметени.ние овде провинција добро се држиме сега за сега!нокна мора ми стана.само затоа слушам и читам!лелел луге што ке се прави!?

(Одговор на членот srekna mama)
Непосредна врска до пораките: 73
9.11.2009 17:23:07   
Палешка РР
Значи умирам од страв од ова што го слушам на ТВ, како се шири свинскиот грип и не ми се пушта Марио во училиште. Не знам што да правам user posted image  user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

Непосредна врска до пораките: 74
9.11.2009 17:51:32   
nadica
i mene ne mi se izleguva od doma so nadica no sepak pa ne станува збор за недела дена или месец се предвидува грипот да беснее мин 3 год а потоа да се намали но не и престане неговото беснеење

незнам што да сториме освен да воведеме здрави навики за хигена и земање витамини во свежа форма user posted image user posted image user posted image

Завидливите луѓе се хранат со твојата несреќа...
Биди Среќен!...
Нека умрат од глад!!!

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 75
Страница:   <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  1 2 [3] 4 5   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?