Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 17:54:17
tea 88
Bolki vo grbot jas nemam sega zasega , ama od sedenje porano sum imala navednata celo vreme , mislam e normalno i vo polovinata od lezenje ke zakrzlavime, ni treba masaza dobra barem ednas nedelno . Gina poslusaj go maticniot i stavaj si utrogestan nasabajle, veruvaj ne se stetni ne se plasi. I ne ti e mnogu dozata mislam za da namalis a i ne znam od niv dali ima od 20edinici, ama negde niz forumite citav deka clexane bile pojaki. Ne misli ke ti pomine stom nemas jaki bolki i krvarenje golemo. A za filmagiki kaj me barate i jas da moze i sekoj den ne mi e tesko ke odam na eho.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 22:22:13
sandica
zanski, jas sum sedma nedela, i vtora bremenost. vo prvata bremenost mnogu se plasev i se tripav so tristaaaa filmovi. sega mislev deka poinaku ke bide kao demek sum prosla znam sto kako....ama sega nekako kako poveke da se tripam i da ocekuvam nesto loso da se sluci. ovojpat mislam deka uste od zacnuvanjeto cuvstvuvam promena vo teloto kako da go cuvtsvuvav pukanjeto na folikulot, vgnezduvanjeto vo matkata ... i sl. od dolgo sedenje cuvstvuvam nekoi grcevi i neprijatnosti ma da dr. ne mi se zagrizi voopsto koga i go kazav toa. mi rece samo uzivaj se e vo red i sekoja bremenost e razlicna. sega primetuvam i zgolemen iscedok mislam bez boja miris ili sl. ama seto toa mi pravi da ne spijam raat do slednoto eho i se se plasam sto ke mi kazat togas!! uf do mene li e samo ili ima i drugi sto se opsednuvaat so ovie raboti??
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 22:51:26
Ki4iko
sandica, eve me i mene vo paranoja klubot, se nesto mi e od pocetok i se stresuvam,a vtora bremenost mi e, i eve 8 mesec sum i pak strav od eho do eho, edvaj cekam da se porodaM
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 3.12.2014 23:26:43
Roberta r
ova mi e prva bremenost posle 3 spontani abortusi site vo 5 nedela( predizvikani od diganje na teski raboti) nogu ne se zagrizuam so e nase stoe si samo mislam treba mnogu pazenje.sega sum posleden den od 9 nedela utre pocnuvame 10 se nadevam ovoj pat ke bide
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 10:11:04
tea 88
Roberta r imaj lesna i uspesna bremenost. Sekako deka ke bide ovoj pat, poveke ke se pazis ke miruvas i se ke bide vo red. Ajde uste 2-3 nedeli i kako sto velat najkriticniot period ke pomine. Opusti si se gali si go meseto.pozz
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 10:21:58
Ki4iko
РобертаР, јас мислам дека се ќе биде во ред,само многу чувај се.јас одкако останав бремена,еве и со вторава бременост,буквално во стаклено звоно сум.сега кон крајот се опуштам по малку,според мене не сме ние како поранешните генрации и треба многу посериозно да ја сатиме бременоста.Ти посакувам среќа!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 10:28:37
Roberta r
Vi blagodaram na podrskata tocno ne sme kao prethodnite generacii.ke bide se vo red samo da miruvame poveke i bez stres.jas uste ne sum bila na doctor na 19 imam zakazano se nadevam se e ok.Vi posakuvam i vam ubava i lesna bremenost
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 12:17:19
Bethany
Здраво труднички, и јас да се пријавам. Ве прочитав и мило ми е што горе-доле се е во ред, сашка123 чувај се и внимавај дополнително! Сега сум 12 + 3 недела. Се уште имам мачнини, поретко повраќам, додуша синоќе се истурив од повраќање и после киселини ме утепуваат и така. За никаде сум. И ми фали енергија.
На други сајтови читав дека второ тромесечје е од 14 недела, а некаде од 13 недела, те. од следна па сега не знам што е вистина. Како и да е, на крајот сум од првото тромесечје и се надевам, искрено очекувам дека наскоро ќе почнам да уживам во бременоста. Овие хормони ме утепаа бре
За два дена сум на првиот скрининг, ќе одам тука приватно, па после некој ден ќе одам кај матична за брисеви и пап и така, се молам се да биде во ред. И морам да ви кажам дека стомакот ми е баш како за 6 месец. Ептен се приметува. Колкав ли ќе биде во 6 месец тогаш
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 12:30:07
Hopeful RR
Има разлика од прво до второ тромесечие, да И јас мислев дека нема врска, ама сега некако многу подобро се чувствувам - гадењата ги нема и имам повеќе енергија, само што киселините во грло останаа.
Мислам дека како почеток на второ тромесечие се смета крајот на 13 недела, но не сум сигурна. Јас сфатив дека во цел прв триместар погрешно сум се броела и уствари сум била една недела понапред отколку што мислев
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 12:33:17
gina
jas deneska tocno 8 nedeli dobro sum nema krvarenje na forum bremenost od ringeraja pisuva deka prvo tromesecie e do 18 nedela a pak jas gi mislev 12-13 inaku mene mi se gadi pocesto navecer. AAa Bethany i mene kolkav mi e stomakot i jas kako da sum 6 mesec pa sto ce bide ponataka
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 12:47:00
lolla RR
гина, ако ти е утеха мене ми е сега стомакот (27 недела и 5 дена) толкав колку што ми беше до кај 10-11 недела од хиперстимулацијата што ми траеше. После ми спласна, па полека се зголемуваше. Мило ми е што нема крварење, дај бже и натаму да си минеш без грижи.
За неделите и месеците јас престанав да се замарам, отприлика знам дека до кај 13 полна недела е 1 триместер, после тоа втор.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 12:47:05
Bethany
Не е Гина, какви 18 недели, сигурно е некоја грешка, до 13 недела полна, те. од почеток на 14 недела е прво, така и јас мислам Хоупфул, така најдов на повеќе места. Ама ајде една недела горе-доле да не цепидлачиме Ама токму затоа што очекувам тоа фамозното второ тромесечје за да се чувствувам подобро , почнав да ги бројам деновите
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 4.12.2014 12:53:11
gina
http://www.ringeraja.mk/trudnicki_kalendar.html eve go linkot kade sto go procitav do 18 nedela i jas si racunam 4 nedeli mesec i odvaj ceka da dojde vtoro tromesecie mozebi ce bidam poopustena
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 6.12.2014 15:56:37
gina
rr jas pak baram mislenje od vas sinoka pak prokrvarev ama mnogu malku prvo kako malo parce mi padna i skroz malku krv odma staviv crinon gel utrovo bese kako kaveafo crveno pojdov pak kaj maticniot so bebeto se e dobro e sega mi dade da pijam DABROSTON 2x1 na 12 sati i navecer krinon gel i me bocna so progesteron e sega jas so utrogestanot ne go poslusav ama sega so ovie apcinjava neznam sto da pravam toj mi rece ne e mnogu morame vaka ama jas pak neznam dali da gi koristam
i mi rece da pravam so fizioloski rastvor vaginalni promivki na 3-4 dena deka crinon gel se cimentira i deka mozno e da ne deluva i da ne doaga do kaj sto treba od sto se natalozuva sloj po sloj
i sakav da ve prasam dali crinon gelot treba tocno sekoja vecer da se stava vo isto vreme jag gledam dae ama nekogas se slucuva da nemozam da go stavam pa go stavam pokasno
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 6.12.2014 16:05:14
Hopeful RR
gina, Дабростон и мене на ургентен во Систина ми препишаа, и исто се хормонски за вакви случаи, така што мое мислење е да ги пиеш. И Ивановски после на контролата рече дека ок што сум ги пиела.
Прогестерон инекција немаш само во понеделник? Или во кој интервал треба да ги ставаш?
Кринон гелот го ставаш пред спиење, јас не внимавав да биде секоја вечер исто затоа што едноставно, не си легнувам исто секоја вечер. За промивките не знам. Кога си кај Лазаревски?
Крварењето може да е и ок знак, дека се чисти и ресорбира хематомот. Секако мирувај, да не заборавиш на тоа, и тоа строго. Немој да готвиш и да миеш садови, големо чудо ако останат неизмиени, ова е каде каде побитно.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 6.12.2014 17:31:20
Bethany
Гина, дабростон и утрогестан е исто - прогестерон. Не знам зошто не го послуша првиот пат за утрогестан, од него немаш штета. Јас би ги земала дабростон да сум на твоето место, сепак одлуката е твоја.
Јас прееска бев на преглед, според мерките на докторката сум една недела повеќе од што календарот покажува, така беше од самиот почеток, ама не е ништо загрижувачки. Сега сум 13+3. Ама ќе се водам уште некој ден тука, мада ја прашав докторката кое тромесечје сум сега, таа ми вика второ.
И ја прашав за мачнини, не ми придаде значење, ми вика ќе ми поминеле. Е ајд тоа знам, ама јас пак да се пожалев.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 6.12.2014 18:10:14
lolla RR
gina и кај мене кринонот ко да се цементираше. Ама јас се промивав 2-3 пати дневно само со вода и ако осетев дека е на раб на излегување му потпомагав со чисти прсти да излезе. ЧитаВ тогаш на нивниот сајт дека е нормална појава, но дека прогестероноит си се апсорбира во секој случај биди без грижи.
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 7.12.2014 19:37:57 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 6.12.2014 18:14:35
gina
progesteronot trebase da ja primam ponedelnik ama po sto ne rabotat mi rece aj deneska ce e stavime i deka su krvarela da ne me dumal i ako imam problem pak da pojdam a kaj Lazareski treba da odam na 29. 12 i togas maticniot ce mi dade upat za na GAK za krv za priska mislam deka bese i toj ce mi gi zeme merkite sto trebalo a za hematom ne mi rece deka imam izgleda cista e a za( hematom deka mozebi e) mi go kaza ginekologot sto me pregleda nokta koga prokrvarev e sega mi ostanuva vo vtornik da se javam kaj sestrata na Lazareski i da se konsultiram za progesteron inekcijata i se drugo sigurno ponedelnik ne rabotat
ako nekoja ima broj od Lazareski bi ve zamilila vo pp da mi gi piset_e
nisto ic ne rabotam samo za jedenje stanuvam i do kaj maticniot sto bev
< Поракaта ја уредил Felly RR -- 7.12.2014 19:37:45 >