beki RR -> RE: Деца со церебрална парализа (9.10.2009 20:14:22)
|
ABR е нов метод на рехабилитација за деца и млади со мозочни повреди и некои мозочни абнормалности.Методот е откриен од рускиот математичар Леонид Блум , кој после завршувањето на факултетот за математика се посветува на биомеханиката ,и заедно со неговиот татко кој бил доктор , го откриваат методот за биомеханичка рехабилитација. Методт се спроведува во домашни услови, а обуката ја изведуваат обучени лица заедно со Леонид Блум.(тој им дава инструкции после извршениот преглед). Методот се соcтои од масажи преку крпи.Со помош на крпите се создрава нешто како хидраулични леќи што помага во јакнењето на меката (мазната мускулатура ) на внатрешните органи.Се работи од горе панадулу ,на вратот, главата ,рамената па надолу по трупот. Од биомеханичка гледна точка церебрална парализа е нарушување на движењето и држењето на телото.И покрај тоа што церебралната парализа настанува како резултат на оштетување на мозокот, тоа не претставува непремостлива пречка кон целосната рехабилитација.АБР демонстрира дека оштетувањето на мозокот ја затвора само предната врата на спонтаната рехабилитација од церебрална парализа.Преку јакнењето на мазната мускулатура мускулоскелеторниот систем ја добива нормалната форма, тетивите мускулите и зглобовите правилни се врзуваат, нема изместување што често се случува кај спастичните деца,трупот добива нормалем изглед,(тоа ви е како еден истушен балон кој треба да се надуе а АБР токму тоа го прави),и како резултат на тоа пушттаат рацете и нозете и се добиваат функциите.Јас бев запрепастена кога прв пат ги видов клиповите од децата. Со помош на АБР не само што се добиваат движењата туку и ригдноста на движењето исчезнува, и децата добиваат нормални фини движења.Меѓутоа мора да се знае дека треба да се вложи многу труд и работа,и дека за неколку месеци ке се види напредок меѓутоа целосно опоравување се добива после долго време.Важно е да се знае дека еднаш добиените функции се трајни,значи се што ке добиете со АБР останува засекогаш. Мислам дека треба уште да пишувам и ке напишам ама ова беше нешто набрзина колку да имате информации за што се работи.Според мене методот држи вода има многу логика во него.јас го истражувам од крајот на јули , најдов јаху група група на родители кои го применуваат методот и сите до еден се задоволни.Тие велат дека се многу пари во прашање меѓутоа дека вредела секоја цента што ја дале за АБР.Детето на клипот има 3,5 години и цело време се спроведувале различни типови рехабилитација ,за жал без успех.Видете што стана со детето по 2 години АБР. http://www.abrbelgium.com/movie/pj.htm Девојчето од клипот е 18 месеци старокога почнува со АБР.По 2 години тоа оди. http://www.abrbelgium.com/movie/helen.htm Видете го Gawain:) Нели е прекрасен http://www.lysoverlandet.dk/The%20Greatest%20Paradox.htm Заради овие деца и уште многу што ги има на youtube јас сакам да го пробам методот. Ако некој сака број од телефон да се слушниме или маил кажете ке ви пратам.
|
|
|
|