Felly RR -> RE: Доење (1.10.2015 13:10:31)
|
Јас имам една дилема околу доењево - дали на скеој подој ги ставате бебуши на двете гради, или еден подој една града? К до пред неколку дена цицаше 10 мин на една, па 10 мин на друга, ама сега последниве денови намалува во времето за цицање, па го менувам на 5 мин на двете гради, а некогаш и една само како да му е доволно па не сака на другата. Случајно гуглав зошто често ми кака дури го преслекувам, и неколку пати столицата му беше како пена. На нет најдов дека тоа може да биде зошто прима многу лактоза, а тоа пак ме одведе на друго објаснување дека во случаи каде има прекумерна лактација се случува бебето да не може да дојде до похранливото млеко, и го исцицува само првото млеко кое е богато со јаглехидрати, а не стигнува до покалоричното млеко кое е богато со масти. Во такви случаи се препорачува блок доење -block feeding- од неколку саати т.е. зависно од тоа колкава количина млеко се произведува, да се става бебето во тек на 2 /3/4 саати само од една града да цица. и такво доење да се практикува дури не се намали прекумерната стимулација на млеко. А јас навистина имам повеќе млеко одколку со М, дури и ако [sm=duda.gif] спие а поминале 2 саати од доење, почнува да ми течи млеко, и сега како што цица пократко секогаш имам чувство дека имам уште млеко на крајот на подојот. Што ме советувате - дали да почнам да го ставам само на една града на еден подој?
|
|
|
|