RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Забавиште и чување на детето

Порака

niki -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (16.4.2012 16:41:03)

A dali na nivo na gradinkata imate nekoe zdruzenie na roditeli, roditelski sovet, sto god, pa site zaedno da reagirate po nekoi takvi prasanja?
Mislam ako samo eden se zali, normalno deka ke go izignoriraat, ama ako site roditeli zaednicki reagiraat nesto mozebi i ke se promeni...

Maca25 -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (16.4.2012 17:53:09)

Кај нас во градинка нема совет на родители. Секој сам може да се жали. И најпрво на воспитувачките, па ако ништо не се смени кај одговорната, па кај директор. Не знам како е по други градинки.

Viktori -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (17.4.2012 8:30:41)

Треба да има одбор на родители во сите градинки, школи, шо и да е.
Ама знаеш и сама, кај нас луѓето не сакаат да преземаат никаква одговорност за ништо + не очекуваат дека ќе променат нешто, што е навистина глупаво размислување според мене, затоа што не можеш да знаеш додека не се обидеш.

niki -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (17.4.2012 10:30:17)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

Треба да има одбор на родители во сите градинки, школи, шо и да е.
Ама знаеш и сама, кај нас луѓето не сакаат да преземаат никаква одговорност за ништо + не очекуваат дека ќе променат нешто, што е навистина глупаво размислување според мене, затоа што не можеш да знаеш додека не се обидеш.

I spored mene e glupavo. Posebno koga gledam deka roditeli organiziraat razni sobiranki vo interes na decata, demek neli, duri i na nivo na forum ne deka toa ne cini, ama vaka za nekoi klucni raboti kade deteto im go pominuva pogolemiot del od denot nemaat ni vreme ni volja za angazman.
I za zal ovaa roditelska bolest, jas taka ja vikam, e siroko rasprostraneta i ne e tipicna samo za Mk.
Nie imame roditelski sovet, ama i toj nekako raboti samo vo pogled na sobiranje sredstva za ucilisteto i resavanje na nekoi problemi koi voopsto ne se pod nadleznost na roditelot. Sepak mi e utesitelno sto barem koga ke mi pobaraat pari imam moznost da grakam za se sto gledam kako problem i mozam da baram resavanje. Ne e sekogas produktivno, no ako se molci tie so prst nema da mrdnat, zosto se zastiteni so xy zakoni a i tamu kaj sto ne se, si pravat kako im e volja zosto nikoj ne gi kontolira.

mamicki -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (17.4.2012 10:36:21)

Vo 11 imam zakazano v gradinka, a od utre pocnuvam da go nosam Kimi da se prilagoduva. Od ponedelnik mora vo gradinka polno rabotno vreme [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Emanuelapp -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (18.4.2012 12:15:32)

Ајде не се секирај брзо ќе се прилагоди немам видено помило и помирно бебенце ... срце малечко...

mamicki -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (19.4.2012 21:08:02)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Emanuelapp

Ајде не се секирај брзо ќе се прилагоди немам видено помило и помирно бебенце ... срце малечко...

Blagodaram za utehata i za ubavite zborovi Emanuela, si imala pravo- Kimi pocna da odi vo gradinka kako cel zivot da bil tamu! Ne placi, ni mavka so race koga go zema vospituvackata, a ushte prviot den si ruckal za merak! Site decinja od grupata mu podavale igracki, oti nego go stavaat vo dubak, im dozvoliv, pa saka da gi frla igrackite, a na ovie, nekolku meseca postari od nego, toa im se videlo kako interesna igra[sm=bravo.gif]... Samo ne saka da zaspie tamu, kje vidam kako kje e vo ponedelnik koga kje ostane do 14 casot (vcera bese do 10, denes do 11, utre do 12).

Emanuelapp -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (20.4.2012 8:45:10)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] за малиот Кими ајде сега кога ќе почни до 16 цасот нема кај да оди ке спие и тоа како........ [sm=smiley36.gif]

Felly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (20.4.2012 8:47:53)

Браво за Кими, а за спиењето не се секирај, кога ќе почне да останува по подолго, сигурно ќе му се приспива. А кај вас, значи дозволуваат и дубаци во градинките?

mamicki -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (20.4.2012 20:39:53)

Da Felly,dozvoluvaat dubak. Iskreno, po site horor prikazni shto gi imam slusano, prijatno bev iznenadena od uslovite vo gradinkata i od odnosot na vospituvackite. Mi se dopadna gradinkata, opremata, uslovite, a najdobro od se e toa shto e samo na 300-400 metri od kaj mene doma (Kako smo se nadali lepo smo se udali [sm=smiley36.gif]). Inaku, poslednite 1,5-2 meseca, svesno se trudev da izgradam naviki kaj [sm=duda.gif] za polesno da se adaptira vo gradinka i drago mi e poradi toa.

Natuska85 -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (4.5.2012 14:49:22)

Мамичкии и јас да ви се пофалам дека конечно мислам дека почнавме да се прилагодуваме[sm=bravo.gif]. Инаку одевме две недели по 2-3 саати па настинавме и седевме дома 2 недели и еве оваа недела цела ја истеравме.Почна од вчера да не плаче кога го оставам,вчера исто и си заспал таму па дури 12.30 моите го земале, а денес и појадок и ручек све убаво си изел[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif].Па се учеле да одат со учителката,ама мојот мрза светска се влечел доле да лази[sm=smiley36.gif].Од наредна недела планирам и со спиење да го оставам[sm=smiley13.gif]

Beatris -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (4.5.2012 14:55:04)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] за Кико, срце убаво, ти реков дека ќе биде супер. Ајде таму нека го вежбаат да оди поише, оти ќе му избега женската на плажа у Грчка [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

stela -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (5.5.2012 0:25:08)

I nas ovaa nedela ni bese prva vo gradinka:)), pominavme odlicno vo pogled na ostanuvanje sam bez mama, koga go nosi vospitckata nego go intetesira sto ima tamu, sto ima da vidi i pravi, duri ne mi ni mavta tuku pravo si odi:)). Seuste ne ni e prilagoden bioritamot so toj na decata od gradinkata, koga oni rucaat nego uste ne mu se ni uzina, a oni koga spijat nego go nosat na gosti po drugi zanimalni, nadvor ili mu davaat da uzina:)). Toa e dobrata strana, no i se nastinavme pa denes ne bevme, tuku eve se raspravame so rastecen nos, kaslanje, a ednas kaci i temperatura nokeska :(, ne mu se veruva deka tolku brgu uspeavme da se nastineme, no se mi bese jasno koga vidov drugi decinja si mrsuli do usta uste prviot den :((

sitalia -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (5.5.2012 12:46:19)

Bravo za brzoto prilagoduvanje na novite decinja vo gradinka. Srekni mamicki[sm=smiley1.gif]. I nas ne ceka istoto od septemvri. Daj boze kako vas lesno da pomineme.

AnnaMolly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (29.5.2012 11:39:48)

Имам едно прашање. Учителките во градинка ми рекоа дека дури во септември ќе го префрлат Филип во поголемата група, а тој за 2 недели полни 2 години.
Прашањето ми е дали да барам порано да го префрлат зашто останатите во јасли се малечки, не ни зборуваат, ни ништо. Уште им даваат блендирана храна, не ги ставаат на нокшир, немаат никаква програма. А јас мислам дека е доволно голем за да оди во поголемата група над две години. Почна да ми бара дома цуцла лажалка, а ни како бебе не ја сакаше, почна и бебешки да зборува по дома, а никогаш не зборувал така. Ми лази наместо да оди... Се си мислам наместо да напредува, тој се враќа наназад. А во поголемата група барем имаат некои занимации, цртаат, учат песнички...
Или да си чекам до септември? Ајде плс совет.

libra.n -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (29.5.2012 11:45:02)

Jas mislam da si baras da go prfrlat porano so obrazlozenie deka deteto ti nazaduva, i vo ovoj period od razvjot na decata bitni se i nekolku meseci.

Lokica1 -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (29.5.2012 12:05:53)

go delam mislenjeto na libra.n, mislam deka e podobro da go prefrlat vo pogolemata grupa, tamu navistina imaat poveke aktivnosti i definitivno deteto odi napred. Kerka mi e vo prva mala grupa, ucat pesnicki, crtaat, imaat muzicko so svirenje na klavir, gi ucat na noksir, ednostavno imaat red i aktivnosti.

Felly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (29.5.2012 15:29:41)

Анамоли, јас мислам види прво кога ќе одат на распуст, па после одлучи дали сега да го префрлат или подоцна. Зошто сега ако го префрлиш, а во јули градинката е на распуст, па ќе го носиш во друга, да не му дојде многу менување средини.

AnnaMolly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.5.2012 9:34:01)

Не во друга градинка, Фели, само во друга група. А тој си ја знае и воспитувачката што ќе му биде во втора група, а и сите деца што беа со него веќе од пред 2-3 месеци се во поголемата група, веќе имаат по 2,5 години. И сега повеќето деца што се со него се бебиња, мислам дека тој е најголем. Ми рекоа дека не го префрлаат зашто имало многу деца во поголемата група, па затоа чекале до септември некои од нив да одат во следната.

Viktori -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.5.2012 9:39:13)

АнаМоли, во право си да бараш да го префрлат, ама мислам дека беспотребно сега се секираш.
па нели кај и да е им почуваат одмори на воспитачките, значи ќе ги мешаат децата, во помалку групи. А и секако тој период се празнат градинките, па сигурно нема да има проблем да седи со поголемките дечиња, макар и да се води како во јасли до септември.

AnnaMolly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.5.2012 9:44:38)

Во право си, Виктори. Ете не ми текна мене на тоа. А вчера учителката ми кажуваше дека цело време им бегал и си одел кај поголемата група, вратите им се карши-карши.
Ќе го оставам летово, па ајде во септември и официјално ќе го префрлат таму. Сега почнуваат одморите од јуни, па и сега ми текна дека лани од јуни сите беа на горниот спрат споени во неколку групи.

Мене ми е за да не назадува, еве пишав дека ми бара лажалка дома, лази, ми гуга! Вчера ми прави „А гу гу“ [sm=smiley36.gif]

Felly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.5.2012 12:48:29)

Kaj нас кога се на распуст т.е. на одмор, цела градинка не работи, и децата што одат ги носат во друга градинка, што е во друга населба. Затоа мислев ќе треба да го носиш во друга градинка. Јас затоа, кога ќе одат на одмор, нема да ја носам, секако и јас ќе бидам дома. Не дека ќе ни биде далеку другата градинка, ама ќе си одмориме двете дома заедно.[sm=smiley1.gif]

Snowhite RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (6.6.2012 8:18:22)

Значи кога М прави пауза од одење во градинка, имаме проблем со повторно прилагодување, ама не за во градинка туку за дома. Еве сега заради сипаниците не одеше 2 недели и кога почнуваме да го носиме таму веднаш си се прилагодува, ама дома правата недела е лудница, се инати, плачи, бара нешто што не може да го направи, значи тотално не избудалува. Додуша овој пат само првиот ден беше таков, вчера арен беше, сега да видиме до крајов на неделава каков ќе биде. Не знам зошто така прави, се си мислам дека таму се построги, можеби му потвикнуваат и седи ќути мирен таму, па затоа дома после да надомести

Felly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (6.6.2012 9:19:38)

Сноу, и М прави така, ама кога не е наспана. АКо се наспала убаво, нема проблем. Ама ако не е наспана.......... лелеееееееее........ тешко нас е....... Се ништо не и се погодува, се сака поинаку да биде, се лути за се, одма плачи... ЗНачи ако и се пореметило спиењето, доцна легнала вечерта, рано сум ја разбудила, таму не се наспала, и ете ти.[sm=smiley13.gif]

vezilka RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (6.6.2012 11:58:28)

И внука ми исто, пред два месеци тргна во градинка и прилично лесно се прилагоди, односно не плачеше и не се траќаше..е сега таму што прави тоа е друго прашање, не ни пријавиле нешто страшно освен што не оди сама да се приклучи со другите деца да игра освен ако некое не ја викне. Ама затоа дома стана мнооооогу напорна и малку лошичка, цело време ги закача и ги поттепнува бебињава (Никола и брат и Тео), не им дава ниту една играчка, плаче, кенка, нон стоп нешто бара да и се направи што може и сама и ја излудува мајка ми, оти пак таа ги чува сите деца дури си дојдеме од работа.Веројатно и ова е некоја фаза од процесот на прилагодувањето. Ќе видиме, тамам таа ќе се прилагоди, па од септември јово-наново приказната ќе продолжи со Никола, хи,хи..

Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>