RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Забавиште и чување на детето

Порака

babyIskra -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (21.8.2012 11:27:44)

Fila moze ke bidat vo istata grupa, nie sme kaj Slavica Smilkovska, a vie?

riba79 -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (21.8.2012 12:25:00)

nie ke odime vo gradinkata cekorce-srnicka vo aerodrom..mojot ima18 meseci i najverovatno ke bide vo jasli...jas da prasam ima li veke spisoci na deca,koj ,kade e?

babyIskra -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (21.8.2012 13:19:11)

Ima vo glavnata gradinka i veke ima i uplatnici koi treba da se uplatat i prilozat kako garancija deka deteto ke posetuva gradinka od 1-vi. Srekjen pocetok :)

fila -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (24.8.2012 14:44:14)

babyiskra i moeto bebe e kaj slavica vo grupa denes plativ i odnesov rezultati od brisevi pa zdravje od 3-ti jke vidime kako ke bide a kako se vika tvoeto detence da znaeme kako se vika drugarceto na Lina

Ljubovce -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (27.8.2012 15:40:08)

I nie od septemvri ke odime vo pestaloci,ima 10 meseci mngou e mal i makata me faka epten,ke bidat teski tie prvi denovi :((( imame li tamu nekoe ringerajce?

Maca25 -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (28.8.2012 19:22:56)

ќерка ми е во песталоци, ама веќе е врота мала група - голема е она.
љубовче. ќе се гледаме на лулашки позади градинка...ние сме зимо лето таму, нема да не утнеш.[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

babyIskra -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.8.2012 14:46:14)

Fila super, ke se druzime i tamu :) Moeto sonce se vika Iskra i se nadevam deka ke se druzat so Lina, mojava e epten druzeljubiva ama sepak me fakja strav. I jas denes planirav da odnesam uplatnica i brisevi i konecno da sredime se. Mi kazaa deka negovatelkata e prekrasna pa se nadevam deka i nie ke go imame toa iskustvo. Koe vreme planiras da ja nosi Lina vo ponedelnik?

fila -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.8.2012 15:05:57)

nie posto imame i pogolem batko sto e vtoro odd vo stiv naumov prvo nego da go ostavime vo skolo pa potoa lina ke ja doneseme vo gradinka najverrojatnoi nekade okolu 8 i 30

Ljubovce -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (30.8.2012 20:58:56)

Maca RR kolku vreme e adaptacija vo pestaloci? a za druzba na luljaskite obavezno ke pravime :)

vezilka RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 9:01:00)

Дечки едно питање [sm=jezicek.gif] Дали првите денови за време на адаптацијата им даваат доручек?

majmunce -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 9:02:45)

da da mu davaat

AnnaMolly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 9:31:51)

Да, Везилка, им даваат. Само има огромни шанси да не јаде зашто ќе му биде се ново и чудно.

Јас тргнував од дома во 7 часот. Околу 6:40 му давав овошна кашичка (тогаш имаше 9 месеци), па му беше тамам до 8:30 да биде полугладен и да јаде и во градинка. А Филип како Филип, и лута пиперка да му ставиш пред уста ќе си зине да јаде, па и во градинка го таманеше појадокот.

Ти си знаеш какво ти е детето, дали има проблем со јадење. Ако мислиш дека нема да има, носи го гладен, што е уште поубаво. И веднаш да си се научи дека таму се јаде.

Cher -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 11:25:21)

Help!Од понеделник стартуваме во градинка (кај универзална сала), а на 9.9 полниме 9 месеци. Што да му ставам во ранчето? Треба ли да оставам подолго или само половина час? Со кои бактерии ќе се запознаеме?

Felly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 12:54:03)

Cher, со среќа нека ви е почетокот!
Обично сите на почеток пократко ги оставаат, ама па ако си е мирно детето можеш и повеќе од половина час да го оставиш. Во ранчето ќе му ставиш облека за преслекување, комплет, пелени, марамчиња, павловичева, крпа за раце/лице, шишенце за млеко/вода, мислам тоа е се. Па и да заборавиш нешто, секако првите денови ќе останува пократко, ќе се снајдат воспитачките нешто ако не си пратила. Некаде дозволуваат и играчка некоја да му носиш, за да си има таму нешто познато, и полесно да се привикне.
Ние и кебенцето го носевме цел месец.[sm=smiley1.gif]

Cher -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 22:52:40)

Благодарам на советот. Мајка ми му купила топленки, малку топло е за нив, ама не знам дали ги држат по чорапчиња, или како? Во креветче или на земја? А за јадење... го видов менито,ние не сме пробале грав, боранија, пудинг,денес за прв пат палента, ама не сакаше ни да ја види...

parel -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (31.8.2012 23:17:44)

Fila i baby iskra i moeto since odi vo istata gradinka. Imame 15,5 meseci i odime od nepolni 9 meseci vo gradinka. Do sega bevme vo grupata na Zore i Vale a od ponedelnik sme kaj Caci i Vale. Za zal dosega nemame bas pozitivno iskustvo no se nadevame deka vo novata grupa kaj Caci za koja imam slusano samo prekrasni zborovi ke ni bide podobro. Pozdrav do vas dve!

mamymamy -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (1.9.2012 15:59:31)

Zdravo,

ima li nekoj sto go nosi deteto vo 8 mi Mart, vo K.Voda?
DAli imate iskustva so ucitelkite Keti i Aleksandra?

Maca25 -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (1.9.2012 16:43:11)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ljubovce

Maca RR kolku vreme e adaptacija vo pestaloci? a za druzba na luljaskite obavezno ke pravime :)

Кај нас адаптацијата траеше една недела, втората недела веќе остануваше на спиење. ама кај секое дете различно. Имаше мајки кои со недели остануваа и ги чекаа децата, гледаа да не плачат, некои дури и седеа внатре со децата. ние немавме таков проблем.

ние на лулашките сме секој ден од 16:30 додека не затворат, освен кога врне и има многу снег [sm=smiley36.gif]

vezilka RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 11:44:11)

Прв ден во градинка, уф...стресно изгледа повеќе за мама[sm=smiley36.gif].Денес супер поминавме, без ниту една солзичка. Не трчал и лудувал, како што си знае тој, туку бил мирен. Седевме 45 миинути. И кога дојдов да го земам не се приклешти за мене туку нормално си тргнавме, за раче се водевме. Учителките ни се викаат Ане и Цаци (мислам беше втората, не ја запамтив баш). Не јадел многу, само неколку залчиња каснал, ама јас знаев дека нема да јаде, не е баш јадлив во нова средина. Се на се, задоволна сум од првиот ден, само малку ме насекира учителката, ми вика тие што не плачат првиот ден, имаат закаснета реакција и прават проблеми подоцна..некао добив впечаток дека тоа им е проблем, демек тамам ќе ги смират тие што плачат сега, и овие „закаснетиве“ ќе ги изреметат сите. Ај сега да видиме утре што не чека [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

mama toci -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 12:16:50)

Vezilka,ne te pratam bas,ne znam vo koja gradinka ti e deteto? Ucitelka Ane mlada li e,so satirana kosa?Ja premestija od buba mara,ako e taa -prekrasna ucitelka mu se padnala [sm=bravo.gif]

sandriana RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 12:31:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: vezilka RR

Прв ден во градинка, уф...стресно изгледа повеќе за мама[sm=smiley36.gif].Денес супер поминавме, без ниту една солзичка. Не трчал и лудувал, како што си знае тој, туку бил мирен. Седевме 45 миинути. И кога дојдов да го земам не се приклешти за мене туку нормално си тргнавме, за раче се водевме. Учителките ни се викаат Ане и Цаци (мислам беше втората, не ја запамтив баш). Не јадел многу, само неколку залчиња каснал, ама јас знаев дека нема да јаде, не е баш јадлив во нова средина. Се на се, задоволна сум од првиот ден, само малку ме насекира учителката, ми вика тие што не плачат првиот ден, имаат закаснета реакција и прават проблеми подоцна..некао добив впечаток дека тоа им е проблем, демек тамам ќе ги смират тие што плачат сега, и овие „закаснетиве“ ќе ги изреметат сите. Ај сега да видиме утре што не чека [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

И Анита(младата) и Цаци (таа е медицинската сестра) се супер, немој да се грижиш Везилка. Значи Никола и Тина си имаат исти учителки [sm=smiley1.gif]. Ајде, само со позитивна мисла-се' ќе си биде во ред. [sm=smiley1.gif]
Среќен почеток на сите нови дечиња во јасли и градинка[sm=bravo.gif]

AnnaMolly RR -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 12:38:10)

Ај нека им е среќен почетотко во градинка на сите дечиња! Нека не те секира тоа што ти го рекле учителките, Везилка. Никола е срце, ќе си се адаптира и не мора да значи дека подоцна ќе плаче!

Cher -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 12:48:39)

Денес прв ден во градинка на неполни 9 месеци! Останавме 1 час, мешани беа групите поради отсуство на две учителки. Се надеваме на наајдобро, среќно на сите!

fila -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 12:54:45)

denes i nie prv den vo gradinka na 8 meseci i 4 dena koga ja ostaviv ne zaplaka i sedese 40 minuti i koga dojdov da ja zemam site deca placea vo hor a mislam deka moevo najveke ako vaka prodolzime ntesko deka ke se navikne brzo

Cher -> RE: Прилагодување кон новата средина (градинка/јасли) (3.9.2012 12:58:20)

Koга почнаа да плачат, одма ми го дадоа, рекоа утре пак, еден час. Мора да бидеме поупорни. Фила, а твоето касна нешто таму? Јас на Т му дадов ад млеко, дома, ама помалку, околу 150мл, а пие 220 најчесто, а во градинка изеде 5 лажици палента, прв пат некој друг го храни.

Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>