|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Трудници во третото тромесечје IV- од 27....
9.6.2012 14:15:07   
Mum Care
mmbucko dobro pominav na kontrola, doktorot mi dade inekcii za sozrevanje na plukata ka bebeto zosto i da dojde do predvremen poragaj da si bide vo red toa. I uste pijam apcinja za olabavuvanje na matkata, tie bile za da mozam da ja izdrzam bremenosta vo posledniot rok barem dodeka da vlezam vo deveti mesec, i mi rece doktorot strogo miruvanje zosto bebcevo pocnalo da se spusta pa duri doktorot mozese i glavceto da mu go dopre. Ajde mora da bideme jaki i da izdrzime uste malku.

(Одговор на членот mmbucko)
Непосредна врска до пораките: 376
10.6.2012 19:15:33   
Just baby
Jas sum 38 nedela i imam mnoooogu otoci, posebno na desnata noga. levata mi e otecena no ne e strasno no desnata skros. kako se spravuvate so otoci? sega veke mi precat i vo dvizenje, me bolat nozete. isto taka i racete mi se oteceni, i na racete desnata poveke.

(Одговор на членот Mum Care)
Непосредна врска до пораките: 377
11.6.2012 17:42:53   
tanjuskaaa
oooo Just Baby, sorry so se spravuvas i ti so istite problemi kako i jas, vo mojot slucaj otocite se isti na dvete stapala/noze i race. Jas ne sum doktor no imam slusnato deka dokolku eden ekstremitet e poveke potecen, vo tvojot slucaj desnata noga i raka, dokolku mozis odi da te proverat pogotovo za visok pritisok. Edinstveniot sovet za namaluvanje na otocite na nozete i stapalata e lezenje, no dokolku se dvizis i malku vednas ke se vratat otocite a za racete nemam sovet ako imas idea kazi ti :) Jas sum vo 37 nedela, pa ke vidime utre sto ke ni kazi doktorot, jas ne osekam nikakva promena od minatata nedela, otocite se bolni i imam problem so rabotata na kompjuter zatoa sto me bolat racete, no ke vidime sto ke mi kazat utre. Se nadevam na ovaa gorestina kade sto ziveam deka nema da bidam trudna uste dolgo i konecno ke si go vidam bebuvceto cij pol e iznenaduvanje pa sum uste ponestrpeliva sto pobrzo da ni pristigne :) pozz mamicki

< Поракaта ја уредил tanjuskaaa -- 11.6.2012 17:44:49 >

(Одговор на членот Just baby)
Непосредна врска до пораките: 378
11.6.2012 21:11:46   
mmbucko
Trudnicki, jas licno nemav maka so otoci ni vo predhodnite 2 bremenosti a i sega no posto sum vo bransa bliska so medicinata a i citam dosta ke se obidam da dadam sovet iako ne e od licno iskustvo. Znaci ne e stasno se dodeka nema pokacen pritisok i proteini vo urinata. Pokraj miruvanjeto bitno e kolicinata na sol da ja svedete na minimum ili najdobro e voopsto da ne se dodava ako e mozno. Da se konsumira poveke svez zelencuk i svezo ovosje a da se namali vnesot na proteini osobeno soleno sirenje. Kako god REDOVNI kontroli ako treba i pocesti kaj genikologot, osobeno sega koga i ako treba da se izvadi bebusot se e OK. Vi stiskam palci i pobrzo da se olesnite.

(Одговор на членот tanjuskaaa)
Непосредна врска до пораките: 379
12.6.2012 10:28:34   
stela
Da, i plus eden sovet od mene, od licno iskustvo od minatata bremenost, jas otekov dva pati vo gluzdovite, ednas piev kisela voda i otekov, a posle da proveram dali mi e od toa i navistina bese, a inaku jas ne piev nisto gazirano. Isfrlete gi gaziranite napitoci, ako piete, i probajte pa videte, pozdrav

Непосредна врска до пораките: 380
13.6.2012 19:39:02   
mmbucko
Aj nazdravje, karlicno sme postaveni.....I vo predhodnite 2 bremenosti uste 27-28 nedela bea postaveni glavso glavceto nadolu i taka i si ostanaa. So ogled deka dosta lesno gi rodiv predhodnite deca prirodno, ic ne mi se pravi merak za carski. Ke probam so vezbi sto gi najdov na net pa ke vi javam da znaete dali rabotat. Ako nekoj ima pameten predlog za da se svrti bebceto pomagajte.

(Одговор на членот stela)
Непосредна врска до пораките: 381
13.6.2012 21:29:52   
eli07
MMbucko imam drugarka i bese karlicno bebeto ali so vezbi uspea da go namesti kako sto treba i toa so edna vezba vo polusvitkana polozba potprena na masa ili nesto drugo i pravis blagi dvizenjakako nesto mu doaga kako da se ljuljas.Ne znam dali ti obkjasniv dobro ali ima rezultat gi ima i na net....

Непосредна врска до пораките: 382
14.6.2012 10:30:28   
temjana
Ајде да ви се придружам и јас во последното тромесечиеuser posted image Ќе може ли некоја да ми каже каква крвна слика правите односно што се проверувате? Малку ме мати матичниот бидејќи до сега кога проверувам крв ми земаат од прст, и не на гладно? Еве и сега повторно исто иако го прашав дали е во ред тоа што сум најадена и што не е од вена? Како и да е ми треба ваш совет бидејќи ќе одам во сабота па да им кажам на тие сестрите што да ми проверат освен тоа што тој навел. Некако ми е сомнителен целиот преглед бидејќи сите другарки кои што се бремени кога им прават крвна слика им вадат крв од венаuser posted image Може навистина е во право докторот, но неговото гооолемо его ме иритира. Сега кога му побарав упат за 32 недела за преглед во државна ми се испонаша, може зошто не правам 4д кај него ама бре брате 3000 ден. не давам кога можам истата работа за 150 ден. да ја завршам, башка што сакам во државна бидејки и таму ќе се пораѓам па да си го побарам докторот што ќе ме следи понатаму. Уфф се заборив малку извинете ама доколку можете со крвната слика да ми помогнете би ви била благодарнаuser posted image

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 383
14.6.2012 10:36:41   
Luci
Темјана јас секој месец во бременоста правев крвна слика и урина во лабораторија. Крв ми земаа секогаш исклучиво од вена, од прст никогаш до сега и ми напоменуваа претходно 12часа да не јадам за да имам поточни резултати

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот temjana)
Непосредна врска до пораките: 384
14.6.2012 10:38:58   
Dimana
Temjana mene od vena mi zema krv ,i urina normalno mnogu bitna e za bakterii, vo krvnata slika mi proveruva hemoglobin,leukociti ,trombociti ,Fe samo posledniot pat ne mi napishala trigliceridi i masnotii navodno kaj trudnici bile sekogas pokaceni i zaboraviv seker vo krv obavezno toa e osnovata ako ovie parametri se dobri nema da ima dopolnitelni ispituvanja ako ne togas te te preprati za toa sto ne e vo red.

Непосредна врска до пораките: 385
14.6.2012 10:39:11   
Beatris
Темјана, прв пат слушам за ова вадење крв од прст, па јас на секој преглед носев комплет крвна слика и урина. Ако сакаш дај ми маил во пп, ќе ти испратам еден резултат од Авицена да видиш што е тестирано

Whatever you are feeling is a perfect reflection of what is in the process of BECOMING...

Непосредна врска до пораките: 386
14.6.2012 10:58:24   
mmbucko
Ko nekoj koj rabotel vo klinicka laboratorija ke Vi kazam vaka:
1. koga ke se kaze kompletna krvna slika se misli na broj na leukociti, eritrociti, trombocite i hemoglobin i site matematiki povrzani so niv. Ova se pravi so krv od prst i nemora da se bide gladen
2. Vo bremenost se preporacuva da se kontrolira odvreme navreme i seker. Isto se zema krv od prs i pacientot treba da e najmalku 3-4h gladen pred zemanje na krvta.
3. Dokolku hemoglobinot e ok nema potreba da se ispituva serumsko zelezo, a dokolku se ispituva se zema krv od vena (serum) i pacientot nema potreba da e gladen tuku vo poslednite 3-4h da nema konsumirano teska hrana (znaci dozvoleno e da kasnal nesto lesno, sok gevrece i slicno
Ova vazi i recisi za site ostanati biohemiski analizi.

Zadolzitelno gladuvanje od 12h pred vadenje na krv e samo dokolku se ispituvaat vkupni trigliceridi i holesterolite i kaj nekolku po retki analizi.

Mislam deka malku pomognav

(Одговор на членот Beatris)
Непосредна врска до пораките: 387
14.6.2012 11:01:34   
mmbucko
Ako nekoj saka bilo kakva pomos vo odnos na laboratoriski analizi slobodno neka mi pise pp.

Непосредна врска до пораките: 388
14.6.2012 11:12:19   
mmbucko
Go najdov klipcevo so vezbi za postavuvanje na bebeto vo pravilna pozicija. user posted image user posted image

http://www.youtube.com/watch?v=pteEYX8zwWc

Jas ke gi prakticiram i ke Vi kazam dali ima rezultati

Непосредна врска до пораките: 389
14.6.2012 11:27:09   
deluxe
mmbucko jas pravev krvna slika mi izlegoa leukocitite 15ka inaku sun 30 nedela bremena,dali e toa loso ,inace prehodno piev antibiotik ama nema promena vo leukocitite tie si stojat vo messto.???

Непосредна врска до пораките: 390
14.6.2012 12:54:59   
mmbucko
Delux, dokolku nemas nikakvi simptomi vo vid na nastinka, urinarna infekcija ili nekoja druga infekcija ne se grizi. Normalno e vrednosta na leukocitite da bide pokacena vo bremenosta. Eve eden link so normalni vrednosti za krvna slika vo bremenost. Tuka velat normalni leukociti (WBC) e i do 20.

http://www.nursingceu.com/courses/315/index_nceu.html

Zalno e sto nasite lekari mnogu malku citaat. Sekoja cest na isklucocite koi mnogu gi pocituvam.

(Одговор на членот deluxe)
Непосредна врска до пораките: 391
14.6.2012 13:03:23   
temjana
значи ммбуцко по ова што можев да разберам е дека не греши докторот мој? Навистина ми беше чудно и сеуште ми е бидејќи до сега на никој што го познавам му немаат вадено крв од прст за преглед на крвна слика а кај мене речиси 7 месеци на тој начин се проверува крвта. Незнам навистина што да речам и зошто доколку е релевантно и доволно тоа количество на крв ги малтретираат другите трудници за иста крвна слика со вадење крв од вена? Како и да е ви благодарам на брзите одговори и совети, па ќе ви кажам во сабота што сум направилаuser posted image

Непосредна врска до пораките: 392
14.6.2012 13:28:52   
deluxe
Blagodaram mmbucko na odgovorot me utesi ,nemam apsolutno nikakvi simptomi,na nastin ama bas nisto se scustvuvam super,ama ovie leukocitive me zbunuvaat a zgora na se doktorkata mi dava antibiotici Klimicin,nz dali e dobro toa za bebeto?/i uste nesto za da bide stravot pogolem mi veli deka moze da mi prsne vodenjakot od visoki leukociti user posted image kazete ima li sansi toa ??/ bidejki kaj mene se 15 leukocitite

Непосредна врска до пораките: 393
14.6.2012 14:31:25   
mmbucko
Temjana RR, tocno, ako se ispituva samo krvna slika i glikemija dovolno e krv od prst. Kaj trudnicite kaj koi veke se znae deka hemoglobinot im e nizok i treba odma i serumsko zelezo da se ispita treba da se zeme krv od vena.

Непосредна врска до пораките: 394
14.6.2012 14:37:24   
mmbucko
Delux isto leukocitite malku moze da se pokacat i ako predhodno si odela podolgo vreme peski. Pri fizicka aktivnost malku pogolema se odlepuvaat od dzidovite na krvnite sadovi i mozat malku da se zgolemat. Kako god uzivaj i ne se ssekiraj. I mene minatata nedela koga me stegnaa kontrakciite predvreme i koga zavrsiv vo Sistina mojata maticna odma mi rece da zemam Sumamed. Taka za sekoj slucaj. Fala bogu sto se razbiram od rabotive pa fino ne si se napiv. Koga izlegov od bolnica si napraviv brisevi, urinokultura se super cisto.....Zosto da se kljukam odma so so antibiotik i toa sumamed. Te molam .... Kontrakciite prestanaa, bebco e super.....Doktorkata na kontrola mi vika ete gledas kako zavrsi rabota sumamedot da prestanat kontrakciite, jas i vikam da da da zavrsi rabota ......

Непосредна врска до пораките: 395
14.6.2012 16:17:49   
eni
Mmbucko aj i ja da te prasam. Otkako ostanav bremena linfocitite mi se redovno namaleni. Leukocitite se ok, megutoa linfocitite ne. Sto znaci toa?

Непосредна врска до пораките: 396
14.6.2012 17:16:21   
mmbucko
Zavisi kolku se namaleni Eni. Ako se malku namaleni nisto strasno, da ne se epten skorio da gi nemas znaci <7%. Mada iskreno se zavisi i na kakov aparat se brojat i vo koja laboratorija. Sekogas ako se somneva nesto za leukocitite najmerodavno e da se napravi krvna razmaska.

(Одговор на членот eni)
Непосредна врска до пораките: 397
15.6.2012 11:36:59   
Mary
Zdravo jas sum 35 nedela i jas go iamam istot probleml so zgolemuvanje na leukocitite i vo mokraca i vo krv,ama vo mokraca mi se izrazito pokaceni pa denes odnesov Urina 24hasovna da mi ispitaat poso imalo vrska neso navodno so proteinite vo urina i neso povrzano i so otocite,pa edvaj gi cekam denes rezulatatie.nego od vcera me boli mnogu desnata strana na nogata od kolk se nadole,otecena sum mnogu a i bebeto go nosam na taa strana kazete mi nekoj lek neso,dali mozam da se masiram poso nekoi mi vikaat da ne napravis poloso posto eve od vcera mi e i uste ne mi pomiinato kako da me faka poveke.Muki ova na kraj tesko bilo i gi cekam rezultatite od urinata i da mu se javam na doktorot odma user posted image
Samo sakam pozitivno da e seuser posted image
Pozdrav

< Поракaта ја уредил Mary -- 15.6.2012 11:39:06 >

Don''t Worry Be Happy!!!

Непосредна врска до пораките: 398
15.6.2012 16:40:01   
deluxe
mozebi e za dobro da se pie antibiotik ama jas piev so strav

Непосредна врска до пораките: 399
15.6.2012 19:19:15   
Just baby
na moeto bebence mu e ubavo vo mesevo i ne mu se izleguva. od ponedelnik sum 39 nedela, postelkata veke e 3 stepen. no mi rekoa deka ima vreme, a jas sum maksimalno netrpeliva user posted image ama ke cekame sto ni ostanuva drugo

Непосредна врска до пораките: 400
Страница:   <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  14 15 [16] 17 18   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Дали ви се менструации болни?
пеперутка16

Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.