Beatris -> RE: Кога да се почне со дохрана (5.3.2012 13:47:19)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: luci ИЗВОРНА ПОРАКА: *Elena* Luge, mislam deka ne ste realni ama ic. Sto ke se desi koga na 8 meseci ke go ostavite deteto vo gradinka kade gi ranat so se si sesto, go citav menito, imaat duri i kravjo mleko, a na 6 meseci toa pocnalo da "probuva vkusovi". Ne mislite deka toa togas ke bide sok za organizmot, Абе да е само кравјото добро е, туку грав им даваат во јасли, грашок, мелено месо, полнети пиперки...работи што дома малце потешко ќе ги дадете на 8 месечно бебе што допрва почнало на 6 месеци да пробува вкусови. Јас моето пак ќе го кажам, син ми почна со дохрана од 4 месеци, значи почетокот беше следниот, почнавме со сокче од јаболка од кое едвај 5 мл пиеше, неколку дена теравме така. Да не набројувам сега, сакам да кажам дека помина сигурно месец и пол два додека имаше замена на цел оброк од ад млеко со нова храна. Немојте да мислите дека кога ќе почнете да внесувате нова храна бебето одма ќе ја прифати. Од моментот кога ќе почнете до моментот кога ќе има замена на оброк со доење или ад млеко ќе помине сигурно месец-месец и пол па и два можеби. За мајки што нарочито почнуваат со работа од 8-9 месеци и те како препорачувам дохрана од 4 месеци зашто треба време додека се пробаат сите вкусови. Што тогаш кога ќе почнете на работа? Ќе оставите друг да дава нов вкус на бебето(ова мислам ако го чува дома некој, не за градинка)? Без разлика кој да го чува, дали мајки или свекрви, може детето ќе појави некоја мала ситна алергија што мајката/свекрвата нема да ја протолкуваат како таква? Уф ај да не одам во крајности сега, кој како си мисли така ќе си прави[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Во потполност се согласувам! Освен ако некоја мајка може сама да си го чува детето додека порасне и јаде се, па постепно да го навикнува. Јас почнав постепено да воведувам цврста храна од 4.5 месеци, додека почнавме да заменуваме оброк имаше веќе 7, може и повеќе, и среќа што почнав тогаш! Со ова темпо со кое се навикнуваше ќерка ми, ако почнев од 6 месеци, на 8.5 кога тргнав на работа ќе требаше да седи гладна по цел ден [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
|
|
|
|