RE: Кога да се почне со дохрана (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

ivoni4ka -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 18:44:02)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ikana

I toa si vo pravo za pesticidite i za hormonite vo hranata denes, vo meso edno drugo, da ti e strav ti da kasnes, ne pa na bebe da dades.

a sto mislite za organskoto proizvodstvo dali e bezbedno za bebe?

Ikana -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 19:08:08)

Pa sigurno e podobro od toa tretirano so hemikalii razni, a cisto sumnjam deka kje prodavaat "bolni" organski proizvodi...

Viktori -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 20:48:51)

Органско? Кој гарантира? Сертификати се купуваат секаде. И краставиците во Германија сигурно се продаваа како органски, па испаднаа кај биле неоргански, па уште и со бактерии...

Не знам, ама мислам во денешно време за бебе мора се термички да се обработи. Дали да се испече, дали да се избланшира во врела вода, што и да е..

temjana -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 21:02:55)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

Органско? Кој гарантира? Сертификати се купуваат секаде. И краставиците во Германија сигурно се продаваа како органски, па испаднаа кај биле неоргански, па уште и со бактерии...

Не знам, ама мислам во денешно време за бебе мора се термички да се обработи. Дали да се испече, дали да се избланшира во врела вода, што и да е..

Потпишувам
плус девојки ве молам малку повеќе читнете околу целиот процес на одгледување на органска храна. Значи во секој случај и таа се прска и тоа со многу поотровни материјали само што се од природно потекло како на пример синиот камен. Во 10% кај органската храна се сретнува ешерихија коли бидејќи се одгледува со арско ѓубриво, за разлика од "неорганската" во која што ешерихија коли се сретнува во 1 до 2%. Вистината е дека досега нема никакви факти дека оваа храна е поздрава или пак повкусна, едноставно се работи за чист бизнис[sm=smiley13.gif]

Natasa981 -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 21:16:50)

Zenski, temava e 'koga da se pocne so dohrana' a ne ' kravjo mleko' , imate i takva na forumov.. Pak ke recam , sekoj so svoj pamet. Koj kako saka, taka neka pravi.. Negovo bebe- negov izbor. Jas na moeto bebe ke mu vovedam dohrana na 6 meseci. Sega ke pravime 5m , samo na majcino mleko e i dobro mi napreduva. Normalno, ako imam mlekce zdravje, pa ke terame vaka.

Ikana -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 22:17:57)

Da mi ja videshe facata samo koga mi tekna na toa vo Germanija[sm=smiley13.gif] I strav me fakja vekje od se i seshto, i od obicna i od normalna i od organska, na kraj kje me vidish i kako ja pecam salatata[sm=smiley19.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: Viktori RR

Viktori -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 22:21:53)

Добро бре Икана, муабет си праиме [sm=smiley36.gif] Само што ти пишав на темата Ортопед, ама сега да те прашам официјално: Да не сакаш да ти го смениме никот во Икана Паника? (без прашалникот [sm=smiley36.gif] )
Или Икана со Фацата

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

------------------------------------------------

муабетот ми беше дека ако има лепенка -органски производ- не значи дека не треба да се измие салам, отстои во вода, излупи, избланшира или потпече.

Ikana -> RE: Кога да се почне со дохрана (7.3.2012 22:25:22)

Ti so mm da ne si praela muabet [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Bebevo place od grcevi jas placam so nego[sm=smiley36.gif]
Eve go sega mi vika (maz mi)...sto gi potresuvash zenite tamu[sm=smiley36.gif]

Desance -> RE: Кога да се почне со дохрана (8.3.2012 21:05:40)

fala ti pepelaska mnogu :) a ishranata sto ke ja voveduvam moze li sekoj den da bide razlicna ili da pocekam od edna do druga hrana nekolku dena ???

Emanuelapp -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 9:36:14)

Јас не чекав многу кога воведував нов продукт , чекав само еден ден и немав апсолутно никакви проблемиу со воведувањето на било која храна и се си јаде до ден денес.

Viktori -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 10:24:30)

Мене ми беше кажано една нова храна неделно, на почетокот. За ако има рекција да се знае точно од што е.
И така правев на почеток, после се убрзав малку [sm=smiley36.gif]

JovanaJ -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 10:29:04)

Ostavav 3-4 dena pomegu novite produkti sto gi voveduvav. Cisto za ako ima nekakva alergiska reakcija da se znae od sto e...

strelecirak -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 11:19:52)

Zdravo mamicki moeto[sm=duda.gif] ima3 meseci i 1 nedela,inaku sme na adaptirano mleko pie Aptamil eve veke 1 nedela pred toa piese hipp ama mn mi povraka i od dvete mleka pa po cel den sme so zavitkani okolu vratot kisla se pravi.Dali nekoja od vas znae koga ke se regulira ova so povrakanjeto zacto mn e macno vaka i dali ako pocnam so dohrana ke se namali?poz

ivoni4ka -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 11:31:13)

jas go regulirav toa sfativ deka ako se najade ili nacica celosno do kraj povraka pa sega na skoj 1 saat cicame a posle 1 saat sme na 50 ml adaptirano pa 2 saata pauza i pak taka
kaj mene jadese taka od lakomost i neznae kolku e dosta probaj vaka veke 2 nedeli ne e povrakala vaka nitu da blucne ni nieto malku e macno i nema nikakov red ako ne uspee menuvaj mleko isto taka kaj A sfativ deka mi povraka poveke od hipp combiotic tolku ne i odgovaral sto imase duri i proliv i zelena kaka sega sme na novalak ama 1 doza dnevno ostanatoto sme na cicanje

ivoni4ka -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 11:32:55)

aj edno prasanje do vas posikusni mamicki ( ne za mene za drugarka mi) saka da vovede ovosni sokcinja ama domasno pripremen na sokovnik kako gi potgotvuvate dali prethodno termicki go brabotite ili svezo go cedite a luspite ?

Pepelaska * -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 11:36:25)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Desance

fala ti pepelaska mnogu :) a ishranata sto ke ja voveduvam moze li sekoj den da bide razlicna ili da pocekam od edna do druga hrana nekolku dena ???

Па да подобро е неколку дена истата и од сабајле давај за да видиш да не има случајно неккава реакција

Pepelaska * -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 11:38:19)

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

aj edno prasanje do vas posikusni mamicki ( ne za mene za drugarka mi) saka da vovede ovosni sokcinja ama domasno pripremen na sokovnik kako gi potgotvuvate dali prethodno termicki go brabotite ili svezo go cedite a luspite ?

Лушпите обавезно да се лупат, јас не ги варев и сл , само убаво миење и може со водичка да се разреди сокчето

arh_diz -> RE: Кога да се почне со дохрана (9.3.2012 11:38:54)

ИЗВОРНА ПОРАКА: ivoni4ka

Za sok jas nisto ne sum obrabotuvala termicki, go lupam ovosjeto i vo sokovnik posle toa dodavam malku voda

Anicka82 -> RE: Кога да се почне со дохрана (12.3.2012 11:23:25)

Moeto bebce ima 5 meseci i dosega bevme samo na doenje. Vo posledno vreme bara da cica na 1 - 1,5 saat i mi deluva kako da e non stop gladno. Probav da mu dadam sokce po 2 lazicki i go pie so slast i bara uste. Sega prasanjevo mi e dali e poubavo da pocnam so kasicki ili da vovedam obrok od adaptirano mleko? Sekako za ova ke se konsultiram so pedijatar no me interesira i vaseto mislenje.

Luci -> RE: Кога да се почне со дохрана (12.3.2012 11:29:12)

Аничка, почни си со кашички и ако имаш сеуште млеко немаш потреба од адаптирано. Адаптираното млеко е замена за мајчино доколку не доиш или немаш млеко повеќе
ИЗВОРНА ПОРАКА: Anicka82

Moeto bebce ima 5 meseci i dosega bevme samo na doenje. Vo posledno vreme bara da cica na 1 - 1,5 saat i mi deluva kako da e non stop gladno. Probav da mu dadam sokce po 2 lazicki i go pie so slast i bara uste. Sega prasanjevo mi e dali e poubavo da pocnam so kasicki ili da vovedam obrok od adaptirano mleko? Sekako za ova ke se konsultiram so pedijatar no me interesira i vaseto mislenje.

ivoni4ka -> RE: Кога да се почне со дохрана (12.3.2012 11:43:00)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Anicka82

anicka28 mislam deka treba da pocnes so kascki ili sokcinja a za toj obrok sto mu go odzemas so cicanje odmolzi se i davaj mu go na slednite za da bide sit taka ke vds kolku mleko ti nedostiga

Anicka82 -> RE: Кога да се почне со дохрана (15.3.2012 13:57:23)

Fala na sovetite. Denes bevme na pedijatar i sme porasnale preku 600 gr. za eden mesec pa nema da ima potreba od adaptirano mleku tuku malku po malku ke pocneme so voveduvanje dohrana.

vanessa30 -> RE: Кога да се почне со дохрана (22.3.2012 11:27:32)

Zdravo mamicki, eve jas konecno srediv so internetov doma pa ke moze pocesto da se citame i pisuvame.
Eve i Daivid jas go pocnav so dohrana od pred 10-tina dena ( so polni 5 meseci) i najprvin pocnavme so kasicki od jabolko, kruska, sliva i banana, edno po edno, napocetokot se mrstese i nesakase da jade, pa po preporaka na edna moja koleska mu dadov da smuka i da lize edno parce od jabolkoto (pogolemo) pritoa vnimavajki da ne otkine parce za da se navikne na vkusot i posle toa bezproblem si gi jadese kasickata od jabolko, posle istoto go napraviv i so kruskata i sega veke nemame problem za jadenje kasicki i postepeno mu zgolemuvav od 30 g i sega veke jademe do 70-80 g kasicka. Nego imame problem so sokcinjata, nesaka da gi pie so cucla, tuku samo so lazicka gi smrka, neznam dali ocekuva samo od cuclata da mu tece mleko i se mrsti koga ke mu protece sokce.
Nego da ve prasam koga pocnavte so dohrana dali i kako vi se smeni kakuskata? Oti kaj nas e na zolto zelenikavo ui ima poneprijaten miris i sega neznam dali e od hranata vakva ili bidejki sme malku nastinati.

sitalia -> RE: Кога да се почне со дохрана (22.3.2012 11:31:59)

neznam na nekoja od temive procitav za kakuskite i imase i link so site mozni vidovi na kakuski. Inaku odgovorot e da koga ke pocne da jade ke se smeni i bojata i mirizbata na kakuskite, bez razlika dali e nastinato bebeto ili ne.

Yummy Mammy -> RE: Кога да се почне со дохрана (22.3.2012 13:46:03)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy

Eve sliki sto e normalna, a sto "nenormalna" bebeska stolica
http://www.babycenter.com/baby-poop-photos

Da, jas gi staviv slikite, bea malku ponapred vo temava. Povelete, videte.

Страница: <<   < Претходна страница  11 12 [13] 14 15   Следна страница >   >>