mommy_angels RR -> RE: Приватна vs.Државна Болница (6.5.2014 7:54:52)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: mimi 27 Имам веќе пишано на друга тема дека се породив во болница Плодност и сум презадоволна, од целокупниот чин на породување, грижата на персоналот за мене и бебето, одлучна сум здравје и за второ и за трето таму да се пораѓам, сметам дека 35000 за спонтан и 63000 за царски рез е пристапна и ефтина цена за во приватна болница. Мими очигледно не си дел од поголемиот број на семејства во нашево државиче каде за овие пари еден член од семејството работи половина година.Имам,за жал ,големо искуство со една од нашите најценети приватни клиники и жалам за секој денар што го имам дадено таму.И да ,не одев заради хигиенски услови или мазење и пазење,туку затоа што во нашава земја така се наредени работите што до доктор во државна клиника можеш да дојдеш само преку врски.Е ваму си плаќаш и еве го докторот на располагање.Апсурдот настанува тогаш кога сфаќаш дека приватните клиники функционираат како обични фирми во борба за профит,при што почнува да се губи хуманоста.Борејќи се за повеќе пациенти докторот нема доволно време за секој пациент и настануваат катастрофални грешки.И да се разбереме сето ова може да ти се случи и во државна болница ,со таа разлика што таму грешки се прават од друга причина,докторот си се чувствува премногу сигурен за своето работно место,па не сака да си ја мачи душичката туку пробува да избегне работа на секој можен начин.Е токму затоа,за да добиеш каков таков хуман однос потребни се врски.За жал работава навистина излегува,само Бог да не чува,ама јас првото дете го родив во Државна и сум сосема задоволна од условите.Нема потреба за да ми го забрише челото,да ми дотрча сестра,а сето тоа да биде наплатено и преплатено.Тоа ни дома не ни го прави никој.Доволно е само стручен персонал кој во секој момент би бил тука за мене и моето бебенце.Фала му на Бога ,така и беше,и за секоја најмал сомнеж беа направени испитувања,а немав платено ни денар,затоа што секој месец дел од мене оди во Фонд за здравство.Парите што би ги дала во приватна клиника за породување со задоволство си ги трошам што за потребите,што за луксузите на ќерка ми.
|
|
|
|