RE: Прва нова храна на бебето II (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (5.12.2012 23:18:46)

Ne bi dala mlado sirenje na bebe(ne bi jadela ni jas iskreno ),mozebi zgresila,sakala da ti kaze nesoleno.Jas davam kravjo samo go ostavam prvo da otstoi malku vo voda da mu izleze solta,a najcesto kupuvam berovsko ili na Izvorski(bogdansko).
Palenta davam za dorucek ili za vecera najcesto so k.mleko,sirence,kaskaval,ABC krem sir.

Cipi Ripi -> RE: Прва нова храна на бебето II (5.12.2012 23:24:40)

Фала ви и на двете за поделените искуства и совети.
Еве сега баш си го враќам муабетот со др и памтам дека рече младо, еве и мм вика дека рече младо. Можеби згрешила. Досега се фино ни одеше, не ми згрешила ама баш за ништо, се како што рекла така и било и знаела како да ми помогне или советува. Можеби згрешила баш како што викаш еленак.
Инаку купив јас кравјо сирење на здравје радово Фетина. Сте го пробале за бебе некогаш?

Bilence2 -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 0:04:10)

Не сум го пробала, но за да бидеш сигурна, стави го сиренцето во варењето некоја минутка пред крајот. Да не ве мислам[sm=smiley36.gif].
А, за ова може и на Др Билјана да и пишеш, да видиме таа што ке каже.

arh_diz -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 7:26:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Cipi Ripi

Здраво мајки, денеска бевме на педијатар и ја прашував за сирење какво да му дадам и ми рече младо сирење. Доаѓам дома и и кажувам на свекрва ми и таа ми вика никако младо, на бебе тоа прави салмонела, не било извриено и сл. Вие какво давате???
И уште едно прашање, кога давате палента, за вечера, ручек, ужинка??

I jas na sin mi mu dadov prvpat mlado sirenje isto po preporaka na pedijatar .I eve seuste si jade.Tuka se prodava posebno mlado sirenje za deca
Palenta jas davav davav za dorucek.

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 9:32:24)

Cipi Ripi јас дадов прв пат овчо сирење, стоено во солило, а потоа во вода 24 часа да се отсоли. Не знам дали беше младо или старо, само знам дека беше Беровско од канта.

Ние денес пробавме тарана со јајца, многу убаво се наручка М.

Леле заборавив да кажам, моево дете почна морков да јаде, пресреќна сум!!!

Calypso -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 9:51:19)

Што се однесува до сирењето, јас дадов прво кравјо, не многу солено, после АБЦ крем сирење, па мешано, и на крај овчо. Ама сите овие (освен АБЦ) малку ги држев во вода да се отсолат, но син ми си сака посоленко, иако не му давам (до сојот ќе да е [sm=jezicek.gif]). Инаку, ако се двоумите за тоа што ви рекле младо сирење, не знам дали е исто, ама има во Тинекс конкретно, пакувања на кои пишува свежо сирење, тоа може да е младо, не знам. Не е многу солено, има краток рок на траење, и е пакувано во ќесе (на KUC од Србија), и пакувано како маргарин од Zbregov. Ретко ги има, јас не сум купила, ама имам пробано од тоа на KUC. Како крем е и вкусно е за деца.

А за младо сирење не се препорачува поради опасност од бруцелоза, ако не се лажам.

acemace -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 10:22:22)

Nema opasnost od bruceloza od mlado sirenje od pricina sto i toa se pravi od vareno mleko, toa porano imalo opasnost bidejki koristele svezo mleko. Poubavo e za deca zasto ne e soleno a za bezbedno mislam deka e a za sekoj slucaj kupuvajte od kvalitetni proizveduvaci.

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 10:41:43)

Од кога може да се дава какао ?
Ние сме 8 ипол месеци , мислам дека може, ама ај да си прашам ????

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 11:56:35)

Јас не сум дала какао уште, а имаме годинка, не поради некоја посебна причина, туку не ми текнало, а мислам дека може ако имате скоро 9 месеци, само не му го прави јако, и помешај го со малку млекце. Ајде ќе каже и некоја поискусна мамичка мислење.

mila28 -> RE: Прва нова храна на бебето II (6.12.2012 12:36:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ring

Од кога може да се дава какао ?
Ние сме 8 ипол месеци , мислам дека може, ама ај да си прашам ????

Jas mislam deka mozes kakao slobodno da dades, jas imam nekolku pati satveno kakao vo griz, a nekogas koristam nestvik ili zivotinsko carstvo. Megutoa smetam deka kakao e mnogu podobra varijanta bidejki sodrzi dosta magnezium i zelezo i bioflavonoidi koi se mnogu korisnin za crceto, kozata, krvniot pritisok, oralno zdravje.... i mnogu drugi pozitivni svojstva, a za magneziumot i zelezoto veke dovolno se znae.

Malecka23 -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.12.2012 19:18:26)

poiskusni mamicki ajde kazete sovet.Pocnavme da ruckame kasicki zs sme na strajk potpolen so mlekoto imame 3.5meseci.dosega probavme jabolce i banana domasno napraveni so orizova voda i ad mleko.[sm=duda.gif] epten i se svigaat i davam po malce no saka uste a denovive se svedovme samo na 200ml mleko i toa sto ke izede od kasickata.Me interesira po kolku otprilika mozam da i dadam na primer na veke poznat vkus,Znam na pocetokot i davam po 2 3 lazicki mali kolku da proba pola ke go plukne pola ke go goltne.no povtorno kga i davam od istoto detevo e celo radosno otvara usta uste ne sum i dala jade kolku ke i dadam i mi bara uste pruza racinja nakas cinivceto i mlacka so usteto.sovet ??kako da napravam

Darky -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.12.2012 5:04:56)

Sakam da pocnam da davam grav, imame godina veke, kako da go spremamm, so sto, ve molam poiskusni mamicki da mi pomognete...

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.12.2012 11:32:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Darky

Sakam da pocnam da davam grav, imame godina veke, kako da go spremamm, so sto, ve molam poiskusni mamicki da mi pomognete...

Nema poseben recept za grav,jas i davam sekogas koga jademe nie od nasiot samo bez zaprska.Otkako ke odvojam za nea mu dodavam sol I crn piper i go zaprzuvam.I pred toa mu stavam sol ama malku.Inace sto se odnesuva do spremanjeto jas dodeka se vari mu stavam cela glava kromid,eden dva morkovi,domat,piperka I seto toa koga e svareno go vadam I go pasiram pa pak go vrakjam vo tengjere. I taka lapka [sm=duda.gif] a I nie.

Felly RR -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.12.2012 13:59:46)

Како што ти пишала еленак, штом има годинка, можеш од вашиот да и даваш. Само испасирај го, може лепче да и здробиш, и ручкајте.[sm=smiley1.gif]

deluxe -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.12.2012 19:43:48)

sakam da mu vovedam kasicki na[sm=duda.gif] ima nepolni 4 mes.sme probale od nestle odd jabolko ja jade no sakam da mu dadam domasna kasa prirodna,kazete mi ve molam kako mu prigotvuvate vie na bebuskite??recept plssss

mamasita^ -> RE: Прва нова храна на бебето II (20.12.2012 16:14:25)

Ами за 4 месечно бебе... прво едно по едно, нема да мешаш. Најчесто се почнува со јаболко. Можеш да го свариш малку и после да го изблендираш. Или па да го испечеш. На 3 дена се дава нов продукт. Барем јас така правев, после крушка, сливка, праска...па ке замешаш.Јас повеќе давам сокови, ради столицата. Имаме тврда столица и затоа и почнавме порано со дохрана, по препорака на педијатар се разбира, јас сакав до 6 месеци да биде исклучиво на доење, ама не бидна така. Туку да ве прашам, има некој дадено јапонско јаболко? Ми рекоа тоа многу помагало кај тврдата столица.

ivopa -> RE: Прва нова храна на бебето II (21.12.2012 15:31:04)

Мамички, ве молам за мислење..Син ми вчера прв пар појави алергија на храна, црвенило околу устата. Јадевме кашичка од слива на Фрутек, ме зачуди бидејки веќе имаме јадено слива, ама на HIPP и мн ја сака..можно е да е само до производителот? сега се мислам дали да купам повторно нешто од Фрутек...

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (21.12.2012 16:13:05)

Купечките кашички најчесто во себе содржат и други средства покрај овошката....можеби во кашата на фрутек имало некоја состојка која му предизвикала реакција на бебето...почекај еден ден и дај му од таа на хипп ама само малку колку да видиш дали има реакција, но ако ти е страв, подобро воопшто не му давај неколку дена или недели.

eli07 -> RE: Прва нова храна на бебето II (26.12.2012 11:21:20)

Mamicki dajte sovet ve molam.Na [sm=duda.gif] pocnav malku kasicki da mu davam vcera prv pat ovosna.E sega znam deka e najpametno eden vkus 2,3 dena pa posle drug poradi moznost od alergii.Vcera mu dadov si jadese 4,5 lazicki dali i denes da mu dadam od istata ili da pocekam 2,3 dena[sm=zmeden.gif] pa da mu dadam od drug vkus[sm=zmeden.gif]

miana -> RE: Прва нова храна на бебето II (26.12.2012 11:25:50)

Slobodno daj od istata... Sega dva tri dena davas samo toa,pa menuvas.. Mozes vareno jabolko,mozes morkov,mozes banana ( ama ne brzaj so bana zardi stolicata ) Mozes krusa.

deluxe -> RE: Прва нова храна на бебето II (27.12.2012 11:15:21)

sakam da mu vovedam tikva na bebusko no me interesira kako taa deluva vrz stolicata da ne stvara zapek? bidejki sme so po edno kakanje vo denot zatoa kazete mi plssssssss

mila28 -> RE: Прва нова храна на бебето II (27.12.2012 11:23:20)

Naprotiv tikvata ja regulira stolicata, dokolku ima zapek tikvata sigurno ke i pomogne da si kaka redovno, ke ja omekne stolicata. Sin mi koga jade tikva kaka po 4-5 toj den...i se smeeme so mm deka e pumpkin day[sm=smiley36.gif]

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe

sakam da mu vovedam tikva na bebusko no me interesira kako taa deluva vrz stolicata da ne stvara zapek? bidejki sme so po edno kakanje vo denot zatoa kazete mi plssssssss

deluxe -> RE: Прва нова храна на бебето II (27.12.2012 11:38:45)

Blagodaram na brziot ogovor [sm=smiley1.gif]

Hunny -> RE: Прва нова храна на бебето II (5.1.2013 21:23:56)

Мојава не сака да проба тиква за жива глава, а немам идеја со што да и ја замаскирам. А костени од кога се даваат, сакам утре за Бадник да и дадам?

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (5.1.2013 21:31:03)

Леле Hunny јас по тебе како лепенка со ова темите ...[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Тиквата можеш да ја маскираш со банана или јаболче или плазма
А за костени јас дадов на 7 месеци и ги бендиса , со малку млекце ги измешав како ужинка
Инаку бебушите ни се разлика 2-3 недели

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Мојава не сака да проба тиква за жива глава, а немам идеја со што да и ја замаскирам. А костени од кога се даваат, сакам утре за Бадник да и дадам?

Страница: <<   < Претходна страница  20 21 [22] 23 24   Следна страница >   >>