RE: Прва нова храна на бебето II (Целосна верзија)

Форум >> [Бебе] >> Дохранување со густа храна

Порака

zzaa -> RE: Прва нова храна на бебето II (26.1.2013 14:27:40)

fala ti sandriana znaci ke pocekam uste 1 meces.

nataska jovan -> RE: Прва нова храна на бебето II (28.1.2013 14:03:50)

zdravo na site ...imam edno prasanje maloto ima 4m i 1 nedela pie ad mleko uste nemam pocnato so kasicki i sokcinja dali mozi da se pocni od sega i so kakva hrana posto maticnata mi veli da pocnam od 6meseci

dostickage -> RE: Прва нова храна на бебето II (28.1.2013 14:08:50)

Dokokku detenceto normalno si napreduva i pri toa nema nikakov problem so konzumiranje na mleko, na 4 meseci i 1 nedela nema nikakva potreba od dodavanje na bilo koja druga hrana.
Stom toa vi go rekol maticniot pedijatar, ne gledam nikakva pricina da se pravime poumni of niv. Nema potreba da se brza so voveduvanje na druga hrana zasto i toa si nosi svoi dilemi i poteskotii.
Pozdrav 

Andriance -> RE: Прва нова храна на бебето II (28.1.2013 14:52:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: dostickage

Dokokku detenceto normalno si napreduva i pri toa nema nikakov problem so konzumiranje na mleko, na 4 meseci i 1 nedela nema nikakva potreba od dodavanje na bilo koja druga hrana.
Stom toa vi go rekol maticniot pedijatar, ne gledam nikakva pricina da se pravime poumni of niv. Nema potreba da se brza so voveduvanje na druga hrana zasto i toa si nosi svoi dilemi i poteskotii.
Pozdrav 

Целосно се согласувам со достичка [sm=smiley36.gif]

Bilence2 -> RE: Прва нова храна на бебето II (11.2.2013 1:38:15)

Od koga dadovte blitva, spanak? Dali dolgo vreme gi varite ili samo gi obaruvate nekoja.minutka?

Malecka23 -> RE: Прва нова храна на бебето II (11.2.2013 8:44:53)

спанаќ јас и давам на М еве без една недела на 6месеци.Прво од купечките кашички на хипп-има павлака 3% ама преработена е не е страшно а домашна баш вцера и давав прво го попарив со врела вода и ја фрлив водата после го обарив кратко време да омекне убаво.А за блитва матичната ми рече накај 7 месеци да почнам

Malecka23 -> RE: Прва нова храна на бебето II (15.2.2013 10:34:26)

мамички кажете ми каков јогурт,к.млеко павлака,кашкавал и сиренце давате.За сиренцето матичната ни рече као старо превриено ама нели отсолено.Вие што купувате?

sandriana RR -> RE: Прва нова храна на бебето II (15.2.2013 10:46:27)

Кисело млеко, јогурт и кашкавал обично на -здравје радово- и -идеал шипка-, кравји земам, а павлака зависи -маестро- најчесто.... Сиренце послабо јаде, и релативно доцна и дадов јас- околу 11 месеци имаше

Malecka23 -> RE: Прва нова храна на бебето II (15.2.2013 14:57:29)

super.i zemav k.mleko jogurt i kaskaval na ideal sipka a puter i pavlaka na megle.samo se mislam kakvo sirenje da zemam maticnata mi rece taro izvrieno da go otsolam

deluxe -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.2.2013 17:25:04)

aj ve molam recept za palenta? kako ja spremate i so sto?

elenak -> RE: Прва нова храна на бебето II (16.2.2013 18:14:15)

ИЗВОРНА ПОРАКА: deluxe

aj ve molam recept za palenta? kako ja spremate i so sto?

Најдобро прочитај го упатството позади и води се по тоа. Јас на пр. користам палента на Дивела и ставам две големи лажици палента на 150 мл вода. И најчесто ја правам со к.млеко, јогурт, сиренце, кашкавал, зденка, крем сир, а може и рендан домат.

mama78 -> RE: Прва нова храна на бебето II (22.2.2013 19:33:28)

Mamicki mojata kerkicka [sm=duda.gif]ima skoro 4 meseci bez 1 nedela i sakam da i pocnam nekoi domasni sokcinja i kasicki. Kazete nekoi recepti ili pak nekoja strana kade sto mozam da procitam. Fala mnogu.[sm=metulj.gif]

Hunny -> RE: Прва нова храна на бебето II (22.2.2013 20:50:43)

Од кога им дадовте портокал на вашите [sm=duda.gif] Прочитав давате зденка, мене не ми текнало да и дадам, па ако може совет од која возраст се дава?

Bilence2 -> RE: Прва нова храна на бебето II (22.2.2013 22:45:21)

Portokali i voopsto citrusi se davaat po prviot rodenden.
Zdenka na pogolemiot sin mu nemav dadeno duri do 3 godini. Edna prijatelka koja rabotese vo mlecna industrija mi rece deka zdenkata se pravela od mlekoto koe se vrakalo od marketite koe pominuva rok a ne e prodadeno. Zaradi ova ne bev dala zdenka dosta vreme. Ne znam dali bilo taka samo vo nivnata firma, ili site taka pravele, ama mene mi bese dovolno da .go zaboravam ovoj produkt dolgo vreme.
Tuku vcera bevme na vakcina i pedijatarkata sto gi pregleduva decata me iskara sto sum dala plazma biskvit vo ovosni kasicki i varen griz isto sto go stavav vo ovosni kasicki. Nie slednava nedela ke polnime 7 meseci a glutenski proizvodi se davale posle 9ti mesec[sm=zmeden.gif]. I velam ama nemame reakcija moze li da prodolzam da davam- veli ne, bidejki glutenskata intolerancija moze da se.javi i pokasno, bez razlika sto dosega ne pojavil reakcija. Uzas, pak se.vrakam samo na.oriz i pcenka od zitarkite. Mi rece deka i rzot nemal gluten, ama kaj da go najdam, lepceto od.rz ima i pcenicno brasno.
Ni preporaca spanak, blitva, grasok, boranija, mozarela, jogurt, pavlaka i site ovosja bez citrusi i jagodi da gi voveduvam poleka. Isto mi rece od slednata nedela da.vovedam i meso telesko i pilesko(veke nabaviv domasno) bidejki HB ni bese 111 a treba da bide barem 115.

Ring -> RE: Прва нова храна на бебето II (23.2.2013 13:45:18)

Portokal dadov na skoro 11 meseci...znam deka treba posle godinka , ama jas dadov porano...pocnavme so nekolku zalcinja , sega sme na 2-3 parcinja, a i go stavam i vo cedeni sokcinja....mnogu go saka i sekogas bara uste
Nemame nekoja genetska predispozicija za alergii i zatoa resiv da i dadam...grev mi bese da ja gledam kako mrda so usteto dodeka jas jadam ...super go prifati
a za zdenka mene pedijatarot mi rece deka moze , da ja stavam vo palenta so pavlaka zatoa sto ne ja jade bas mnogu palentata , ama posle ova sto go pisa Bilence2 kako e pravena najverojatno ke pocekam malce ...ili pak ke ja preprasam doktorkata....
a bas deneska kupiv zdenka, planirav utre za dorucek da i ja dadam

ИЗВОРНА ПОРАКА: Hunny

Од кога им дадовте портокал на вашите [sm=duda.gif] Прочитав давате зденка, мене не ми текнало да и дадам, па ако може совет од која возраст се дава?

Malecka23 -> RE: Прва нова храна на бебето II (23.2.2013 15:11:28)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Bilence2

Portokali i voopsto citrusi se davaat po prviot rodenden.
Zdenka na pogolemiot sin mu nemav dadeno duri do 3 godini. Edna prijatelka koja rabotese vo mlecna industrija mi rece deka zdenkata se pravela od mlekoto koe se vrakalo od marketite koe pominuva rok a ne e prodadeno. Zaradi ova ne bev dala zdenka dosta vreme. Ne znam dali bilo taka samo vo nivnata firma, ili site taka pravele, ama mene mi bese dovolno da .go zaboravam ovoj produkt dolgo vreme.
Tuku vcera bevme na vakcina i pedijatarkata sto gi pregleduva decata me iskara sto sum dala plazma biskvit vo ovosni kasicki i varen griz isto sto go stavav vo ovosni kasicki. Nie slednava nedela ke polnime 7 meseci a glutenski proizvodi se davale posle 9ti mesec[sm=zmeden.gif]. I velam ama nemame reakcija moze li da prodolzam da davam- veli ne, bidejki glutenskata intolerancija moze da se.javi i pokasno, bez razlika sto dosega ne pojavil reakcija. Uzas, pak se.vrakam samo na.oriz i pcenka od zitarkite. Mi rece deka i rzot nemal gluten, ama kaj da go najdam, lepceto od.rz ima i pcenicno brasno.
Ni preporaca spanak, blitva, grasok, boranija, mozarela, jogurt, pavlaka i site ovosja bez citrusi i jagodi da gi voveduvam poleka. Isto mi rece od slednata nedela da.vovedam i meso telesko i pilesko(veke nabaviv domasno) bidejki HB ni bese 111 a treba da bide barem 115.

Moe mislenje e deka dok malku poveke preterala.NE na 6 ajde na 9 glutenski epa na kraj sto ke jade deteto nema odma leb da mu davas ama zitarki griz zasto da ne jade.Mislam deka so 6 e sosema zrela da poleka pocne da si rucka se.JAs dadov gluten na nepolni 6meseci posto nemav vise kade so mojava dietalka.NEmase nikakva reakcija vo familija nemam skloni kon alergija ubavo si prifati i ete ja od kasicki se rucka osvenn mleko.

Bilence2 -> RE: Прва нова храна на бебето II (23.2.2013 23:25:20)

Dunja od koga dadovte? Mislam deka nekoj pogore pisa od 7 meseci. Ja mesate li so nesto?
Dr mi rece da pocnam svezo ovosje da davam, pak da pocnam so jabolce rendano, prvo sokce da mu dadam istiskano od jabolceto a posle i jabolceto da mu go dadam.
Dali ste koristele od zamrznatite slivi sto gi ima po marketive? Jas kupuvam od svezite vo Vero sto gi nosat, ama nekako mn vestacki mi se gledaat. Nasata modra sliva e daleku povkusna i poprirodna, ama ne znam od zamrznatata dali da mu svaram so dunja da receme? Vo pakuvanata isushena sliva vidov ima emulgatori, pa ne mi se dava od niv.

Pepelaska * -> RE: Прва нова храна на бебето II (24.2.2013 16:36:09)

Мислам дека можеш замрзната да даваш плус ако знаеш дека е домашна и тазе смрзната супер.
А дуња јас дадов скоро на година ама мислам може и порано.Пробај печена во фолија многу вкусно.

Bilence2 -> RE: Прва нова храна на бебето II (24.2.2013 20:37:08)

Nemam domasni, vo frizider[sm=zmeden.gif] mislev na onie zamrznati vo market sto se prodavaat, kako sto ila malini, kapini...ima i modri slivi ovie nasive magareski sto gi vikaat.

Gwendolin -> RE: Прва нова храна на бебето II (12.3.2013 15:00:42)

За неколку дена правиме 7 месеци и сеуште не знам дали е веќе време да и воведам глутен во исхраната. Инаку си јади овошни каши, зеленчукови, ама само тоа ни е менито и доење. А кашите ги јади веќе цел оброк, не само по малку. Сакам да ве прашам, што би ме советувале, што да и дадам прво, бисквити или нешто друго...и колку? Имам една кашичка за хип со круша и житарици, не знам дали со неа да почнам...[sm=zmeden.gif].Што мислите?

Ikana -> RE: Прва нова храна на бебето II (12.3.2013 15:58:51)

Слободно можеш, големи сте веќе, освен ако немате целијакија во фамилија....

Gwendolin -> RE: Прва нова храна на бебето II (12.3.2013 17:59:22)

Ете од утре ќе почнеме со готова каша, па ќе пробам бисквита да и дадам наредно.

ole2004 -> RE: Прва нова храна на бебето II (8.4.2013 15:31:46)

Мамички од кога додавате маслиново масло во кашичките?Ние уште 4дена полниме 5месеци вчера првпат проба компирче,но небеше многу воодушевен.

eli07 -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.4.2013 10:18:21)

Jas vo zelencukovite kasi posto ne mi gi jadese uste odma stavav puterce ili maslinov zejtin (a pocnavme so cvrsta hrana na 6 meseci) taka da po malku mozes da mu stavas na [sm=duda.gif] kolku za vkus ;)

bucko mal -> RE: Прва нова храна на бебето II (9.4.2013 10:25:46)

jas sakam da prasam za palenta i mlecni proizvodi(pavlaka,krem sir) od koga pocnavde da davate?
neznam sto mi se uvrte u glava ova palenta[sm=smiley1.gif]
za 11 dena plnime 7meseci

Страница: <<   < Претходна страница  22 23 [24] 25 26   Следна страница >   >>